ДАНС проверява "Видахим" заради дълг от близо 70 млн. лв. към държавния резерв

ДАНС проверява "Видахим" заради дълг от близо 70 млн. лв. към държавния резерв

© Велко АнгеловДържавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверява "Видахим", съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР.


Причината за проверката е задължение на компанията за близо 70 млн. лв. към Държавния резерв, събирането на което държавата опитва да защити. Голяма част от имуществото в момента се изнася и реже, което съставлява риск не само за резерва, но и за всички останали кредитори да си събират задълженията, каза Дончев.


От друг писмен отговор на Дончев се разбира, че дългът на видинското дружество към държавата е натрупан в края на 20 век., още преди приватизацията през 2002 г., която беше за 1 лев и дълг от 68.9 млн. лв. В приватизационния договор беше записано, че купувачът се задължава да уреди задълженията към Агенцията за държавни вземания и Държавния резерв като сключи с тях споразумения в 75-дневен срок, се вижда от договора, публикуван на сайта на Агенцията за приватизация.


Към юли 2016 г. "Видахим" АД дължи на резерва 69 329 252.65 лв. Към октомври 1998 г. компанията е имала задължение от 50 млн. лв., което досега е нараснало на 66.8 млн. лв. с лихвите. Има и две по-малки суми - 1.63 млн. лв от септември 1999 г. на обща стойност 1.63 млн. лв., и близо 900 хил. лв. разноски по изпълнително дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK