Общинските фирми в София са приключили годината с печалба от над 7.3 млн. лева

Дружеството, стопанисващо общинските пазари в София, е рекордьор по печалба.

© Дневник

Дружеството, стопанисващо общинските пазари в София, е рекордьор по печалба.Общинските фирми в София са приключили миналата година с обща печалба от 7.336 млн. лв., каза на пресконференция днес общинският съветник Николай Стойнев, цитиран от агенция "Фокус". Той е председател на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет и представи резултатите на дружества.


В 18-те общински фирми и 42 лечебни заведения, които са на подчинение на кметството, работят над 10 000 души. Стойнев посочи, че част от фирмите оперират в регулиран пазар и за тях не е важно да са на печалба, а да дават качествена услуга. Сред тези дружества са "Топлофикация" и лечебните заведения.


"Останалите дружества оперират на свободния пазар и се справят успешно", обобщи Стойнев, като допълни, че от 13 общински фирми само две са на загуба - "ВиК София" и "Спортна София". Най-сериозна печалба имат "Общински пазари" - 2.7 млн. лева, "Чистота-Искър" - 2.315 млн. лева и "Софийски имоти" - 1.407 млн. лв., и то след приспадане на данъците върху печалбата. За първи път от много години на плюс е "Егида", която при 995 хиляди лева загуба за 2015 г., през миналата има печалба от 105 хиляди лева.
Стойнев отбеляза, че общинските дружества са показали, че могат да работят с европейски средства. Сред най-важните проекти, които ще се направят през тази година от общински дружества чрез пари от Европа, са реконструкцията на ротондата на Централна гара и ремонтът на пазара "Римската стена".


Коментирайки работата на общинските здравни заведения, председателят на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев посочи, че усилията ще бъдат насочени към улесняване на достъпа до доболнична помощ в райони, където други подобни структури няма. "Комисията счита, че до момента нашите лечебни заведения се справят добре. Знаете, че сградите на лечебните заведения са стари, има среден медицински персонал, независимо от това наблягаме на помощта", обясни д-р Милев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK