Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е сменен

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" е сменен

© АЕЦ КозлодуйС решение на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е определен досегашният зам.-изпълнителен директор на централата Иван Андреев, съобщиха от холдинга.


Смяната на досегашния директор Димитър Ангелов става ден след като депутатът и лидер на наскоро учредената партия "Нормална държава" Георги Кадиев подаде сигнал срещу него за корупционни практики, нагласяване на търгове за ремонт и изкуствено завишаване на цени за изпълнение на ремонти. Кадиев обясни, че самият той е получил сигнал с копие на регистрация на офшорна компания, собственост на Ангелов.


"Доколкото ми е известно, с този и други сигнали, още преди моята намеса, са запознати министърът на енергетиката, шефове на БЕХ, депутати от ГЕРБ. Сигнали към органите са предоставяни и от организацията на КТ "Подкрепа" в АЕЦ Козлодуй. До момента няма никакви ефективни действия от страна на държавата. Това води до един извод: над Димитър Ангелов има политически чадър", написа в профила си във "Фейсбук" Кадиев.
Ден по-късно Ангелов е сменен, а в съобщението за това изрично се уточнява, че "причината за промяната в ръководството на дружеството е изтичането на мандата на досегашния й изпълнителен директор Димитър Ангелов на 3-ти юли тази година". Той беше назначен за шеф на централата на 14 септември 2014 г., а преди това е бил на същия пост и през 2008 и 2009 г.


Новият изпълнителен директор Иван Андреев е дългогодишен служител на централата през последните 26 години. Започва трудовия си стаж в атомната централа през 1990 г. От 1992 г. работи в V-ти и VI-ти блок, през 1994 г. преминава в оперативно звено, където достига до позицията "главен дежурен на АЕЦ", а от 2007 г. е началник-отдел "Контрол и анализ".


В периода от 2010 г. до 2014 г. Андреев е директор "Развитие и модернизации, а през октомври 2014 г. е назначен за зам.-директор, се казва в справката за него, разпространена от БЕХ. Промяната влиза в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK