Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Какво е новото в схемите за подпомагане в земеделието

Какво е новото в схемите за подпомагане в земеделието

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на земеделието и храните въвежда промени в начина на подпомагане по директните плащания по схемите за обвързаната подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци за периода 2017-2020 г. Целта на промените е по-голяма справедливост за растениевъдите и животновъдите. Измененията са били представени на среща с производители днес от министър Десислава Танева. Ето акцентите от презентацията, обобщени от пресцентъра на министерството:


В животновъдството

За първи път се насочват средства към малките млечни говедовъдни ферми в планинските райони, които до момента не са подпомагани. Увеличава се подкрепата за животните в планинските овцеферми. Въвежда се прилагането на нова отделна схема за животновъдите в планинските райони, чиито ферми се намират на надморска височина над 750 м.
За да участват в схемите за обвързана подкрепа, стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства трябва да отговарят на новото условие за брой животни с цел подобряване на селекцията. Изискването за брой животни под селекционен контрол от една порода за крави е над 20 животни, за овце-майки – над 50 животни и за кози-майки – над 20 животни.
Въвеждат се изисквания за реализация на мляко, съобразени с породната принадлежност и продуктивност на животните, което ще допринесе и за изсветляване на сектора.
Предвижда се прилагането на модулирани ставки (различен размер на ставката според броя на животните) за крави, овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, която ще бъде по-висока за първите 250 крави в
стопанството и за първите 300 овце-майки и кози-майки.
В биволовъдството на подпомагане ще подлежат биволици и малакини, с прилагане на модулирана ставка за първите 250 животни във фермата.


В растениевъдството

С 2.5 млн. лв. се увеличава финансовият ресурс по схемата за оранжерийни зеленчуци спрямо 2015 г. По този начин частично ще се компенсират високите производствени разходи и ще се постигне по-справедливо подпомагане в сектора. Въвеждат се две нива на получените добиви – минимални добиви, които са условие за допустимост на плащането по схемата и средни добиви, които са условие за получаване на пълния размер на ставката, като по този начин ще се компенсират по-високите разходи при отопляемите оранжерии. Всички добиви ще се доказват само с официални счетоводни документи - фактури и за физическо лице – касови бележки.
От схемите отпадат културите, които вече не отговарят на критериите на ЕС за обвързано с производството подпомагане – тикви, орехи, грах и зелен фасул, при които има много висок дял на подпомагането в разходите за производство и значително увеличение на площите.
Обособяват се в нови отделни схеми втора група култури с по-ниско ниво на подпомагане. При тях има относително висок дял на подпомагането в разходите за производство и увеличение на площите, но по-малки в сравнение с първата група. Така се създават две нови схеми за обвързана подкрепа – една за дини, пъпеши и зеле и втора за сливи и десертно грозде.
По всички схеми за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци производителите ще получат допълнително подпомагане по схемата за преразпределително плащане в размер на 50% от основната ставка за първите 30 ха от стопанството. По този начин се отчитат икономиите, които се реализират от големите стопанства. При това плащане ще се прилагат забраните за изкуствено разделяне на стопанствата.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аз реших, че сериозно ще ни разкажат за "схемите"..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  На теория - добре. Дано наистина точно по-малките стопанства бъдат подпомогнати.

 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Лоша работа такива субсидии изобщо не трябва да има...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 688 Неутрално

  При това плащане ще се прилагат забраните за изкуствено разделяне на стопанствата.

  Ето пак корупция , така ще е докато има държавно разпределение на парите...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 5. 5 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Това е поредната щуротия на управниците. Брой глави крави или овце или кози . Маса бюрокрация.
  Ще ви дам пример с бай Петко . Типично българско семейно стопанство. Бай Петко има един кон, 2 крави 5 овце и 15 кокошки. Бай Петко е на 70 години. Никакви субсидии от никой не е получавал. Нито е получавал социални помощи. Сутрин става в 5,30, дои кравите, чисти , храни ги , след това храни овцете и чисти, след това храни кокошките. След това отива на полето и коси люцерната. И си ляга в 8,30 вечерта пребит от умора и не гледа турски сериали.
  Не знам кой идиот е решил че т.нар. "Програма за подпомагане на полупазарните стопанства" трябва да има ограничение за възраст на кандидатствуващия до 60 г. и размер на площите които се обработват до 3 дка.
  Ами бай Петко ако получи по 3000 лв. на година (субсидията е в размер на 1500 евро) ще гледа не 2 крави а 3. И ще бъде спокоен. Защото върху неговата мизерна пенсия от 200 лв. ще се добавят още 280 лв. Бай Петко не виси върху социалната система като циганите. Той произвежда и си продава млякото или сиренето, което прави.
  И много градски хора в България, главно пенсионери с къщи из страната ще се замислят дали да не използуват това. Дали ще гледат овощки, дали пилета , дали пуйки- няма значение.

 6. 6 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  "...схеми за обвързана подкрепа, схеми за обвързано подпомагане, допълнително подпомагане по схемата за преразпределително плащане..."
  Заболя ме главата от толкова много схеми и ставки. Ако ще подпомагате някого, то трябва да подпомагате всички, които изпълняват критериите. Например: компенсациите за
  "...по-високите разходи при отопляемите оранжерии..." трябва да се дават на всички отопляеми оранжерии, които отговарят на условията, а не само на вашите близки.

 7. 7 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Защо госпожо министър не стимулирате създаването на отопляеми оранжерии, които да използват топлината на изхвърлящата се в канализацията гореща минерална вода или движението на водата в течащите реки?

 8. 8 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 612 Неутрално

  А за истинските бг зеленчуци нищо не видях. Видях грах, тикви, десертно грозде и оранжерийно производство.
  Производството на неоранжерийни домати и чушки да се спасява само, ако още е останало.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK