Одит на Сметната палата установи недостатъчен контрол на концесията на находище "Челопеч"

Одит на Сметната палата установи недостатъчен контрол на концесията на находище "Челопеч"

© Надежда Чипева, КапиталОсъщественият контрол по изпълнението на договора за концесия за подземни богатства от находище "Челопеч" за периода 2011 - 2013 г., не е достатъчно ефективен, се твърди в доклад на Сметната палата, оповестен днес. В района "Дънди Прешъс Металс Челопеч" добива златно-медно-пиритни руди.


Експертите на палата са анализирали договора за концесия, сключен за 30 години и влязъл в сила на 26.07.1999 г. Констатирано е, че документът е допълван четири пъти в следващите десет години, като още с първата промяна са намалени значително средствата за инвестиции и за екологични дейности. "Срокът за изпълнение на мероприятията по тях е променен от 5 на 3 години, като българската държава се лишава от договорени инвестиции в общ размер от над 37 млн. долара", се посочва в доклада.


От Сметната палата констатират, че "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД е заплатил дължимото концесионно възнаграждение в размер и срок съгласно клаузите на договора, като за периода 2011 - 2013 година държавата е получила почти 34 млн. лв. Компанията е внесла над 14.7 млн. лв. в бюджета на община Челопеч и повече от 1.7 млн. лв. в сметките на община Чавдар, на територията на които се намира находището. За одитирания период реализираните инвестиции са в размер над 187.5 млн. долара.
Хаос при банковите гаранции


Проверяващите посочват, че "Дънди Прешъс Металс Челопеч" е изпълнила задълженията си за представяне на банкови гаранции, но в Министерството на икономиката и енергетиката няма създаден ред за тяхното приемане, регистриране и съхраняване. "След като няма ред за опазването на тези документи, в бъдеще концедентът няма да има възможност да контролира изпълнението на основни задължения на концесионера и това може да засегне финансовите му интереси", се посочва в доклада. В него се уточнява, че концесионерът изпълнява социалната програма, заложена в концесионния договор.


От Сметната палата подчертават също, че честите структурни промени в дирекция "Природни ресурси и концесии", която извърша контрола на изпълнението на договора, затрудняват постигането на устойчивост и приемственост при управлението на дирекцията и повишават риска за ефективното изпълнение на задачите й. Отбелязва се и недостигът на административен капацитет на фона на нарастващ обем работа.


"Създадена е и Комисия за контрол с представители от Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите и МИЕ. За одитирания период съставът на комисията е променян четиринадесет пъти, което оказва негативно влияние върху контролната дейност и крие риск за изпълнението на концесионните договори", се посочва в доклада.


Контрол по документи, но не и на място


Проверяващите са стигнали до извода, че осъществяваният текущ контрол в Министерството на икономиката и енергетиката е преимуществено документален, като се разчита основно на подадените от концесионера данни, а не на проверки на място. Подобен подход пък крие риск от формализирането на контролните функции и от ненавременно констатиране на евентуални неизпълнения по договора за концесия.


От Сметната палата констатират също, че представената и публикувана в Националния концесионен регистър информация за концесионния договор не се актуализира своевременно и към 31.12.2013 г. не е пълна, което затруднява публичния достъп до актуални данни и не осигурява прозрачност. В края на доклада контролният орган дава 5 препоръки на министъра на енергетиката и четиримесечен срок за изпълнението им.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Поредния батак....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на kikoleppard
  kikoleppard
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тук по тази тема очаквам поне 200 мнения.

 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  Орешарски е виновен! Точка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  За някои пари, които се превеждат по други сметки, нещо да са научили?

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1003 Разстроено

  е че то в коя концесия е наред че тази да е???ама глупости, с тая крадлива администрация пълна само с политически назначения и калинки даже и да изплува истина пак ще я замажат...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 737 Любопитно

  Тц-Тц... Тия от Дънди и т.н. нещо са оплели конците... Тука се кОпа злАто, за несведущите...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Демек Дънди краде. Кажете си го ясно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#3] от "tribiri":

  В грешка си.

  "...договора за концесия, сключен за 30 години и влязъл в сила на 26.07.1999 г. "

  Тогава управляваше Иван Костов...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 9. 9 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 737 Весело

  До коментар [#7] от "gl":

  Не, бе! Не са намазали точната ръчица!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  договора за концесия, сключен за 30 години и влязъл в сила на 26.07.1999 г. "
  малко лаконично е представено .....
  " Факти
  Мината край Челопеч е едно от най-големите златни находища в Европа и най-голяма действаща златна мина на Балканите. През 2000 г. правителството на Иван Костов сключва договор с канадската компания Dundee Precious Metals. Данъкът върху печалбата в България е тогава е бил 30%, докато днес е 10%. В договора е била заложена и възможност за предоговаряне на концесионното възнаграждение, ако цената на златото се повиши, но тази клауза отпада по време на управлението на НДСВ, а концесионното възнаграждение от 1,5% пада на 0,75%.
  Dundee Precious Metals е минна компания, със седалище в Канада, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на благородни метали. Основните й активи включват:
  - добивно-преработвателното предприятие в Челопеч (100% собственост), където се произвежда концентрат със съдържание на мед, злато и сребро "
  та и тук да е ясно кой/как/какво

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  дерибеев, благодаря за информацията.

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#8] от "ТНТ":
  [quote#8:"ТНТ"]"...договора за концесия, сключен за 30 години и влязъл в сила на 26.07.1999 г. "

  Тогава управляваше Иван Костов...[/quote]

  "...документът е допълван четири пъти в следващите десет години...."

  Защото вече не управляваше Иван Костов.


 13. 13 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Просто ни смятат за будали....

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  По време на римската империя в частните мини е имало назначени контрольори на държавна заплата . Следили са количеството и качеството на изкопаното. Добивът на Челопеч се приема както го отчете фирмата .
  Куче влачи ...

 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  "Сметната палата установи" У нас, за съжаление, всичко свършва с установяването.

 16. 16 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 478 Неутрално

  От статията не личи концесионерът да е в нарушение, но става ясно, че администрацията ни е пълна трагедия. за тея пари - толкова. цели фамилии неграмотноци са се настанили по кабинетие, кесят на мизерна заплата в очакване на банкета за Коледа и някоя далаверка да им изпадне със спомосъществувателството на шефа, нищо не могат да вършат, но и никой не им търси сметка. идилия. по едно време почнаха да им искат образователен ценз, та добре, че беше филиялът на киевския свободен университет в Перник, че иначе това община, ной и всичкото държавни институции щяха да останат без персонал. Аз толкова дипломи, издадени за такъв кратък срок, не бях виждал. После, ест, този т.нар. университет не получи акредитация, но важното е, че си свърши работата и дипломира на всичкото неграмотник на държавна ясла.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5490 Неутрално

  Дизайнът на тази и всяка друга концесия е замислен по този начин. Така замесените в схемата могат да крадат необезпокоявани в рамките на закона и без бъдещи последствия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  стабилен батак навсякъде.

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Концесионерът имаше задължението да пусне инсталация за улавянето на арсена. Въпреки ,че е известно ,че това става не при мината или флотацията , а при металургичния процес. Пърженето на сулфидния концентрат трябва да става с точно дозиране на въздуха . Тогава арсенът дава окис който може да се улавя на филтри. Значи трябваше договаряне с медодобивния комбинат в Пирдоп. Не стана. Вместо това концентрата се вози до Намибия , където се гори по примитивен начин , без да се знае какво се получава. Полученото злато трябваше да се предава на държавата по схема. Айде да не се изразявам !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK