Енергийният холдинг получи парите за централите в "Марица изток"

Теменужка Петкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Теменужка ПетковаВ Българския енергиен холдинг (БЕХ) вече са постъпили средствата от търсения заем за Националната електрическа компания (НЕК), съобщи на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.


Договорът за мостов заем в размер на 650 млн. евро е бил подписан в четвъртък (21 април) между БЕХ и банков консорциум, воден от J.P. Morgan Securities и включващ италианската инвестиционна банка IMI (част от групата на Intesa Sanpaolo) и Bank of Chinа. Според източници на "Капитал Daily" желанието на БЕХ е до два месеца да успее да пласира облигация, която да покрие мостовото финансиране.


Заемът беше изтеглен, за да може Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с двете американските централи ТЕЦ "АЕS Maрица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", а те от своя страна - с държавните "Мини Марица-изток".
Петкова съобщи, че консолидираният резултат на БЕХ за 2015 г. е 29.503 млн. лв при загуба от 277.43 млн. лв. година по-рано.


С положителен финансов резултат завършват дружествата "Български енергиен холдинг" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица - изток", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Електроенергиен системен оператор". Със загуба миналата година са НЕК и "ТЕЦ Марица изток 2". Макар да завършва годината на загуба, НЕК я намалява спрямо 2014 г. с 390 млн. лв. Загубите в "ТЕЦ Марица Изток 2" се увеличават двойно спрямо 2014 г., като основната причина е закупуването на емисии, коментира Петкова.


през 2015 г. БЕХ излиза на печалба от 29.503 млн. лв. след загуба от 277.43 млн. лв. година по-рано.


С положителен финансов резултат завършват дружествата "Български енергиен холдинг" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-Изток" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД и "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.


На загуба миналата година завършват НЕК и "ТЕЦ Марица изток 2". Макар да завършва годината на загуба, НЕК я намалява спрямо 2014 г. с 390 млн. лева, а загубата на теца нараства двойно главно заради покупка на емисии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK