Търговците на горива ще внасят обезпечение в НАП

С измененията, предложени от Министерския съвет, се цели да се предотвратят възможностите добросъвестни търговци да бъдат въвличани в схеми за измами и да се оказват отговорни за неплатения от други лица ДДС.

© Георги Кожухаров

С измененията, предложени от Министерския съвет, се цели да се предотвратят възможностите добросъвестни търговци да бъдат въвличани в схеми за измами и да се оказват отговорни за неплатения от други лица ДДС.Търговците на горива ще внасят обезпечение пред Националната агенция за приходите, ако доставят количества на стойност над 25 хил. лв. Това предвиждат промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които Народното събрание окончателно одобри днес.


С измененията, предложени от Министерския съвет, се цели да се предотвратят възможностите добросъвестни търговци да бъдат въвличани в схеми за измами и да се оказват отговорни за неплатения от други лица ДДС.


Новите текстове въвеждат механизъм, според който при осъществяване на търговия с течни горива лицата се задължават да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на НАП.
Задължението ще възниква в три случая. Първо, когато данъчно задълженото лице за текущия данъчен период извърши облагаеми доставки на течни горива със ставка на данъка 20 на сто и с обща стойност на данъчните им основи над 25 000 лв. Второ, когато общата стойност на данъчните основи при вътреобщностни придобивания на течни горива, които не са предназначени за потребление от лицето, осъществило вътреобщностните придобивания, надвиши 25 000 лв. Трето, когато получи течни горива, освободени за потребление по член от Закона за акцизите и данъчните складове на стойност над 25 000 лв., ако не е възникнало основание за обезпечение на друго основание.


По време на дебатите депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров, Настимир Ананиев и Петър Славов възразиха срещу част от промените. Според тях промените ще доведат до закриването на над 160 дружества и до ограничаване на конкуренцията. Петър Славов предупреди, че ако мярката бъде приета, до два месеца цените на горивата ще нараснат. Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт възрази, че коректните търговци няма да имат проблем да получат банкова гаранция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK