Патентният данък за такситата ще е между 300 и 1000 лв.

До измененията се стигна след протести на шофьори в София.

© Юлия Лазарова

До измененията се стигна след протести на шофьори в София.Депутатите намалиха със 100 лв. долната граница на патентния данък, който собствениците на таксита ще дължат на общините. На второ четене днес те гласуваха промяна в Закона за местните данъци и такси, където записаха, че общините ще могат да определят данъка в границите между 300 и 1000 лв., а не между 400 и 1000 лв., както беше прието на първо четене.


Данъкът ще е за всеки автомобил годишно, като Общинският съвет на населеното място, на чиято територия се извършва превозът, ще го определя в срок до 31 октомври на предходната година. Ако превозвачът прекрати дейността преди края на годината, надвнесеното ще му бъде върнато, предвиждат приетите текстове.


Данъчно задължени лица с приетите промени са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация от изпълнителния директор на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", на които е издадено разрешение за таксиметров превоз на пътници от кмета на съответната община, или лицата, извършващи таксиметров превоз от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.
Правоотношенията между превозвача и водача се уреждат с писмен договор.


С поправки в закона за автомобилните превози регистрираният превозвач ще отговаря солидарно за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име, но за своя сметка, при или по повод на извършване на таксиметрови превози на пътници, когато са покрити от "Гражданска отговорност" и "Злополука", съгласно Кодекса за застраховането. Тази разпоредба е в сила от 1 април.


Приетите днес промени ще са действащи от януари 2017 г.


Предвижда се шефът на съответното регионално звено на автомобилната администрация да издава удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил на кандидатите, които отговарят на изискванията и са си взели изпита успешно. Удостоверението ще важи пет години.


Издадените разрешения до влизане в сила на закона ще запазят валидността си за срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2017 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво! Ако измислят и как по-често да им правят проверки за "втори апарат" или за "помпички" още повече ще съберат!

 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само Убер ще оправи бакшишите и цекоминевците...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на so
  so
  Рейтинг: 362 Любопитно

  "регистрираният превозвач ще отговаря солидарно за вредите, причинени от шофьори, действащи от негово име"

  Това нещо не го разбирам, някой ще обясни ли? Бакшишът прави нещо лошо и превозвачът също е отговорен или?

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Това средно идва около 2лева на ден. Егати и "грабежа".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Е значи като работиш като хардуерен техник плащаш минимум 200 лева на месец.А за тия върти геврековци - нема и 80 и та макс.Аре всеки да си поеме тежестта.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 6. 6 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Малко да има чистка сред "професионалистите"...
  Щото ако керията не е за поне 10 км и по лев бакшиш на километър - за какво кисне в колата? Да я пази ли?

  https://www.pleven.pro
 7. 7 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не че ги защитавам бакшишите,сред тях има доста простаци,опитващи се да мутреят по един крайно комичен начин,но ги гледам повече висят по стоянките,а и да се качи някой-2-3-5 лева средния курс и плаща до стотинката..,така не се изкарват пари-данъци,застраховки,амортизации,гориво,за Цеко..,не е едно и две,да, знам за масовата омраза към тях и очаквам плюнките,ха-ха.

 8. 8 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Малко им е. И без друго ни дерат кожите, пишат, слушат чалга и се свалят!

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#7:"hmc12310991"]но ги гледам повече висят по стоянките,а и да се качи някой-2-3-5 лева средния курс и плаща до стотинката..,така не се изкарват пари[/quote]

  Ами да пробват с работа, с люпене на семки ли очакват да "изкарват пари".......
  А на който ръцете са навряни отзад, не мога да го мисля.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво пишат,романи ли?В България са най-евтините таксита в цяла Европа,с новите цени на билетите ще станат по-евтини от градския транспорт за компания.Аааа,свалят те,недостъпна си ти моме и не се даваш на некъв си смрадлив бакшиш,а?Купи си бангия,най-добронамерен съвет,тя няма да те сваля...

 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Любопитно

  300-1000 лв е съвсем разумна стойност..Означава,като имаме предвид ,че данъкът в Бг е 10%,доход от 3000 до 10000 лв на година..
  или искат да ме убедят,че не изкарват поне 3000 лв на година?

 12. 12 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Ако превозвачът прекрати дейността преди края на годината, надвнесеното ще му бъде върнато, предвиждат приетите текстове"

  а надвнесена застраховка (при продажба или примерно де-регистрация на МПСто) кога ще се връща или лобито там е прекалено силно?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Сега ще почне вой от 'сичкото анцуг

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 15. 15 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Весело

  Освен Юбер (убер) има и т.н. джипси такси в ню йорк което оперира подобно на убер където цените са предварително уговорени по телефона според дестинацията , вида и качеството на колата. Може и до това да се достигне и в България.
  Такситета на летището не са за наемане да оставим цените които искат има и такива дошли от село и не знаят примерно пътя до Варна или Бургас защото никога не са виждали морето други ги е страх че жените им ще скочат с някой друг докато те отиват до морето винаг някакъв проблем с тях от този род един друг не беше се купал със седмици и при 42С климатичната слаба отворения му прозорец духаше миризмата му на задната седалка но прозореца не можеше да се отваря и трябваше да го оставя след няколко километра ... ах какви преживявания с тях чувства се че съм в Пакистан ,Индия или Бангладеж само защото не съм ходил там. Каква хубава държава за туризъм!

 16. 16 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ако ги питате бакшишите и 30ст няма да искат да платят. След всяка смяна, обаче, са в казиното.

  Ако посмят сега да блокират Орлов мост, тръгвам с един чук и ги започвам.

 17. 17 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "the only easy day was yesterday":

  Много е просто,като не ти харесват такситата не се вози. На аерогарата има и метро и реисове. Предполагам ,че в градският транспорт всички са къпани и бръснати. Ако си голям европеец,а не индиец можеш и рентакар да си вземеш.

 18. 18 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николов BVB":
  аз много добре зная какъв ми е опшъна обаче ви се представяте като мръсни и невъзпитани както хора които обслужват хора по добре гледайте свине може и повече да изкарвате

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Да очакваме ли стачка в края на седмицата? Доктори,шофьори,полицаи , всички искат те да казват правилата,т.е. всичко да е ,както си е било.

 20. 20 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Слагането на голяма група хора под общ знаменател говори за "добро" възпитание. А отностно свинете освен,че ги "гледам" ,понякога ги и возя.

 21. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Неутрално

  сега ще започнат едни административни номера,ще работят официално 2месеца в годината и после няма да работят, е само 'неофициално'...и ще плащат по 200 лв макс,с това неподкупно ДАЙ...няма да има никакъв проблем

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 22 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  Има и друго нещо, всеки един бакшиш трябва да вземе лиценз от ИААА за превоз на пътници, ако е самонаето лице. Да, точно същата Агенция дето гръмна тия дни.
  Преди 2 месеца се явих на изпит там за лицензия за превоз на товари. Елементарен за мен, четох една седмица вечер след работа, написах си всичко, взех го от сефтето. Но интересното беше друго - от 28 явили се, само 12 сме го взели. Някои се явяваха за 2-ри, 3-ти и не знам кой пореден път.
  Бакшишите за да вземат такава лицензия минават горе долу през същите въпроси и просто мога да си представя колко от тях няма да могат да вземат такъв лиценз и ще се наложи да си платят. Интересно на кого сега?!

  Жената е покана за щастие
 23. 23 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 824 Весело

  До коментар [#22] от "bgpainter":

  щом е за рушветче ще се намери кой...ще назначат някой

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 24. 24 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Що ,бе хора каква е тази злоба?
  Хем не харесвате такситата,хем се сърдите като няма свободни коли в час пик или силен дъж.Хем искате чисти,нови коли със
  интелигентни шофьори хем искате да се возите за стотинки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK