Комисията по конкуренция обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията

© Юлия Лазарова

Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренциятаКомисията за защита на конкуренцията предяви твърдения към НЕК за злоупотреба с господстващо положение. Причината за това е недопускането да търг за ток на "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп" ЕАД (ЕВН ТСЕЕ), съобщиха от антимонополното ведомство.


Става дума за търговия на едро на така наречената електрическа енергия с пиков товаров профил. (Товаровият профил представляват данните, показващи изменението на консумацията на електроенергия/мощност във времето. Под "товаров профил" на клиент в България се разбира изменението на почасовата консумация, съгласно наличните данни от измерване за определен период от време - бел. ред.).


Компанията, която се е оплакала, е била дискриминирана от НЕК, установило при проверката антимонополното ведомство.
До декември 2014 г. НЕК продава на организирани от нея търгове произвежданата електрическа енергия. За 2015 г. държавната енергийна компания е продала в аванс всичката електрическа енергия с профил "пик" на избрани от нея по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия.


На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за купуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорила, като едва през януари 2015 г. е уведомила молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.


Междувременно НЕК е продала произвежданата от нея пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури.


"Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство", посочват от Комисията. Това е нарушение на текстове от Закона за защита на конкуренцията.


До 30 дни двете страни по казуса имат право на достъп до преписката по случая и да отправят писмени възражения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK