Над 45% от работещите фирми са без работници

Най-много нови фирми се създават в търговията.

© Валентина Петрова

Най-много нови фирми се създават в търговията.Общо 85% от действащите фирми в България са с до четирима работници, а над половината от тях нямат нито един нает. Това сочат данните от изследването на жизнеспособността на предприятията, изготвено от Националния статистически институт по данни към 2014 г.


През годината в България са действали 332 800 активни предприятия, от които 150 хил. (45.2%) са били без наети служители, сочат статистическите данни. В групата с между един и четирима наети са 132 хил. фирми, а най-малък е делът на дружествата с между петима и 10 работещи - 7.6%.


С над 10 наети са 8 процента от компаниите, но в същото време именно тази група предприятия осигуряват близо 70% от работните места. Обратно - най-голямата група активни предприятия - с нула наети, осигурява едва 6.3% от работните места.
Средногодишно се раждат близо 12% от всички предприятия, а умират - около 10 на сто, се вижда от данните.

Най-много нови фирми се създават в търговията, а най-добре оцеляващи през първата година са дружествата от транспорта и складирането. Колкото повече се отдалечава годината на раждането, толкова повече се засилва жизнеспособността на компанията, е тенденцията, проследена от статистиците от 2011 г. насам.


От създадените през 2009 г. предприятия до 2014 г. са оцелели едва 7.8% като най-жизнеспособни (14.6%) са се оказали дружествата от енергетиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK