"Булгартабак" спира износа си за Близкия изток

"Булгартабак" спира износа си за Близкия изток

© Асен ТоневБулгартабак холдинг" обяви, че спира производството и продажбите на продукцията си за региона на Близкия изток от 1 април. В изявление до медиите се казва още, че компанията ще съкрати 400 работни места и програмите си за изкупуване на тютюн.


Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал". В изявлението се твърди, че през последните няколко години в изданията на групата ("Капитал" и "Дневник" са издания на "Икономедиа" - бел.ред.) имало над 1000 публикации с негативен характер, което довело "до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск". "Булгартабак" обяснява всичките си действия с журналистическата работа на "Капитал" и включва дежурните обвинения срещу "Икономедиа" и собствениците й (Бел.ред - Поради нелепите обяснения в изявлението "Дневник" го публикува и едно към едно - виж карето).


Решението идва след забраната на Турция за Доган и Пеевски
Информацията идва месец след като се разбра, че Турция налага забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски, който все още официално е миноритарен собственик в нея. За това първо съобщиха турските медии, които посочиха като една от вероятните причини специално за депутата контрабандата на български цигари. Тогава близкият до президента Реджеп Тайип Ердоган всекидневник "Сабах" написа, че "контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски".


Малко по-късно Пеевски обяви, че се разделя с официалния си дял от 5 на сто в холдинга, притежаван чрез дружеството "НСН инвестмънт", но до този момент не е обявено финализиране на продажбата. През лятото на миналата година фирмата придоби от Петър Манджуков "Табако инвестмънт", която е крайният собственик на този дял и в момента.


Бившият бизнес партньор на Пеевски Цветан Василев обяви заяви в края на февруари в интервю, че семейството на Пеевски има повече от 5% в "Булгартабак" и по думите му майката на депутата Ирена Кръстева е член на фондация в Лихтенщайн, а фондацията участва в австрийската фирма, която има дялове в тютюневото дружество.


Какво съобщи "Капитал"


В публикация на "Капитал" от 6 февруари тази година беше съобщено, че "според доклад от 2014 г. на турската дирекция за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ) около 50% от контрабандните цигари, иззети в Турция през същата година, са от български произход". И че те са от марките на "Булгартабак" - Prestige, ММ и Victory.


В текста се разказва още: "През 2015 г. в турските медии се появи информация за доклад на турската служба за борба с финансовите измами МАСАК, в който също се подчертава големият дял на цигарите от марки на "Булгартабак". В цитирания документ се твърди, че българският производител продава законно цигари на фирми в Северен Ирак, контролирани от кюрдския гражданин Салам Кадир Фараж.


Източници на "Капитал" коментираха, че той има контакт с българските марки от поне пет години. Впоследствие тези цигари се "връщат" нелегално в Турция.


Според доклада на другата служба - KOM, контрабандните български, китайски, индонезийски или ОАЕ цигари достигат до турските гранични райони, като тръгват от свободната зона в Дубай Jebel Аli, минават през иранското пристанище Бандар Абас и след това влизат през Ирак, Сирия или Иран. Службата за финансови престъпления МАСАК посочва още един канал - през турското пристанище Мерсин. И в двата документа се коментира евентуалното пренасочване на финансови средства от тази криминална дейност към кюрдските терористични организации."


Това е едиствената публикация на "Капитал" за износа на "Булгартабак". Другите са свързани с бизнеса, промените в собствеността и финансовите резултати на компанията.


В публикация днес "Капитал" пише, като цитира източник от цигареният сектор, за три причини, които са повлияли на свиване на пазара на "Булгартабак" в Близкия изток. Първо напрежението между Турция и кюрдите е довело да затягане и почти затваряне на границата с Ирак и така цигарите от Иракски Кюрдистан не могат да достигнат до Турция през старите канали. Второ след забраната на Турция за влизане на Ахмед Доган и Делян Пеевски са започнали масови проверки на дистрибуторите за безбандеролен "Престиж" и така търговците са ги заменили с други марки. Третата посочвана причина е, че "Булгартабак" няма маркетингови активности и влошеното качество на цигарите.


Още обяснения от "Булгартабак"


От "Булгартабак" обясняват в съобщението си, че те не са променяли дистрибуторите си в Близкия изток, които оперират в региона над 10 години, което означавало, че те са "наследени" от периода, в който компанията е била държавна собственост. С реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на "Булгартабак" през 2011 година не били констатирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството, но въпреки "това и с оглед на чувствителната ситуация в Близък изток "Булгартабак" спира износа си за региона за да предовтрати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване".


Според информация от сайта на холдинга той има офис в Дубай, чиято цел е да превърне компанията в регионален център, чрез който "Булгартабак" да успее да поддържа контактите си и да развива пазарите в Близък Изток, Азия и Африка. Посочва се, че "Prestige RC+RF" е сред водещите марки на този пазар, че продажбите растат всяка година двуцифрено, а през 2010 г. и с над 115%, след което този ръст се забавя.


Според отчета - холдингът губи външни пазари


Консолидираният отчет на "Булгартабак холдинг" за 2015 г. показва, че нетната му печалба се е повишила със 78% до 56.6 млн. лв. въпреки спада на продажбите и загубата на външни пазари. Причината за по-високия финансов резултат е свиването на разходи и по-малките загуби от инвестиции и валутни разлики.


Само продажбите на продукция през миналата година са се понижили с 23.4 млн. лв. Компанията загуби пазари зад граница (23% спад на обема), но увеличава леко дела си на вътрешния пазар - с 0.3 процентни пункта до 31.3%. В отчета е посочено, че холдингът смята да засили своето присъствие в чужбина - финализирани са преговорите с Казахстан и Хърватия, а на пазарите в Египет, Русия, Тайван и Япония са пуснати нови асортименти. Увеличава се и натоварването на фабриката в Босна и Херцеговина.


"Капитал" цитира днес източници от цигарения бизнес, че през последните седмици в "Булгартабак" има финансови затруднения, заради проблемите с доставки за Близкия изток и че се очаква да бъде затворена фабриката в София, а парцелите - продадени.


"Булгартабак" е компанията с най-голяма капитализация на борсата - 486 млн. лв., но и едно от най-неликвидните дружества. Междувременно обаче във вторник на нерегулирания пазар на Българска фонова борса беше прехвърлен пакет акции, равняващи се на дял от 7.22%, които точно съвпадат със собствеността на италианеца с български паспорт Едоардо Миролио. Сделката е за 26.6 млн. лв., а купувачът е все още неизвестен. Други големи миноритарни акционери с близък дял са КТБ с 6.02% и компанията на Делян Пеевски с 5%.


Мажоритарен собственик в холдинга остава регистрираната в Австрия BT Invest, която държи 5 881 380 акции, или близо 80% от капитала, 5% са на "Табако инвестмънт" (която се държи от "НСН Инвестмънт" на Пеевски), 6% - на КТБ, а другите са в институционални инвеститори като взаимни, пенсионни фондове, Bank of Nеw York Mellon и малко дребни акционери.Бел. ред. - Поради нелепите обяснения в изявлението "Дневник" го публикува едно към едно:

ИЗЯВЛЕНИЕ


16 Март 2016


Негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал" през последните няколко години, изразяваща се в над 1000 публикации с негативен характер, доведе до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск. В резултат на това "Булгартабак" взе решение да преустанови производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток считано от 1 Април 2016 година.


"Булгартабак" е осъществявал износа си в съответствие с всички изисквания на митническото и търговско законодателство, което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години. Булгартабак не е променял дистрибуторите си в Близък Изток, които оперират в региона над 10 години т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост. Извършените процедури и направената комуникация, включително от реномирани международни консултанти по времето на приватизацията на "Булгартабак" през 2011 година, не са костантирали никакви нарушения в търговската дейност на дружеството.


Въпреки това и с оглед на чувствителната ситуация в Близък Изток "Булгартабак" спира износа си за региона за да предоврати въвличането на компанията в изкуствено създадени репутационни проблеми, които могат да доведат до нейното цялостно унищожаване.


През последните 5 години ние увеличихме работните места от 2034 на над 5100, изпълнихме следприватизационните си ангажименти на 100% като изкупихме над 25 000 тона български тютюни на стойност над 105 млн. лева, увеличихме експортните си постъпления с близо 50% и запазихме голяма част от социалните придобивки на служителите си. Нивата на заплащане в "Булгартабак" останаха едни от най-високите за страната.


Ефектът от няколкогодишната злонамерена кампания на кръга "Капитал" ще е загуба на близо 400 работни места в "София БТ" АД и "Булгартабак Холдинг" АД, което представлява 8 % от работещите в Групата "Булгартабак" и свързаните с нея предприятия, сериозни щети за бизнеса ни, намалени експортни постъпления, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства.


Използваме случая и да благодарим на нашите служители за високия професионализъм, който показаха през последните години, че и българските компании също могат да просперират на международните пазари. Ние изпълнявахме коректно нашата амбициозна програма, но поради външни за компанията причини се налага да реализираме тези непопулярни мерки. Искаме да подчертаем, че ще спазим договорените условия и ще изплатим съответните обезщетения, чийто размер надхвърля средният за страната.


Булгартабак е поредната българска компания, която е увредена от кръга "Капитал" в безпрецедентна кампания, продължила няколко години.


В същото време фамилия Прокопиеви и претендиращите за обективност журналисти от кръга "Капитал" не са обяснили за грабителското придобиване на предприята "Каолин" и "Дамяница", за стотиците милиони неплатени банкови кредити в следствие на неуспешните им бизнес начинания, за десетките разбити съдби на живущите в град Меричлери и отровената природа, за ограбването на милионите български потребители с така наречената зелена енергия посредством фотоволтаичните си паркове и така нататък...


Въпреки щетите, които понасяме ние ще продължим развитието на компанията и ще продължим да осигуряваме работни места и сериозни постъпления в бюджета на страната. Но е крайно време държавата да се намеси и да спре подобни безчинства, защото кръга "Капитал" доказано руши българската икономика, а без български бизнес не може да има просперитет и развитие на държавата ни.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Гневно

  !!!
  Схемата "Булгартабак" с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган
  Финансирането на КОЙ било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави
  https://bivol.bg/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%81.html

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Булгартабак и Прокопиеви - двете страни на една монета.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  Сега вече ще започнат сериозни съдебни престрелки, предвид евентуално увреденото (неувредено) търговско име...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  Поръчките на холдинга БИЛИ намалели заради негативната медийна кампания, водена от кръга "капитал"?!?! звучи много плоско, но, ако си 26 години демокрация си свободно зомбиран със слави, ПИК и други подобни свободни медии, нищо чудно и да повЕрваш!
  А поръчките са спрени заради прекъснатите от Ердоган Анадолски контрабандни канали към ПКК

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Резнали са контрабандата през Турция?

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 720 Весело

  ей на това му викам "пазар".
  това значи ли, че цигарите от следващия месец поскъпват с 40%, защото "трябва някак да запушим дупката" и "да се разплатим с електората"?

 7. 7 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Булгартабак не спира, а му спират износа, който е изцяло контрабанден. Какви ли още чутовни глупости ще изслушаме преди издиханията ма Свинята? Има да рие с тлъстата си зурла...

 8. 8 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Баси , не знаех , че в Близкият Изток четат Капитал.

 9. 9 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Догань си изкълчи крака, Турция го спъна. Което пък означава, че са си затваряли очите за контрабандата на папироси преди това.
  Догань започна да трупа грешки. Добре, много добре, даже отлично.

 10. 10 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Накрив .уй, брадата му пречи!

  @)----,--'--
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Гневно

  До коментар [#1] от "Сашо":


  [quote#1:"Сашо"]Схемата "Булгартабак" с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган [/quote]

  Айде стига тъпотии и клевети бе!

 12. 12 Профил на отнесен
  отнесен
  Рейтинг: 450 Весело
 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 644 Любопитно

  Миролио овреме продаде дела си в Булгартабак. Интересно какви ще са котировките утре?

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  нова димка на Пееф, Цаца и Цеци пият кафе...

 15. 15 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  ... изгрухтя жално мамин прасчо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 475 Неутрално
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Весело

  Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал".Егати и причината.

 18. 18 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#8:"Иван К."]Баси , не знаех , че в Близкият Изток четат Капитал.[/quote]

  И Дневник, колега, и Дневник!

  Тази новина е малко като: "днес е облачно, затова ще пия сок". Мислех, че БТ имат повече пари за по-читави ПР-и, ама то КОЙ ли им е ПР на тях...?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 19. 19 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е, сега турците и арабите ще пушат само легални цигари, на легални цени.
  Ох, забравих, че те тотално забраниха пушенето на обществени места и го обявиха за нелигитимно според исляма...
  Значи, не губят нищо. Или...?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 20. 20 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 523 Весело

  Пеевски фалира! Дай, Боже! Амин!

  Ще се продават лафки на кило!

 21. 21 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вероятно става въпрос за това, че Доган и турците са в обтегнати отношение и за това им спират алъш вериша , демек ги наказват , едва ли пазара им се е свил , защото Мустафа и Мусайбе чели статия в Капитал и решили да минат на Малборо в знак на протест .

 22. 22 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Ама какво съвпадение - сутринта Миролио си продава акциите, а сега това...

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Иначе евала на БТ, такова аргументирано оправдание. Този канал не е наше дело, ние го наследихме от държавата.

 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  В същото време фамилия Прокопиеви и претендиращите за обективност журналисти от кръга "Капитал" не са обяснили за грабителското придобиване на предприята "Каолин" и "Дамяница", за стотиците милиони неплатени банкови кредити в следствие на неуспешните им бизнес начинания
  ---------------------------------------------------
  Всъщност това си е абсолютно вярно.
  Съ-издателят се крие зад купчина офшорки и формално го няма никъде, че на всичко отгоре се крие зад статута си на почетен консул на Занзибар ли беше или на Долно-Горна Танганайка....
  Ама днес резнаа почетните консули....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал".
  !!!!!!
  Явно "Капитал" е най-четената медия в близкия изток.

 26. 26 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Муахахаха, комунетата и мутрите едно кисело мляко не могат да продадат, ско няма измама, контрабанда, кражба...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 27. 27 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mark Twain":

  Абе читави са им ПР , ние квото и да ни кажат няма да се хванем, ние така или иначе сме загубени за тях, но има хора дето кълват , и защо да не използват случаят да обвинят Прокопиев, така или иначе износа спира.

 28. 28 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1415 Весело

  [quote#8:"Иван К."]Баси , не знаех , че в Близкият Изток четат Капитал.
  [/quote]
  В събота стават сабахлем в 5 за да си го купят. От ЛаФка

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1564 Весело

  Ъъ а парите от контрабандата най - вероятно са се връщали през Бисерният заместник председател на Народното Събрание който мигновено го покриха под голем цървен ДС чадър.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 30. 30 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 727 Весело

  Браво на кръга "Капитал" или който там кръг има заслуга за този безпрецедентен удар върху тютюневата мафия. Пък колкото до тоя сополив опит за измрънкване от страна на пиарчетата на дружеството - На крива ракета космосът й пречи.

 31. 31 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  [quote#23:"stanislavdi"]Този канал не е наше дело, ние го наследихме от държавата. [/quote]
  Вероятно е така. Ползват старите канали на ДС. Защо да се мъчат да прокарват нови?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 32. 32 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 644 Любопитно

  „редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства.“
  -----------------------------------------

  Български?!?

  @)----,--'--
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  На контрабандата вече износ ли и казват.

 34. 34 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 450 Весело

  Пуснах една сълза от умиление Кръгът "Капитал" враг номер едно на честните собственици на Булгартабак и очевидно най-влиятелната медия в света(?)

  Апропо - сделката на Миролио трябва доста сериозно да се погледне - съвпадението е почти като изтеглянето на сумите преди да затворят КТБ.

  Trust no one.
 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  смешки. тънкообидните, но иначе дебелокорпулентни прасообразни надценяват влиянието на "кръга "капитал". а то - сецнали им контрабандата от отвън.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Сега в Турция, скоро и в други държави по света

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 872 Гневно

  Капитал и Дневник, гадове такива! Заради негативната ви кампяния и рублата се срина, и нефтът поевтиня, и Путлер се изтегли от Сирия!

 38. 38 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Този кораб "Булгартабак" заедно с всички мишки и малки акционери потъва, за да му смъкнат пазарната цена такива
  прихватизатори като И.П. от конкуриращата група на КОЙчовците и след това го прихванат за 1 лев. Елементарно Ватсън.

 39. 39 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Пеевски ,Доган и най отзад ......руската мафия

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4321 Весело

  И сега Прасчо и Ко. ще загубят едни пари и като вземат да "ронят едни сълзи"...............-

 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1598 Весело

  Отрязали са им контрабандата! Голям майтап!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1415 Весело

  [quote#38:"2leva"]Този кораб "Булгартабак" заедно с всички мишки и малки акционери потъва, за да му смъкнат пазарната цена такива
  прихватизатори като И.П. от конкуриращата група на КОЙчовците и след това го прихванат за 1 лев. Елементарно Ватсън.
  [/quote]
  Верно си елементарен, Холмс!
  БТ е вече приватизиран. Коя сила може да накара анонимната офшорка-мажоритар да го продаде за 1 лев?

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#4] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Прекалено плоско звучат тези извинения-наистина!Много ми е интересно кой чете "Капитал" и "Дневник" извън България/освен нашенците навън/-?

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#41] от "quatro_4x3":

  ................няма да "им цепят басма" разбира се.............-

 45. 45 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Дрън, дрън, цигарите са скъпи и народа осъзна че е е вредно. А и тия забрани....

 46. 46 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Кой износ - легалния или нелегалния!?

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 47. 47 Профил на Margarita Stoianova
  Margarita Stoianova
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Значи може да се удари КОЙ - само че отвън.

 48. 48 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тоя, дето го е писал това най-вероятно е пил цяла нощ, на сутринта е паднал на главата си и в полубезпомощно състояние е съчинил горното изявление. Никаква икономическа логика, ама никаква, интелект на маруля, ама що и другите взимат за зеленчук?

 49. 49 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "morf":

  ха ха, освен това заради икономедия догановото дпс се превърна в синоним на путинска пета колона, създаде се дост, осъдиха сидеров, слави се влюби в нидялко и най- накрая, великобритания ще напусне евросъюза.
  доста голям глупак е писал изявлението на булгартабак

 50. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  [quote#17:"chicago514"]Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал".Егати и причината. [/quote]
  Ама точно егати причината. Кой ми ... в гащите.

 51. 51 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "bat_plamen":
  Ти остави кой го чете Капитал - и всеки ден на арабски да им го превеждат, пак не се връзват нещата. Износът към Близкия изток и по-точно към Салям е над 85% от производството и приходите на Булгартабак. Виж им финансовите отчети. Точно заради тоя износ и то към един човек, Булгартабак от години е като глинен колос на един крак. И да си режеш сам доброволно тоя крак доброволно, щото Капитал бил писал ...нещо не ми се връзва. А и да съкратиш само 8% от служителите, при съкращаване обемите на производство с близо 80% също няма никаква логика.

 52. 52 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Достраша ги. Ердоган не прощава. Спирането на износа, обаче не е гаранция за отмяна.
  А публикациите на Капитал и Дневник са верни.
  И е време държавата наистина да се намеси и да измете завинаги Държавна сигурност, БСП и пеевците.

 53. 53 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да не би да спират износа защото в Близкия Изток са пуснали рекламни спотове против контрабандата?

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 54. 54 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има и друга възможност- Шиши да изнася производството на Престиж в Дубай, където няма кой да го разследва, развява по вестници и задава въпроси. Това също е валиден вариант, при който триото собственици на Булгартабак - Доган, Пеевски, Борисов, ще продължават да печелят милиони, но ощетена ще е държавата и бюджета.

 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  "Изненадващото съобщение на „Булгартабак“, че спира износа за Близкия изток дойде в деня, в който Биволъ получи отказ от Агенция „Митници“ да разкрие информация по ЗДОИ кои са неговите контрагенти там."

  https://bivol.bg/bulgartabac-mafia-3.html

 56. 57 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Май Свинян Прасеевски ще позаслабне малко насила и вече ще е само 200 кила.

 57. 58 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Путин се изтегля, родният мурзилаж - тоже.

 58. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#51] от "abygale":

  +++++++++++++++++++++++
  Прав си.Нещо никак не се връзват нещата!

 59. 60 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Весело

  [quote#0:"Дебелян на СоколЪ"]Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал".[/quote]
  За малко да си помисля, че ще обявят необходимостта да попълват дупка от 100 милиона евро в БНБ, заради която се скараха с Ц.В., чрез които изнудваха Искров и Гунев, с които пазаруваха на поразия и т.н.
  Ама колко бързо могат да го сторят? Ако избухне международен скандал преди да са готови, мислили ли са какво ще правят? Ами ако на Боко му звъннат от някоя евро-атлантическа служба?
  Особено като се има предвид, че в дигиталната ера, следите не просто остават, ами са по-достъпни от всякога!
  http://krebsonsecurity.com/2013/05/reports-liberty-reserve-founder-arrested-site-shuttered/

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 60. 61 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#32] от "MyTwoCents":

  Точно български ще се засегнат, защото увеличените субсидии за изкупуване на тютюна ще се вземат от тях....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 61. 62 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 616 Гневно

  която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал". В изявлението се твърди, че през последните няколко години в изданията на групата ("Капитал" и "Дневник" са издания на "Икономедиа" - бел.ред.) имало над 1000 публикации с негативен характер, което довело "до рязко намаляване на поръчките към компанията
  ===============
  Виж те дневник направих те живота на 400 семейства черен.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 62. 63 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  "Дистрибуторите на "Булгартабак" в Близкия изток са извън закона". "Агенция "Митници" предупреди Булгартабак, че схемата е разкрита.":
  https://bivol.bg/bulgartabac-mafia-3.html

 63. 64 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К.":

  аз пък не знаех ,че вестник Сабах в Турция бил на Прокопиев и Капитал

 64. 65 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хахаха, някой има ли линк към изданията на Икономедия на арабски?

 65. 66 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Като причина за спиране на износа от фирмата са посочили: "негативната медийна кампания, която се води срещу "Булгартабак" от фамилия Прокопиеви и медийната им група "Капитал". В изявлението се твърди, че през последните няколко години в изданията на групата ("Капитал" и "Дневник" са издания на "Икономедиа" - бел.ред.) имало над 1000 публикации с негативен характер, което довело "до рязко намаляване на поръчките към компанията, както и до възникване на сериозен репутационен риск". "Булгартабак" обяснява всичките си действия с журналистическата работа на "Капитал" и включва дежурните обвинения срещу "Икономедиа" и собствениците й" малиийй някойе написал истината и от товапечалбата пада :ДДД Я да кажат, че алъж вериша с Турция вече не върви, откак Догана изгони Павла от Сарая :ДДД

 66. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Мда! Погледнете малко финансовите отчети на БТ! Ако можете да четете такива неща де! БТ през 2014та (май) отнесоха на разход парите, с които бяха купени, като задълженият им станаха капитал. Чиста работа! Вземаш кредит от една банка. Купуваш един холдинг. Дългът към Банката преоформяш като дълг на холдинга. За две години правиш 600 милиона било от контрабанда било от чист бизнес (едва ли). Погасяваш задълженията от печалбата, като в нарушение на законите отнасяш погашението на разход и ощетяваш хазната. След това преживяваш катарзис. Имаш собственост за няколко десетки (стотици) милиони. А форумците празнуват твоя финансов крах!

  Радост голяма и щастие рядко!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 68 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 659 Весело

  От статията: "кюрдския гражданин Салам Кадир Фараж"
  Тия вече създадоха Кюрдистан! Питайте ме после що не вервам на медиите. Един да фанеш, друг да...

  Ще ви изрием...
 68. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#54] от "abygale":

  Имаме си значи един шиши, който прелива извън границите на държавата ни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  А да! Към коментар #67 да добавя, че катарзисът е защото виждаш, че ще дойдат румънски времена.
  Не сега, ама когато паднеш от власт. Що да излежаваш 20-30 милиона, като 2-3 покриват хоризонта ти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 71 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":

  ++++++++++
  И аз това си помислих, но ти си го обяснил къде-къде по-достъпно, отколкото аз бих го направила.
  И като във вица - съфорумците ни викат "Нека оди бос!"

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 71. 72 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#69] от "tribiri":

  Абсалютно. Корпулентна работа, няма три-пет. И това "преливане" не е от вчера или от днес, отдавна се готви дубайската манджа. Та верно прибързана е форумната радост, че шиши отива на финансово кино. Просто парите ще му идват направо там.

 72. 73 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Мърсотия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 73. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Да си припомним, че в игрите около приватизацията на БТ, основна беше ролята на руска банка. Май същата беше акционер в КТБ и тихомълком се изниза при фалита. И същата банка е много близо до Путин.
  Някой май започва да прочиства България. Дано съм прав!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 74. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#71] от "els_g":

  Ами поредната златна кокошка, която внасяше пари в хазната е заклана. Да се готвят летище София, РВД, Кинтекс и железопътната инфраструктура.

  И след това приключваме.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#74] от "quatro_4x3":

  Много ви е къса паметта. Трябва да се върнете още 70 години назад и да прочетете споразумението след ВСВ. КОЙ го е чел и затова успя да затвори сделката.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 77 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Цялата работа е, че Турция дръпна "завивката" от Доган и Пеевски, а явно олигарсите в Русия не са склонни на отстъпки, и сега просто няма какво да ги правят тия цигари и фабрики.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 77. 78 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#74:"quatro_4x3"]Да си припомним, че в игрите около приватизацията на БТ, основна беше ролята на руска банка. Май същата беше акционер в КТБ и тихомълком се изниза при фалита. [/quote]

  Става въпрос за ВТБ, банката на властта в Русия - разбирай олигарсите и КГБ.
  КГБ->ВТБ->КТБ и се започна изкупуване на активи, то не бе БТ (булгартабак) , то не бе БТК, то не бяха какви ли не чудесии.
  Отделно, ДПС доведе т.нар. "царя" от Мадрид, който пък назначи Велчев за министър, който пък първо врътна една схема с преавулатирането на дълг, от което България загуби много пари, но някои частни лица съответно спечелиха много пари, после същия отиде във ВТБ. Друг "царски" кадър, Милко Ковачев, който рестартира проекта Белене и го затика в руска посока, после без капчица свян започна да продава ... руски ядрени реактори. Не се бъзикам!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 78. 79 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#77] от "today":

  Нека одят боси! Нека одят боси

  Прецаканите са тези 400 дето ще останат без работа, тези 100000 дето няма да има кой да им купува тютюна и тези 7 000 000 дето ще пълнят хазната!

  Но на Вас какво ви пука! Вие сигурно живеете на Бахамите и си харчите дивидентите от акции в BP, както повечето от форумците тук.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 79. 80 Профил на today
  today
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#79] от "tribiri":

  Тези 400 ще си намерят работа в бизнес, който не зависи от контрабанда, и не зависи от кефа на Доган, Ердоган, Путин, и др. подобни. Другите с тютюна ще започнат да отглеждат други култури, и няма да разчитат на държавни субсидии за да отглеждат нещо вредно за здравето, а хазната се пълни смешно малко от изнесените цигари - върху тях се дължи само данък печалба, който е 10% от декларираната печалба. Виж, за това, което се продава тука, се дължи акциз и ДДС, там са сериозните суми, но те постъпват независимо дали цигарите са от БТ или от Индонезия. Така че спрете с тия елементарни и плоски социалистически номера, и соц тъпотиите, дето трябва някой да прави милиони от контрабанда и укриване на данъци, че да имало работа за 400 човека.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 80. 81 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  и аз се смях от сърце-някой в пясъците е прочел капитал и е върнал един кораб с цигари.

 81. 82 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#80] от "today":

  Дружеството със 150 милиона приходи от продажби през 2013 та отчете 80 милиона печалба. Със 510 милиона приходи от продажби през 2014 та отчете 9 млиона печалба.

  Но вие ги разбирате нещата! Какво са за вас 50-60 милона в хазната повече или по-малко!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 82. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#80] от "today":

  А да! И няма естествено значение, че няколко души са си делнали половин милиард! Това са дреболии! Важна е правата линия на партията!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 84 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Това, което се случва и ще продължи да се случва с Булгартабак и пр. е резултат от фалшивия преход през последния четвърт век!

  I Want To Believe
 84. 85 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#82] от "tribiri":

  дреме ми за 50 млн. в хазната.

  бизнеси като Булгартабак трябва да бъдат спрени с всички законови средства. това е развъдник на корупция и престъпност и в нито един случай подобен бизнес не създава устойчив растеж. нито в своята индустрия, нито в икономиката като цяло, нито за всичките си тютюнопроизводители в България.

  а и 50-те млн. в хазната са мираж. съмнявам се Булгартабак да е внасял повече от 10 млн. в хазната. ever!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 85. 86 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Ето повод, да се промени конституцията като се забрани дотирането под всякаква форма. Хем дотации за тютюнопроизводителите въпреки и напреки ЕС и борбата срещу тютюнопушенето, хем накрая 400 работни места дават фира и " редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период". И се оказва, че пълним гушата на прекупвачи и купувачи с пари от бюджета (реално режем от пенсии, здравеопазване, образование, правораздаване или социални помощи), а накрая някой външен тарикат може да прецака всичко. Дотациите трябва да се забранят, защото от тях има вреда вместо полза — ето че водят до външна зависимост и са помагали на нелегален износ (което означава несъбрани данъци за нашия бюджет). Дотирането на работни места през проектите, също не дава резултати, нито дотациите на БДЖ и Б.Пощи. Крайно време е да не се дават двата зелника на лапачите, пък нека да сме кофти типове.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 86. 87 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сашо":

  В статията на която си дал линк прочетох много сериозно твърдение че Даеш ползвали български документи за самоличност - и веднага ми изплува една връзка с един политик председател на комисия в НС който твърдо се обяви против чипове в личните карти които биха направили невъзможно всяка подмяна на самоличност.

 87. 88 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Когато преди години Койчо Белчев дойде от името на Филип Морис и БАТ с оферта за 1.5 милиарда за Булгартабак му отказаха , защото поиска само 5 фабрики . Според тогавашната /всъщност все същата / власт трябваше да запазим работните места в другите 4 фабрики . Сега фабриките пак са закрити , Булгартабак се продаде от държавата за под 200 милиона .
  Чудя се дали е случайно , че Белчев беше убит точно в Истамбул ?

 88. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2353 Гневно

  [quote#84:"2.50"]е резултат от фалшивия преход през последния четвърт век!
  [/quote]
  Фалшив, защото под претекст запазване на работни места русофилите изгониха реалните инвеститори, и вкараха съмнителни боклуци (контрабандисти подпомагащи тероризма) с офшорна регистрация.
  А сега да видим КОИ ГОВЕДА пак ще ругаят американските ТЕЦ-ове, и ще си траят за постепенното затихване на тютюневата индустрия?

 89. 90 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2064 Весело

  Ама, не бе! Прокопи пише само хубави неща за Булгартабак.

  Не беше ли така беше навремето и с Цветан Василев, и с Ченалова - по пет любовни статии дневно. Но напоследък фурнаджийските лопати се обърнаха, а с тях и бухалките им. Та де да знаеш накъде ще задуха утре.

 90. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2442 Весело

  До коментар [#1] от "Сашо":

  А с парите си купували малки деца от сирия и ядели на закуска.

 91. 92 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Гати новината! Спира неофициалния износ?!?!? Ша паладея!

  freedom is another word for nothing else to lose
 92. 93 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#68] от "Truckson":

  Става въпрос за Иракски Кюрдистан, който е признат международно като автономна област.

 93. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Весело

  До коментар [#8] от "Иван К.": И аз не вярвах. До миналата година. Когато разбрах, че на Уолстрийт и Лондоското сити четат "Врачански зов".


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 94. 95 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#61:"mitko11"]увеличените субсидии за изкупуване на тютюна ще се вземат от тях.[/quote]

  От няколко години стремежът е да се намалят и премахнат субсидиите за производство на тютюн. Имаше и програми за замяна на производството на тютюн с алтернативно производство.

  Така че субсидиите за тютюна служат само за купуване на гласове и затова са ми последна грижа.

  @)----,--'--
 95. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  "имало над 1000 публикации с негативен характер"

  Тия са броили всеки постинг, където е споменато Булгартабак! И не са намерили нито един с "позитивен характер". Дали не е заради акциза? Щото всички акцизни стоки са подозрителни - при една "вътрешна контрабанда" (фиктивен износ) има "двоен удар" - и от спестено ДДС, и от акциз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK