Собственици на казани за ракия блокираха кръстовище при "Дунав мост"

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (52)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 418 Гневно

    Разбира се, че ще недоволстват хората.
    Аман от закони в полза на шепа олигарси!

  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 3535 Любопитно

    Що не пробват да накарат и винпромите да работят само шест месеца в годината – от юли до декември, като нали и без друго нямало тогава материал ???

    [email protected]
  3. 3 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 516 Неутрално

    Подкрепям.

  4. 4 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 418 Неутрално

    За какво тормозят хората главата не ми го побира. След време ще посегнат и на частното винопрозводство сигурно.

  5. 5 Профил на noshtnik
    noshtnik
    Рейтинг: 254 Неутрално

    Повече внимание биха привлекли с блокиране на всички КПП на границата с Гърция по време на Великденските празници. Ползвайки челния опит на гръцките фермери може да се подготвят подобаващо с по едно агне и буренце с ракия, докато Берковската духова музика се грижи за звуковия фон на протеста.

    The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
  6. 6 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    Странно как едни хора подкрепят други хора, които са си направили малки винпроми, варят се тонове ракия и се ПРОДАВАТ, без да плащат един лев данък или акциз и правят луди пари.

  7. 7 Профил на sherekhan
    sherekhan
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Големи пичове, с 1000 литра казан за лично ползване

    Много ясно, че трябва да има контрол. Или ще се равиваме като нормалните държави или ще варим ракия без да плащаме акцизи, ДДС и други данъци.
    Аман от ганьовци!

    "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
  8. 8 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 516 Весело

    [quote#6:"yokicha"]правят луди пари[/quote]
    чак пък луди...

  9. 9 Профил на Калник
    Калник
    Рейтинг: 637 Неутрално

    С подобно действие, с какво сме по-добри от гърците? Те поне протестираха срещу промени в пенсионната система. А тука за едната ракия ще ми затварят границата!

  10. 10 Профил на Николай Георгиев
    Николай Георгиев
    Рейтинг: 1127 Весело

    Заплаши на българина най-ценното му - ракийката - и бунт ще вдигне...

  11. 11 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 1299 Неутрално

    Извън ехидните неадекватни коментари горе, представям си как Меркел забранява на немците да си имат пивоварни...

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  12. 12 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#7] от "sherekhan":

    Контролът не във забраната . Законът позволява да се варят количества без да се плаща акциз. Това не бив а да има отношение в коя част на годината да си вариш ракията. Явно пак се работи за спиртоварните .Мислех че "Рвизоро е
    " е по-умен ама май парата заслепява ума.

  13. 13 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#8] от "napitbratmu":

    Не са милиарди, но 1л ракия струва 10 лева, 1 казан 100 литра струва поне десет лева разходите са никакви и за нищо не плащат данъци.

  14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 902 Неутрално

    Подкрепям МАЛКИТЕ казанджии! Някой попита защо и големите винпроми да не работят само 6 месеца? Ами защото от вносен спирт„варят ракия„ цялата година, без грозде!

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  15. 15 Профил на Калник
    Калник
    Рейтинг: 637 Неутрално

    До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

    И аз ги подкрепям. Макар да не смятам казан 500л за малък. Ограничението за 6 месеца е тъпотия.

    Но не подкрепям формата на протеста им.

  16. 16 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 516 Неутрално

    [quote#13:"yokicha"]Не са милиарди, но 1л ракия струва 10 лева[/quote]
    Виждам, си от тези които отлично оправят чуждите сметки.

  17. 17 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#13] от "yokicha":

    Как ги правиш тези сметки направо се чудя! Варил ли си някога ракия, от грозде или джибри?

  18. 18 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#15] от "Калник":

    Казан от 500 л е голям, но има хора с по няколко казана с различен обем, за да задоволят нуждите на клиентите си. Сборът от обема често надхвърля 500 л., а точно тези в момента са набедени за престъпници, контрабандисти и т.н. Само да попитам защо е ограничението във времето - нима в периода 01.07-31.12 не може да се вари "незаконно" ракия?

  19. 19 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 521 Неутрално

    Някои тука не са варили никога ракия и коментират, колкото да не заспят. В една казанджийница, обикновено има по няколко казана с различна вместимост, за да отговорят на количеството приготвен материал от собствениците. Примерно два по 200 литра, един 250 литра, един 500 литра. Този от 500 литра е доста рядко. Селските казани са за дребни производители, да си преварят джибрите или залежалите компоти с малко материал да преварят, та да не ги хвърлят.
    От един казан 200 литра може да изкараш 30-40 литра ракия, а понякога и по-малко в зависимост от материала. Не сложиш ли захар, а тя струва пари и то доста, нищо няма да извадиш.
    Та да питам специалистите. Как си представяте от един казан да се изкарат тонове ракия? Колко лозе или овощни градини трябва да имаш, за да изкараш такова количество? А ако имаш тези лозя и градини, дали няма да е по-добре да продаваш плодовете с доста печалба, вместо да ги съсипваш за ракия?

  20. 20 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 6787 Неутрално

    За да улеснят чиновниците, тормозят казанджиите. Ами да контролират, не да забраняват.

  21. 21 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#16] от "napitbratmu":

    Не са чужди, когато ги плащам от джоба си

  22. 22 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#17] от "sbk":

    И от дюли

  23. 23 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 418 Неутрално

    До коментар [#13] от "yokicha":

    Нещо са ти объркани сметките . 1 л. ракия на пазара е 7-8 лева
    1 кг захар 1.20 = 800 гр.1 л. 50 % ракия = 1.50 лева
    казан 25- 50 лева според литрите
    8 кг грозде за 1 л. ракия по 0.9 =7.2 ако вариш чиста винена
    от тук нататък са вариации вода и захар

  24. 24 Профил на wwwtoчkacom
    wwwtoчkacom
    Рейтинг: 516 Неутрално

    [quote#21:"yokicha"]Не са чужди, когато ги плащам от джоба си[/quote]
    Чужди са и не ги плащаш от джоба си.

  25. 25 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#23] от "naskom44":

    Не те разбрах, един литър готов сварена домашна ракия се продава на черно около 10 лева. Има и по скъпа, това ми беше мисълта.

  26. 26 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#24] от "napitbratmu":

    Като съм варил ракия съм ги плащал, а те директно в джобчето, нито бележка, нищо. Няма лошо, ама да не реват.

  27. 27 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 3011 Неутрално

    Подкрепям недоволните и протестиращите.

    Peni Nikol
  28. 28 Профил на dzv51495036
    dzv51495036
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Може би не разбирате точно проблема.

    А той е следният:

    Казаните не произвеждат ракия, а правят услуга на гражданите.
    Когато Гражданите си сварят ракията, самите те трябва да си платят акциза, но не искат или не могат да си го платят защото е мното висок - за 50 л трябва да платят около 300 лв. За казанджията не е проблем да си плати данъка от извършената услуга, но няма как да плати акциза на Гражданина.
    Ревизоро иска тези 300 лв. и иска от казанджиите да ги вземат от гражданите.
    Хитро )

  29. 29 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#28] от "dzv51495036":

    И как Ревизоро ще реши проблема - като затвори големите казани ли? Аз и по-горе попитах кое пречи да се вари ракия на малките казани и пак да не се плаща акциз? И защо решиха, че през периода 01.01 - 30.06 се вари тази ракия, на която не се плаща акциз? И само да попитам: ако един Гражданин поиска да си плати акциза за ракията, която е сварил, какво ще получи насреща - бандероли ли? Как ще се разпознава тази ракия от другата, която е без платен акциз - ще я оцветяват ли?
    По логиката на ревизоро трябва да затворят всички нощни заведения, защото там ходят непълнолетни, продава се дрога, плът и прочее.

  30. 30 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#22] от "yokicha":

    След като говориш за 100 кг казани съм горе-долу наясно какво и къде вариш. Както и да е.
    И след като си вариш ракия си съгласен с предложенията на Ревизоро? Според теб тези промени са правилни и ще доведат до това, за която е обявено, че се въвеждат?
    От къде, според теб, големите производители ще добият материал за варене на ракия в периода 01.01-30.06? А, сетих се - спирт се произвежда и внася целогодишно, есенция също.

  31. 31 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    Въобще не ти е ясно къде варя, но не варя много.
    Да се регистрират както винпромите да се въведе контрол и да си плащат акцизите и да си работят колкото си искат.
    Винпромите не произвеждат само ракия и вино, колега.

  32. 32 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#31] от "yokicha":

    Колега, наясно съм, общо взето, кои казанджии имат 100 кг. казани. Иначе наистина няма как да знам къде вариш, но колко - ти сам сподели.
    Винпромите не произвеждат само ракия и вино (макар, че е логично точно обратното), въпросът ми беше риторичен. То там е и проблемът - произвеждат гроздова ракия напр., ама дали е от грозде или от спирт? И вино от какво? Нека Ревизоро каже! Изкарахте ги чисти като момина сълза!
    И как ще стане казаните да се регистрират като винпромите - къде по Европата е така, а?
    Относно контролът и акцизът, който дължат - съгласен съм. Контрол за това, обаче, едва ли ще се постигне със закриване на цели отрасли, със скопяване срока на варене на ракия и прочее.
    Нека да измислят начин тези, които законно варят безакцизно количество ракия, да го правят без притеснение.

  33. 33 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#32] от "sbk":

    Къде в Европа се вари какво!!!!!
    Само в Югоизточна Европа се вари каквото и да било.
    Когато казаните правят пари от дейността си е логично да плащат данъци, когато хора като мен искат да си сварят ракия, по стара БЪЛГАРСКА традиция, няма проблем, 20-30-50 литра, никой не ги брои. Има сериозен контрол на винпромите от 2010г., вярвай ми

  34. 34 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#33] от "yokicha":

    В цяла южна Европа, Средиземноморието, варят алкохол от грозде или гроздови джибри. Дори и да е само в Югоизточна Европа, това не означава, че трябва да го променим.
    Пак питам: как забраната ще накара казаните да си плащат данъци? Не мислиш ли, че хората, които варят по стара българска традиция, са засегнати от мерките на Ревизоро?
    Ако от 2010 г. има сериозен контрол над винпромите, това означава, че приходите от тяхната дейност са се увеличили значително.
    Ако искат да изкарат на светло тази дейност, трябва драстично да либерализират възможността малките производители на грозде да правят свое вино и ракия, да го регистрират, при желание, като марка и да търгуват с него, или хора, купуващи материал от тези същите производители, да го правят. Обратното означава винпромите да станат монополисти както на изкупуването на гроздето (т.е. и на неговото производство), така и на производството на алкохол и неговата търговия.

  35. 35 Профил на dzv51495036
    dzv51495036
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Проблемът е в това, че Гражданинът не иска да си плаща акциза защото е висок и защото целия труд по подготовката, лозето, правенето на джибрите, транспорта и варенето са за сметка на Гражданина и в тези разходи са включени данъците им.
    А какво да направи казанджията, как да получи (вземе) от Гражданина акциза за да го внесе в митниците? Акцизът се плаща от този, на когото е ракията. Ако го получи, срещу сумата той ще издаде акцизен документ с касова бележка и всичките салтанати, и този документ служи на Гражданина да му е легитимна ракията.
    Обаче, ако не го плати, то и казанджията няма как да си отчете услугата т.е. за какво е взел парите от Гражданина.
    Така че, в случая всичко опира до това какво иска и може да плати Гражданина. Ако той си плати акциза всичко е наред и няма драма. Даже казаджиите ще се радват ако някой поиска да си плати нещо (за целия всеки ще се дърпа) защото и те ще могат да изготвят документ.
    Но както се вижда, сега казанджиите се борят и за Гражданина, защото Гражданинът ще разбере ситуацията чак когато няма да има къде да си свари джибрите или когато няма да има начин да не си плати 300-500 лв.
    И всъщност Гражданинът трябва да протестира сега защото Гражданите са 300 000 и повече, а казаните са само 1500 и ке останат наполовина, че и по-малко

  36. 36 Профил на dzv51495036
    dzv51495036
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#32] от "sbk":
    Няма безакцизно количество както е било преди време.
    Сега трябва да се плаща за всичко.
    Плаща се на градус. В 1л с 50 алк.гр. има 50 градуса.
    В сегашния закон до 1500 градуса ставката е по 0,05 лв на градус т.е. за количество до 30л 50 градусова ракия дължите 82,50 лв.
    Над това количество трябва да платите по 0,11 лв за цялото количество - т.е. за 50л на 50 градуса дължите 275 лв акциз.
    И ако казаните се регистрират като акцизви складове Гражданинът няма да има правото на ниския акциз ако и да свари 1л ракия.
    Отделно, че в Н-ското село такава регистряция е невъзможна по хиляда причини.

  37. 37 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#35] от "dzv51495036":

    Съгласен съм - акцизът е висок. За това и казвам, че трябва да се намери начин Гражданите да варят определено количество безакцизно. Още повече, че това е нещо традиционно.
    Обратното ме навежда на въпрос, който зададох вече: по какво се различава ракията с платен акциз от тази без. Когато един гражданин си плати акциз за ракията какво получава насреща - документ, бандероли, какво? При една проверка как може да докаже, че ракията, която държи в къщи е тази, за която е платил акциз?

  38. 38 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#36] от "dzv51495036":

    Тези сметки показват от какво се произвежда, или по-скоро от какво не се произвежда, ракията, която винпромите пласират в магазинната мрежа - 5.50 лв/л. 50 градусов алкохол е само акциза.

  39. 39 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#34] от "sbk":

    Никой не оспорва правото на хората да си варят ракия, въпроса е, че тия с казаните и сега продават ракия нелегално, без да платят един лев данък. Дадена им е възможност да се регистрират като производители, тогава си плащат данъци и акцизи и си бутилират стоката за продан, както всички други винпроми и се конкурират с тях, ама те искат между капките. И сега повечето лозови насъждения са собственост на винпромите и те почти задоволяват нуждите си, както казах, контрола там е много сериозен в последните години, именно защото е акцизна стока.

  40. 40 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#39] от "yokicha":

    С последните промени точно това се оспорва - за половината година.
    Това за казаните е съвсем друга тема. Може и да искат да ги накарат да се регистрират, но да работят на базата на винпромите си е направо закриване на сектора - не може да има никаква равнопоставеност между големите и малките в бранша.
    По думите на Ревизоро само 1/3 от гроздето у нас се преработва от винпромите, другите 2/3 се преработва от дребни производители и се продава под една или друга форма на техните клиенти.

  41. 41 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#40] от "sbk":

    Ако продават, трябва да плащат, а те така не правят. Тези, които варят за собствена употреба, никой не ги брои. В крайна сметка до пролетта, който е имал да вари, го е сварил, ако е изчакал толкова, по някакви причини, не ми е ясно откъде някои ще извади материал, лятото например, но все пак има идеи за промени на промените, ако казанджиите се контролират и си плащат акцизите, които те НЕ плащаха, до сега, на общината. Тогава ще работят целогодишно.

  42. 42 Профил на dzv51495036
    dzv51495036
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#37] от "sbk":

    Ракията по нищо не се различава. В Акцизният документ е вписано количеството и градуса, както и името на Гражданина. Това е легалното количество, което притежава. Друг е въпроса, че човек може да има от години и стара ракия, за която няма как да има документ.
    Решението на проблема е много елементарно.
    Кръстил съм го "Ракетка" , подобно на "Винетка".
    Ракетката би могла да бъде еднократна годишна такса към общината. Тя да се изисква от казанджията и да дава право на Гражданина да си свари джибрите. Размерът й би могъл да бъде в порядъка на 30-40 лв, които нпеки би могъл да отдели.
    По този начин всички участници в процеса ще са спокойни, че не лъжат и че са точни един към друг, в хазната ще влязат 1000 пъти повече пари от до сега събираното по този повод, а контролиращите органи и всички участници ще се занимават с по-смислени неща, няма да имат значение обеми, време място и т.н.

  43. 43 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#42] от "dzv51495036":

    Стигнали сме до един и същ извод.
    Виж, за "Ракетка" не се сетих - патентът е твой!

  44. 44 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#41] от "yokicha":

    Съгласен съм, че който продава ракия, трябва да плаща. Става дума за друго: промените нарушават и правата на хората, които варят ракия за собствена употреба. И за пореден път: съкращаване времето за варене не решава проблемите с акциза и неговата събираемост, без да нарушава правата на хората, варящи за собствена употреба.

  45. 45 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#44] от "sbk":

    Ама те не плащат и не искат да го правят, затова протестират.
    Пак казвам, няма кой да вари собствената си ракия лятото.

  46. 46 Профил на Чарли
    Чарли
    Рейтинг: 1914 Неутрално

    А тези дето протестират са ОФИЦИАЛНИТЕ производители, а ние дето си варим по къщите сме неОФИЦИАЛНИТЕ производители.
    На нас не могат да ни посегнат, дори социализЪмът не успя.

    Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
  47. 47 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#45] от "yokicha":

    Не си прав - през лятото се вари плодовата ракия. А гроздовата ракия може да се вари и през зимата, след като хората не са успели да си я сварят през късия период ноември - декември.
    Доколкото знам протестите са срещу ограничения срок на варене на ракия и срещу ограничените обеми на казаните, където това може да се прави. Не съм чул протестите да се отнасят "за" и "против" плащането на акциз.

  48. 48 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#47] от "sbk":

    Периода на варене, доколкото знам, е от юли до януари - според мен, през останалото време, наистина, няма от какво да се вари.
    Проблема с размера на казаните е, че стават подобни на промишленото производство и за това е логично да се облагат, но досега почти никакви пари не са влезли в хазната.
    Общо взето, според мен, идеята е с по - малки казани и по - ограничено време за производство да се избегне възможността за производство от казанджиите на големи количества алкохол, за търговски цели, които се продават на познати и не се плаща никакъв акциз, данък и т.н.

  49. 49 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#48] от "yokicha":

    Периодът за варене е 01.07-31.12. Това директно означава, че за варене на гроздова ракия има максимум 3 месеца, като за повечето хора е ограничен на по-малко от 2 месеца. Просто джибрите са готови за варене в началото на ноември. Е. не могат всички да успеят в този кратък период да сварят ракията си. Защо не намалят нулевия за варене период до 3 месеца. Но не би, така се процедира и със задължителните светлини на автомобилите, целогодишно, така искат да бъде и със зимните гуми и да не изброявам повече.
    Относно размера на казаните: всичко зависи в кой регион е казана. Има места, където казани от 150-200 кг са оптимални. Има места по лозарските райони, където казани от 250 кг. са малки, а основно се ползват такива от 400-500 кг. Просто хората гледат грозде, кооперират се, варят ракия за няколко домакинства едновремено. Ракията от голям казан става по-хубава по принцип. Това са все неща, които трябва да се вземат предвид от Законодателите.
    Ако казанджия иска да вари ракия, която продава, то той ще я вари и при сега наложените ограничения, като може да откаже да извършва услуга на гражданите.
    Събираемостта на данъците и акцизите е съвсем друга тема. По логиката на обсъжданите тук промени трябва да бъдат закрити или ограничени малките магазинчета, малките бензиностанции, въобще малките търговски обекти и малките производители, защото от такива като тях събираемостта е по-трудна.

  50. 50 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#49] от "sbk":

    Аз не познавам някой, който да не си е сварил ракията до нова година, но това според мен не е основния проблем.
    Както съм споменал, по - горе, проблема е, че хората които варят ракия, за да я продават, не плащат никакви данъци.
    Големите казани само спомагат да се вари ракия за продажба, аз лично познавам двама души, които с това се изхранват и не са платили една стотинка. Сигурно и ти познаваш такива, аз не смятам, че това е редно. А ако се въведе срок и казанджиите не би трябвало да варят, дори за себе си.
    Както споменах има нова идея общините да контролират процеса и той пак да бъде целогодишен, ще видим.
    Но според мен е нормално хората които търгуват с НАСЪЩНАТА, да си плащат поне някакви данъци.

  51. 51 Профил на sbk
    sbk
    Рейтинг: 574 Неутрално

    До коментар [#50] от "yokicha":

    За плащането на данъци съм съгласен. Нека това, обаче, да не води до проблеми на околните.
    Да, познавам хора, които продават ракия, без да имат казани.
    Аз, обаче, лично познавам и хора с казани от по 100 л в задния си двор, където варят само за себе си. Познай дали не могат да продават ракия, ако го пожелаят.
    Процесът наистина трябва да бъде целогодишен, но формата на контрол да бъде функционална, а не репресивна.

  52. 52 Профил на yokicha
    yokicha
    Рейтинг: 518 Неутрално

    До коментар [#51] от "sbk":

    Не виждам нищо репресивно, в крайна сметка до 50-60 литра на година е напълно достатъчно на семейство, ако не правиш сватба.
    Който държи подобно ниво, няма от какво да се притеснява.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK