Енергийният регулатор ще провери 27 компании през 2016 г.

Енергийният регулатор ще провери 27 компании през 2016 г.

© Надежда Чипева, КапиталНепроверявани скоро компании,  както големи, така и малки дружества, компании с незадоволителни финансови резултати и такива, срещу които има сигнали, ще са във фокуса на проверките на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщиха от ведомството, което днес публикува графика на плановети си проверки през 2016 г. 


Ще бъдат инспектирани 27 компании от електро- и топлоенергетиката, природния газ и ВиК услугите като на първо място експертите ще следят дали дружествата спазват условията на издадените им лицензи. 


Пет планови проверки на място ще бъдат извършени в електроенергетиката като във фокуса ще са дружества, срещу които има жалби, както непроверявани скоро
Ще бъдат проверени седем големи и средни дружества в сектор "Топлоенергетика" особено онези, чиито финансови резултати през последните две години не са особено благоприятни. 


През 2016 г. предстоят седем проверки на енергийни дружества в сектор "Природен газ". Три от комплексните проверки на място ще проверяват изпълнението на лицензионните условия, останалите четири ще са тематични. При подбора са взети предвид броят на присъединените потребители, финансовите резултати, стойността на дълготрайните материални активи, както и годината на последната извършена проверка.


В сектор "В и К услуги" са заложени осем инспекции. Част от дружествата са избрани, защото не са изпълнявали бизнес плановете си  за периода 2009-2015 г., докато броят на жалбите срещу тях нараства.


Успоредно с утвърдените планови проверки, контролната дейност на КЕВР през 2016 г. включва и извънредни проверки на дружества в случаите на получавани сигнали за нередности, публикации за нарушения на лицензионната дейност, както и проверки след сезиране на комисията при възникване на извънредни обстоятелства от важен обществен интерес, информират от регулатора.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 434 Неутрално

  27 може, но дневно и пак дали ще има ефект ?

 2. 2 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  В Комицията още ли са огромни заплатите?

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Да проверяват, все нещо ще установят и дето се вика, поне заплатите да си изкарат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK