Варна и Пловдив получават държавния дял в Пловдивския панаир

Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България, се казва в мотивите на решението.

© Георги Кожухаров

Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България, се казва в мотивите на решението.Държавата се отказва от дела си в Пловдивския панаир и го прехвърля безвъзмездно на общините в Пловдив и

Варна. Очакванията са, че така по-лесно българските стоки ще достигат до международните пазари.


С днешно решение правителството прехвърли акциите си в дружеството "Международен панаир Пловдив" на местните власти в двата града. Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20.63% от капитала на дружеството, а община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България, се казва в мотивите на решението.


Останалите акции на панаира се притежават от "Пълдин Туринвест", контролирано от бившия депутат от БСП и активист на левицата в Пловдив Георги Гергов. Преди девет години Гергов получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните над 50 на сто. Първото правителство на ГЕРБ оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото и реши да се освободи от съдружието. Панаирът беше изваден от забранителния списък за приватизация, но до продажба така и не се стигна.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Е защо на Варна? А не на Бургас или Стара Загора?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Аз пък си мислех за Куртово Конаре.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "zegi":

  Куртово Конаре пак има повече смисъл от Варна.
  Поне е в област Пловдив.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"]Е защо на Варна? А не на Бургас или Стара Загора?[/quote]
  Варна, Варна, пристанище на Пловдив
  Варна, Варна, хааубичаам теей

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Защо забравяте чий кмет "радва" варненци....

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не прикривайте възхищението си от Аамбубата тролчета изр*** мои! Как амка панаира преди години а? А? Ахаа...играчка и е да амка един панаир ... на раз-раз

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Пловдивската мутра превърна панаира в пустеещо място.

 8. 8 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 219 Неутрално

  На пъпа на Варна има една 30 годишна огромна дупка,която по незнаен път от общинска стана собственост на Гергов.Явно ще има бъдеща размяна на собственост.

 9. 9 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Защото във Варна Гергов има (да се чета заграби) една "Дупка" и иска няколко милиона да я върне обратно.

  Ха да се хванем на бас, колко време ще трябва на община Варна да замени участието си в Панаира за въпросната дупка.

  С един удар два заека дето се вика, хем не му плащат директно публичен ресурс за дупката (което ще е скандално), хем тихомълком ще се сдобие с пълна власт в Панаира (което също си е скандално).

  Ако съвсем освободя въображението си, струва ми се че в дългосрочен план, панаирът няма да съществува. Веднъж получил контрол, Гергов ще усвои терените много по изгодно, отколкото да прави някакви си панаири.

  И те така. Чак ми е жал колко добър пророк ще изляза

 10. 10 Профил на orbel
  orbel
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо Варна? Ами за да може после община Варна да си даде акциите на свинаря за да си вземе от същият "дупката "на Варна, която прасето успя да приватизира по схемата ,свиня/комунист,свиня/комунист и т.н.

 11. 11 Профил на Венцислав Тодоров
  Венцислав Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тезата за дупката е асолютно вярна.А на въпроса защо на Варна,отговорът е:както и всичко в тази държава ,без логика.Защо държавната Марица изток 2 купи закъсалия ФК "Берое" и го издържа.Това става с парите на всички българи.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  ГЕРБ-ерска схема, чрез която другаря Гергов от БСП, ще получи още 29%-та от акциите на панаира, като ги замени с незнайно как придобитата в началото на прехода, дупка в центъра на Варна...! Предполагам, че варненската община, даже ще доплати на другаря Гергов за размяната! Естествено, след като бъдат усвоени обещаните от Вежди Рашидов средства, за привеждане на дупката в по-приличен вид! Отделно са, "огромните вложения" на другаря Гергов в дупката, които трябва да бъдат компенсирани отделно!
  Осигуряване благополучието на отговорни другари от БСП, е една от основните задачи, на автентично дясната партия ГЕРБ!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#10:"orbel"]Защо Варна?[/quote]
  Боце дава. Както в много други случаи на комуниста Гергов. Какво се чудите.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#10] от "orbel":


  До коментар [#9] от "drumbass":

  Не познавам Варна и не знам каква е тази "дупка", нито как точно я е придобил, но имам идея за схемата, понеже в Пловдив гледахме този филм с Панаира..
  До коментар [#12] от "tww09306483":
  Ха-ха, герберска била схемата... Вземи прочети повече за тази светла личност Гергов и откога успешно краде...

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По-редно беше да се размени държавния дял от панаира срещу ЦУМ. Така щеше да се осигури свястна сграда за националния исторически музей за без пари!

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 16. 16 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Ето малко история, иначе там отпред беше минипаркче с пейки и голяма легнала статуя, където се катерехме като деца.
  https://www.youtube.com/watch?v=eX_YqsPESJ8

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Доколкото знам лицето Гергов започна да придобива панаира още при ОДС. Сега като видна личност в БСП трябва отново да се облажи. А за панаира скоро ще се говори в минало време.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#16] от "lalleen":

  Благодаря. Голяма грозотия.

  До коментар [#17] от "stedim":

  Той не е спирал да бъде видна личност. И да, за панаира наистина ще се говори в минало време.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Като сте се разхождали из централните части на Варна, не сте ли виждали бараки по главната улица (Княз Борис) между бившата "Валентина" и църквата "Свети Николай"? После ги замениха с метални пана... Зад тях е "дупката".
  Каква да е схемата, освен ГЕРБ-ерска? Първо, за другаря Гергов се загрижи Портних, после Веждю...! Всички се тюхкат и се вайкат, как да платят на Гергов едни милиони евра, че община Варна, да си вземела обратно, въпросната "дупка"?! Естествено, никой дума не обелва, как е попаднала точно в ръцете на Гергов и по какъв начин...!
  Основната задача е, как ГЕРБ и кмета на Варна, да платят на другаря Гергов, харизаната от община Варна, за без пари "дупка", докато мат`ряла си мисли, че всичко е точно и ГЕРБ въобще няма нищо общо с другарите от БСП?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#19:"tww09306483"]Основната задача е, как ГЕРБ и кмета на Варна, да платят на другаря Гергов, харизаната от община Варна, за без пари "дупка", докато мат`ряла си мисли, че всичко е точно и ГЕРБ въобще няма нищо общо с другарите от БСП?! [/quote]
  По-точно казано, държавата харизва на Г. Гергов (честния комунист) терена на "дупката" срещу обещанията за инвестиции (строеж). Строежът така и не се случва. Сега нова далавера, дупката ще се покрие като софийското ларго, а отгоре Гергов щял да построени мострени зали за 20 млн, като парите "ще се търсят по европрограми", но собствеността ще е за др. Гергов.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Идеята за търговски център на мястото на "дупката" бе на червения бизнесмен още от времето на комунизма Стоян Цанев, директор на компанията Лазур. той построи "Делфинариума" в Морската градина, като може да се каже, че именно цанев даде началото на урбанизацията на северната й част. А още тогава бе ясно, че в този квартал търговски център не може да се случи, защото подходът е много труден, ограден е от уличките (не преувеличавам) "Воден", "Архимандрид Филарет", "Княз Ал. Батемберг" със силно ограничен трафик, широки по 4-5 м., и "Княз Борис" - пешеходна зона. Там е проблем с лека кола да влезеш, не говорим за камион.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  А дали няма да се открие и някаква руска връзка? Все пък всичко се случва във Варна, а във Варна нищо не става без съгласието на холдинга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK