"Алфа финанс" погаси предсрочно облигационния си заем

Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор

© Велко Ангелов

Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзорАлфа Финанс Холдинг" АД е погасил днес напълно и предсрочно остатъка по облигационния си заем от 2.845 млн. евро. Сумата включва главница, лихви и допълнителни плащания, съобщават от дружеството.


Първоначалният размер на облигационната емисия беше 8 млн. евро.


"Решението за предсрочното погасяване е вследствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения и оттегляне от капиталовия пазар, поради безпрецедентния системен
административен натиск и тормоз, налаган през последните години от страна на Комисията за финансов надзор (КФН)", се казва в съобщението на холдинга.
За седемте години от емитирането на облигационната емисия през 2009 г. до момента срещу "Алфа Финанс Холдинг" АД и мениджмънта й са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове. Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават, допълват от компанията.


От там подчертават, че почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в. "Капитал" излиза информацията, че председателят на КФН Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари придобити от наркотрафик, известно като делото "Брендо".


Издател на вестника е Иво Прокопиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на "Алфа Финанс Холдинг" АД.


Формалното основание на комисията за административните мерки срещу "Алфа финанс холдинг" АД тогава е качеството му на емитент на публично търгувани инструменти (облигации) и "потенциалната възможност да бъдат увредени интересите на облигационерите на холдинга".


"Предсрочно погасяване на облигационния заем в пълен размер, фактически доказва безпочвеността и липсата на основание за действията на КФН", допълват от компанията.


"Алфа Финанс Холдинг" АД е финансова, инвестиционна и икономическа група, която е на пазара за инвестиране, управление, преструктуриране, развитие и продажба на различни компании и проекти от 15 г.


Участвала е в инвестиционни проекти в страни от Европейския съюз, Македония, Сърбия, Турция и
Украйна, както и в Югоизточна Азия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK