Повече внимание биха привлекли с блокиране на всички КПП на границата с Гърция по време на Великденските празници. Ползвайки челния опит на гръцките фермери може да се подготвят подобаващо с по едно агне и буренце с ракия, докато Берковската духова музика се грижи за звуковия фон на протеста.
The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
Странно как едни хора подкрепят други хора, които са си направили малки винпроми, варят се тонове ракия и се ПРОДАВАТ, без да плащат един лев данък или акциз и правят луди пари.
Големи пичове, с 1000 литра казан за лично ползване
Много ясно, че трябва да има контрол. Или ще се равиваме като нормалните държави или ще варим ракия без да плащаме акцизи, ДДС и други данъци.
Аман от ганьовци!
"От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил Левски
С подобно действие, с какво сме по-добри от гърците? Те поне протестираха срещу промени в пенсионната система. А тука за едната ракия ще ми затварят границата!
Контролът не във забраната . Законът позволява да се варят количества без да се плаща акциз. Това не бив а да има отношение в коя част на годината да си вариш ракията. Явно пак се работи за спиртоварните .Мислех че "Рвизоро е
" е по-умен ама май парата заслепява ума.
Подкрепям МАЛКИТЕ казанджии! Някой попита защо и големите винпроми да не работят само 6 месеца? Ами защото от вносен спирт„варят ракия„ цялата година, без грозде!
Публикувано през m.dnevnik.bg
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Казан от 500 л е голям, но има хора с по няколко казана с различен обем, за да задоволят нуждите на клиентите си. Сборът от обема често надхвърля 500 л., а точно тези в момента са набедени за престъпници, контрабандисти и т.н. Само да попитам защо е ограничението във времето - нима в периода 01.07-31.12 не може да се вари "незаконно" ракия?
Някои тука не са варили никога ракия и коментират, колкото да не заспят. В една казанджийница, обикновено има по няколко казана с различна вместимост, за да отговорят на количеството приготвен материал от собствениците. Примерно два по 200 литра, един 250 литра, един 500 литра. Този от 500 литра е доста рядко. Селските казани са за дребни производители, да си преварят джибрите или залежалите компоти с малко материал да преварят, та да не ги хвърлят.
От един казан 200 литра може да изкараш 30-40 литра ракия, а понякога и по-малко в зависимост от материала. Не сложиш ли захар, а тя струва пари и то доста, нищо няма да извадиш.
Та да питам специалистите. Как си представяте от един казан да се изкарат тонове ракия? Колко лозе или овощни градини трябва да имаш, за да изкараш такова количество? А ако имаш тези лозя и градини, дали няма да е по-добре да продаваш плодовете с доста печалба, вместо да ги съсипваш за ракия?
Нещо са ти объркани сметките . 1 л. ракия на пазара е 7-8 лева
1 кг захар 1.20 = 800 гр.1 л. 50 % ракия = 1.50 лева
казан 25- 50 лева според литрите
8 кг грозде за 1 л. ракия по 0.9 =7.2 ако вариш чиста винена
от тук нататък са вариации вода и захар
Казаните не произвеждат ракия, а правят услуга на гражданите.
Когато Гражданите си сварят ракията, самите те трябва да си платят акциза, но не искат или не могат да си го платят защото е мното висок - за 50 л трябва да платят около 300 лв. За казанджията не е проблем да си плати данъка от извършената услуга, но няма как да плати акциза на Гражданина.
Ревизоро иска тези 300 лв. и иска от казанджиите да ги вземат от гражданите.
Хитро )
И как Ревизоро ще реши проблема - като затвори големите казани ли? Аз и по-горе попитах кое пречи да се вари ракия на малките казани и пак да не се плаща акциз? И защо решиха, че през периода 01.01 - 30.06 се вари тази ракия, на която не се плаща акциз? И само да попитам: ако един Гражданин поиска да си плати акциза за ракията, която е сварил, какво ще получи насреща - бандероли ли? Как ще се разпознава тази ракия от другата, която е без платен акциз - ще я оцветяват ли?
По логиката на ревизоро трябва да затворят всички нощни заведения, защото там ходят непълнолетни, продава се дрога, плът и прочее.
След като говориш за 100 кг казани съм горе-долу наясно какво и къде вариш. Както и да е.
И след като си вариш ракия си съгласен с предложенията на Ревизоро? Според теб тези промени са правилни и ще доведат до това, за която е обявено, че се въвеждат?
От къде, според теб, големите производители ще добият материал за варене на ракия в периода 01.01-30.06? А, сетих се - спирт се произвежда и внася целогодишно, есенция също.
Въобще не ти е ясно къде варя, но не варя много.
Да се регистрират както винпромите да се въведе контрол и да си плащат акцизите и да си работят колкото си искат.
Винпромите не произвеждат само ракия и вино, колега.
Колега, наясно съм, общо взето, кои казанджии имат 100 кг. казани. Иначе наистина няма как да знам къде вариш, но колко - ти сам сподели.
Винпромите не произвеждат само ракия и вино (макар, че е логично точно обратното), въпросът ми беше риторичен. То там е и проблемът - произвеждат гроздова ракия напр., ама дали е от грозде или от спирт? И вино от какво? Нека Ревизоро каже! Изкарахте ги чисти като момина сълза!
И как ще стане казаните да се регистрират като винпромите - къде по Европата е така, а?
Относно контролът и акцизът, който дължат - съгласен съм. Контрол за това, обаче, едва ли ще се постигне със закриване на цели отрасли, със скопяване срока на варене на ракия и прочее.
Нека да измислят начин тези, които законно варят безакцизно количество ракия, да го правят без притеснение.
Къде в Европа се вари какво!!!!!
Само в Югоизточна Европа се вари каквото и да било.
Когато казаните правят пари от дейността си е логично да плащат данъци, когато хора като мен искат да си сварят ракия, по стара БЪЛГАРСКА традиция, няма проблем, 20-30-50 литра, никой не ги брои. Има сериозен контрол на винпромите от 2010г., вярвай ми
В цяла южна Европа, Средиземноморието, варят алкохол от грозде или гроздови джибри. Дори и да е само в Югоизточна Европа, това не означава, че трябва да го променим.
Пак питам: как забраната ще накара казаните да си плащат данъци? Не мислиш ли, че хората, които варят по стара българска традиция, са засегнати от мерките на Ревизоро?
Ако от 2010 г. има сериозен контрол над винпромите, това означава, че приходите от тяхната дейност са се увеличили значително.
Ако искат да изкарат на светло тази дейност, трябва драстично да либерализират възможността малките производители на грозде да правят свое вино и ракия, да го регистрират, при желание, като марка и да търгуват с него, или хора, купуващи материал от тези същите производители, да го правят. Обратното означава винпромите да станат монополисти както на изкупуването на гроздето (т.е. и на неговото производство), така и на производството на алкохол и неговата търговия.
Проблемът е в това, че Гражданинът не иска да си плаща акциза защото е висок и защото целия труд по подготовката, лозето, правенето на джибрите, транспорта и варенето са за сметка на Гражданина и в тези разходи са включени данъците им.
А какво да направи казанджията, как да получи (вземе) от Гражданина акциза за да го внесе в митниците? Акцизът се плаща от този, на когото е ракията. Ако го получи, срещу сумата той ще издаде акцизен документ с касова бележка и всичките салтанати, и този документ служи на Гражданина да му е легитимна ракията.
Обаче, ако не го плати, то и казанджията няма как да си отчете услугата т.е. за какво е взел парите от Гражданина.
Така че, в случая всичко опира до това какво иска и може да плати Гражданина. Ако той си плати акциза всичко е наред и няма драма. Даже казаджиите ще се радват ако някой поиска да си плати нещо (за целия всеки ще се дърпа) защото и те ще могат да изготвят документ.
Но както се вижда, сега казанджиите се борят и за Гражданина, защото Гражданинът ще разбере ситуацията чак когато няма да има къде да си свари джибрите или когато няма да има начин да не си плати 300-500 лв.
И всъщност Гражданинът трябва да протестира сега защото Гражданите са 300 000 и повече, а казаните са само 1500 и ке останат наполовина, че и по-малко
До коментар [#32] от "sbk":
Няма безакцизно количество както е било преди време.
Сега трябва да се плаща за всичко.
Плаща се на градус. В 1л с 50 алк.гр. има 50 градуса.
В сегашния закон до 1500 градуса ставката е по 0,05 лв на градус т.е. за количество до 30л 50 градусова ракия дължите 82,50 лв.
Над това количество трябва да платите по 0,11 лв за цялото количество - т.е. за 50л на 50 градуса дължите 275 лв акциз.
И ако казаните се регистрират като акцизви складове Гражданинът няма да има правото на ниския акциз ако и да свари 1л ракия.
Отделно, че в Н-ското село такава регистряция е невъзможна по хиляда причини.
Съгласен съм - акцизът е висок. За това и казвам, че трябва да се намери начин Гражданите да варят определено количество безакцизно. Още повече, че това е нещо традиционно.
Обратното ме навежда на въпрос, който зададох вече: по какво се различава ракията с платен акциз от тази без. Когато един гражданин си плати акциз за ракията какво получава насреща - документ, бандероли, какво? При една проверка как може да докаже, че ракията, която държи в къщи е тази, за която е платил акциз?
Тези сметки показват от какво се произвежда, или по-скоро от какво не се произвежда, ракията, която винпромите пласират в магазинната мрежа - 5.50 лв/л. 50 градусов алкохол е само акциза.
Никой не оспорва правото на хората да си варят ракия, въпроса е, че тия с казаните и сега продават ракия нелегално, без да платят един лев данък. Дадена им е възможност да се регистрират като производители, тогава си плащат данъци и акцизи и си бутилират стоката за продан, както всички други винпроми и се конкурират с тях, ама те искат между капките. И сега повечето лозови насъждения са собственост на винпромите и те почти задоволяват нуждите си, както казах, контрола там е много сериозен в последните години, именно защото е акцизна стока.
С последните промени точно това се оспорва - за половината година.
Това за казаните е съвсем друга тема. Може и да искат да ги накарат да се регистрират, но да работят на базата на винпромите си е направо закриване на сектора - не може да има никаква равнопоставеност между големите и малките в бранша.
По думите на Ревизоро само 1/3 от гроздето у нас се преработва от винпромите, другите 2/3 се преработва от дребни производители и се продава под една или друга форма на техните клиенти.
Ако продават, трябва да плащат, а те така не правят. Тези, които варят за собствена употреба, никой не ги брои. В крайна сметка до пролетта, който е имал да вари, го е сварил, ако е изчакал толкова, по някакви причини, не ми е ясно откъде някои ще извади материал, лятото например, но все пак има идеи за промени на промените, ако казанджиите се контролират и си плащат акцизите, които те НЕ плащаха, до сега, на общината. Тогава ще работят целогодишно.
Ракията по нищо не се различава. В Акцизният документ е вписано количеството и градуса, както и името на Гражданина. Това е легалното количество, което притежава. Друг е въпроса, че човек може да има от години и стара ракия, за която няма как да има документ.
Решението на проблема е много елементарно.
Кръстил съм го "Ракетка" , подобно на "Винетка".
Ракетката би могла да бъде еднократна годишна такса към общината. Тя да се изисква от казанджията и да дава право на Гражданина да си свари джибрите. Размерът й би могъл да бъде в порядъка на 30-40 лв, които нпеки би могъл да отдели.
По този начин всички участници в процеса ще са спокойни, че не лъжат и че са точни един към друг, в хазната ще влязат 1000 пъти повече пари от до сега събираното по този повод, а контролиращите органи и всички участници ще се занимават с по-смислени неща, няма да имат значение обеми, време място и т.н.
Съгласен съм, че който продава ракия, трябва да плаща. Става дума за друго: промените нарушават и правата на хората, които варят ракия за собствена употреба. И за пореден път: съкращаване времето за варене не решава проблемите с акциза и неговата събираемост, без да нарушава правата на хората, варящи за собствена употреба.
А тези дето протестират са ОФИЦИАЛНИТЕ производители, а ние дето си варим по къщите сме неОФИЦИАЛНИТЕ производители.
На нас не могат да ни посегнат, дори социализЪмът не успя.
Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
Не си прав - през лятото се вари плодовата ракия. А гроздовата ракия може да се вари и през зимата, след като хората не са успели да си я сварят през късия период ноември - декември.
Доколкото знам протестите са срещу ограничения срок на варене на ракия и срещу ограничените обеми на казаните, където това може да се прави. Не съм чул протестите да се отнасят "за" и "против" плащането на акциз.
Периода на варене, доколкото знам, е от юли до януари - според мен, през останалото време, наистина, няма от какво да се вари.
Проблема с размера на казаните е, че стават подобни на промишленото производство и за това е логично да се облагат, но досега почти никакви пари не са влезли в хазната.
Общо взето, според мен, идеята е с по - малки казани и по - ограничено време за производство да се избегне възможността за производство от казанджиите на големи количества алкохол, за търговски цели, които се продават на познати и не се плаща никакъв акциз, данък и т.н.
Периодът за варене е 01.07-31.12. Това директно означава, че за варене на гроздова ракия има максимум 3 месеца, като за повечето хора е ограничен на по-малко от 2 месеца. Просто джибрите са готови за варене в началото на ноември. Е. не могат всички да успеят в този кратък период да сварят ракията си. Защо не намалят нулевия за варене период до 3 месеца. Но не би, така се процедира и със задължителните светлини на автомобилите, целогодишно, така искат да бъде и със зимните гуми и да не изброявам повече.
Относно размера на казаните: всичко зависи в кой регион е казана. Има места, където казани от 150-200 кг са оптимални. Има места по лозарските райони, където казани от 250 кг. са малки, а основно се ползват такива от 400-500 кг. Просто хората гледат грозде, кооперират се, варят ракия за няколко домакинства едновремено. Ракията от голям казан става по-хубава по принцип. Това са все неща, които трябва да се вземат предвид от Законодателите.
Ако казанджия иска да вари ракия, която продава, то той ще я вари и при сега наложените ограничения, като може да откаже да извършва услуга на гражданите.
Събираемостта на данъците и акцизите е съвсем друга тема. По логиката на обсъжданите тук промени трябва да бъдат закрити или ограничени малките магазинчета, малките бензиностанции, въобще малките търговски обекти и малките производители, защото от такива като тях събираемостта е по-трудна.
Аз не познавам някой, който да не си е сварил ракията до нова година, но това според мен не е основния проблем.
Както съм споменал, по - горе, проблема е, че хората които варят ракия, за да я продават, не плащат никакви данъци.
Големите казани само спомагат да се вари ракия за продажба, аз лично познавам двама души, които с това се изхранват и не са платили една стотинка. Сигурно и ти познаваш такива, аз не смятам, че това е редно. А ако се въведе срок и казанджиите не би трябвало да варят, дори за себе си.
Както споменах има нова идея общините да контролират процеса и той пак да бъде целогодишен, ще видим.
Но според мен е нормално хората които търгуват с НАСЪЩНАТА, да си плащат поне някакви данъци.
За плащането на данъци съм съгласен. Нека това, обаче, да не води до проблеми на околните.
Да, познавам хора, които продават ракия, без да имат казани.
Аз, обаче, лично познавам и хора с казани от по 100 л в задния си двор, където варят само за себе си. Познай дали не могат да продават ракия, ако го пожелаят.
Процесът наистина трябва да бъде целогодишен, но формата на контрол да бъде функционална, а не репресивна.
Не виждам нищо репресивно, в крайна сметка до 50-60 литра на година е напълно достатъчно на семейство, ако не правиш сватба.
Който държи подобно ниво, няма от какво да се притеснява.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
V.Iliev
Рейтинг: 418 ГневноРазбира се, че ще недоволстват хората.
Аман от закони в полза на шепа олигарси!
karabastun
Рейтинг: 3535 ЛюбопитноЩо не пробват да накарат и винпромите да работят само шест месеца в годината – от юли до декември, като нали и без друго нямало тогава материал ???
[email protected]wwwtoчkacom
Рейтинг: 516 НеутралноПодкрепям.
dmarev
Рейтинг: 418 НеутралноЗа какво тормозят хората главата не ми го побира. След време ще посегнат и на частното винопрозводство сигурно.
noshtnik
Рейтинг: 254 НеутралноПовече внимание биха привлекли с блокиране на всички КПП на границата с Гърция по време на Великденските празници. Ползвайки челния опит на гръцките фермери може да се подготвят подобаващо с по едно агне и буренце с ракия, докато Берковската духова музика се грижи за звуковия фон на протеста.
The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubtyokicha
Рейтинг: 518 НеутралноСтранно как едни хора подкрепят други хора, които са си направили малки винпроми, варят се тонове ракия и се ПРОДАВАТ, без да плащат един лев данък или акциз и правят луди пари.
sherekhan
Рейтинг: 264 НеутралноГолеми пичове, с 1000 литра казан за лично ползване
"От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи." Васил ЛевскиМного ясно, че трябва да има контрол. Или ще се равиваме като нормалните държави или ще варим ракия без да плащаме акцизи, ДДС и други данъци.
Аман от ганьовци!
wwwtoчkacom
Рейтинг: 516 Весело[quote#6:"yokicha"]правят луди пари[/quote]
чак пък луди...
Калник
Рейтинг: 637 НеутралноС подобно действие, с какво сме по-добри от гърците? Те поне протестираха срещу промени в пенсионната система. А тука за едната ракия ще ми затварят границата!
Николай Георгиев
Рейтинг: 1127 ВеселоЗаплаши на българина най-ценното му - ракийката - и бунт ще вдигне...
Darth Plagueis
Рейтинг: 1299 НеутралноИзвън ехидните неадекватни коментари горе, представям си как Меркел забранява на немците да си имат пивоварни...
Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕКnaskom44
Рейтинг: 418 НеутралноДо коментар [#7] от "sherekhan":
Контролът не във забраната . Законът позволява да се варят количества без да се плаща акциз. Това не бив а да има отношение в коя част на годината да си вариш ракията. Явно пак се работи за спиртоварните .Мислех че "Рвизоро е
" е по-умен ама май парата заслепява ума.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#8] от "napitbratmu":
Не са милиарди, но 1л ракия струва 10 лева, 1 казан 100 литра струва поне десет лева разходите са никакви и за нищо не плащат данъци.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 902 НеутралноПодкрепям МАЛКИТЕ казанджии! Някой попита защо и големите винпроми да не работят само 6 месеца? Ами защото от вносен спирт„варят ракия„ цялата година, без грозде!
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Публикувано през m.dnevnik.bg
Калник
Рейтинг: 637 НеутралноДо коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":
И аз ги подкрепям. Макар да не смятам казан 500л за малък. Ограничението за 6 месеца е тъпотия.
Но не подкрепям формата на протеста им.
wwwtoчkacom
Рейтинг: 516 Неутрално[quote#13:"yokicha"]Не са милиарди, но 1л ракия струва 10 лева[/quote]
Виждам, си от тези които отлично оправят чуждите сметки.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#13] от "yokicha":
Как ги правиш тези сметки направо се чудя! Варил ли си някога ракия, от грозде или джибри?
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#15] от "Калник":
Казан от 500 л е голям, но има хора с по няколко казана с различен обем, за да задоволят нуждите на клиентите си. Сборът от обема често надхвърля 500 л., а точно тези в момента са набедени за престъпници, контрабандисти и т.н. Само да попитам защо е ограничението във времето - нима в периода 01.07-31.12 не може да се вари "незаконно" ракия?
razlichen123
Рейтинг: 521 НеутралноНякои тука не са варили никога ракия и коментират, колкото да не заспят. В една казанджийница, обикновено има по няколко казана с различна вместимост, за да отговорят на количеството приготвен материал от собствениците. Примерно два по 200 литра, един 250 литра, един 500 литра. Този от 500 литра е доста рядко. Селските казани са за дребни производители, да си преварят джибрите или залежалите компоти с малко материал да преварят, та да не ги хвърлят.
От един казан 200 литра може да изкараш 30-40 литра ракия, а понякога и по-малко в зависимост от материала. Не сложиш ли захар, а тя струва пари и то доста, нищо няма да извадиш.
Та да питам специалистите. Как си представяте от един казан да се изкарат тонове ракия? Колко лозе или овощни градини трябва да имаш, за да изкараш такова количество? А ако имаш тези лозя и градини, дали няма да е по-добре да продаваш плодовете с доста печалба, вместо да ги съсипваш за ракия?
Роси
Рейтинг: 6787 НеутралноЗа да улеснят чиновниците, тормозят казанджиите. Ами да контролират, не да забраняват.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#16] от "napitbratmu":
Не са чужди, когато ги плащам от джоба си
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#17] от "sbk":
И от дюли
naskom44
Рейтинг: 418 НеутралноДо коментар [#13] от "yokicha":
Нещо са ти объркани сметките . 1 л. ракия на пазара е 7-8 лева
1 кг захар 1.20 = 800 гр.1 л. 50 % ракия = 1.50 лева
казан 25- 50 лева според литрите
8 кг грозде за 1 л. ракия по 0.9 =7.2 ако вариш чиста винена
от тук нататък са вариации вода и захар
wwwtoчkacom
Рейтинг: 516 Неутрално[quote#21:"yokicha"]Не са чужди, когато ги плащам от джоба си[/quote]
Чужди са и не ги плащаш от джоба си.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#23] от "naskom44":
Не те разбрах, един литър готов сварена домашна ракия се продава на черно около 10 лева. Има и по скъпа, това ми беше мисълта.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#24] от "napitbratmu":
Като съм варил ракия съм ги плащал, а те директно в джобчето, нито бележка, нищо. Няма лошо, ама да не реват.
Peni Nikol
Рейтинг: 3011 НеутралноПодкрепям недоволните и протестиращите.
Peni Nikoldzv51495036
Рейтинг: 8 НеутралноМоже би не разбирате точно проблема.
)
А той е следният:
Казаните не произвеждат ракия, а правят услуга на гражданите.
Когато Гражданите си сварят ракията, самите те трябва да си платят акциза, но не искат или не могат да си го платят защото е мното висок - за 50 л трябва да платят около 300 лв. За казанджията не е проблем да си плати данъка от извършената услуга, но няма как да плати акциза на Гражданина.
Ревизоро иска тези 300 лв. и иска от казанджиите да ги вземат от гражданите.
Хитро
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#28] от "dzv51495036":
И как Ревизоро ще реши проблема - като затвори големите казани ли? Аз и по-горе попитах кое пречи да се вари ракия на малките казани и пак да не се плаща акциз? И защо решиха, че през периода 01.01 - 30.06 се вари тази ракия, на която не се плаща акциз? И само да попитам: ако един Гражданин поиска да си плати акциза за ракията, която е сварил, какво ще получи насреща - бандероли ли? Как ще се разпознава тази ракия от другата, която е без платен акциз - ще я оцветяват ли?
По логиката на ревизоро трябва да затворят всички нощни заведения, защото там ходят непълнолетни, продава се дрога, плът и прочее.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#22] от "yokicha":
След като говориш за 100 кг казани съм горе-долу наясно какво и къде вариш. Както и да е.
И след като си вариш ракия си съгласен с предложенията на Ревизоро? Според теб тези промени са правилни и ще доведат до това, за която е обявено, че се въвеждат?
От къде, според теб, големите производители ще добият материал за варене на ракия в периода 01.01-30.06? А, сетих се - спирт се произвежда и внася целогодишно, есенция също.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноВъобще не ти е ясно къде варя, но не варя много.
Да се регистрират както винпромите да се въведе контрол и да си плащат акцизите и да си работят колкото си искат.
Винпромите не произвеждат само ракия и вино, колега.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#31] от "yokicha":
Колега, наясно съм, общо взето, кои казанджии имат 100 кг. казани. Иначе наистина няма как да знам къде вариш, но колко - ти сам сподели.
Винпромите не произвеждат само ракия и вино (макар, че е логично точно обратното), въпросът ми беше риторичен. То там е и проблемът - произвеждат гроздова ракия напр., ама дали е от грозде или от спирт? И вино от какво? Нека Ревизоро каже! Изкарахте ги чисти като момина сълза!
И как ще стане казаните да се регистрират като винпромите - къде по Европата е така, а?
Относно контролът и акцизът, който дължат - съгласен съм. Контрол за това, обаче, едва ли ще се постигне със закриване на цели отрасли, със скопяване срока на варене на ракия и прочее.
Нека да измислят начин тези, които законно варят безакцизно количество ракия, да го правят без притеснение.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#32] от "sbk":
Къде в Европа се вари какво!!!!!
Само в Югоизточна Европа се вари каквото и да било.
Когато казаните правят пари от дейността си е логично да плащат данъци, когато хора като мен искат да си сварят ракия, по стара БЪЛГАРСКА традиция, няма проблем, 20-30-50 литра, никой не ги брои. Има сериозен контрол на винпромите от 2010г., вярвай ми
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#33] от "yokicha":
В цяла южна Европа, Средиземноморието, варят алкохол от грозде или гроздови джибри. Дори и да е само в Югоизточна Европа, това не означава, че трябва да го променим.
Пак питам: как забраната ще накара казаните да си плащат данъци? Не мислиш ли, че хората, които варят по стара българска традиция, са засегнати от мерките на Ревизоро?
Ако от 2010 г. има сериозен контрол над винпромите, това означава, че приходите от тяхната дейност са се увеличили значително.
Ако искат да изкарат на светло тази дейност, трябва драстично да либерализират възможността малките производители на грозде да правят свое вино и ракия, да го регистрират, при желание, като марка и да търгуват с него, или хора, купуващи материал от тези същите производители, да го правят. Обратното означава винпромите да станат монополисти както на изкупуването на гроздето (т.е. и на неговото производство), така и на производството на алкохол и неговата търговия.
dzv51495036
Рейтинг: 8 НеутралноПроблемът е в това, че Гражданинът не иска да си плаща акциза защото е висок и защото целия труд по подготовката, лозето, правенето на джибрите, транспорта и варенето са за сметка на Гражданина и в тези разходи са включени данъците им.
А какво да направи казанджията, как да получи (вземе) от Гражданина акциза за да го внесе в митниците? Акцизът се плаща от този, на когото е ракията. Ако го получи, срещу сумата той ще издаде акцизен документ с касова бележка и всичките салтанати, и този документ служи на Гражданина да му е легитимна ракията.
Обаче, ако не го плати, то и казанджията няма как да си отчете услугата т.е. за какво е взел парите от Гражданина.
Така че, в случая всичко опира до това какво иска и може да плати Гражданина. Ако той си плати акциза всичко е наред и няма драма. Даже казаджиите ще се радват ако някой поиска да си плати нещо (за целия всеки ще се дърпа) защото и те ще могат да изготвят документ.
Но както се вижда, сега казанджиите се борят и за Гражданина, защото Гражданинът ще разбере ситуацията чак когато няма да има къде да си свари джибрите или когато няма да има начин да не си плати 300-500 лв.
И всъщност Гражданинът трябва да протестира сега защото Гражданите са 300 000 и повече, а казаните са само 1500 и ке останат наполовина, че и по-малко
dzv51495036
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#32] от "sbk":
Няма безакцизно количество както е било преди време.
Сега трябва да се плаща за всичко.
Плаща се на градус. В 1л с 50 алк.гр. има 50 градуса.
В сегашния закон до 1500 градуса ставката е по 0,05 лв на градус т.е. за количество до 30л 50 градусова ракия дължите 82,50 лв.
Над това количество трябва да платите по 0,11 лв за цялото количество - т.е. за 50л на 50 градуса дължите 275 лв акциз.
И ако казаните се регистрират като акцизви складове Гражданинът няма да има правото на ниския акциз ако и да свари 1л ракия.
Отделно, че в Н-ското село такава регистряция е невъзможна по хиляда причини.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#35] от "dzv51495036":
Съгласен съм - акцизът е висок. За това и казвам, че трябва да се намери начин Гражданите да варят определено количество безакцизно. Още повече, че това е нещо традиционно.
Обратното ме навежда на въпрос, който зададох вече: по какво се различава ракията с платен акциз от тази без. Когато един гражданин си плати акциз за ракията какво получава насреща - документ, бандероли, какво? При една проверка как може да докаже, че ракията, която държи в къщи е тази, за която е платил акциз?
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#36] от "dzv51495036":
Тези сметки показват от какво се произвежда, или по-скоро от какво не се произвежда, ракията, която винпромите пласират в магазинната мрежа - 5.50 лв/л. 50 градусов алкохол е само акциза.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#34] от "sbk":
Никой не оспорва правото на хората да си варят ракия, въпроса е, че тия с казаните и сега продават ракия нелегално, без да платят един лев данък. Дадена им е възможност да се регистрират като производители, тогава си плащат данъци и акцизи и си бутилират стоката за продан, както всички други винпроми и се конкурират с тях, ама те искат между капките. И сега повечето лозови насъждения са собственост на винпромите и те почти задоволяват нуждите си, както казах, контрола там е много сериозен в последните години, именно защото е акцизна стока.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#39] от "yokicha":
С последните промени точно това се оспорва - за половината година.
Това за казаните е съвсем друга тема. Може и да искат да ги накарат да се регистрират, но да работят на базата на винпромите си е направо закриване на сектора - не може да има никаква равнопоставеност между големите и малките в бранша.
По думите на Ревизоро само 1/3 от гроздето у нас се преработва от винпромите, другите 2/3 се преработва от дребни производители и се продава под една или друга форма на техните клиенти.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#40] от "sbk":
Ако продават, трябва да плащат, а те така не правят. Тези, които варят за собствена употреба, никой не ги брои. В крайна сметка до пролетта, който е имал да вари, го е сварил, ако е изчакал толкова, по някакви причини, не ми е ясно откъде някои ще извади материал, лятото например, но все пак има идеи за промени на промените, ако казанджиите се контролират и си плащат акцизите, които те НЕ плащаха, до сега, на общината. Тогава ще работят целогодишно.
dzv51495036
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#37] от "sbk":
, подобно на "Винетка".
Ракията по нищо не се различава. В Акцизният документ е вписано количеството и градуса, както и името на Гражданина. Това е легалното количество, което притежава. Друг е въпроса, че човек може да има от години и стара ракия, за която няма как да има документ.
Решението на проблема е много елементарно.
Кръстил съм го "Ракетка"
Ракетката би могла да бъде еднократна годишна такса към общината. Тя да се изисква от казанджията и да дава право на Гражданина да си свари джибрите. Размерът й би могъл да бъде в порядъка на 30-40 лв, които нпеки би могъл да отдели.
По този начин всички участници в процеса ще са спокойни, че не лъжат и че са точни един към друг, в хазната ще влязат 1000 пъти повече пари от до сега събираното по този повод, а контролиращите органи и всички участници ще се занимават с по-смислени неща, няма да имат значение обеми, време място и т.н.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#42] от "dzv51495036":
Стигнали сме до един и същ извод.
Виж, за "Ракетка" не се сетих - патентът е твой!
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#41] от "yokicha":
Съгласен съм, че който продава ракия, трябва да плаща. Става дума за друго: промените нарушават и правата на хората, които варят ракия за собствена употреба. И за пореден път: съкращаване времето за варене не решава проблемите с акциза и неговата събираемост, без да нарушава правата на хората, варящи за собствена употреба.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#44] от "sbk":
Ама те не плащат и не искат да го правят, затова протестират.
Пак казвам, няма кой да вари собствената си ракия лятото.
Чарли
Рейтинг: 1914 НеутралноА тези дето протестират са ОФИЦИАЛНИТЕ производители, а ние дето си варим по къщите сме неОФИЦИАЛНИТЕ производители.
Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)На нас не могат да ни посегнат, дори социализЪмът не успя.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#45] от "yokicha":
Не си прав - през лятото се вари плодовата ракия. А гроздовата ракия може да се вари и през зимата, след като хората не са успели да си я сварят през късия период ноември - декември.
Доколкото знам протестите са срещу ограничения срок на варене на ракия и срещу ограничените обеми на казаните, където това може да се прави. Не съм чул протестите да се отнасят "за" и "против" плащането на акциз.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#47] от "sbk":
Периода на варене, доколкото знам, е от юли до януари - според мен, през останалото време, наистина, няма от какво да се вари.
Проблема с размера на казаните е, че стават подобни на промишленото производство и за това е логично да се облагат, но досега почти никакви пари не са влезли в хазната.
Общо взето, според мен, идеята е с по - малки казани и по - ограничено време за производство да се избегне възможността за производство от казанджиите на големи количества алкохол, за търговски цели, които се продават на познати и не се плаща никакъв акциз, данък и т.н.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#48] от "yokicha":
Периодът за варене е 01.07-31.12. Това директно означава, че за варене на гроздова ракия има максимум 3 месеца, като за повечето хора е ограничен на по-малко от 2 месеца. Просто джибрите са готови за варене в началото на ноември. Е. не могат всички да успеят в този кратък период да сварят ракията си. Защо не намалят нулевия за варене период до 3 месеца. Но не би, така се процедира и със задължителните светлини на автомобилите, целогодишно, така искат да бъде и със зимните гуми и да не изброявам повече.
Относно размера на казаните: всичко зависи в кой регион е казана. Има места, където казани от 150-200 кг са оптимални. Има места по лозарските райони, където казани от 250 кг. са малки, а основно се ползват такива от 400-500 кг. Просто хората гледат грозде, кооперират се, варят ракия за няколко домакинства едновремено. Ракията от голям казан става по-хубава по принцип. Това са все неща, които трябва да се вземат предвид от Законодателите.
Ако казанджия иска да вари ракия, която продава, то той ще я вари и при сега наложените ограничения, като може да откаже да извършва услуга на гражданите.
Събираемостта на данъците и акцизите е съвсем друга тема. По логиката на обсъжданите тук промени трябва да бъдат закрити или ограничени малките магазинчета, малките бензиностанции, въобще малките търговски обекти и малките производители, защото от такива като тях събираемостта е по-трудна.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#49] от "sbk":
Аз не познавам някой, който да не си е сварил ракията до нова година, но това според мен не е основния проблем.
Както съм споменал, по - горе, проблема е, че хората които варят ракия, за да я продават, не плащат никакви данъци.
Големите казани само спомагат да се вари ракия за продажба, аз лично познавам двама души, които с това се изхранват и не са платили една стотинка. Сигурно и ти познаваш такива, аз не смятам, че това е редно. А ако се въведе срок и казанджиите не би трябвало да варят, дори за себе си.
Както споменах има нова идея общините да контролират процеса и той пак да бъде целогодишен, ще видим.
Но според мен е нормално хората които търгуват с НАСЪЩНАТА, да си плащат поне някакви данъци.
sbk
Рейтинг: 574 НеутралноДо коментар [#50] от "yokicha":
За плащането на данъци съм съгласен. Нека това, обаче, да не води до проблеми на околните.
Да, познавам хора, които продават ракия, без да имат казани.
Аз, обаче, лично познавам и хора с казани от по 100 л в задния си двор, където варят само за себе си. Познай дали не могат да продават ракия, ако го пожелаят.
Процесът наистина трябва да бъде целогодишен, но формата на контрол да бъде функционална, а не репресивна.
yokicha
Рейтинг: 518 НеутралноДо коментар [#51] от "sbk":
Не виждам нищо репресивно, в крайна сметка до 50-60 литра на година е напълно достатъчно на семейство, ако не правиш сватба.
Който държи подобно ниво, няма от какво да се притеснява.