Държавата ще плаща наема на безработни, ако намерят работа в друг град

Министър Зорница Русинова представи проекта пред Националния съвет за насърчаване на заетостта.

© Юлия Лазарова

Министър Зорница Русинова представи проекта пред Националния съвет за насърчаване на заетостта.Безработни и младежи от социални домове, които са завършили образованието си, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем, детска градина, ясла, интернет, ако започнат работа на повече от 50 км от дома си. Това предвижда подготвеният от Министерството на труда и социалната политика проект за промени в Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен днес от Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Субсидията ще се отпуска за не повече от 12 месеца при условие, че безработните са намерили постоянна работа при работодател от частния сектор.
Конкретният й размер ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта.
Целта на мярката е да се активизират безработните да търсят работа извън населеното място, в което живеят и да се подкрепят семействата от по-слабо развитите икономически райони, каза министърът на труда и социалната
политика Зорница Русинова.
По данни на Агенцията по заетостта през май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 124 761 продължително безработни, които са 43.6% от всички безработни. Трайно безработните са най-много в областите Благоевград (8 710 души), Пловдив (7 782 души) и Плевен (7 720 души).

С проекта за промени в закона се предлага още Комисиите по заетостта към областните съвети за развитие да проучват потребностите от работна сила в региона два пъти годишно. Краткосрочните прогнози ще допринесат за по-прецизното и ефективно насочване на националните и европейските средства за обучения и заетост, поясни министър Русинова.
Целта на измененията в закона е да се улесни достъпът до пазара на труда за безработните и младежите, които не участват в никаква форма на заетост, образование и обучение.
Националният съвет за насърчаване на заетостта одобри и проект за преразпределение на средства в Националния план за действие по заетостта за 2016 г. Предложението е неусвоените и част от неразпределените средства да се пренасочат към програми, по които има заявен интерес от работодатели и са с по-голямо въздействие на пазара на труда и изискват по-голям финансов ресурс.

Два милиона лева ще се насочат към проект "Красива България". С част от парите държавни институции ще правят преустройства, така че да бъдат достъпни за хора с увреждания. Ще бъдат отделени и средства в учрежденията да се оборудват занимални за децата на работещите.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  Перпетуум мобиле. От помощ към друга помощ.Без образование само ще увеличаваме метачите по улиците

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  С тези мизерни заплати, държавата ще трябва да им поеме и тока.

 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Безработни и младежи от социални домове, които са завършили образованието си, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем, детска градина, ясла, интернет, ако започнат работа на повече от 50 км от дома си."Добре,за младежи от социални домове,добре.Дотук добре.Ама като гледам текста по надолу,то май няма да е само за младежите от социалните домове.А това вече не го разбирам.Ако аз съм си намерил работа в моя град за 800 лв и човек от друг си намери работа в моя град за същата заплата,аз който живея в моя град съм прецакан.Както писах по горе:за безработни младежи излезли от социални домове,за други,трябва да се мисли още.

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Държавна политика за обезлюдяване на малките населени места и пренаселване на градовете.

 7. 7 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Браво...Хубава идея..за чиновника който се е досетил -премия и повишение...

 8. 8 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Австралия даваше мисля 10-15 хил.долара като помощ за завърналите се по родните села! Тук ... нещо подобно ... да му хрумне на някой!? Или дай след 10-20 години да няма никой освен в 5 града в България!

 9. 9 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мисля, че е по-редно, държавата да измисля начини как безработните да си намират работа в собствените си места за живеене.

 10. 10 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#6] от "shileto":


  Точно......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Не си точно прецакан, защото това е временна мярка колкото да си стъпят на краката хората - съмнявам се да е за повече от 12 месеца.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  [quote#11:"alextan"]Не си точно прецакан.Точно си прецакан.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Поне както е описано не е много ясно кого и по какъв начин ще засегне и дали няма да се създаде дисбаланс и местните хора да се настроят срещу подобни външни хора.
  още нещо, като си знаем и манталитета на нашите работодатели, никак няма да се учудя, ако тръгнат и някои "леки" измами, с цел източване или нещо като скрита държавна подкрепа - спомняте си какво ставаше с бременни, които за работа от няколко дни преди раждане си уреждаха подобни социални въпроси.
  Без да отричам идеята, особено за младежи от домове, мисля че трябва добре да се прецизира и контролира процеса, все неща в които не сме сред най-силните.

 14. 14 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#12] от "chicago514":
  То по тази логика много хора, които не се ползват от социалните услуги са прецакани:
  -тези които имат деца в общинска детска градина и държавата плаща по 300лв. на месец;
  - тези настанени в общински жилища срещу тези живеещи на свободен наем;
  - бедния градски пенсионер, който се ползва с намаления в градски транспорт, социални трапезарии и т.н. помощи от общината в големия град срещу този живеещ в забутано село без никакви социални услуги и т.н. и т.н.

 15. 15 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вместо да обмислят как да пратят хората по големите градове, да вземат мерки за осигуряване на достатъчно добре платени работни места в малките.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  [quote#14:"alextan"]То по тази логика много хора, които не се ползват от социалните услуги са прецакани[/quote]Глупости.Говоря ви за двама работещи на еднаква заплата.Вие ми сравнявате хора с различни социални нужди.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  А ако в техния град търсят хора със същата квалификация, но те не искат да работят там.

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#16] от "chicago514":

  То по тази логика трябва да се забранят всякакви проекти, защото създават неравенства.

  [quote#16:"chicago514"]Вие ми сравнявате хора с различни социални нужди. [/quote]
  Ами тук пак има хора с различни социални нужди - човек, който има желание да работи, но в неговото населено място няма работа, отива другаде и си намира. А вие пак си работите, но живеете в град, където можете да си намерите работа - не мисля, че еднакво, освен това е за ограничен брой хора, с ограничителни критерии за ограничено време. Не е нещо, което трайно ще създаде неравенства.

 19. 19 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Индианците в Северна Америка нямат такава придобивка, независимо, че имат много други.
  Това ми прилича на опит за стимулиране на работещите в системата да получават заплата без да правят нищо.
  Голямото крадене продължава и дори ледът не се пука, господа съдебни заседатели.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 20. 20 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Любопитно

  Aми, ако някой работи в родния си град, обаче няма собствено жилище и живее под наем, тогава той е тотално прецакан от колегата си, който идва от някое село, получава същата заплата, но държавата му плаща наема.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 21 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А държавата ще ми плаща ли наема, ако си запазя работата в мов град?

  Изобщо, глупаци начело на държавата или стартират някакви проформа програми за помощ, или харчат безогледно пари в популистки начинания без резултат. Но от мутри и комунета -толкова.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 22. 22 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Стига глупости! В България безработица няма! От две години има масова липса на кадри навсякъде. Поредното харчене на пари преди избори - започва се!

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  В никоя друга държава никой не плаща субсидия за работници намерили работа в друг град,дори Америка не правят това,но нашата държава е богата и може да си позволи да взема нови заеми за наша сметка...По-добре е да стимулира работодателите,че тези които са на борсата,така или иначе получават пари от държавата да им плащат по-малки заплати,които да допълват парите от борсата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  А, без такива глупости!

 25. 25 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вървим все по надолу.

 26. 26 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Завистта ще доведе до самоизяждане на нацията!
  Плащането на наем е в услуга и на бизнеса. Така ще се улесни наемането на работна ръка, където се чувства дефицит от такава. Но веднага се почва- на тоя ще му плащат наема, пък на мен няма да ми плащат. Ей затова няма да изплуваме никога. Вечно някой ще спъва някого.

 27. 27 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ''Безработни и младежи от социални домове, които са завършили образованието си''

  мисля си че е идеално

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  При тато имаше програма Станджа Сакар - република на младостта!
  Трябваше да минат повечеот четвърт век, за да се светнат политиците, че превръщайки се в град-държава само ще жънем бури...

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Помислете над следната версия, аз съм от София, намирам си работа, но преди това отивам в Перник и се регистрирам като перничанин. Отивам в агенцията по заетостта и се регистрирам като перничанин с работа в София и започват да ми плащат квартирата. Импровизирам, но "даването" винаги завършват с тежки деформации. Имах работа в град Усти в Чехия. Показаха ми най-бедния квартал с порутени къщи, населени само с цигани и криминални. Казаха ми, че това е кварталът с най-високите наеми. На учуденият ми поглед ми казаха, че всички са социални слаби, на които чешката държава плаща наемите. Къщите се държат от няколко цигански барона и те съответно слагат космически наеми, които социалната държава кротко заплаща… Ако не бях го видял с очите си щях да си помисля, че е метафора.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 30. 30 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поредното източване на нашите пари, но представено като прекрасна, велика кауза да помогнем на нуждаещите се. Нали се дават пари на безработните? Точка! Работиш ли, оправяй се. Проблемите идват, когато голям брой хора решат да са безработни. А България не я очаква нищо добро с тази система на образование, политици и манталитет!

 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това за наема на младежите от домовете е добре, но защо е това условие за 50 км? Ако си намерят работа в своя град, също трябва да бъдат поощрявани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK