Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е сменен

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е сменен

© АЕЦ КозлодуйС решение на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е определен досегашният зам.-изпълнителен директор на централата Иван Андреев, съобщиха от холдинга.


Смяната на досегашния директор Димитър Ангелов става ден след като депутатът и лидер на наскоро учредената партия "Нормална държава" Георги Кадиев подаде сигнал срещу него за корупционни практики, нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти. Кадиев обясни, че самият той е получил сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на Ангелов.


"Доколкото ми е известно, с този и други сигнали, още преди моята намеса, са запознати министърът на енергетиката, шефове на БЕХ, депутати от ГЕРБ. Сигнали към органите са предоставяни и от организацията на КТ "Подкрепа" в АЕЦ Козлодуй. До момента няма никакви ефективни действия от страна на държавата. Това води до един извод: над Димитър Ангелов има политически чадър", написа в профила си във "Фейсбук" Кадиев.
Ден по-късно Ангелов е сменен, а в съобщението за това изрично се уточнява, че "причината за промяната в ръководството на дружеството е изтичането на мандата на досегашния й изпълнителен директор Димитър Ангелов на 3-ти юли тази година". Той беше назначен за шеф на централата на 14 септември 2014 г., а преди това е бил на същия пост и през 2008 и 2009 г.


Новият изпълнителен директор Иван Андреев е дългогодишен служител на централата през последните 26 години. Започва трудовия си стаж в атомната централа през 1990 г. От 1992 г. работи в V-ти и VI-ти блок, през 1994 г. преминава в оперативно звено, където достига до позицията "главен дежурен на АЕЦ", а от 2007 г. е началник-отдел "Контрол и анализ".


В периода от 2010 г. до 2014 г. Андреев е директор "Развитие и модернизации, а през октомври 2014 г. е назначен за зам.-директор, се казва в справката за него, разпространена от БЕХ. Промяната влиза в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Затова ли АЕЦ Козлудуй работи от една седмица с намалена мощност?

 2. 2 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  А жената на Кадиев от къде купува евтина енергия и печели поголовно търгове? Нещо май са развалили дослука и нашия е решил да го натопи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Някакво разследване, някаква отговорност да се потърси или сме доволни данъкоплатци, които ще платят глобата, а и смененият човек,скътал парите в офшора няма да умре от глад.

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Това е чак след като Кадиев публикува във Фейсбук коментара си.

  Преди това НИЩО

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 968 Любопитно

  [quote#3:"alg57373608"]Някакво разследване, някаква отговорност да се потърси или сме доволни данъкоплатци,[/quote]
  Никакво разследване и отговорност - Боко Т и ГЕРБаджиите ще го покрият докато "мериноса" забрави за случая.

  Някой вече сеща ли се за ГЕРБаджията шеф на ДАИ.
  Дори откриха бая пачки при роднините му

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако тоя е вършил далавери в атомна електроцентрала, простата смяна е показател за "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА".

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  В гаражното кафе срещу балкона ми, с чадър и масичка за трима съм слушал да разказват с достатъчно тънки подробности, за да си личи, че не са общи приказки, как в централата поръчките минават през две фирми и какъв процент трябва да отчислиш чрез тях за партийните каси, ако искаш да продадеш една бурма и една шайбичка.

  След като другите държавни дружества го закършиха, сега маймуните се събират на 2-3 клона и борбата ще загрубее. АЕЦ Козлодуй, РВД и голата сеч. ("Ънсеъде друъде се запушИ, че му е*а п***та майчина"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#2:"Consumer"]А жената на Кадиев от къде купува евтина енергия и печели поголовно търгове? Нещо май са развалили дослука и нашия е решил да го натопи.[/quote]

  И на мен на това ми мирише! Но не е само жената на Кадиев. Същите са Лоринков, Мост Енерджи, Фючър Енерджи - хората на Овчаров и т.н. Нещо станаха много маймуни на клона.

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Каква глоба?
  До коментар [#3] от "alg57373608":

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#1] от "telqk": [quote#1:"telqk"]Затова ли АЕЦ Козлудуй работи от една седмица с намалена мощност? [/quote]
  Едва ли! Най-вероятната причина, е, за да се даде възможност на частните производители на скъпа енергия да продават повече, за сметка на евтината държавна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ето истината тук: "Практически другарят Кадеив не показва НИ-ТО ЕД-НО ДО-КА-ЗА-ТЕЛ-СТВО. Нито едно! Верен знак, че имаме класическо замерване с миризливи чорапи?
  Тогава на помощ ми идва моята памет, която ми подсказва, че другарката на другаря Кадиев Соня Николова-Кадиева е собственичка на фирмата Енерджи Съплай, един от най-големите играчи на електроенергийния пазар у нас и в региона. В същото време АЕЦ "Козлодуй" провежда собствени (непрозрачни) търгове за продажба на нашата електроенергия, от където дълги години семейство Кадиеви трупа тлъсти пачки. В последно време АЕЦ-а има проблеми с успешното реализиране на продукцията, за което неколкократно ви информирах тук. Но понеже резултатите от търговете наистина се крият няма как да разберем, колко силно и къде точно директор Ангелов е настъпил другарката Кадиева. Със сигурност, обаче, такова настъпване се е случило. За това подсказва и съдържанието на "сигналът" на другаря Кадиев, в който той не споменава и буква по въпроса за прозрачност при търговията с електроенергия, а претопля отдавна лоясали манджи, за които даже са издадени много готварски книги.
  Единственият начин да усетим на къде духа вятъра води към уеб-страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), където се публикува информация за Резултати за разпределяне и предоставяне на предлаганата преносна способност . Внимателен преглед на резултатите от търговете по месеци, от началотото на настоящата година може да ни помогне да направим един подсказващ извод. За последните два месеца, юни и юли 2016-та г., фирмата на другарката Соня Кадиева не е спечелила квоти за износ на електроенергия към Турция. Започнахте ли да стопляте? Турция е направлението към което се изнася най-много българска електроенергия. И изведнъж кланът Кадиеви изпада от хранилката. А фирмата на другарката Соня не е спечелила квоти за Турция, защото не се е подсигурила със стока от Козлодуй. В този момент партията-човек "Нормална държава" подава "сигнал".

  Вие сте достатъчно съобразителни и ми се струва, че не се нуждаете от повече жокери.

  За финал само дебело ще подчертая, това писание да не се възприема като опит за защита на директор Димитър Ангелов. Аз изпитвам към него точно толкова симпатия, колкото и към другаря Георги Кадиев или пък неговия патрон Р. Овч. На страниците на този блог има стотици изобличения в престъпления на Ангелов най-вече свързани с ядреното гориво и схемите за "удължаване" живота на блоковете и "повишаване" на тяхната мощност. По своя размер и нанесени щети те са несъизмерими със семейните проблеми на клана Кадиеви. И за разлика от "сигнала" на Кадиев всички мои разобличения са подкрепени с много и неоспорими доказателства."

  Георги Котев
  http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/07/05/georgi-kadiev-quot-bori-quot-korupciiata-v-aec-quot-kozlodui.1462499

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 12. 12 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#3:"alg57373608"]Някакво разследване, някаква отговорност да се потърси или сме доволни данъкоплатци, които ще платят глобата, а и смененият човек,скътал парите в офшора няма да умре от глад. [/quote]

  [quote#9:"Добрин Велков"]Каква глоба?
  До коментар [#3] от "alg57373608":
  [/quote]

  Човека под глоба има предвид данък корупция. Той се плаща от всички данъкоплатци, няма определен със закон размер, като най-често всички са потърпевши, но малка част от тях го осъзнават. Останалите мислят, че са спечелили, но всъщност не е така. Показател за това са класациите, в които България е все към края.

 13. 14 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално


  Само по себе си притежанието на дружество в офшорна зона не е престъпление или нарушение гусин Кадиев. Аз също нямам намерение да защитавам въпросния директор ама как така цели 3 години Сонечка си купува евтин ток под масата и над масата от него, а сега видиш ли той изедника му мръсен корумпиран краде народното имущество с офшорки. Аман от Кадиеви ей!

 14. 15 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Само по себе си притежанието на дружество в офшорна зона не е престъпление или нарушение гусин Кадиев. Аз също нямам намерение да защитавам въпросния директор ама как така цели 3 години Сонечка си купува евтин ток под масата и над масата от него, а сега видиш ли той изедника му мръсен корумпиран краде народното имущество с офшорки. Аман от Кадиеви ей!

 15. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#14:"idiotstavrev"]Само по себе си притежанието на дружество в офшорна зона[/quote]
  Т.е. теб не те смущава факта, че изпълнителния директор на ДЪРЖАВНАТА АЕЦ Козлодуй, със 100-ици милиони приходи, притежава офшорна компания?

 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Уволнение, един ден след сигнала означава, че са били наясно с това, какви ги върши, но е било изгодно за някого. Бил е бушона, който като гръмне, да не засегне тези по- нагоре.

 17. 18 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Скриха го.Баце сигурно му е казал,че като послушен бушон ще иде малко на почивка да утихне шума и после ще има добра службичка към партийката.

 18. 19 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Чорапа се разплете до бушона . А на там ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 19. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#18] от "ludiakolio":

  Ами, службичка към партийката, пак ще го намърдат на държавната хранилка.

 20. 21 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#10] от "Крадолюб ДемоКРАДов":
  Възможно е да сте прав, но това не променя факта, че АЕЦ работи половин година с намалена мощност, което едва ли е изгодно.

 21. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 970 Неутрално

  [quote#20:"fij17487903"]Ами, службичка към партийката, пак ще го намърдат на държавната хранилка. [/quote]
  Прав сте. Проблемът е да седнеш на масата. Седнал веднъж, ставане няма. Самият Кадиев си бетонира място около хранилката. Е, сега вече може да се занимава със сигнализация.

 22. 23 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Решил е да играе сам,без отчисления към Бок ???

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 23. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално
 24. 25 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "Крадолюб ДемоКРАДов":

  "Така се получава"

  http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/08/09/ivo-prokopiev-taka-se-poluchava-che-triabva-da-vi-smajem.1382670

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 25. 26 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Става ли дума за ядрена престъпност, по добро място от блога на Георги Котев няма:

  "Георги Кадиев "бори" корупцията в АЕЦ "Козлодуй""
  http://gikotev.blog.bg/drugi/2016/07/05/georgi-kadiev-quot-bori-quot-korupciiata-v-aec-quot-kozlodui.1462499

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 26. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мърмор":

  Кадиев играе будната съвест. Явно бизнесът на жена му не върви, без да има той сериозни позиции в политиката. Затова се опитва да будалка електората, че се бори с корупцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK