След ЧЕЗ КЗК обвини и "Енерго-про" в злоупотреба с господстващо положение

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.Ден след като съобщи за предявено обвинение на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за злоупотреба с господстващо положение, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) повдигна същото обвинение и срещу "Енерго-про Продажби" АД. В разпространена до медиите позиция се посочва, че това следва от необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници, по определената от КЕВР преференциална цена.


От КЗК смятат, че отказът може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. При производството по случая, свързан с дружеството "Нурмет 1" ЕООД, е установено, че въпреки разпоредбите на действащото законодателство, които задължават "Енерго-про Продажби" АД да изкупува произведената електрическа енергия от ВЕИ въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени, това не е направено.


След сключването на договор за достъп между "Енерго-про Мрежи" АД и "Нурмет 1" ЕООД молителят подал искане за сключване на договор за изкупуване на тока, произведен от фотоволтаичната централа край село Паисиево, но получил отказ, мотивиран с преценката на крайния снабдител за наличието на нарушение в процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа.
Вземайки предвид действащата нормативна уредба, настоящото състояние на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ, както и тенденциите за бъдещото му развитие, КЗК е направила заключение, че отказът на "Енерго-про Продажби" АД да сключи договор за изкупуване на произведената енергия е обективно необоснован, се казва в съобщението до медиите.


Определението не подлежи на обжалване. Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката в 30-дневен срок и да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.


В засегнатото дружество все още не са получили определението на КЗК. Оттам уверяват, че "Енерго-Про" осъществява своята лицензионна дейност, спазвайки българското законодателство, което регламентира условията, при които се сключват договори за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Компанията подкрепя и реализира принципа на конкурентост на пазара на свободна търговия с електрическа енергия, като се отнася равнопоставено и справедливо към всички свои клиенти, стреми се винаги да намира балансирани законосъобразни решения, отчитайки интересите на своите клиенти и партньори, уверяват оттам.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1891 Любопитно

  И как отказа от изкупуване на произведената електрическа енергия от ВЕИ, по дългосрочни договори и по преференциални цени вреди на интересите на потребителите

 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  "отказът на "Енерго-про Продажби" АД да сключи договор"
  Значи, дружеството отказва да сключи договор със Смъртта, но КЗК ще му помогне.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  дали пък не е време и прокуратурата да повдигне обвинение за продажбата на държавния дял в ерп и посредника по сделката . и за непотърсени дивиденти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Досега плюха дългосрочните договори с т. нар. американски централи, сега наказват,че някой не искал да сключи дългосрочен договор. Могат ли да накарат частни дружества да сключват такива договори?

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  Има ли ли монополист, който да не злоупотребява с положението си? Ако обрани са гражданите, комисиите дремят. Когато се засегнат интересите на Факторите, работата става друга.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK