Тристранката ще обсъди по-голяма трудова защита за бащите и еднодневните договори

БСП се надяват с измененията, които предлагат, да осигурят спокойствие и финансова сигурност на българските семейства в най-важния период за отглеждането на деца.

© Надежда Чипева, Капитал

БСП се надяват с измененията, които предлагат, да осигурят спокойствие и финансова сигурност на българските семейства в най-важния период за отглеждането на деца.Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа днес две промени в Кодекса на труда, внесени от депутати.


Законопроектът на БСП предлага бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени да получат същата социална защита срещу уволнение, каквато ползват майките според българското законодателство.


"Така ще се осигури пълна социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права. Най-важният резултат от тази промяна ще бъде осигуряването на спокойствие и финансова сигурност на българските семейства в най-важния период за отглеждането на деца", пишат в мотивите си вносителите.


Другият проект на депутати от ГЕРБ, БДЦ и АБВ предлага еднодневни трудови договори в селското стопанство да може да се сключват не само непосредствено преди започването на работата, но и две седмици след извършването й. Еднодневните трудови договори бяха въведени в средата на миналата година, за да се уреди законово статутът на сезонните работници, наемани за прибирането на реколтата. Вносителите смятат, че предлаганото от тях изменение ще улесни фермерите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK