"Булсатком" получи глоба от 590 хил. лв. за нелоялна конкуренция

"Булсатком" получи глоба от 590 хил. лв. за нелоялна конкуренция

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за защита на конкуренцията установи нарушение на конкурентните правила от страна на "Булсатком" EАД, и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 590 792 лева (0.4% от общия оборот на дружеството за предходната финансова година), съобщиха от регулатора.

От началото на март. 2015 г. "Булсатком" ЕАД предлага на потребителите допълнителен пакет Diema Extra pack (с канали Diema Sport и Trace Sport Stars ) срещу месечен абонамент от 3.96 лв. към останалите програми. В прооучването КЗК е установила, че компанията не е предоставила пълна и точна информация на потребителите за неговите характеристики - тематично съдържание, вид резолюция, в която се предлагат и др.


Според КЗК информацията за качеството на приеманите телевизионни канали е съществена за потребителя, когато решава да купи въпросния пакет, а липсата й води до възможността за ограничаване на обективния избор на оператора.

С решението се установява, че непосредствено след началото на излъчването на пакет програми Diema Extra pack на 05.03.2015 г е липсвало предлагане на програмата Trace Sport Stars, а програмата Diema Sport не се
е предлагала в HD резолюция.


Производството е по жалба на гражданин до Комисията за регулиране на съобщенията, която е препратила сигнала в антимонополния регулатор.
Гражданинът Георги Георгиев се е оплакал, че от 5 март 2015 г. плаща на "Булсатком" месечна такса от 3.96 лв., за да гледа Diema extra с HD канали Diema Sport и Trace Sports Stars, като единият канал от пакета липсвал, а предлаганият не е бил в HD формат. Въпреки това той не е получил намаление от месечната такса.


Двата спортни канала са собственост на "Нова Броудкастинг Груп" АД, която обяснила пред комисията, че при старта на разпространение на програмата някои оператори, между които "Булсатком", изказали опасения за невъзможността да разпространяват програма "Диема Спорт" в HD резолюция. Конкретно невъзможността на "Булсатком" е била мотивирана от липсата на достатъчно капацитет на спътника, за да бъде разположената голямата като обем HD програма. Това накарало НОВА да направи допълнителна инвестиция и да създаде за известен период програма "Диема Спорт" и в SD (Standart Definition) резолюция. Двете версии на програмата са разпространявани с различни лога – с допълнение HD в HD версията и без това означение в SD версията до 6 август 2015 г.


Според "Булсатком" обаче още със старта на услугата НОВА е дала възможност на платформените оператори да разпространяват програмите във формат SD (стандартна резолюция) и HD (висока резолюция). Посредникът е
избрал да разпространява програмите във формат SD. Причината е, че по договор с НОВА е трябвало да осигури достъп до пакета заедно с всеки от съществуващите и бъдещи пакети, както и да полага всички усилия да осигури достигане на услугата до всички потенциални абонати и да предлага пакета на всички абонати, независимо от абонаментния им план и да гарантира, че услугата ще бъде достъпна за всеки абонат или потенциален абонат. Според "Булсатком" изпълнение на тези задължения би било невъзможно, ако програмите се разпространяват в HD, тъй като в този случай приемането им изисква специално HD оборудване, с каквото голяма част от абонатите не разполагат. Основните пакети, които дружеството предлага "Икономичен" и "Стандартен", не изискват абонатът да е купил и да разполага с такова оборудване.


"Булсатком" се защитава и с аргумента, че всеки потребител е имал право да се откаже от допълнителния пакет в рамките на 7-дневен тестов период, ако не е бил доволен от качеството, а при продажбата му не е поставял изискване за покупка на HD оборудване. Дружеството твърди, че е следвало добросъвестно обичайната практика на пазара за разпространение на телевизионни програми.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5671 Неутрално

  "В прооучването КЗК е установила, че компанията не е предоставила пълна и точна информация на потребителите за неговите характеристики - тематично съдържание, вид резолюция, в която се предлагат и др."

  Не звучи много сериозно.Май конкуренцията е въздействала на КЗК или пък трябва да се пълни бюджета.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Измислена глоба. Напълно тенденционна. Няма да издържи в съда хич!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Никога не бях обръщал внимание на това, но сега реших да видя как стоят нещата на сайта на моя доставчик, и на пакетът диема екстра е описанат резолюцията. Явно си е фал на Булсатком.

  Every cradle is a grave.
 4. 4 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Институции бухалки!
  Що не глобят някой оранжев оператор примерно?

 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#3:"Ватник"]и на пакетът диема екстра е описанат резолюцията. Явно си е фал на Булсатком.[/quote]
  Мотивите на комисията са, че след като не са казали, в каква резолюция ще излъчват, клиентите са помислили, че ще гледаt HD. Булсатком не са цвете, но тези мотиви са меко казано, изсмукани от пръстите.

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Пълна тъпотия са тези мотиви на КЗК. Истината е, че всички хора, които си купиха този пакет го направиха заради мачовете.

 7. 7 Профил на komitata80
  komitata80
  Рейтинг: 236 Неутрално

  По принцип Булсатком си правят и разместват програмата както намерят за добре...ти плащаш за един пакет от програми, с последсвие се оказва, че:
  - спират НВО (ти вече си си платил)
  - спират бТВ програмите за дълъг срок (ти вече си си платил)
  - спират разни канали като Супер 7 (за деца, на български), и други насочени главно към жнеската аудитория (ти вече си си платил), поради "негледаемост на каналите".
  Вече се отказах от тях де (бидейки клиент няколк години), но общо взето си правят какво си поискат с програмата и не са коректни.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Както гледам, КЗК може да глоби всеки за всичко.
  Имам чувството че си набелязват компании с голям оборот и си цицат...
  Мен не ме бърка, че Булсат не са доизяснили "тематичното съдържание" на Диема Спорт.
  Бърка ме, че търговците на петролни продукти някак винаги всичко им е наред, например...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 404 Неутрално
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Не съм разбрал, че ги няма тия канали.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 11. 11 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Глобата е доста голяма, за такова незначително, според мен, провинение.
  Но от друга страна Булсатком си правят каквото си искат.
  Аз си предплащам абонамента за 6 месеца напред и ползвам и интернет от тях, на третия месец ми намалиха скоростта, щото вдигнали цените.
  Един приятел си предплащаше също и за НВО, а те го спряха, той отиде да пита как ще го компенсират, а те му казаха, че ще му пуснат някакви пакети с филмови канали от зората на цветното кино. Той отказа и си поиска парите обратно или да му ги приспаднат от следваща сметка, те му казаха, един вид, че няма как да стане.

 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  Какво пък му е несериозното? Продаваш нещо, без да кажеш какво е точно.

 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#11] от "yokicha":

  Когато се опре до връщане на пари, все няма как да стане. Така се става бизнесмен!

 14. 14 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  трябва да глобят всички кабелни защото не предоставят информация че каналът "Лов и риболов" се излъчва в СД, аз си направих грешно заключение, че е в HD и мога да виждам люспите на рибите преди да се абонирам.

  twitter.com/voxybg
 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#12] от "lechevalier":

  какво има да ти казват, каналите по подразбиране са СД, сега Планета като я има в UltraHD, означава ли че всички оператори трябва да почнат изрично да казват че bTV, Nova.... не са в UltraHD

  twitter.com/voxybg
 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 841 Неутрално

  "невъзможността на "Булсатком" е била мотивирана от липсата на достатъчно капацитет на спътника, за да бъде разположената голямата като обем HD програма"

  Булсата за пореден път решиха да изиграят клиента предлагайки СД канал като ХД.
  Иначе зрителите на Диема Екстра пакета са много пъти повече от тези на всякакви безумни канали. По принцип на Булсата приоритета са спорт и чалга, за това и се учудих, че прецакаха феновете с цигански номер.
  Евала на клиента, заел се с жалбата.

 17. 17 Профил на vihar
  vihar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо става в КЗК...
  Но нищо не е това, което изглежда...

 18. 18 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#11] от "yokicha":

  До коментар [#13] от "lechevalier":

  Затова трябва да се спазва основен принцип от българската бизнес действителност - никога не предплащай.

 19. 19 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  че то и досега двата канала са в СД формат, а трейс въобще го няма. но цената си е 3.96 лв.

 20. 20 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Нямам представа какво и как въпросната КЗК е видяла, но споделям личен опит. Дългогодишен клиент на Булсатком съм. В момента в който пуснаха пакета, веднага си го закупих, защото до последният ден тогава, не беше ясно дали правата за Формула 1 ще останат в Булсатком или друг ще ги купи. Гарантирам, че от самото начало Диема спорт е в HD. Тъй като имам два доставчика - другият ми е Виваком, направих същото и при тях - за същата цена и същият пакет. Никаква разлика в нищо.
  Така или иначе единият канал - въпросният Трейс спорт е безсмислен и няма кой да плати нито лев само за него, затова практически се "набутва" с Диема Спорт, по която се излъчва Формула 1, Премиър шип, НБА и т.н. Трудно ми е да повярвам, че някой се е оплакал от липсата на Трейс за няколко дни...
  "С решението се установява, че непосредствено след началото на излъчването на пакет програми Diema Extra pack на 05.03.2015 г е липсвало предлагане на програмата Trace Sport Stars, а програмата Diema Sport не се
  е предлагала в HD резолюция."
  Както казах, твърдя че съм един от първите, които си активираха пакета, но не съм забелязал да не е в HD защото според мен беше - имаше символ и картината беше перфектна-човек когато плаща за нещо, си следи нещата.
  Като цяло звучи, като съшита с бели конци история и опит за държавен натиск - Булсатком имат самостоятелен новинарски канал и предавания. Макар че в никакъв случай, като човек който гледа редовно, не бих ги определил като анти-някакви...
  На фона на огромните си издънки по много по-тежки въпроси, като например проблемите с естествените монополи, мобилните оператори, толерирането на картела на търговците на горива на дребно, КЗК с този случай вместо добър ПР си вкарва пореден автогол. Неадекватна политика на КЗК.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 21. 21 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тука е въпросното решение - http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300048796
  По висота на мисълта и измуканост от пръстите може да съперничи само с глобите наложени миналата година на емаг за някаква кафемашина, която давали като подарък към друга кафемашина, пък нямали право .... бла, бла бла. Може пък и да не са виновни хората, може така да е написан закона и наредбите. Не знам ако някой реши да се оплаче и за БНТ ейч ди, която май си е сд ама логото е с ейч ди ... С две думи - това мега-хипер-ултраважно за страната дело отива във ВАС.
  Иначе Булсата копаят дъното от бая години и не се възползват от възможностите за увеличаване на абонатите. То е ясно, че всички оператори ги притискат заради ниските цени ... Ама то не беше собствена кодировка неподдържана от никой телевизор или друг приемник, то не бяха липсващи ХД приемници, то не бяха приемници с проблемно захранване и кондензатори, то не бяха зверски компресирани канали, сега и ИП телевизия ...
  Дано успеят да изведат сателита в орбита, но и оттам ще дойдат други проблеми - позицията му ще е доста по на запад от сегашната позиция. Но пък съм твърд абонат от бая години

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 22. 22 Профил на toolarmy
  toolarmy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Говориш небивалици. Това, че Булшитком са метнали едно HD зад Диема Спорт не значи, че излъчването е било в тази резолюция.
  На всички им беше ясно, че тези мизерници прибираха 4 лв за платените канали на Диема и излъчваха в SD, вместо в HD. Картината беше отвратителна. Затова се махнах от тях, освен че ми спряха НВО, а бях предплатил месеци напред.
  Когато гледах първия мач в HD при новия оператор, разбрах колко гадна картина са имали Диемите при БШК.
  Като цяло, Булшитком са една нискобюджетна компания, която грам не и дреме за абонатите.
  В момента гледам 3-те НВО и 2-та Синемакса в HD, Диемите в HD, Fox - каналите също в HD.
  Какво от това предлагат заралийските мошеници, та си струва да си техен абонат? Единствено, че един абонат може да разхвърля приемници из страната и с един абонамент, да гледа БШК и на село.

 23. 23 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 942 Любопитно

  До коментар [#22] от "toolarmy":
  Бъди уверен, че говоря абсолютни бивалици!
  Като не ти харесва - направил си каквото трябва - сменяш доставчика и продължаваш напред.
  За мен услугата им е много добра, за парите си. Особено ми допада, независимостта от кабели и интернет или други мрежи. Технологията им е такава, че са ограничени в честотната лента, но това не е изненада.
  Колкото до НВО, евала на Булсат, че не им клякат, както и не клекнаха на босфорТВ, когато се опитват да им извиват ръцете и да им продават услугата си на най-високи цени! Доста добра и успешна българска компания са и имат в мое лице лоялен клиент, защото се грижат за интересите ми. Ако трябваше да оставят НВО, щяха да се принудят да ни вдигнат цената осезаемо, за същият продукт. Който и без това е доста скъп, според мен. Колкото до качеството - гарантирам ти, че на Булсат, в сравнение с Виваком и Мтел, то Булсат печели.
  А като си предплатил - си получил отстъпка и си поел съответният риск. На свободният пазар стават такива неща. Не казвам, че са приятни и че трябва да подскачаме от радост.
  Услугите в този бизнес са предплатени - това е положението.
  Но пък и актуалната ситуация в сегмента показва, че няма по-добър регулатор от свободният пазар.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 24. 24 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Супер са си Булсатком и тази глоба е наложена не от КЗК, а от конкурентите им - просто са си платили за тази "офанзифа" с измукана от пръстите обосновка.

  Кам (КЗК) да проявяваше такъв ентусиазъм към истинските монополисти на пазара, ма от'де такъв хъс, шубе ги е, че ще останат без работа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK