Държавните енергийни дружества влошават резултатите си

Държавните енергийни компании влошават резултатите си, но холдингът, под чиято шапка са, ги подобрява заради получените дивиденти.

© Георги Кожухаров

Държавните енергийни компании влошават резултатите си, но холдингът, под чиято шапка са, ги подобрява заради получените дивиденти.Държавните енергийни компании влошават резултатите си през първите шест месеца като само АЕЦ "Козлодуй" е с минимална печалба. На този фон Българският енергиен холдинг, в чиито състав влизат дружествата, увеличава приходите и печалбата си, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


Трайно се запазва тенденцията на влошаване на финансовия резултат при държавната централа ТЕЦ "Марица-изток 2". Макар че намалението на приходите не е толкова съществено (7.87%), загубата продължава да се задълбочава, достигайки 46.4 млн. лв. за полугодието. Най-голямо намаление на приходите идва от продажбите за регулирания пазар, които се сриват с повече от 50% в сравнение с полугодието на миналата година.


От централата обясняват лошия си финансов резултат с нарастването на променливите разходи и отрицателните курсови разлики от преоценка на валутни салда в японски йени по дългосрочен банков заем от Японската банка за международно сътрудничество. От компанията допълват, че вноските в енергийния фонд са достигнали 13 млн. лв. за полугодието, което допълнително влошава финансовия резултат.
"Мини Марица-изток" прави своеобразен обрат на представянето си, като отчита загуба за полугодието от 18.368 млн. лв. при брутна печалба за първото тримесечие от 10.7 млн. лв. От отчета на компанията става ясно, че загубата се дължи на по-ниските с 35.9 млн. лв. приходи на годишна база и увеличението на разходите за материали и външни услуги. В същото време централата на Ковачаки ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица-изток 2" продължават да увеличават задълженията си към минното дружество. Благодарение на изплатените от двете американски централи суми в размер на 356 млн. лв. обаче вземанията са намалели над четири пъти до 110 млн. лв.


През първото полугодие АЕЦ "Козлодуй" отчита със 7% по-малко приходи в сравнение с година по-рано. Това се дължи основно на намалението с 63 млн. лв. (16%) на постъпленията от продажби на електроенергия на свободния пазар, където сделките са ставали на по-ниска цена. В същото време АЕЦ "Козлодуй" отчита съществено повишение на разходите с 45 млн. лв., което е с 13% повече спрямо същия период на 2015 г. Така разходите за външни услуги достигат 68 млн. лв., което е увеличение от 48%. Те са платени за обосновка за удължаването живота на 5 и 6 блок на централата с 60 години. Към средата на годината НЕК продължава да има сериозни задължения към атомната централа - 135 млн. лв.


По-добрите резултати на БЕХ през първото полугодие - приходи от 172.5 млн. и печалба от 129.7 млн. лв., се дължат на по-високия дивидент, изплатен от някои дъщерни дружества за миналата година. Енергийният холдинг е получил по това перо 115.4 млн. лв., което е с 24.4 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано.


Финансовите приходи на БЕХ също се увеличават с 15.2%, достигайки 53.2 млн. лв. Те идват основно от лихвите по кредитите, дадени на дъщерните дружества, и от лихви върху вземания от "Топлофикация София".


БЕХ отчита и увеличение на разходите за дейността си с 35.8% за полугодието. Това се дължи основно на платените разходи за консултантски услуги на Световната банка, която беше наета, за да консултира правителството как да либерализира енергийния пазар.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Като се накачат още посредници по веригата производител - потребител централите на цяло и ще фалират!

 2. 2 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много партии и бизнесмени са на хранилка в това дружество, няма как да има добри резултати. А, ние, ще продължим да покриваме разликата, нали сме си примерни овчици.

 3. 3 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 815 Неутрално

  В каква реалност живеем - единствен съветския таралясник АЕЦ Козлодуй да отчита печалба.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#3] от "Отнесен":
  Това е основата на стъкмистиката - приходите се отчитаткато +, а разходите за изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци се строи от бюджета!

 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Топлофикация представлява "Гнет за гражданите и държава"

  Дивиденти...

  "По-добрите резултати на БЕХ през първото полугодие - приходи от 172.5 млн. и печалба от 129.7 млн. лв., се дължат на по-високия дивидент, изплатен от някои дъщерни дружества за миналата година.

  Енергийният холдинг е получил по това перо 115.4 млн. лв., което е с 24.4 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано.

  Финансовите приходи на БЕХ също се увеличават с 15.2%, достигайки 53.2 млн. лв.

  Те идват основно от лихвите по кредитите, дадени на дъщерните дружества, и от лихви върху вземания от "Топлофикация София"."

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А защо са взели заем в японски йени? Толкова ли не разбраха, че за минимален риск се взима заем в евро, а не в йени или швейцарски франкове?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8175 Неутрално

  А какво чудо ще бъде, като построим и Белене.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  Много се краде....................!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4044 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  А тогава не ми се мисли!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK