Минната камара към работещите в "Ораново": Не изпълнявайте опасни заповеди

Иван Андреев

© Юлия Лазарова

Иван АндреевPаботниците в мина "Ораново" да не изпълняват нареждания, които са в разрез с установените норми и правилници и могат да застрашат здравето и живота им, призовава в открито писмо изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев. Той припомня, че освен злополуката миналата седмица, при която пострадаха двама работници, през 2013 г. в "Ораново" загинаха петима миньори, две години преди това - двама.


Андреев настоява също така оперативните ръководители в рудника да изискват собственикът да осигури подходящите условия за работа и да възпират всеки работник, който воден от страх от уволнение настоява да рискува живота си.


Изпълнителният директор призовава също ръководството на компанията-собственик да преразгледа своите бизнес-планове, за да осигури достатъчно инвестиции, нужни за гарантиране здравето и безопасността на на всеки миньор.
Представителят на камарата напомня и на синдикалните организации да застанат твърдо зад своите членове, а на държавната администрация - категорично да покаже, че животът и здравето на гражданите стоят по-високо от всякакъв интерес.


Андреев припомня, че Главната инспекция по труда отчете 105 нарушения на условията на труд в мината за времето от юли 2013 г. до 10 май 2016 г. при общо 16 проверки. "105 нарушения!?! Броят ли е незначителен или какво?" възмущава се авторът на обръщението.


Той акцентира също така и върху факта, че актуализираният през 2014 г. правилник за безопасност при работа в минерално-суровинната индустрия все още не е влязъл в сила, правилниците за въглищните находища и за откритите рудни и нерудни находища все още са в графата "бъдещи", а правилникът за Минно-спасителните служби (МСС) е от 1994 г. Самите служби пък са оголени откъм персонал - изискването е в тях да работят фелдшери, каквито не се обучават от години, пише Андреев и подчертава, че трите служби - в Мадан, Бобов дол и Черно море са останали на доизживяване, а след спирането тези дни на добива в бургаската мина цяла Източна България остава без такава служба.


"Ако някой нехае за безопасността, той не е за нашия отбор. Такъв човек не ни трябва и най-колегиално трябва да го помолим да не нарушава нашата дисциплина и да напусне екипа", призовава Иван Андреев.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Кога ще е затворят тази мина, какво толкова вадят от нея, че някакви хора си рискуват и получават смешни пари, докато концесионера вероятно все е с последен модел скъпи коли, и обяснява, как работи на загуба!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Шефовете на Ораново към миньорите:
  "Яжте камъни"

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Затворете мината, щом не отговаря на изискванията.
  Не плямпайте в стил "Димитър Попов" (За Бога, братя, не купувайте)...

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Ако мината е държавна, това може да мине! Но щом е на честен частник, не стаа! Взимаш си шапката, и си търсиш работа другаде...
  И от минната камера това много добре го знаят, кво се правят на...?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Малко над 23 млрд. лева е държавният дълг в края на 2015 година,

  В края на 2013 година дългът е под 14 млрд. лева

  Простщината победи с ИПОН
 6. 6 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 868 Разстроено

  С една дума : Оправяйте се, момчета. И добре, че ви има, да не ни гледат отбора.
  Пед@л!

  От идиоти отговор не чакам
 7. 7 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ако този шеф беше толкова загрижен за здравето и живота на работниците, нямаше да допусне издаването на противозаконови заповеди. Работникът не е длъжен да знае кое точно и как противоречи на кодекси и закони...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 918 Неутрално

  А къде е инспекцията по труда? Защо не усуче макарите на собствениците?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  [quote#7:"Йоаникий"] Работникът не е длъжен да знае кое точно и как противоречи на кодекси и закони...[/quote]
  Глупости на търкалета, както се вижда от статистиката — сума ти убити и пострадали миньори и нито един миньорски шеф. А и като се замислиш, за да си храниш семейството, трябва да си жив, че чак тогава да избираш с какво да изкарваш хляба.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Спомням си и един министър как щеше да я затваря мината ако чорбаджията не изпълни мерките за безопасност

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Лесно е да се каже.Защо не се заемат със собственика, а с работниците.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Този е доста безсрамен. Работниците да не изпълнявали заповедите, те са виновните че ги изпълняват, това е решението което е измислил в удобната канцелария. Измива си ръцето като прехвърля отговорността върху работниците.

  А надзорните органи, отнемане на лицензията и правото за дейност поради груби нарушения и същите тези заповеди както е в нормалните държави това не го вижда като решение. Разбираемо, от същата пасмина е и както е известно "Гарван гарвану око не вади".

  За какъв дявол ни е неговата "камара" след като не може да въведе елементарен ред в отрасъла и допуска такива като собственика на Ораново? Какво направиха да бъде отнет лиценза му още при първите нарушения? Колко души трябва да загинат там докато разберат, че си имат работа с престъпник който няма никакво намерение да осигури безопасни условия за труд в мината си? Който намира пари за луксозно Ламборджини на синчето но не и за безопасни условия на труд.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Гневно

  [quote#1:"today"]докато концесионера вероятно все е с последен модел скъпи коли, и обяснява, как работи на загуба! [/quote]

  http://struma.bg/news/11825/1/1/Sinut-na-shefa-na-rudnik-Oranovo-tune-v-oholstvo-pazyat-go-svirepi-mutri.html
  Синът на шефа на рудник "Ораново" тъне в охолство, пазят го свирепи мутри

  [quote#0:"Лукс върху миньорските кости"]Красен Михайлов, син на собственика на злополучната мина-гробница "Ораново", продължава да парадира с разточителния си начин на живот.

  Младият мъж, собственик на свръхзвуково "Ламборгини Авентатор" за 800 000 лева, пръска луди пари в лъскаво столично заведение на пъпа на София. По пътя към локала Красен се вози в черен "Мерцедес", който е екскортиран от друга лимузина от същата марка. За спокойствието на милионерския син се грижи цяла свита от мутри, които отварят вратата на лимузината му и се подреждат като стена около него, а след това неотлъчно го съпровождат.

  Вероятно, за да не го спипат с алкохол зад волана, Красен не ходи по баровете с новото си "Ламборгини", а предпочита да се вози като истински баровец на задната седалка на мерцедеса, съобщи Пик.бг.

  Поне външно по нищо не личи, че Красен Михайлов съчувства на близките на загиналите в мината на татко му миньори Асен Стойнев и Христо Младенов. Михайлов-син получи мощното "Ламборгини" като подарък от богатия си татко, дни след като мъртвите тела на Стойнев и Младенов бяха положени в черната земя.[/quote]

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  [quote#8:"koko65bg"]А къде е инспекцията по труда? Защо не усуче макарите на собствениците? [/quote]
  Щото са същия модел като работниците — страх за заплатката... И не, не е от вчера в манталитета ни. В "Ибрям-Али" от Хайтов има едно точно определение накрая, какво се иска за разбойник... и не само за разбойник, ами и за другото...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ама големи тъпотии в коментарите.
  [quote#7:"Йоаникий"]Работникът не е длъжен да знае кое точно и как противоречи на кодекси и закони...[/quote]
  Напротив. Работникът трябва да съвсем наясно с охрана на труда. На всички подобни места и въобще навсякъде където се работи с машини има инструктажи по безопасност и работникът се подписва, че е инструктиран. Даже законът му забранява да започне работа, ако не е инструктиран. Винаги е било така - още от соц. време и сега законите са такива.
  Друг е въпросът, че работниците се примиряват за да запазят работата си.

  [quote#3:"theanalyser"]Затворете мината, щом не отговаря на изискванията.[/quote][quote#12:"Fred"]Измива си ръцето като прехвърля отговорността върху работниците... За какъв дявол ни е неговата "камара" [/quote]Отговорността изобщо не е негова, той не е държавен чиновник и не може да затвори мината, нито може да я глоби. И въобще камарата не е наша - тя си е тяхно браншово сдружение. В най-добрия случай могат да изключат собственика от организацията, но то няма да промени нищо. Държавата трябва да го принуди да си пази работниците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK