КНСБ: Само 22% от домакинствата разполагат с достатъчно пари за основни нужди

В една трета от домакинствата средният доход на човек е под 295 лв., колкото е границата на абсолютната бедност

© Георги Кожухаров

В една трета от домакинствата средният доход на човек е под 295 лв., колкото е границата на абсолютната бедностКъм края на юни необходимите средства за издръжка на семейство от двама възрастни и две деца, са 2 226 лв., изчисли Институтът за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Според неговите експерти сумата е достатъчна за покриване на разходите за храна, жилище, здравеопазване, образование, транспорт и почивка.


С такива бюджети разполагат 22% от домакинствата, докато останалите 78% имат по-малко от 556.55 лв. на човек на месец, сочат данните на синдикалистите. Според техни изчисления в една трета от домакинствата средният доход на човек е под 295 лв., колкото е границата на абсолютната бедност (показател, основана на потребителската кошница от 100 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване).


Средните нива на издръжката на живота спадат с 0.2% спрямо първото тримесечие и с 1 на сто спрямо година по-рано заради поевтиняването на горивата, на тока и парното и на сезонните плодове и зеленчуци.
В изследването се отбелязва че едновременно нараства делът на високоплатените и на нископлатените работници. Търсят се кадри и им се предлага високо заплащане в областта на информационните технологии и услуги - ръст на наетите с 13.1% при средна заплата от 2576 лв., производството на превозни средства - с 10.4% повече наети и средна заплата от 826 лв., професионалните дейности и научните изследвания - с 6.2% повече наети и средна заплата от 1418 лв., производството на електрически съоръжения - средна заплата от 1029 лв., и ръст на наетите с 6.5%.


В същото време получаващите заплата около средната за страната - между 474 и 700 лв., са близо 32% от работещите като броят им за година нараства с 45 хил., отбелязват авторите на изследването. Най-ниски са възнагражденията в рибните стопанства (474 лв.), производството на облекло (574 лв.), обработката на кожи, производството на обувки (526 лв.), производството на дървен материал и изделия от дърво (550 лв.), мебели (591лв), търговията на дребно (693 лв.), ресторантьорството (496 лв.), дейностите по обслужване на сгради и озеленяване (536 лв.).


Изследването на КНСБ отчита, че разликата в заплащането в обществения и частния сектор вече се е заличила, а частните компании увеличават персонала, докато общественият сектор освобождава кадри.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK