Миролио продаде дела си в "Булгартабак холдинг"

Миролио продаде дела си в "Булгартабак холдинг"

© Георги КожухаровИталианецът с български паспорт Едоардо Миролио е продал дела си в "Булгартабк холдинг" във вторник на нерегулирания пазар на Българската фондова борса. Пакетът е 7.22 на сто от капитала на холдинга, а сделката е за 26.6 млн. лв. Той отговаря точно на дела на Миролио, съобщава "Капитал Daily", макар че бизнесменът е отказал да потвърди.


Други големи миноритарни акционери с близък дял са КТБ с 6.02% и компанията на Делян Пеевски с 5%.


В понеделник се очаква сделката да бъде отразена в Централния депозитар, тъй като при смяна на собствеността на дял, надхвърлящ 5% от акциите на дадено публично дружество, то е длъжно да разкрие информацията на инвеститорите.
Цената на прехвърлянето е с 23% по-ниска от последната котировка на "Булгартабак холдинг" на регулирания пазар, което е нормално за нерегулирания пазар на борсата, където страните се договарят за цената, но са длъжни да платят данък върху капиталовата печалба, докато на регулирания пазар сделките са освободени.


Пазарни участници смятат, че сделката е на загуба за Миролио. За пръв път той стана инвеститор в "Булгартабак" през 2012 г., когато придоби дял от около 5% за 27 млн. лв. Макар самият той да казваше в този период, че цигарената индустрия не е стратегически за него сектор, той продължи да окрупнява позицията си в дружеството, като към ноември 2013 г. вече контролираше 10.44% от "Булгартабак". По груби изчисления инвестицията е била за около 43.3 млн. лв., като в този период бизнесменът е плащал между 72 и 101 лв. за акция.


През май 2014 г. E. Miroglio Finance SA (дружеството, с което държи дела) продаде част от книжата си за 21.3 млн. лв., или срещу 90 лв. за акция, и остана с дял от 7.22%.


Към момента не е известно и кой е купувачът.


Мажоритарен собственик в холдинга остава регистрираната в Австрия BT Invest, която държи 5 881 380 акции, или близо 80% от капитала, 5% са на "Табако инвестмънт" (която се държи от "НСН Инвестмънт"), 6% - на КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери.


"НСН Инвестмънт" на Пеевски бе създадена миналата година, след което освен в "Булгартабак" се появи и като собственик в "Юрий Гагарин" и кандидат за такъв в "Техномаркет" и "Химко".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK