Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Еднодневни трудови договори ще може да се сключват и постфактум

Еднодневните трудови договори бяха въведени в средата на миналата година, за да се уреди законово статутът на сезонните работници, наемани за прибирането на реколтата.

© Надежда Чипева, Капитал

Еднодневните трудови договори бяха въведени в средата на миналата година, за да се уреди законово статутът на сезонните работници, наемани за прибирането на реколтата.Еднодневни трудови договори в селското стопанство ще може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й. Тази промяна в законодателството обсъдиха представители на бранша с участието на министрите на земеделието Десислава Танева, на труда Зорница Русинова и на депутати от двете ресорни комисии, съобщи пресцентърът на агроведомството.


Предложението за такава промяна в Кодекса на труда вече е внесено в парламента от депутати от различни парламентарни групи.


Обсъдени са и възможности за опростяване на процедурата, както и наемането да става за по-малко от осем часа дневно.

Еднодневните трудови договори бяха въведени в средата на миналата година, за да се уреди законово статутът на сезонните работници, наемани за прибирането на реколтата.


Сегашният начин на сключване на еднодневните трудови договори затруднява земеделския бранш

и промяната ще облекчи прилагането им, се казва в съобщението на пресцентъра. Отношението към тях обаче не е еднозначно. Според синдикатите те са "форма на робство" и трябва да се сключват чрез посредниците в бюрата по труда, а не от самия работодател, за да се избегнела принудата над работника. Профсъюзите се опасяват, че отложеното с 14 дни сключване на договора може да ощети работника, който нямало как да докаже, че е бил на полето. БСП също не харесва нововъведението, въведено по времето на отцепилия се от партията Ивайло Калфин. Самите работници пък често отказвали да подписват трудовите договори, защото се страхували, че ще загубят право на социални помощи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK