Заради скандала с наема на "Техномаркет" чужд инвеститор настоява кражбата на бизнес да се криминализира

Майкъл Юлер

© Цветелина Белутова, Капитал

Майкъл ЮлерЗаради отказа на веригата магазини "Техномаркет" да плаща наем на собственика им - "Глориент инвестмънт БГ", засегнатата компания призовава в България да се приеме законодателство, което да криминализира кражбата на бизнес.


Спорът между новия собственик на "Техномаркет" - дружеството "НСН инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски, и "Глориент инвестмънт БГ", описан подробно от седмичника "Капитал" още преди месец, е на път да прекрачи границите на България след като от компанията - собственик на имота, потърсиха подкрепа от Британско-българската бизнес асоциация, правителството, чужди посолства и международната бизнес общност. "Глориент" е част от международната инвестиционна компания "Ийст Болкан пропъртис", чийто изпълнителен директор Майкъл Юлер даде днес пресконференция по темата. "Помолихме за подкрепа международната общност и сме получили силни знаци, че такава ще последва", каза той.


Откакто депутатът придоби веригата за техника в началото на годината, тя спря да плаща наем за общо 14 обекта, собственост на дружеството за имоти. Натрупаната сума достигна през юни 1.7 млн. евро и "Глориент" поиска прекратяване на всички договори заради неплащането, но от веригата не освободиха магазините, разказа Юлер. От "Глориент" твърдят, че търпят и допълнителни загуби заради дължимия ДДС върху неполучения наем.
"НСН инвестмънт" оспорва собствеността на "Глориет" върху обектите и смята да развали сделката за покупко-продажбата им в съда, се вижда от платени съобщения на дружеството, публикувани във вестник "Труд". Сделката за магазините на стойност 50 млн. евро е сключена през 2006 г. от тогавашните собственици на веригата и според "НСН инвестмънт" тя е фиктивна.


На пресконференция днес Юлер обясни, че продажбата на имот от търговска верига е обичайна практика, обикновено мотивирана с нуждата от свежи пари за развитие на търговския бизнес. На същия принцип компанията работила с веригите "Била", "Хоуммакс", дрогериите "Лили". Той увери, че има документи за направени плащания преди 10 г. Междувременно имотите са били многократно ипотекирани, а българските и международните банки винаги са приемали за валидни документите за собственост, изтъкна той.


"Вярваме в честния прозрачен съдебен процес в България. Вярваме, че България като член на ЕС трябва да защити върховенството на закона и частната собственост, " обобщи Юлер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK