Стопанската камара се възмути от приемането на законопроекта за адвокатурата

Вчера адвокати, организирани от Благоевградската колегия, проведоха митинг пред сградата на парламента, в която заседаваше правната комисия. Според тях адвокатурата няма никакво намерение да изземва, нито пък да монополизира дейности, които се извършват от други професии.

© Анелия Николова

Вчера адвокати, организирани от Благоевградската колегия, проведоха митинг пред сградата на парламента, в която заседаваше правната комисия. Според тях адвокатурата няма никакво намерение да изземва, нито пък да монополизира дейности, които се извършват от други професии.Българската стопанска камара изрази възмущение от решението на парламентарната комисия вчера да приеме на първо четене промени в Закона за адвокатурата.


Срещу проекта, внесен още преди 18 месеца, има отрицателни становища на над 30 професионални и държавни организации, включително на Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата, а придвижването му към пленарната зала стана след протести на адвокати и заплахи, че ще стачкуват.


В писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, парламентарните групи и комисии работодателската организация подчертава, че "ако парламентът продължава да показва, че водещ за неговите решения е уличният

натиск, работодателите могат да премерят сили с адвокатите на полето на площадната демокрация".
Стопанската камара заявява, че е недопустимо именно правната комисия да прокарва противоконституционни разпоредби, които "ограничават конституционно гарантирани права, като правото на труд и свободна стопанска инициатива, засяга права на регулирани професии, създава условия за установяване на монопол върху определени дейности и нарушава права на търговците, като потребители на адвокатски услуги".


Недоволството към проекта е затова, че според гилдиите на нотариусите, счетоводителите, инженер - проектантите, брокерите на имоти и други професии, той изземва техни функции в полза на адвокатите. Измененията, подготвени от самите адвокати, им дават удостоверителни функции, предвиждат задължителното им участие при изготвяне на нотариални актове, предвижда глоби до 10 хил. лв. за всеки, който по възлагане консултира, регистрира, подава заявления, представлява клиенти пред държавната администрация, но не е адвокат.


"Считаме за опасна тенденция политически решения да се приемат под влиянието на уличен натиск от една гилдия, без да се отчита балансът на интересите на всички професионални групи и обществото като цяло. Недопустимо е именно Комисията по правни въпроси да предлага на Народното събрание приемането на противоконституционни закони! Апелираме народните представители да не приемат на първо четене законопроекта в пленарна зала, докато не бъде променен по начин, съответстващ на Конституцията и

синхронизиран със законите в страната", се казва в писмото на Българската стопанска камара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK