Минната камара към работещите в "Ораново": Не изпълнявайте опасни заповеди

Иван Андреев

© Юлия Лазарова

Иван АндреевPаботниците в мина "Ораново" да не изпълняват нареждания, които са в разрез с установените норми и правилници и могат да застрашат здравето и живота им, призовава в открито писмо изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев. Той припомня, че освен злополуката миналата седмица, при която пострадаха двама работници, през 2013 г. в "Ораново" загинаха петима миньори, две години преди това - двама.


Андреев настоява също така оперативните ръководители в рудника да изискват собственикът да осигури подходящите условия за работа и да възпират всеки работник, който воден от страх от уволнение настоява да рискува живота си.


Изпълнителният директор призовава също ръководството на компанията-собственик да преразгледа своите бизнес-планове, за да осигури достатъчно инвестиции, нужни за гарантиране здравето и безопасността на на всеки миньор.
Представителят на камарата напомня и на синдикалните организации да застанат твърдо зад своите членове, а на държавната администрация - категорично да покаже, че животът и здравето на гражданите стоят по-високо от всякакъв интерес.


Андреев припомня, че Главната инспекция по труда отчете 105 нарушения на условията на труд в мината за времето от юли 2013 г. до 10 май 2016 г. при общо 16 проверки. "105 нарушения!?! Броят ли е незначителен или какво?" възмущава се авторът на обръщението.


Той акцентира също така и върху факта, че актуализираният през 2014 г. правилник за безопасност при работа в минерално-суровинната индустрия все още не е влязъл в сила, правилниците за въглищните находища и за откритите рудни и нерудни находища все още са в графата "бъдещи", а правилникът за Минно-спасителните служби (МСС) е от 1994 г. Самите служби пък са оголени откъм персонал - изискването е в тях да работят фелдшери, каквито не се обучават от години, пише Андреев и подчертава, че трите служби - в Мадан, Бобов дол и Черно море са останали на доизживяване, а след спирането тези дни на добива в бургаската мина цяла Източна България остава без такава служба.


"Ако някой нехае за безопасността, той не е за нашия отбор. Такъв човек не ни трябва и най-колегиално трябва да го помолим да не нарушава нашата дисциплина и да напусне екипа", призовава Иван Андреев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK