"България ер": Твърденията на "Райънер" са нелоялна конкурентна практика

"България ер": Твърденията на "Райънер" са нелоялна конкурентна практика

© Надежда Чипева, КапиталРъководството на авиокомпанията "България ер" се дистанцира от твърденията по неин адрес, изказани днес на пресконференция от търговския директор на авиокомпания "Райънер" Дейвид О'Брайън. Той съобщи, че "Райънер" обмисля да сезира Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, която според тях България предоставя на националния си превозвач.


Според базираната в Ирландия нискотарифна авиокомпания българското дружество дължи на летище "София" такси за близо 3 години назад на стойност около 30 млн. евро, а в същото време е раздала дивидент на акционерите си за 8 млн. евро.


В съобщение до медиите от "България ер" заявиха, че имат нормални търговски взаимоотношения както с Летище София, така и с летищата във Варна и Бургас и всички останали свои партньори, с които има договорни отношения.


"Считаме, че внушенията по адрес на "България ер", както и всякакви спекулации и твърдения от подобно естество, може да се счете за нелоялна конкурентна практика, която не подхожда на коректната бизнес среда, в която работят всички авиокомпании на българския пазар. От създаването си националният превозвач е следвал най-добрите световни бизнес практики и етика в отношенията си на авиационният пазар. Българският превозвач
винаги се е стремял да развива своята дейност в интерес на развитието на мрежата полети от/до летищата в България както самостоятелно, така и партнирайки си с водещи световни авиокомпании", се казва в изявлението на "България ер".


Допълнителните възможности за пътуване от и до София с навлизането на "Райънер" на този пазар "не би

следвало да бъдат за сметка на нелоялна конкуренция с вече работещите на българския пазар авиокомпании, както и некоректни и неверни внушения по техен адрес, пише българският превозвач.
В съобщението се отбелязва, че пазарният дял на "България ер" е доказателство и най-реална оценка за резултатите й. Едва ли екипът на Райънер вярва, че пазарно присъствие може и следва да се постига, позовавайки се на слухове и с нападки и внушения, които биха могли да се квалифицират като нелоялна конкурентна практика, коментират от българското дружество.
"България ер" се е обърнала към своите правни съветници и юридически консултанти по повод действията на "Райънер" и уронването на престижа си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK