Експерти настояват проектантите на обществени обекти да се определят с конкурс

По данни на Европейската комисия, "сградите са отговорни за 40% от крайното енергийно потребление и 36% от всички вредни емисии", се казва в прессъобщението на организаторите. Те припомнят, че некачествената застроена среда отнема човешки животи, както се случи в Аспарухово, Мизия, Бисер.

© Цветелина Белутова, Капитал

По данни на Европейската комисия, "сградите са отговорни за 40% от крайното енергийно потребление и 36% от всички вредни емисии", се казва в прессъобщението на организаторите. Те припомнят, че некачествената застроена среда отнема човешки животи, както се случи в Аспарухово, Мизия, Бисер.Камарите на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране предупредиха, че липсата на конкурси за проектанти за обекти с обществено значение, както и често пропусканата фаза за планиране и проектиране са част от основните проблеми в строителния бранш. Всичко това е за сметка на качеството и контрола върху изразходваните средства и на застроената среда, застрашаващи често и човешкия живот, коментираха членове на ръководствата на двете професионални сдружения на пресконференция в БТА.


По данни на Европейската комисия, "сградите са отговорни за 40% от крайното енергийно потребление и 36% от всички вредни емисии", се казва в прессъобщението на организаторите. Те припомнят, че некачествената застроена среда отнема човешки животи, както се случи в Аспарухово, Мизия, Бисер.


За да станат българските селища и сгради по-сигурни, по-функционални, по-природосъобразни, по-красиви архитектите и инженерите - проектанти настояват да се наложи конкурсно начало при избора на проектанти за обекти с обществено значение.
Все по-често налаганото от институциите пропускане на фазата за планиране и проектиране (инженеринг –проектантите работят и са контролирани от изпълнителя) е за сметка на качеството и контрола върху изразходваните средства, се отбелязва в прессъобщението на двете гилдии. Според тях се създават предпоставки за ниско качество, корупция и опасни за обществото практики.


Противозаконните взаимовръзки между чиновници и проектанти могат да бъдат ограничени чрез създаването на цялостен регистър на всички договори в инвестиционното проектиране, смятат експертите. Така според тях ще се предотвратят практиките лица без нужната квалификация и правоспособност да извършват проектантска дейност, застрашавайки здравето и живота на гражданите.


Моделът за избор на изпълнител на обществени поръчки на база най-бързо изпълнение и на най-ниска цена без залагане на критерии за качество и подробно техническо задание е в ущърб на обществото, е становището на двете организации. Това, според тях, стимулира изразходването на големи средства без дългосрочните ползи за гражданите да са гарантирани. гарантира дългосрочни ползи за гражданството. Създава се впечатление за финансиране целящо получаване нан ерегламентирани комисионни, се казва в съобщението.


Според архитектите и проектантите е изключително вредно стимулирането на забраненото от закона "проектиране на цени подсебестойност". Несъобразени със себестойността на проектирането поръчки на обществени възложители тласка проектантските колективи в сивия сектор, в прибягване до неетични, понякога незаконни практики за да оцеляват. "Затваря пазара" за спазващите правилата и тези които държат на качеството. При усвояването на средства по европейски програми не се отчитат препоръчителните стойности за проектните фази предложени от европейските институции, отбелязват организациите.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Гневно

  Ако е вярно, имаме поредното безобразие. Да не говорим за стил, вкус, грижа за градовете и пр. дребни детайли....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Малко пълнеж и накрая си дойдохме на думата - трябвало да се повишат цените.

  И аман с тези обществени поръчки. 2020 година еврофондовете секват. Добре ще е отсега да препрочетем заветите на Лейди Тачър, иначе строителство няма да има. Ще има упадък от времето на късния соц, когато на СССР свършиха парите.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 459 Гневно

  КАБ е организация на няколко десетки хитреци, които живеят за сметка на около 2000 практикуващи архитекти.
  Всичко, което излезе от КАБ е с цел затвърждаване на монополното положение на групата архитекти и фирми около ръководството. Това ръководство се занимава само и единствено с прокарването на интересите на куп фирми и бюра, главно от чужбина!
  Между другото ръководството на КАБ прибира няколко милиона годишно от членски внос, но не издава фактура или друг счетоводен документ. Срещу тези пари издава едно ученическо вестниче от четири страници А4.
  Ръководството на КАБ не отговаря пред никой и нищо, само пред себе си. И цялата тази простотия е облечена със закон...Както и много други у нас....

  Герой на нашето време
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK