Ирена Кръстева се оттегля от ръководството на медиите на сина си

Ирена Кръстева

© Цветелина Белутова, Капитал

Ирена КръстеваМайката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева е освободена като изпълнителен директор и член на борда на "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГ)- дружеството издател на вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др., съобщава capital.bg.


60-годишната Кръстева излиза от ръководството на медиите след като по-рано през месеца дари дяловете си в няколко компании на сина си, включително и 50% от "Балканска медийна компания" - едноличния собственик на НБМГ.


С решение от 20 май постът й на изпълнителен директор се заема от 74-годишния Александър Георгиев, който е заместник-председател на борда на НБМГ и на "Балканска медийна компания" от създаването им през 2007 г. Той стана и управител на другите три дружества, които Кръстева основа миналото лято и в последствие дари на Пеевски - "НСН инвестмънт" (което имаше дял "Булгартбак" и "Юрий Гагарин", а после придоби контрола над "Техномаркет България"), "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт".
Още от март 2016 г. Георгиев замени Кръстева и като изпълнителен директор на "Балканска медийна компания", като обаче тогава тя остана в борда. Сега напускането й на управлението на НБМГ е пълно, като на нейно място влиза 67-годишната Виолета Димитрова. За нея няма особени сведения, като в Търговския регистър и "Дакси" единствено се вижда участието й като съдружник в търговеца на текстил "Адимари" до 2011 г. Третият член на съвета остава 65-годишният адвокат Дора Спасова.


Засега няма заявени промени в дъщерните дружества на НБМГ, където Кръстева продължава да е управител.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK