България е предложила на Брюксел алтернативи на приватизацията на "Булгартрансгаз"

Бойко Борисов

© Юлия Лазарова

Бойко БорисовБългария е предложила на Европейската комисия няколко алтернативни решения в отговор на искането от Брюксел страната да осигури достъп до газопреносната си мрежа на други страни освен "Газпром". Това съобщи пред медиите в кулоарите на народното събрание премиерът Бойко Борисов.


Предложили сме няколко алтернативни решения за България, като това да разделим самия оператор от собствеността и очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена, каза Борисов.


Вчера след разговори в Брюксел Борисов съобщи, че България е заплашена със санкции от 300 млн. евро заради нарушение на антитръстовите правила на газовия пазар. Възраженията на Европейската комисия датират още от март 2015 г. Брюксел смята, че "Булгартрансгаз" възпрепятства конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България.


"От доста време в Европа тече една процедура да се раздържавяват някои компании в сферата на енергетиката. Ние обяснихме съвсем скоро на еврокомисар Вестагер защо подобни действия в България са опасни, разговаряхме и с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, тъй като инфриджмънт процедурата е до 300 млн. €", каза Борисов. И допълни: "Очаквам идеите ни да бъдат приети, с което да ограничим максимално възможностите страната ни да бъде поставена в рискови ситуации или ощетена".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK