Здравната каса избра по-скъпата оферта за четец на пръстови отпечатъци

Офертите бяха оценине само за седмица.

© Надежда Чипева, Капитал

Офертите бяха оценине само за седмица.Процедурата за избор на софтуерна компания и доставчик на четци за пръстовите отпечатъци приключи скоростно в петък, като за победител е обявен консорциумът "Стемо – Гама консулт", съобщи capital.bg


При проектобюджет за системата от 400 хил. лв. без ДДС и цена до 240 лв. без ДДС за едно устройство предпочетената оферта на "Стемо – Гама консулт" е за 398 хил. лв. и съответно 239 лв. за четец, докато отпадналата "Контракс" предлагаше цена от 88 хил. лв. без ДДС и 190 лв. за устройство.


Изборът на четири пъти по-скъпата оферта идва по линия на техническото предложение, което се оказва с по-голяма тежест. "Стемо – Гама консулт" получава максимума точки, а вторият конкурент - почти два пъти по-малко. Класирането беше направено само за седмица.
От "Контракс" неофициално са коментирали, че ще обжалват. 


Изборът на изпълнител на системата за пръстова идентификация е на два етапа. Първо се оценява техническото задание, а след това ценовата оферта и се избира икономически най-изгодното предложение.


Преди десетина дни се разбра,че на първия етап комисията на здравната каса, в която участват и двама независими експерти от Агенцията за обществени поръчки, е дала 65 точки на техническата оферта на първия консорциум, а вторите са получили 34.783 точки. Тъй като цената има тежест само 35% в оценката, на първо място е класирана офертата на консорциума "Стемо – Гама консулт".


В същото време самата заповед на управителя на здравната каса, с която се провежда процедурата, беше обжалвана във Върховния административен съд като незаконосъобразна. 


Преди ден Българският лекарски съюз реши да не подписва рамков договор с касата като един от аргументите беше въвеждането на системата.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK