Сирене от Трансилвания получи признание от ЕС

Снимката е архивна.

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивна.



Европейският съюз официално е регистрирал вид трансилванско сирене като хранителен бранд, произвеждан в ограничен географски регион, съобщи БТА.


Бялото краве сирене от село Ибанещ, произвеждано от фермерите в Северозападна Трансилвания, е вторият румънски продукт, чието географско означение получава официално признание в рамките на този месец, съобщи румънският земеделски министър Ахим Иримеску.


Производителите се опитват да го регистрират от 2007 г., когато Румъния се присъедини към ЕС.
Тази стъпка означава, че те могат да кандидатстват за европейски фондове за рекламирането му в чужбина, информира Асошиейтед прес.




Друг румънски продукт - салам от град Сибиу, получи по-рано този месец официално признание за това, че качествата му се дължат главно на географската среда, природните фактори и уменията на местните производители. Колбасът се произвежда от 19 в. и бил любим на сина на комунистическия диктатор Николае Чаушеску, който беше кмет на Сибиу преди падането на режима, информира АП.


В ЕС са регистрирани около 1400 географски означения на местни хранителни стоки, главно в Италия, Франция и Испания. Между тях са българските Горнооряховски суджук, филето "Елена", кайсерованият врат "Тракия".

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на slan777
    slan777
    Рейтинг: 801 Любопитно

    На мен лично гръцкото сирене ФЕТА, не ми е вкусно. Ту направено от краве масло, ту от козе, пълен хаос. Ще ми се да опитам трансилванското сирене.

    Es muß Geld fließen!
  2. 2 Профил на name.mg.forum
    name.mg.forum
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Никога не съм харесвал трансилванското сирене.

    Не става за ядене

  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2741 Неутрално

    До коментар [#1] от "slan77":

    Фета от краве мляко няма !
    Излагаш се и лъжеш !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 3399 Неутрално

    Каша от България. Признанието идва заради майсторлъка на местните майстори на каши, заради географските особености на продукта и местните политически фактори. Продукта е достоен и за Гинес.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  5. 5 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Фета се прави предимно от овче млако но понякога се добавя и козе.
    А иначе: "Бяло саламурено сирене или просто сирене е млечен продукт, създаден в България и разпространен в държавите на Бaлканския полуостров, бившите съветски републики, Турция, Гърция, Арабския свят, а също и в Мексико. Приготвя се от краве, овче или козе мляко, което се заквасва и впоследствие съхранява в саламура. Бялото саламурено сирене е леко ронливо, с масленост около 40-50% в сухото вещество."

    Просто гърците се изхитриха когато му беше времето и извадиха патент.

    А саламуреното сирене е с произход България!

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  6. 6 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5608 Неутрално

    До коментар [#2] от "ЕвразиецЪТ":

    Ти никога не си го вкусвал.

    Gunter glieben glauchen globen
  7. 7 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Зеленото сирене от Вит е на ред!

  8. 8 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Проверете, преди да цъкате минуси

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  9. 9 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5608 Неутрално

    До коментар [#8] от "klatikurti":

    Минусът ти е от гърка.

    Gunter glieben glauchen globen
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

  11. 11 Профил на slan777
    slan777
    Рейтинг: 801 Неутрално

    [quote#3:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Фета от краве мляко няма !
    Излагаш се и лъжеш ! [/quote]
    Сега погледнах във Википедия, там пишеш, че е било така до 2005 г. Аз от много отдавна не купувам вече ФЕТА, беше си скъпо и недобро на вкус. Тука извлечение от немската википедия за фета сиренето:

    Mit ein Grund für diesen EU-Beschluss war, dass in Griechenland zu jenem Zeitpunkt rund 60 % des Feta-Käses der EU hergestellt wurde, bei der Herstellung aus Schaf- und Ziegenmilch waren es sogar 90 %. 34 % des in der EU produzierten Feta wurde aus Kuhmilch hergestellt, der vor allem für den Export in Drittländer bestimmt war.

    Фета сирене за експорт е било от краве мляко

    Es muß Geld fließen!
  12. 12 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Я пак,
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8F%D0%BB%D0%BE_%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5

    И Вие почнахте като античките македонци.
    Нищо лично.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  13. 13 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 767 Любопитно

    Браво!
    Вкусни са и двата продукта!
    Заслужава си да се пробват!

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
  14. 14 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Cheese is an ancient food whose origins predate recorded history. There is no conclusive evidence indicating where cheesemaking originated, either in Europe, Central Asia or the Middle East, but the practice had spread within Europe prior to Roman times and, according to Pliny the Elder, had become a sophisticated enterprise by the time the Roman Empire came into being

    Birds of a feather flock together.
  15. 15 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 683 Неутрално

    До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    The earliest evidence of cheese-making in the archaeological record dates back to 5,500 BCE, in what is now Kujawy, Poland, where strainers with milk fats molecules have been found.[

    Birds of a feather flock together.
  16. 16 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2439 Неутрално

    До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Това малко ми напомня руските претенции, че не знам кой си мужик, бил изобретил всичко, дето ние знаем че е изобретено не в Русия.
    Интересно, дали в диалозите на Платон има описание на рецептата за сирене.
    И още нещо, каракачаните гърци ли са или не?

  17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2741 Весело

    До коментар [#12] от "klatikurti":

    Една статия която не се позовава на никакъв източник !
    Мечти ! От нуждата обаче история не става.
    Слаб си....не ме занимавай !
    Нищо лично разбира се.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  18. 18 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    В древността за подсирване на млякото е използван органичен продукт, съдържащ се под формата на "ядки" в малкото на козата (яре).

    Сега остава да кажете че и киселото мляко е измислено в Гърция!

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2741 Неутрално

    До коментар [#16] от "tsvetko_51":
    ''И още нещо, каракачаните гърци ли са или не''

    ДА !
    И е крайно време да признаете учатието им в борбите за свободата на България.Същото важи и за гърците от Източна Румелия !
    Излизам за сега

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2741 Неутрално

    Никъде не съм споменал,че Гърците сме открили сиренето.Казах,че от много древни години е част от културата ни.
    Едно четете,друго разбирате..........

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  21. 21 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    В България сиренето води началото си също от дълбока древност. Както при киселото мляко така и то е измислено с цел по-дълго съхраняване на овчето мляко, което е било най-много в Тракия (наречено от Омир „майка на овцете”).
    С течение на годините се натрупват знания за млякото и започва използването на рализични видове млека. Така се получило богатото разнообразие на сирена в света и става продукт от голямо значение за храната на хората.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  22. 22 Профил на шуменско пиво
    шуменско пиво
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Киелото НИ мляко се продава из цяла Европа като гръцки йогурт. В рекламата на Данон то е "според някои, най-доброто в света"!
    Сиренето НИ се продаваше доскоро също като гръцко, дори и когато гърците на Марше Диманш в Брюксел го вадеха от тенекии с надпис "Bulgaria". Сега доживяхме да видим, че вече е станало "трансилванско"!?
    Ракията НИ я дърпат и сърби и гърци и турци, че май и румънеските и те драпат да я регистрират като тяхна?!
    Те между другото съвсем сериозно твърдят, че и сармите били техни! Щото им викали "сърмале"!?
    А къде зяпат през това време нашите служби дето баш това им е работата? Питам и се чудя на себе си... за тъпите питанки...

    шуменско пиво
  23. 23 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2439 Неутрално

    До коментар [#22] от "шуменско пиво":

    То отговора е лесен, докато дремехме 45 години, те хората си регистрират продуктите, йогурта не е от вчера, фета също.
    Но тогава ние сме били във СИВ и такова е положението.
    Но е вярно че и след 89-та много се забавихме и едва в последните 10-на години нещо се прави, ама така, с половин сила.

  24. 24 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 1091 Неутрално

    До коментар [#18] от "klatikurti":

    То се използва и сега за правене на хубаво сирене и се казва сирище.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  25. 25 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#21] от "klatikurti":
    [quote#21:"klatikurti"]В България сиренето води началото си също от дълбока древност. Както при киселото мляко [/quote]
    Доказателства обаче няма. А специално при балканските народи е много трудно да кажеш кое откъде е дошло
    Турците например са убедени, че те са пренесли от Азия киселото мляко, бялото сирене, ракията (като не твърдят непременно, че те са ги създали) и т.н. на Балканите и изтъкват, че няма сведения за тези продукти преди тяхното появяване.
    Гърците също са абсолютно убедени, че те са популяризирали тези продукти.
    А киселото мляко с въпросните две бактерии (йогурт/ югурт) е разпространено от Балканите до Северна Индия, но първите конкретни сведения са от времето на Османската империя

  26. 26 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#22] от "шуменско пиво":
    Киселото мляко, бялото саламурено сиренето и ракията са традиционни продукти на твърде огромна територия, така че не могат да се регистрират като продукт, който може да се произвежда само в някакъв регион. Могат да се регистрират техни разновидности, които са автентични само в определен географски район.

  27. 27 Профил на Пешката
    Пешката
    Рейтинг: 1324 Неутрално

    [quote#19:"'ΕΡΕΒΟΣ"]И е крайно време да признаете учатието им в борбите за свободата на България.[/quote]

    а кога елада ще признае насилствените асимилации в тракия и македония!?

    Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
  28. 28 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1107 Любопитно

    "Европейският съюз официално е регистрирал вид трансилванско сирене като хранителен бранд"

    Аз се чудех, що аджеба, всички румънци карат като бесни по пътищата...не само в България и Гърция, ами и в Сърбия, Унгария...а тия били брандирани...

    Форумът е в будна кома...
  29. 29 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1394 Любопитно
  30. 30 Профил на shilliew
    shilliew
    Рейтинг: 472 Неутрално

    На английската версия на българската уикипедия страница за саламуреното сирене чета, че в Израел и Ливан на такова сирене им викат: за Израел - Bulgarit (בולגרית) - 'Bulgarian (cheese)'; за Ливан: Bulghari (بلغاري) - 'Bulgarian (cheese)'.

    Вярно ли е?

  31. 31 Профил на Жълтопаветник
    Жълтопаветник
    Рейтинг: 260 Неутрално

    Шопска салата с фета не става!

  32. 32 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1394 Любопитно




    [quote#30:"shilliew"]Израел и Ливан на такова сирене им викат: за Израел - Bulgarit (בולגרית) - 'Bulgarian (cheese)';[/quote]Не знам за Ливан,но в Израел освен булгарит,има и фета,и бринза,и цафтит(от гр.Цфат)И четирите са бели саламурени,но има и малка разлика м/у видовете.

  33. 33 Профил на l_i_k_a_t_a
    l_i_k_a_t_a
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Сиренето направено от истинско мляко няма значение дали е краве,овче или козе е вкусно.Баба ми навремето правеше козе сирене,не съм ял по вкусно сирене.

  34. 34 Профил на shilliew
    shilliew
    Рейтинг: 472 Неутрално

    До коментар [#32] от "Sabbath":

    Значи с тези имена уточняват откъде точно е сиренето? Чудех се дали името на онова сирене е свързано с България или е случайно съвпадение (като марката Bvlgari).

  35. 35 Профил на Sabbath
    Sabbath
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    До коментар [#34] от "shilliew":Не,всичките са израелски.Името просто означава типът сирене.


  36. 36 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 559 Неутрално

    [quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България!
    [/quote]

    "Саламуреното ти сирене" е с произход далечпреди да се появи България. Учи и чети повече. Само - Булгар, Булгар не е достатъчно...

  37. 37 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 559 Неутрално

    [quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България!
    [/quote]

    "Саламуреното ти сирене" е с произход далечпреди да се появи България. Учи и чети повече. Само - Булгар, Булгар не е достатъчно...

  38. 38 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8709 Неутрално

    Смята се, че сиренето се произвежда от около 8000 г. пр.н.е. Това е периодът на одомашняване на първите тревопасни животни. Вероятно първото сирене е създадено случайно от номадски племена в Централна Азия.

  39. 39 Профил на pluralism
    pluralism
    Рейтинг: 0 Неутрално

    [quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България[/quote]
    Какви ли не сирена съм опитвал по света - бели, жълти, с дупки, без дупки, но от родното овче сирене и краве кашкавал по-вкусни не съм ял. И от българската шопска салата, от българското кебапче, таратор и пр. и пр. Вкусните чужди гозби се броят сигурно на пръстите на двете ръце. Залисани и вманиачени от комплексарско чуждопоклонничество, не осъзнаваме с каква първокласна кухня ни е дарила съдбата.

  40. 40 Профил на pluralism
    pluralism
    Рейтинг: 0 Неутрално

    До коментар [#38] от "Роси":

    Нема значение кой го е измислил. То и кашкавалът има апенински произход и името го подсказва, но ние сме ги развили до съвършенство. В България нема разнообразие на продуктите, ние имаме една хубава черта да свеждаме всичко до най-доброто и най-оптималното. Какво като имат по 500 сирена западняците, нашите 2 ги бият. То ако можеше да се създадат 500 различни вариации на сиренето на добро ниво щехме да имаме и ние толкова.

  41. 41 Профил на Petko Popov
    Petko Popov
    Рейтинг: 291 Неутрално

    Киселото мляко не е измислено в Гърция, а е развалено в България от разни научни работници мошеници!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK