Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Борисов: Няма скандал във фонд "Земеделие" (допълнена в 15.26)

"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", повтори премиерът Борисов днес.

© Дневник

"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", повтори премиерът Борисов днес.Няма скандал във фонд "Земеделие" и няма опасност България да загуби средства по оперативната програма "Развитие на селските райони". Това заяви пред медиите в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".


Той коментира започналата вчера проверка от ДАНС във фонда, който управлява най-голяма по размер сума от еврофондовете. Днес печатните издания отразиха темата със заглавия като "Трус във фонд "Земеделие" (Капитал Daily), "България е заплашена от рекордна санкция от ЕС" ("Сега"), "Отказвали сме плащания за яхти и луксозни вили. Готов съм с оставка, ако ми бъде поискана" (интервю на шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов пред "24 часа").


Високопоставен източник съобщи пред "Капитал", че проверката е мащабна, но тепърва започва. Тя ще обхване проекти на общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., като един от сигналите, по които се работи, е, че са били с надписани количествени сметки - т.е. платени са повече пари, отколкото реално са стрували работите. Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд "Земеделие" беше отстранен Янаки Червеняков, отговарящ за договорирането на общински проекти и свързан според "Биволъ" със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен. Освен това сайтът посочва и несъответствия между високия стандарт на живот на Червеняков и чиновническата му заплата.
"Сега" пък се позовава на депутати от опозицията, според които санкциите от Брюксел заради нарушенията на общините ще достигнат 500 млн. евро, докато самият фонд "Земеделие" оценява като рискови само 33 млн. евро. Самият Порожанов в интервюто за "24 часа" допуска, че е обект на натиск заради засегнати икономически интереси - той въведе референтни цени и вътрешни оценители (каквито е нямало в предния период) и така раздуването на проектите става по-трудно.


"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", повтори премиерът Борисов днес. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. "Такава е практиката. Ако има такъв проект, той ще бъде коригиран. Затова са тези механизми", каза Борисов. Той още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност България да загуби парите по нея.


Дончев и Горанов отрекоха да има големи финансови корекции


Вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Валадислав Горанов в кулоарите на парламента опровергаха информациите за голяма финансова корекция.


Програмата приключи успешно в края на миналата година, средствата са възстановени в по-голямата си част, останаха около 4 - 5 млн.евро за възстановяване, коментира Дончев, цитиран от БТА.


В правителството не разполагаме с подобна информация и подобни очаквания, отхвърли твърденията Горанов и предположи, че интерес от подобни слухове "имат тези, които се опитват да се утвърдят като опозиция и алтернатива на сегашното управление. Предстоят избори в БСП".


Дончев обаче уточни, че винаги по някоя от програмите могат да бъдат наложени финансови корекции. Такива имало по всяка програма на всяка държава-членка.


"Ако ме питате дали има опасност за 250 млн. - няма такава, това е огромна сума. Каквито и нарушения да са правили общини, селски стопани, не виждам как може да са на такава стойност", каза Дончев.
Във връзка с влизането на ДАНС във фонд "Земеделие" Горанов разясни, че целта е да се проверят всички косвени данни,"че в администрацията са се правили или правят неща, които могат да доведат до съмнения в корупция". Той предположи, че е възможно агенцията да прояви интерес и към други ведомства, където, по думите му, има корупционен натиск заради големия материален интерес.


Докато сегашното правителство и премиер са на власт, не трябва да гледате на разкрити корупционни практики като новина, декларира финансовият министър. Управляващите имали воля да се справят с лошите практики.
Горанов отрече за готвена смяна на сегашния директор на ДФ"Земеделие". Няма защо да обвързваме Румен Порожанов с лоши практики, но, ако, разбира се, намерим такива, си запазваме правото да действаме спрямо всеки, добави той.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 926 Весело

  Не-е-е, просто ви вали дъжда.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 2. 2 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 923 Неутрално

  "Няма скандал във фонд "Земеделие"
  Естествено, краде се по утвърдила се практика.
  Която ни съд, ни ОЛАФ я ловят.
  А къде отива краденото е ясно и за пеленачетата.

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1043 Неутрално  Дам, корупцията в Територията отдавна не е скандал. Винету е прав...

 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1800 Весело

  Баце е взел мерки парите да не бъдат спрени - изхарчил ги е. Умно, да?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Няма скандал? Значи е нормална практика да се пилеят евросредства разни тарикати да си купуват джипове!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Божке цялата страна потънала в корупция и кражби, терминалите пълни с заминаващи, границите отворени за всички които искат да минат от Турция, заемите сае увеличават с 10 млрд евро на година а у нас сякаш живеят алтуисти които не им пука че ги затриват до корен някакви палячовци и крадци, които ги изполват да сриват страната.

 7. 7 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  "Високопоставен източник съобщи пред "Капитал", че проверката е мащабна, но тепърва започва. Тя ще обхване проекти на общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., като един от сигналите, по които се работи, е, че са били с надписани количествени сметки - т.е. платени са повече пари, отколкото реално са стрували работите. Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд "Земеделие" беше отстранен Янаки Червеняков, отговарящ за договорирането на общински проекти и свързан според "Биволъ" със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен. "

  Зали, стадиони ... А проверката "ще обхване", освен ако не обхване нищо, след : Ало, ..., аз не съм първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам човека...

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Верно е. Има стабилност... в хаоса.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Скандалът е огромен!!

  Крадливо- ГЕРБаджийски

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Материал още от септември 2015 г. http://www.agrotv.bg/p_5157Stadioni-za-milioni.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2093 Весело

  няма скандал там където скандала е ежедневие

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Боко лъже......другата седмица ще говори друго

 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Гневно

  Както и да го наречеш, все ще е по-меко от заслуженото

 14. 14 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цялата политика на ЕС в земеделието е насочена към възпрепиятстване и изкривяване на пазарните принципи и конкуренцията, затова и цените на храните в ЕС са толкова ниски, защото всички ние ги субсидираме през земеделските субсидии. Публична тайна е, че от тази политика на ЕС най-облагодетелствана е Франция, а най-прецакани сме ние. Това е още един пример за това колко ялови, непрозрачени и корумпирани са някой от политиките на ЕС. За сравение над 42% от бюджета на ЕС отива за земеделие, за кохезионните фондове 7%. В България парите от ЕС за земеделие отиват в няколко на брой избрани едри земеделци, всички до един мултимилионери. Демек с пари от ЕС (т.е. пари на данъкоплатеца) се финансират корупционни схеми и олигарси в земеделието, строителството и т.н..

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Както кажеш.Пък който иска да ти вярва.

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#6:"sqrt"]Божке цялата страна потънала в корупция и кражби, терминалите пълни с заминаващи, границите отворени за всички които искат да минат от Турция, заемите сае увеличават с 10 млрд евро на година а у нас сякаш живеят алтуисти които не им пука че ги затриват до корен някакви палячовци и крадци, които ги изполват да сриват страната.[/quote]

  И наесен пак ще гласуват за сикаджията, за 11-тата му победа над комунизма.

  Никога повече мутри начело на България.
 17. 17 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Вече схемата стана ясна на цялата държава, само ББ и ЦЦ се опитват да баламосват хората. Но така ще е като нямат алтернатива. Никой свестен човек вече не иска да се занимава с политика. 1-0 за ДС. Гнусотията победи.

 18. 18 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  [quote#17:"The Island"]Но така ще е като нямат алтернатива[/quote]
  стара и изтъркана опорна точка ,всичко може и трябва да е алтернатива на герб

 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#16:"bgkurshum"]И наесен пак ще гласуват за сикаджията, за 11-тата му победа над комунизма. [/quote]
  Да, ще победи, но това не значи, че така сме гласували...

 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А Атанас Кънчев ще го разследват ли? Понеже си спомням как напусна преди няколко години поради "семейни причини".
  Не че нещо но го познавам от студентските години и знам за какъв човек става въпрос.

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Има не сандали,
  а престъпления другарю Боко :
  Като например , онзи, дясната ръка на Порожанов , ДАЛ ДВА проекта - мангизите - на фирмата на МАЙКА си :))
  Боко започва да замазва - идват избори ,
  а ГЕРБ била най- подготвена - с краденето и са готови за изборите :))

  BIG AL
 22. 22 Профил на hakamoto
  hakamoto
  Рейтинг: 225 Весело

  Борисов: Няма скандал във фонд "Земеделие"
  Иванов от Варна: Да се обзаложим ли че пак грешиш?

 23. 23 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Пълен смях. Борисов, защо още не си подал оставка? Един от най-провалените управници на България. Такава фурнаджийска лопата, за единия ПР, не сме имали.

 24. 24 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма скандал защото Порожанов е негово лично протеже и тук номера като с бившия шеф на ДАИ няма да минат.

 25. 25 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Орешарски е виновен!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Давай, Вожде! Обвини Орешарски и тежкото наследство на Хан Аспарух! Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Той още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност България да загуби парите по нея."

  Така ли е наистина?

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  Много скандали станаха,а г-н Борисов.Чудите се , кой да потушавате.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  Кога е мача между Бистришките тигри и Земенските титани?

 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Също така няма корупция и всичко е в бяло.

  Май трябват повече бели ризи, с дълги дълги ръкави.

  Не знам дали те могат да спрат и арогантността им.

 31. 31 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#0:"Статията"] Няма скандал във фонд "Земеделие"...[/quote]

  Не беее...Няма скандал, те злоупотребите там са си ежедневие.

  [quote#0:"Статията"]... и няма опасност България да загуби средства по оперативната програма [/quote]

  Единственият вариант, при който след тези проверки няма корекции от страна на ЕК, е този в който проверките установят, че няма злоупотреби. А това, че ДФЗ е прогнило и слепите го виждат...

 32. 32 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма скандал във фонд Земеделие ЗАСЕГА

 33. 33 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#27] от "ijj":

  [quote#27:"ijj"]Той още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност България да загуби парите по нея."

  Така ли е наистина? [/quote]

  Разбира се че не. Има един период след приключване на всеки проект по всяка програма, съответно и на програмата за финансиране като цяло, в който могат да ти почукат на вратата всякакви видове одитори и органи. Ако се установи нередност, съответно злоупотреба - пари се връщат и хора би трябвало да влязат в затвора.

 34. 34 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "няма" или "нема"...?...

  4itatel
 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Баце следва основната философска линия на управлението си, че в България няма никаква корупция. А в същото време: http://www.lex.bg/bg/news/view/62864

 36. 36 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#35] от "volarok":

  Тая статия с леки корекции,всички медии я пуснаха в информационния си поток.Сега се оказа че е лъжа.
  Пишете на тези които спускат опорните точки да направят нова,защото тази се спука като балон.
  Въпроса е колко са умни тези които четат новините,да отсеят лъжата от истината.Защото като гледам,май "умните" не са голямо количество!

  sdg
 37. 37 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е, дим без огън няма... А трябва да има. От години в земеделието е може би най- зле.
  То където и да провериш у нас, все излиза нещо гнило.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Като човек работил няколко години в ДФЗ, мога да кажа, че там неизменно и винаги командва ДПС! Порожанов е назначение на ДПС, както и повечето ръководни кадри!
  Затова и Бойко Борисов ще ни обяснява, че няма скандал. ..! Няма как да пипне кадрите на ДПС!
  През ДФЗ минават големи пари, които се точат през всякакви схеми! Това е основната дейност на фонда! Никой не се интересува от развитието на този сектор, нито от защита на малките производители...! Някакво чудо е, че не са спрели парите от ЕС! Да видим до кога. ..!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Е скандал няма, но корупция обаче има!
  То и в ДАИ няма скандал.

 40. 40 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  "ДФЗ: обясними злоупотреби с европари и необяснимо благосъстояние на чиновниците"
  https://bivol.bg/dfz-audi.html

 41. 41 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  това е публикувано преди влизането на ДАНС:
  https://bivol.bg/dfz-report-2.html

 42. 42 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "tww09306483":

  Така е, но именно къста каишка от Брюксел е шансът да се променят нещата, което щее в изгода на всички.

 43. 43 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#38] от "tww09306483":

  Кво излиза,че и ти си бил човек на ДПС,но най вероятно не си се отчел където трябва и ДПС са те изритали от там.Защото никой по желание няма да се махне,ако голямата пачка е там

  sdg
 44. 44 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  скандал няма..корупцията е нормална..."свободата е робство"..."невежеството е знание"...

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1150 Весело

  Как така точно Порожанов ами ,че те от татково време там скандали няма .И партията МАЙКА и тя доста смуче от неговите раздавания.Сега като се знае ,че се чакат няколко 700 милиона ,една трета да се ошлевят -стига им!!
  Само мочето да се отчита по-точно да не яде пак шамарите.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#43] от "Svetlio":

  Хе-хе-е-е-е...! Трябва да четете, малко по-внимателно. Отчитането минава през ръководните кадри! От директор на дирекция нагоре.
  Мога доста да описвам, ама не ми се занимава...! Всеки сам си преценява, дали да стои или да хваща пътя, като мен...!
  Иначе, тук редовно ми обясняват, че съм бил костовак.

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4332 Любопитно

  Боко пак ни прави на будали!

 48. 48 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени."
  Това са механизми на проектното финансиране, ама Баце не е запомнил, какво са му казали. Обективно погледнато, както като казваше другарят цар, те могат да се прилагат и в целия свят.

 49. 49 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#46] от "tww09306483":

  Стой тук, трябва да изринем боклука

 50. 50 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Баце задмина Румъния по "усвояване" на фондовете!

 51. 51 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#6] от "sqrt":

  Много точен и верен коментар

  Затова пиша тук, още мога да се примера в това, което в случва

 52. 52 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Няма скандал във фонд Земеделие. Реформата в здравеопазването върви много добре и няма протести и недоволни лекари. Пеевски няма нищо общо с Булгартабак. В борбата с корупцията сме на отлично ниво. И сме по-добре от Румъния по всички показатели. И професор Колев от НСА искаше само релаксейшън масаж
  Ясно ли ви е.

 53. 53 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  "Ако ме питате дали има опасност за 250 млн. - няма такава, това е огромна сума. Каквито и нарушения да са правили общини, селски стопани, не виждам как може да са на такава стойност", каза Дончев."

  Ами да те питаме тогава за 150 млн. Виждаш ли как може да са на такава стойност?

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  "Докато сегашното правителство и премиер са на власт, не трябва да гледате на разкрити корупционни практики като новина, декларира финансовият министър."

  Горанов , никога ежедневната практика не може да е новина. Затова ти вярвам и не гледам на разкритите корупционни практики на управлението ви като новина. Обръгнал съм.

 55. 55 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Големия адник на Боко вече не може да прикрие всички пробойни на кораба,ама човекът продължава да опитва...

 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  "Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", повтори премиерът Борисов - Данс прокуратурата БорКьор и тн ежечастно и ежеминутно залавят и осъждат начи

 57. 57 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 923 Неутрално

  "проблемът е в регулациите по земеделската програма".
  Глупости, проблемът е в тоя на снимката по-горе и в разбойниците от неговата банда.
  А най-вече в самите нас, че не само не ги изритахме и вкарахме в пандиза, но си ги и преизбрахме - да продължават да ни баламосват, лъжат и крадат.

 58. 58 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пари за стадион в Земен!!??Хаххх,че там няма хора бе!Хаахх

 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  Бате Бойко, пак завъртя фурнаджийската лопата...! Уж, щеше да действа само ако имало съмнения и всичко трябвало да бъде кристално чисто, че хората да му вярват! Фонд Земеделие, е затънал в схеми и огромни батаци но..., бате Бойко казва, че всичко било наред!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK