Над 45% от работещите фирми са без работници

Най-много нови фирми се създават в търговията.

© Валентина Петрова

Най-много нови фирми се създават в търговията.Общо 85% от действащите фирми в България са с до четирима работници, а над половината от тях нямат нито един нает. Това сочат данните от изследването на жизнеспособността на предприятията, изготвено от Националния статистически институт по данни към 2014 г.


През годината в България са действали 332 800 активни предприятия, от които 150 хил. (45.2%) са били без наети служители, сочат статистическите данни. В групата с между един и четирима наети са 132 хил. фирми, а най-малък е делът на дружествата с между петима и 10 работещи - 7.6%.


С над 10 наети са 8 процента от компаниите, но в същото време именно тази група предприятия осигуряват близо 70% от работните места. Обратно - най-голямата група активни предприятия - с нула наети, осигурява едва 6.3% от работните места.
Средногодишно се раждат близо 12% от всички предприятия, а умират - около 10 на сто, се вижда от данните.

Най-много нови фирми се създават в търговията, а най-добре оцеляващи през първата година са дружествата от транспорта и складирането. Колкото повече се отдалечава годината на раждането, толкова повече се засилва жизнеспособността на компанията, е тенденцията, проследена от статистиците от 2011 г. насам.


От създадените през 2009 г. предприятия до 2014 г. са оцелели едва 7.8% като най-жизнеспособни (14.6%) са се оказали дружествата от енергетиката.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Колкото повече се отдалечава годината на раждането, толкова повече се засилва жизнеспособността на компанията, е тенденцията, проследена от статистиците от 2011 г. насам."Това е добре,въпреки краткото време на статистиката.

 2. 2 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Схема, след схема, или няма работници, или не им плащат, или се укриват данъци

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Тоест 45% от фирмите не произвеждат нищо, печелят от далавери, от спекула, пари от въздуха.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Гневно

  Нормално ! С тези малоумщини и рестрикции на НАП, какво искат ? Аз пак ще попитам , защо микро бизнеса, трябва да обявява ГФО-то си на 3 места, че дори и да си плаща? Докога бе, Горанов ?

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Реално тези 85% от действащите фирми в България са скрито безработни, защото дейността им клони към нулата.

  [email protected]
 6. 6 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Весело

  До кога , бре , Захариева ! А-а-а, то идва вакунцуване . Прощавайте !

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#2] от "miropenkov":
  или пък ти писва да храниш по високо платени меринджеи и дребна фирмичка с нормална заплата и спокойствие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Нещо не се спестява от обясненията. Иначе числата не излизат, а не вярваме НСИ да са написали тези глупости.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  държавата просто е смазала с дебелия си за.ник дребния бизнес.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Теллалов":


  [quote#3:"Николай Теллалов"]Тоест 45% от фирмите не произвеждат нищо, печелят от далавери, от спекула, пари от въздуха. [/quote]
  Тоест , ако наистина беше така щяхме да сме с изключително висок жизнен стандарт - АМА НЕ !
  Тоест - това са фирми, които официално не са закрити по ред причини.

  [email protected]
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всъщност истината е малко по-различна...Изключая фирмите фантоми...По-голямата част от фирмите с 0-1 работни места са...земеделските производители, включително най-дребните, които Дянков задължи да са вписани като фирма, ако желаят да си продават самолично стоката на пазарите и самият земеделски производител се брои самоосигуряващ се работник.

  мурзилка
 12. 12 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 429 Неутрално

  не виждам нищо лошо в това да има еоод-та, в които да работи само собственика. доста от свободните професии работят по този начин и не бих казал, че са безработни. важното е всеки да си плаща данъците.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Реално земеделските производители са най-облагодетелствани в дребния бизнес. Имат право на субсидия, могат да се осигуряват на по-нисък МОД, могат да наемат хора за един ден по облекчена процедура и т.н. Това, че всички ние нямаме културата за равнопоставеност пред данъци и осигуровки е много дълга тема и важи от върховните съдии с имоти неотговарящи на доходите им със стотици пъти, до Леля Пена за която каквото и да продава не е длъжна да плаща данъци и осигуровки.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Малка" поправка на заглавието:
  "Над 45% от едвам връзващите двата края фирми са без работници"
  За сметка на това сме с най-много юристи, полицаи, икономисти, финансисти, футболисти, чалгаджии, соц. слаби, чантаджии и прочие нищо не допринасящи за обществото ни професии.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ако малкия и среден бизнес трябва да са гръбнака на икономиката и да осигуряват средната класа на обществото, то от статистиката излиза, че в България съвсем не е така. Пак сме някъде наобратно на икономическата логика.
  Има ли някой в институциите, който да направи анализ на данните и да каже какви са причините за тази анормалност?

 16. 16 Профил на Владимир Христов Тодоров
  Владимир Христов Тодоров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Общо 85% от действащите фирми в България са с до четирима работници, а над половината от тях нямат нито един нает. - Моето тълкувание , че това са фирми на занаятчии.

 17. 17 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoiank":

  Извинете, но ако имахте най-малка идея какво означава да си земеделски производител, нямаше да напишете този пост.
  Земеделският производител трябва да изпълнява 1001 условия, за да получи субсидия, да се регистрира няколко пъти по различни схеми, които само земеделското министерство може да си разчете, да се отчита в НАП (не, не е вярно, че не плаща данъци), да се осигурява, да пуска декларации и още 100 административни неща!
  А, да, и между другото трябва да копае, сее, тори и прочие продукцията си, ако иска все пак да изкара нещо от нея, нали... А за фермерство да не говорим, там трудът е в пъти по-голям, но административните плъхоци не се интересуват, за тях е важно земеделския производител да кисне минимум веднъж месечно из техните институции, да подготвя документи и т.н.
  И ха не е пуснал някоя декларация, ха са го глобили, или направо отнели земята му!

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#13:"stoiank"]Реално земеделските производители са най-облагодетелствани в дребния бизнес. Имат право на субсидия, могат да се осигуряват на по-нисък МОД, могат да наемат хора за един ден по облекчена процедура и т.н.[/quote]
  Има един дребен...всъщност няколко дребни проблема:

  1. Това че имат право на субсидия, не значи че субсидиите стигат за всички земеделски производители. Всъщност голяма част(като брой) от земеделските производители рядко, а доста от тях и никога не са се добирали до субсидии. Големите зърнени и други "барони" успяват да изцоцат повечето пари, въпреки че уж има ограничение на максималната сума за земеделски производител. Няка си успяват да вземат субсидии надвишаваши в пъти, дори десетки пъти лимитите. Не ме питай как, има вратички някакви явно.
  2- Преди Дянков, земеделските производители не бяха длъжни да имат фирми и реално не заплащаха никакви данъци, макар да бяха задължени да си подават различните декларации.
  3. Дянков увеличи на няколко пъти размера на внасяните от земеделските производители осигуровки. Преди първото правителство на ГЕРБ земеделските производители имаха съществени облекчение в размера на осигурителните суми, разликите се попълваха от бюджета.
  4. Земеделските производители бяха задължени да си продават не по-малко от 80% от продукцията на преработватели и само до 20% имаме право да продаваме на пазари и борси, при това трябва да имаме касови апарати също като прекупвачите, т.е. броят ни търговци. Върху спечелените суми вече дължим данъци. Вярно, по-малки проценти отколкото промишлените стоки, но като се има предвид че преди не плащахме данъци, това също ни донесе допълнително натоварване. Общо взето дребният земеделски производител жестоко пострада от ГЕРБ в лицето на оня негодник бившето финансе а ла мортем.

  мурзилка
 19. 19 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "vltodorov":

  И търговци.

 20. 20 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Orchid":

  ++++++
  И изцяло е подвластен на капризите Природата.

 21. 21 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Над 45% от работещите фирми са без работници!"
  Това са независимите и свободни българи, които трудно се купуват и баламосват! Твърде малко, за съжаление! Те изкарват сами прехраната си, на собствен риск и отговорност, не работят за никого, не тежат на бюджета на правителството, но и не експлоатират чужд труд! Някъде по света викат, че били основа на здравото общество! Тук ги мачкат! Нашите правителства не искат здраво общество, а покорен електорат!

 22. 22 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "tach0":

  Абсобютно си прав, това ни казва тази стагистика

 23. 23 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Каролев знам, че има 3-4 подчинени, значи всичко е наред

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 24. 24 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 535 Весело

  "...най-голямата група активни предприятия - с нула наети, осигурява едва 6.3% от работните места."

  Как така предприятия с нула заети лица осигуряват 6,3% от работните места?!?

  Редакторе!!!

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 25. 25 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Работя за себе си.Плащам данъци,осигуровки,счетоводна къща. Когато съм на загуба,губя само аз.Каквото изкарам, деля на 1.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 26. 26 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Така е! Останалите са дребен семеен бизнес, при който в повечето от случаите заетите на трудов договор са членове на семейството. А истината е, че държавата наистина смачква дребния бизнес и много скоро това ще ни се върне тъпкано. Защото малкият и средният са тези, които пълнят хазната. Едрите нищо не внасят.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 27. 27 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 790 Любопитно

  До коментар [#24] от "kilgore":

  Работното място е на собственика.Той е управител,но и работник.150 000 х 1=150 000=6,3% от работните места.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#26:"Чимиджимичамиджоми"]Едрите нищо не внасят. [/quote]
  Чак пък нищо да не внасят се съмнявам, но че имат много неизправности, за които всички отговорни контролни органи са "слепи" и не "виждат" с широко отворените си очи...Укриване на оборот, неадекватните заплати, нередовното им изплащане, осигуряването често върху минималната ставка. Още сигурно 25-30 различни видове неизправности, които не ми е работа аз да изброявам.

  мурзилка
 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Голяма част от тези 150 000 са хора, които си работят като фриленсъри от вкъщи - счетоводители, уеб-дизайнери, системни администратори и др. Много са чужденци, които притежават имоти като юридически лица, но това е спестено в статията. А има и разни перални за пари, които биха се видяли от това какви луксозни стоки притежават тези фирми, ама за това съвсем се мълчи.

 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Обикновено под статиите има смислени коментари и различни гледни точки.

  Под тази статия е пълно с коментари, далече от реалността на микро- и малките предприятия, колкото от тук до Луната.

  Все едно са го писали държавни служители, които като правило хал хабел си нямат от бизнес - освен да го мачкат.

 31. 31 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  ... и този път статистиката хич не е розова!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 32. 32 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#3:"Николай Теллалов"]Тоест 45% от фирмите не произвеждат нищо, печелят от далавери, от спекула, пари от въздуха. [/quote]

  Аз имам фирма, но нямам работници. Регистрирах я, за да мога да издавам фактури и да съм чист пред данъчните. Нямам укрит и един лев доходи. Далавери и да искам не мога да правя, а и не искам. Просто дейността ми е такава, че нямам нужда от работници, върша си всичко сам. Ако реша да я разширя, ще трябва да назнача хора, но не изпитвам желание. Та как реши, че всички тези 45 % не произвеждат нищо и живеят от далавери?

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#17] от "Orchid":

  Имам предвид, но всичките тези декларации и простотии важат за всеки започнал бизнес сам. Ако ми обясните или покажете някоя декларация, която само ЗП са длъжни да подават, а останалите не, Ви се извинявам. Но аз мога да Ви изброя доста преференции за ЗП, което по дефиниция е изкривяване на конкуренцията. Ако не им е изгодно, винаги могат да не бъдат регистриран ЗП, а друг вид на бизнес - Дружество или Едноличен Търговец. Да не говорим, че примерно за ЗП важи автоматично спиране на дейността,а а всеки останал дори и да искаш да се откажеш пак минаваш през безчет декларации. Това с копането и т.н. е филм за Балканската война, сега сме 2016. Като нещо не е изгодно се закрива и се прави нещо изгодно, а не заплати за розоберачи от 500 лв и светът ще фалира, ами собственика на розите влизал ли е в магазин да види, че цените не са 1998......

 34. 34 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ми като нямало работници, кво ги праиме тея тълпи от мигранти!? Вместо да ги храниме по лагерите и те да плюят че, са зле и безправни, на бачкане и да споделят европейския рай, данъци, соц осигуровки, икономически подем ...берта мерхел кво праи!?

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#24] от "kilgore":

  Нула наети освен собственика. Той не се смята за нает, а за самонает...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Любопитно

  [quote#23:"forum_terrorist"]Каролев знам, че има 3-4 подчинени, значи всичко е наред[/quote]
  За коя от фирмите на Каролев говорите? Защото Емил Хърсев с тринадесет фирми има само двама подчинени - управители на три фирми.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "Над 45% от работещите фирми са без работници"
  Кой работи, като са без работници и защо се наричат работещи.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Любопитно

  [quote#29:"Лео"]Голяма част от тези 150 000 са хора, които си работят като фриленсъри от вкъщи - счетоводители, уеб-дизайнери, системни администратори и др[/quote]
  Що не пуснахте в търговския регистър едно търсене с ключови думи "недвижим имот"? Да не мислите, че рентиерите са глупави хора и ще плащат ДДС-то на консумативите и материалите за ремонти. Може само един магазин да се отдава под наем, но задължително през нано-фирма "Управление на недвижими имоти". Понякога се налага да се мине през две-три фирми за да може чисто да се "усвои" ДДС-то (прихващането му).
  От какъв зор герберите се пънат за данък-уикенд!?

 39. 39 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#37:"Роси"]Кой работи, като са без работници и защо се наричат работещи. [/quote]

  Собствениците работят, Роси. Ако имат оборот и плащат данъци, значи са работещи.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#37:"Роси"]Кой работи, като са без работници и защо се наричат работещи.[/quote]
  Повечето не работят, а извършват услуги (67% от БВП идва от услуги) - консултират фондации, медии; други заверяват и/или фалшифицират подписи на граждани (при кражба на фирма или имот) и кредитира "голите мераци", трети - охраняват. Затова фирмите са работещи (отчитат приходи) без работници да работят. Досущ кат банките.
  Е, има и работещи генерални президенти на фирми като обущарите и фризьорките.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#35:"mitko11"]Той не се смята за нает, а за самонает... [/quote]
  Хайде сега ще се обиждаме със "самонает"! Смята се минимум за директор на фирмата, ако "президент" би предизвикало смут у клиентите.

 42. 42 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Работят собствениците - уеб-дизайнери, преводачи, художници, счетоводители, лекари с почасова практика, софтуер- и тек-съпорт от разстояние (remote tech support), и изобщо хиляди други висококвалифицирани хора, за които ти дори не подозираш.

  Както написах по-горе, трагикомична представа за днешния бизнес. Пълна скръб.

 43. 43 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#40:"wanderer"]Повечето не работят, а извършват услуги[/quote]

  Тоест архитект, направил проект на жилищна сграда, не е работил, а е извършил услуга? Преводач, превел медицинското досие на дете, имащо нужда от лечение в чужбина, не е работил, а е извършил услуга. Къде е границата между едното и другото? Работя да не би да означава само работя физически труд?

 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Сам съм в еднолична фирма, която притежава лиценз на софтуерен продукт и сам получавам ежегодно от авторски права. Заедно с това съм управител на ООД с 4-5 човека, което е един от купувачите на лиценз от едноличната ми фирма.

  подпис
 45. 45 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Малките фирми са подходяща форма, чрез която отделни висококвалифицирани специалисти имат самостоятелност. Няма нужда да изреждам, но първи в списъка са лекарите.

  подпис
 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#43:"Форд Префект"]Къде е границата между едното и другото?[/quote]
  При работата се създава стока, която може да бъде продадена на всеки един.
  При услугата, създадения продукт (архитектурен проект; адвокатска педоария; фризиране на косата) е точно за определен клиент. Няма как да продадете архитектурен проект за къща с 300 кв.м. застроена площ на друг клиент, който има парцел/виза за строителство върху 100 кв.м. или 200 кв.м.
  Сиреч, този продукт обслужва конкретно лице и на практика не се "произвежда" серийно.

 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoiank":

  А така, решението е готово. Закриваме всички дребни ЗП, за да е още по офръчно за едрите с гоуемите луксозни `жипове и ЛАМБОрджинитата, които се извозиха да протестират с тях до не помня къде, май около жълтите павета или нейде пак натам. Така ще останат тия полумонополисти, в един хууубав картелец. Ашколсун ДОСТ! Пък бившите дребни производители, така както са натрупали балите с пари, могат да отворят всякакъв бизнес, пък ако ги нямат и не намерят работа, щото такава нали много се бута в родината по специалността им и въобще каквато и да е нормално платена...Ко става, поредните икономически мигранти, Щото така ти е удобно

  мурзилка
 48. 48 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Значи услугите могат да се създават, без да се работи и създаването на услуга не е работа? Трябва да да срещнем да ми обясните как става, че вече остарявам и започва да не ми се работи.

  Един въпрос - кой има повече принос - конструкторът, създал определено изделие, или стругарят, който го е изработил. Първият не е работил, а вторият е работил?

 49. 49 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "stoiank":
  Не ми се влиза в подробности,но в общинските земеделски служби се подават цели купчини декларации,по два пъти годишно,по различни поводи се подава всяка година една и съща информация!
  Повечето от масивите,които се декларират,не претърпяват промени в продължение на десетки години,но това не пречи информацията да се изисква година след година една и съща,и някъде по архивите да потъват десетки тонове хартия!Освен това да ви светна ,че земеделските производители плащат 15 % данък печалба а зърнопроизводителите са с обратно начисляване на ДДС.Това на практика означава че държавата им задържа ДДС-то,а когато решат да си го поискат,първо получават данъчна проверка или ревизия,а после евентуално могат да си получат ДДС-то.Аз например миналата година си получих ДДС-то от първо тримесечие,два дена преди коледа!

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#48:"Форд Префект"]кой има повече принос - конструкторът, създал определено изделие, или стругарят, който го е изработил.[/quote]
  Макар че лично бих акцентирал върху "конструктора", мога да защитя приносите и на трите позиции (третия принос е на търговците и рекламните лаладжии).
  Защо конструкторът би имал по-малък принос от стругаря? Докато достигне до "дизайна" на едно изделие, конструкторът е "опропастил" 1000 "стругарски заплати" в създаването на "грешни" дизайни. Затова стругарят поема по-голяма отговорност да работи без производствен брак, на по-ниска заплата за да може да се възстановят направените разходи по опропастените 999 дизайна.
  За това на пазара не се говори за "приноси", а за "ефективност". Бил съм свидетел как супер "конструкторска фирма" (с над 1000 патента годишно) фалира само, защото няма "стругари", които да "разчетат" "великите", но неефективни "дизайни" (Проверете дали Сименс продава някъде мобилни телефони).

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Тези данни показват сериозни структурни проблеми.Вижда се с просто око ,че много малък % са средните и големите фирми,които да "дърпат" напред икономиката ни.Причината за това може да се търси в относително ниското ниво чужди инвестиции у нас/за разлика от държавите от Централна Европа.

 52. 52 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#51] от "bat_plamen":

  Недей така ще обидиш някой от "гръбнака" на гражданското общество...

 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  Драги, хилядите "опропастени" дизайни на конструктора, вече отдавна се проиграват виртуално, та не знам какво толкова чак струват, че да трябва да се избиват от труда на стругаря. Освен това, човечеството има повече от достатъчно натрупан опит, за това как да прилага на практика теоретичния дизайн и как да се изработва стандартно изделие, с минимизиране на брака. Изключая някои уникални изделия, които няма как да се изработят със стандартни отработени техники. Но това са изключения от правилото.

  мурзилка
 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Весело

  До коментар [#52] от "nqma zna4ka koi":

  Ами да се обиждат-на мене какво да ми дреме...........?!

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#53:"Маршалов"]хилядите "опропастени" дизайни на конструктора, вече отдавна се проиграват виртуално[/quote]
  И така да е, "проиграването" не става за нулево време и без консумация на ресурс, и то много скъп ресурс. Ей на, последният пример с циклотрона в Алекстандровска болница, дето всичко беше "проиграно", но десет месеца "конструкцията" носи загуби (амортизация, подръжка) и в следващите десет месеца ще продължава да е същото.
  Апропо, според Вас защо Сименс е престанал да "проиграва виртуално" дизайни на мобилни телефони като е толкова просто?

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Весело

  [quote#25:"Майндърбайндър"]. Когато съм на загуба,губя само аз.Каквото изкарам, деля на 1. [/quote]
  Първото е вярно, но изкараното го делиш с държавата, онова с данъците, таксите и другите плащания. То, дори и да укриеш изкараното, в магазина пак ще се отчетеш на държавата през ДДС-то и акцизите в покупките.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "wanderer":

  Не знам какво общо има Сименс, които просто въобще се отказаха от този си бизнес и си продадоха ноу-хауто на Нокиа още преди 11 години.
  А за некадърността на тези, които са се занимавали с циклотрона в Александровска, понеже нямам никаква вътрешна, разбирай достоверна информация, няма как да коментирам в детайли. Но като общ коментар, циклотроните не са баш стандартно лесно за проектиране и изработка изделие, като примерно болт или бургия, доста по-сложни апарати са и се изработват относително малко бройки,вероятно повечето от тях са уникални.

  мурзилка
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#57:"Маршалов"]продадоха ноу-хауто на Нокиа още преди 11 години[/quote]
  Преди 11 години: http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2005/06/11/231691_telefonut_na_abonata_e_veche_taivanski/
  "Немският концерн Siemens продаде на тайванската фирма BenQ своето звено Siemens Communications, което се занимава с производството на мобилни апарати и оборудване."
  [quote#57:"Маршалов"]Не знам какво общо има Сименс[/quote]
  Това, което не пише в статията и което е причината за продажбата: "Конструкторите" на Сименс бяха много "продуктивни" - създаваха по пет "дизайна" на ден, 1365 патенти заявки за 2004 г. Обаче от тях само 100 отиваха при "стругаря" да изработи "детайлите", от които само 50 се пускаха на пазара. Сиреч имаха стойност на пазара. При 1500% "конструкторски" брак и 50% "стругарски" брак, търговците трябваше да компенсират с 1000% надценка и ... пазарът ги "уби". Същият "иновативен-конструкторски" подход споходи и Алкател, но със огромни съкращения и на "конструктори" (взеха нови от Нокия), и на "стругари", и оптимизиране на разходите (без агресивна реклама) успяха да се върнат напазара след десет години.
  [quote#57:"Маршалов"]доста по-сложни апарати са[/quote]
  Мобилните телофони са също сложни апарати. Разликата е само, че изискват много повече "конструкторски" дух у потребителя. Когато "конструкторският дух" на потребителя е по-голям или с по-големи очаквания от духа на конструкторите, последните не стават и за "обслужване" и изпадат от пазара.

 59. 59 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#58] от "wanderer":

  Ноухауто е важно, демек патентите и прочие, желязото на Сименс вярно отиде у Тайван. Те си знаят какви са причините, ние само може да четем някакви официални изявления. Ето сега на Фолксфаген му куца заради фалшифицираните показания за замърсяване. Проблема е, че са направили някои спестявания с цел по-висока печалба, като са вложили по-евтини материали и това си е съзнателна магария. Не е проблем на невъзможност, или висока цена на проектната част.

  мурзилка
 60. 60 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  PS Пак да напомня, това което в последните коментари се обсъжда са високи технологии и при тях принципно R&D е относително скъпо, причината е отчасти нуждата от наистина висококвалифицирани специалисти, които понеже е капитализъм струват доста пари. Но това не пречи някои от тях да са с "две леви ръце" или да работят зле в екип. Компютрите само ускоряват работата, в това число и грешките възникващи от зле подадени параметри. Ако параметрите са коректни и резултатите ще са добри. Софтуера за проектиране доста го подобриха обаче от онези години, от които измина повече от десетилетие.

  мурзилка
 61. 61 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  За да има фирма, трябва да има поне едно лице собственик. За да няма работници означава, че собственика си е шеф сам на себе си. Ако собственика не извършва дейност, която поне да му плаща осигуровките значи няма фирма. Това че живеем в абсурдистан и законите ни позволяват да съществуват такива фиктивни фирми си е отделен въпрос.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK