"Дънди" очаква да добива златно-сребърен концентрат край Крумовград през 2018 г.

"Дънди" очаква да добива златно-сребърен концентрат край Крумовград през 2018 г.

© Надежда Чипева, КапиталКанадската компания "Дънди" (Dundee Precious Metals) инвестира 178 млн. долара или 300 млн. лв. в миннообогатителния комплекс край Крумовград. Очаква се първите количества златно-сребърен концентрат, какъвто е крайният продукт, да бъдат пуснати през втората половина на 2018 г., информира "Капитал Daily" в днешния си брой.


Компанията вече купи необходимата й земя и собствеността официално й беше прехвърлена миналия месец.


"Дънди прешъс металс Крумовград" има концесия за цялото находище "Хан Крум" край града, но сегашният проект засяга само участъка "Ада тепе". От него компанията планира да добива и преработва по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години. Средното съдържание на благородни метали в нея е 4.04 г/т злато и 2.22 г/т сребро. За целия период на проекта ще бъдат произведени 685.5 хил. унции злато и 309.9 хил. унции сребро. Инвестицията ще се изплати за 2.4 години след започване на производството при вътрешна норма на възвращаемост от 24.8%. Според прогнозата годишната печалба преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) ще бъде 66 млн. долара.


Проучванията край Крумовград започнаха още през 1997 г. по време на предишния собственик – ирландската Navan Resources, и продължиха, след като DPM купи компанията. Осем години по-късно дружеството представи проекта си, който предвиждаше рудата да се преработва до метал и включваше изграждане на инсталация в Челопеч, където работи другото дружество на DPM. В продължение на три години проектът беше блокиран от тогавашния министър на околната среда Джевдет Чакъров, който отказваше да подпише одобрения ОВОС. Междувременно концесията беше атакувана от екологичните организации, тъй като предвиждаше използването на цианидна технология. Впоследствие самата компания се отказа от предложението си и изцяло промени проекта, като крайният продукт стана концентрат. Серия от спънки имаше и на ниво местни власти. След като преди две години общинският съвет отказа да разреши разработването на подробен устройствен план, а съдът отхвърли решението на съветниците, канадската компания предупреди, че може да отложи инвестициите си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK