Единайсет български храни имат шанс да защитят наименованието си пред Брюксел

Единайсет български храни имат шанс да защитят наименованието си пред Брюксел

© Анелия Николова



Единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание. Това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, информира "Капитал Daily" в днешния си брой.


Продуктите са: куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив; месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас; еленски бут от община Елена; странджански чай; реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг; смилянски фасул; сол от Атанасовското езеро - Бургас; чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто); куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев; меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки); садовски фъстък - Садово, Пловдив.


Европейските схеми за качество са три: защитено наименование за произход (всички процеси – производство, преработка, опаковане - се случват в един и същ регион); защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион); храна с традиционно-специфичен характер (защита на рецепта и производство от поне 30 години, свързана е с традиция, а не с географски регион).




Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, обясни Десислава Димитрова, председател на българския клон. Неправителственото сдружение ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите. Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.


Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани "Кайсерован врат Тракия", филе "Елена", "Панагюрска луканка" и роле "Трапезица". Очаква се към тях да бъде добавена и "Говежда пастърма" - процедурата в Брюксел е към своя край.


Страната няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед, уточни Елка Божилова, началник на отдел в Министерството на земеделието и храните.

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 1188 Неутрално
  2. 2 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1342 Неутрално

    В Брюксел станаха бакали и Великобритания реши да напусне бакалията.

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  3. 3 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1342 Неутрално

    Патентни бюра не съществуват ли вече?!

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  4. 4 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 546 Весело

    Додето се закриляме, то взехме, че се закрихме

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
  5. 5 Профил на freedom713
    freedom713
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Защо трябва да ни вълнува мнението на Брюксел за нашите храни?

  6. 6 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2992 Неутрално

    Еленски бут! УЖАСНО мезе! Хеле, лееко минато през скарата! Мирише из цялата махала и хората душат из въздуха!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  7. 7 Профил на alextan
    alextan
    Рейтинг: 537 Неутрално

    До коментар [#5] от "freedom713":

    Вълнува ни по ред причини:
    1. Да запазим производството на традиционни български храни;
    2. Да запазим културни традиции;
    3. Да промотираме в чужбина български стоки;
    4. Като цяло - да печелим пари от тези храни от популяризирането им в чужбина;

  8. 8 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 418 Неутрално
  9. 9 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 213 Неутрално

    исконно българските названия суджук, пастърма; хилядолетните български зеленчуци домат и чушка; езерна сол без аналог... съвсем се излагаме.

  10. 10 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 377 Любопитно

    Меурчето звучи интерсно.
    Сякаш имаме уникални български храни, но някак си остават по места и не се популяризират сред останалите българи. Не знам на какво се дължи.

  11. 11 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 562 Неутрално

    А защо повечето българи не са и чували наименованията на въпросните храни, какво остава да са ги опитвали?!

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  12. 12 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 562 Неутрално

    [quote#0:"Д"]чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто)[/quote]
    Баница от не-тесто има ли?? И „обге“ наистина ли е от мъжки род?!

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  13. 13 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    Аз бих препоръчал и на баба ми попската яхния, уникална манджа, при това си я приготвяше само от продукти, произведени/отгледани в двора й, но не знам как ще постигнем производствени количества като за цял ЕС...

  14. 14 Профил на aunt_agatha
    aunt_agatha
    Рейтинг: 213 Неутрално

    До коментар [#11] от "zo":


    До коментар [#10] от "ubavia":

    Не само храна, но и интересни природни и исторически забележителности не знаем, а после се чудим защо нямаме туристи... ами кой да им каже за тях??

    Скоро започнах да питам софиянци и хора, които живеят в София от поне 10-20 години коя е най-старата сграда в София и от кой век е. Засега 7 човека съм питала, средноинтелигентни, и никой не знае. А не във всяка страна има сгради от IV век...

  15. 15 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 562 Неутрално

    До коментар [#13] от "gdobranov":

    Ми дай рецептата.

    До коментар [#14] от "aunt_agatha":
    За Ротондата ли става въпрос? Все си мисля, че и тя, и Св. София реално са надстроявани в по-ново време.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  16. 16 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3711 Неутрално

    "...Страната няма нито едно вписано защитено наименование за произход, но вече е в ход национална процедура по регистрацията на странджански манов мед, уточни Елка Божилова, началник на отдел в МЗХ..."

    Е и какво от това?

    Или месо от полудивата източна балканска свиня (районите на Варна, Бургас, Шумен) - от Варна съм, но никога не съм го виждал в магазините. И какво ще стане като го регистрират?
    Не е ли много по-важно да се научим да правим луканка от месо, шопската салата с обелени краставици, хубави пиперки и сирене, и тараторът както трябва.

  17. 17 Профил на freedom713
    freedom713
    Рейтинг: 8 Неутрално

    [quote#7:"alextan"]Вълнува ни по ред причини[/quote]

    Неадекватен отговор. Запазването на храните и останалите неща могат да се осъществят независимо от мнението на некви бюрократи. Схващаш ли?

  18. 18 Профил на xzn48499610
    xzn48499610
    Рейтинг: 8 Неутрално

    [quote#0:"Дневник"] куТкус (тестени зрънца)
    [/quote]Ко речи?

  19. 19 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4323 Неутрално

    [quote#5:"freedom713"]Защо трябва да ни вълнува мнението на Брюксел за нашите храни?[/quote]
    Защото искаме да ги продаваме колкото се може повече и на повече места.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  20. 20 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#17] от "freedom713":

    Защитеното наименование гарантира на потребителите, че купуваната от тях стока действително притежава характеристиките, които отговарят на съответната схема за качество. Това ти гарантира, че когато закупуваш например "Бански старец", маркиран като "храна с традиционно-специфичен характер", то ти купуваш месен продукт, който е произведен по рецептата, която отговаря на регистрираната традиционна рецепта. А не купуваш просто едросмляно опушено месо. Ако съответния продукт е маркиран като такъв със защитено наименование за произход, то това ти гарантира, че този конкретно Банско старец е произведен в региона на Банско, от месо от животни, гледани в същия регион. Тоест опитваш традиционен местен продукт, произведен от местни, с продукти, произведени в същия регион. Схващаш ли?

  21. 21 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#15] от "zo":

    Е, че то рецепти за попска яхния да искаш в интернет! Иначе си е като обикновена картофена яхния, но с няколко важни момента:
    1. Вместо нарязан кромид, както в повечето ни български гозби, се слага добро количество белен ситен арпаджик;
    2. картофите и морковите са нарязани на едро;
    3. по принцип се прави с пилешко месо (бутчета);
    4. слага се дафинов лист;
    5. прави се гъста, не като супа.

  22. 22 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8218 Неутрално

    Аз тези деликатеси ни съм ги чувала, нито съм виждала да се продават някъде.

  23. 23 Профил на freedom713
    freedom713
    Рейтинг: 8 Неутрално

    [quote#20:"gdobranov"]Защитеното наименование гарантира[/quote]

    За трети път - мнението на бюрократите няма значение. Качеството се сертифицира от комисия по качество, не от бюрократите.

  24. 24 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 4323 Неутрално

    До коментар [#23] от "freedom713":
    Абе инато!
    Очевидно не схващаш какво ти се обяснява!

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  25. 25 Профил на gdobranov
    gdobranov
    Рейтинг: 367 Неутрално

    До коментар [#23] от "freedom713":

    За първи път - къде прочете, че става въпрос за "мнение на бюрократи"? Става въпрос за сертификат за качество, и по-точно казано за определени характеристики на даден продукт. За да ти бъде издаден подобен сертификат трябва производителя да покаже, че продукта му притежава въпросните характеристики. Ако той ги притежава, подобен сертификат няма как да му бъде отказан. Тук не става въпрос за някаква субективност. Това е същото като утвърдения стандарт "Стара планина" в България - ако продукт е брандиран с този стандарт, значи в него има определен процент месо и определени максимални проценти съдържание на сол, соев и не-месен протеин и т.н. Това е факт, действа в услуга на потребителите, не е просто мнение на някого.

  26. 26 Профил на Johannes Cabal
    Johannes Cabal
    Рейтинг: 503 Разстроено

    В заглавието - единайсет, в текста - единадесет .....

    SAVE EUROPE!!!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK