Работодателските съюзи призовават за бойкот на преговорите за осигурителни прагове

Работодателските съюзи призовават за бойкот на преговорите за осигурителни прагове

© Надежда Чипева, КапиталНационалните работодателски организации призовават браншовите съюзи да не участват в преговорите със синдикатите за определяне на минималните осигурителни доходи за догодина. Според тях осигурителните прагове са остаряла практика, която трябва да бъде заменена с нов модел за определяне на минималната заплата в страната.


Преговорите между браншовите съюзи на работодателите и на синдикатите за праговете за следващата година обикновено се водят през август, за да послужат през септември за съставянето на бюджетите на държавното обществено осигуряване и на държавата. В браншовете, където не се постигне съгласие между бизнеса и синдикатите, праговете се определят административно като обикновено се налага повишение със средния процент.


На 19 август Министерството на труда е разпратило указание за започване на преговори по браншове с прогнозен размер на минимална работна заплата от 460 лв. за 2017 г. (420 лв. през 2016 г., увеличение с 9.5%). Този размер не е съгласуван със социалните партньори, пишат работодателите. Според тях определяните административно минимални осигурителни доходи се разминават драстично със състоянието на отделни браншове, производителността на труда и ръста на цените.
В края на юли работодателските съюзи настояха законодателните разпоредби, свързани с праговете, да бъдат отменени. Те смятат, че тази практика увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, напомнят те.


В писмото им до браншовите съюзи се напомня, че "под натиск на синдикалните организации, в Наказателния кодекс бяха приети текстове за наказателно преследване само на осигурителите за отклоняване от осигурителни задължения в значителни размери, което обезсмисля определянето на прагове".Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Неутрално

  НЕ! на административно налаганата минималната работна заплата!

  Sileto et spera!
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Бизнес, който съществува единствено заради разходи за труд от по 400 лв. не е необходим никому.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Смях!
  Световен инвеститор обещава, че ще открие няколко хиляди работни места в едно 30-на хилядно градче. Обещава и европейски заплати. Когато започва набирането на персонал си удържа на думата, но - викат го местните феодали и му казват , че ще си има проблеми, защото им разваля работата. Вече няколко години, няколко хиляди жени и мъже са с "нормална" българска заплата, работещи за световна марка... Какви работодателски организации, какви профсъюзи, какви прагове, какви 5 лв? Пълнеж на рубрики.

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мая омби-то ще играе ли контра и тя?? Вижте нещо да сезирате съдилищата!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Според "работодателите" най - добре би било да отпадне Кодекса на труда.
  А за максималния осигурителен праг ни дума ни вопъл ни стон. От никого. В момента той е 2600лв. Официално по специални закони/ЗМВР, ЗДАНС, ЗОВС, ЗСС,......./по Закона за държавния служител, по Конституция/за депутати, конституционни съдии, президент/, се получават официално/по ведомост/, много по високи доходи от този максимален осигурителен праг, а се плащат съответно по малки осигурителни вноски изчислени на база 2600лв. Справедливост за всички. Ето така се източва пенсионната система. А иначе в държавата пари има за всичко, само не и за доходи на хората. Но това е държавна политика още от времето на т. нар. "зрял социализъм" та досега. Единствено и само в БГ, за разлика от всички останали "бивши социалистически страни"/без Русия разбира се/.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "subaru":

  Субару, за мен е нормално максималния ОД да е около 5 МРЗ. Който работи за повече е свободен да се осигурява доброволно. Предположението е, че е достатъчно грамотен, за да носи отговорността си сам. А и няма да товари прекалено бъдещите поколения. Ограничаването на пенсиите отгоре се наложи тъкмо заради такива соц приумици.

 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwertqwert":


  [quote#2:"qwertqwert"]Бизнес, който съществува единствено заради разходи за труд от по 400 лв. не е необходим никому.[/quote]


  Типично политиканско , а оттам и популистко изказване , на човек не плащал заплати през живота си....
  Доста от професионални разбирачи

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "StanDim":

  Боя се, че съм от същия град и зная кой е световния инвеститор и кои са местните феодали. Или съм от град, в който се разиграва подобен сценарий, дори не е подобен сценарий, а е сценарий 1:1. Ако аз бях написал същия пост, сега щях да имам минимум 10 минуса. Подкрепям поста ви!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Реват, че няма добри работници и служители, реват, че трябва да плащат. Е, не става с трици пауни, дори и маймуни. С дребни пари се наемат дребни умения.
  Па как малко не им светна вече, че свят широк и работодатели дебнат отвсякъде.

 10. 10 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Докато има работодатели, които държат подчинените си на минимална РЗ, праговете трябва да съществуват. Нещо повече- праговете трябва да се покачват на всеки 6 месеца, а не веднъж годишно. И да се затегне контролът над работно време, извънреден труд, платен годишен отпуск, болнични и пр.

  А иначе- очаквам работодателските организации да призоват към бойкот и относно плащането на РЗ. На тях изобщо не им се иска да плащат, няма значение каква е заплатата. Заплатата е много вредно нещо за бизнеса в Бг.

 11. 11 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#6] от "plebs":

  Съгласен абсолютно за соц. приумиците. За доброволното осигуряване също. Тук обаче става въпрос за принципи. За равнопоставеност на гражданите. Не може официалният доход на едни български граждани да е много над административно определеният МОД - 2600лв. и те да плащат осигуровки в размера който плащат и тези, които получават доход от 2600лв. Това е комунизъм на квадрат. Нищо повече.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5152 Неутрално

  Държавниците гледат само да пълнят бюджета си с увеличаване на праговете.Косвеното отрицателно влияние върху икономиката не ги интересува, а бизнеса изнемогва.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#11] от "subaru":

  Другаде е равнопоставеността на гражданите. Държавата казва, че поема ангажимент към всеки да му осигури пожизнена пенсия, съответстваща на доход до 5МРЗ. Ако държавата не поема ангажимент за по-висока пенсия, не може и да иска по-висока вноска. И не, това не е комунизъм. Комунизъм би било административно да се ограничат доходите на всички до 5МРЗ. Тогава пък почват номерата с "евтините кюфтета за ЦК" ...

 14. 14 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не разбрахте ли, че с увеличаването на минимална заплата, се увеличават депутатските заплати, всички бонуси в администрацията и т.н. Реално в България на минимална се осигуряват основно управителите на малки фирми (обущари, малко магазинче и т.н.) и в селските предприятия, където и това понякога трудно се изкарва. В голям град, трябва да си изключително старателен за да си намериш работа за 400 лв. или пък да си съвсем некъдерен и мързелив. А ако не Ви устройва работното място, напуснете, работа в момента колкото щеш, а пък ако смятате, че работодателите са кофти, теглете един ипотечен кредит и почнете бизнес, плащайте колкото искате да взимате, купете си яхти и скъпи коли и стига завиждали!

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Германия въведе минмална почасова ставка. Предричаха проблеми, но всъщност нещата се оказаха доста положителни и за биснеса и за и служителите. Ако искаме промяна първото нещо, което трябва да се направи е да разкараме комунистическият кодекс на труда и да приемем нов кодекс.

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#7] от "нуцо":

  А не искаш ли работниците да плащат, за честта, която им оказваш, да работят за теб?
  Щом не можеш да направиш достатъчна печалба, за да платиш осигуровките на работниците си - то къде въобще си тръгнал да правиш бизнес?
  При това в България, където заплатите (и осигуровките) са в пъти по-ниски отколкото в ЕС.
  На гол тумбак - чифте пищови.
  Тарикат...

 17. 17 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#14] от "konrad":
  Не всички живеят в голям град и не всички имат вашия избор на работа и РЗ.
  А това за депутатските заплати е вярно, но идеята, която прокарвате е много елементарна- да не се вдига МРЗ, защото наред с моята заплата, растат и депутатските заплати. СМЯХ! Не е важно на мен да ми е добре, важното е на Вуте да му е зле!

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  7,62

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#13] от "plebs":
  "Държавата казва, че поема ангажимент към всеки да му осигури пожизнена пенсия, съответстваща на доход до 5МРЗ."
  Значи трудовият стаж, размера на дохода, и съответното на него осигуряване нямат никакво значение??!!
  Това е комунизъм на квадрат. Апропо, ще Ви бъда благодарен ако ми кажете в кой нормативен акт от действащото в страната законодателство "Държавата казва, че поема ангажимент към всеки да му осигури пожизнена пенсия, съответстваща на доход до 5МРЗ." Вероятно в КСО?
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#19:"subaru"] пожизнена пенсия, съответстваща на доход до 5МРЗ."
  Значи трудовият стаж, размера на дохода, и съответното на него осигуряване нямат никакво значение??!! [/quote]
  Разговорът тръгва към формализиране. Съжалявам. Със здраве.

 21. 21 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тавана на месечния осигурителен доход е 5500 евро в Западна Германия и 4800 евро в Източна.

  Минимална работна заплата - 1400 евро.

  На вас социалистите мястото ви е във Венецуала...

  Sileto et spera!
 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#11:"subaru"] Не може официалният доход на едни български граждани да е много над административно определеният МОД - 2600лв. и те да плащат осигуровки в размера който плащат и тези, които получават доход от 2600лв.[/quote]
  Ха! После същите борци за "справедливост" искащи да се плащат осигуровки върху целия доход първи ще ревнат, че не било справедливо един да получава пенсия от 2000 лева, а друг от 200.
  Проблемът не е с тези, които се осигуряват на максимума, а получават повече. Проблемът е със самоосигуряващите се юристи, стоматолози, архитекти и др. самонаети, които се осигуряват на някаква минимална сума от 420 лв. , а получават много по-високи доходи. След време пенсиите им ще бъдат мизерни, а държавата за да угоди на многобройните пенсионери, спестявали от осигуровки ще ореже по-високите пенсии и ще ощети добросъвестните.

 23. 23 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":


  [quote#16:"atmanpg"]А не искаш ли работниците да плащат, за честта, която им оказваш, да работят за теб? [/quote]

  Уважаеми невеж колега!

  Трудът, като всяко друго нещо на този свят има цена , първо, второ тази цена се договаря ДОБРОВОЛНО между субектите, и трето, предвид долната ви "мъдрост"
  [quote#16:"atmanpg"]Щом не можеш да направиш достатъчна печалба, за да платиш осигуровките на работниците си - то къде въобще си тръгнал да правиш бизнес?[/quote]

  печалбата, драги ми невеж колега пролетарий сиромахомил, печалбата е следствие и от цената на труда , освен от куп други фактори, вкл. и пазарна среда/ т.е. ролята на държава и като регулатор на обществените отношения , търговският оборот, администр. тежест и справедливото и бързо съдебно производство/ , а не е причина. Т.е. казано на нивото на което се намирате, пазара /цената/ на даден продукт , за дадена територия, е определящият компонент, който е водещ при формирането на всички разходи, в една дейност за да се получи на изхода печалба. А основен разход е и цената на труда.

  А по отношение на долното ви умотворение
  [quote#16:"atmanpg"]При това в България, където заплатите (и осигуровките) са в пъти по-ниски отколкото в ЕС. [/quote]

  за да е има смисъл /щото вашето няма/, е добре да съпоставяте и сравнявате, с конкретните страни от ЕС, заплащането на труда през покупателната способност и производителността на труда, по отношение на чистото възнаграждение, а по отношение на осигуровките , като процент от чистото възнагражение , отново съпоставено с конкретната друга страна. И повярвайте ми , специално за осигуровките , ще останете изненадан , че като процент от чистото възнаграждение, същият е много по голям от много държавите в ЕС, които явно имате предвид, чул не дочул, чел не до чел.

  И последно:
  Когато тръгнете да правите ВИЕ бизнес в България и се сблъскате с цялата административна тежест затрудняваща започване и правенето на бизнес, чрез система от сбъркани често регулации, водещи до такси и загуба на човеко дни, сблъскате с данък корупция, чадъри , политици , бавно и съмнително правораздаване, контрабанда, подбиваща вашето производство, и накрая пък и трябва да плащате заплати , защото сте имали смелостта да поемете риска да правите бизнес в България, тогава и само тогава , ще разберете какво е да си предприемач по нашенски и защо административното налагане чрез минимални прагове и тем подобни утежнения, са нищо повече от данък корупция, некадърност на управление на публичният ресурс, липса на реформи в осигуряването и в пазара на труда , сбъркано и дори липсващо образование и захранване индустрията с кадри, и т.н. и т.н.
  Със здраве и като станете предприемач , ме опровергайте.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 24. 24 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "нуцо":

  Прекрасен отговор!

  Sileto et spera!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#23] от "нуцо":

  Уважаеми начетен колега,
  Видно е, че сте запознат с всички подводни камъни на бизнеса и икономическата обосновка на формирането на пазара на труда.
  А сега се огледайте. Замислете се как останалите успяват да плащат осигуровките на работниците си и да им дават бонуси и премиални по няколко пъти в годината.
  Как мислите? Описаните от вас доводи не важат ли за тях?
  Цената на труда се договаряла ДОБРОВОЛНО ?
  В Ботсвана и Китай е така. Там и децата работят като роби по 12 часа на ден за купичка с ориз.
  Само че тук претендираме да сме "бяла" държава, така че имаме някакво законодателство, което спасява работниците, от такива като вас.
  Като не ви харесва - прав ви път. Намерете място с по-добри условия за правене на бизнес.
  Има достатъчно оправни работодатели, които ще заемат опразнената от вас пазарна ниша.

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"]А сега се огледайте. Замислете се как останалите успяват да плащат осигуровките на работниците си и да им дават бонуси и премиални по няколко пъти в годината. [/quote]
  Това важи за фирми от ИТ сектора, които изнасят продукт с висока принадена стойност. Който иска висока заплата да кандидатства за работа в такава фирма, защото фирма, която изпраща чистачи по домовете няма как да осигури подобни заплати и бонуси.

  [quote#25:"atmanpg"]Има достатъчно оправни работодатели, които ще заемат опразнената от вас пазарна ниша. [/quote]
  Смях! И къде са тези оправни работодатели за да открият работни места в провинцията, където има висока безработица?


 27. 27 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "atmanpg":

  Колега, гледам сърби ви още.
  Та, още малко практико приложна лекция за вас.
  И аз плащам административно налаганите осигуровки, но тежестта не съответства на печалбата , която може да се направи на пазара на който аз работя. Тези , които изнасят на външен пазар с по-голяма покупателна възможност не коментирам. Но пък и затова е този вой , защото управляващите не правят разлика нито между бизнеси, нито между обеми , нито между пазара на който се работи. Това първо.
  Второ, не ми харесва и нямам проблеми с "правият път" , аз съм спечели достатъчно за да живея сносно и да не завися от , който и да е било. Друг е въпросът , че държавата убива такива луди като нас, малки предприемачи, които според същата тази държава , са гръбнакът на икономиката , както и по отношение на процента заетост и БВП. Та като спрат да са икономически активни самонаетите и наемащите до 10 -на работници, рязко ще се увеличи тежестта и върху бюджета , по линия на плащаните социални, рязко ще спрат постъпленията от данъци и осигуровки, което допълнително ще утежни плащането на социалните разходи, а това ще доведе до увеличаване натиска върху големите работодатели да поемат тежестта на увеличените разходи през бюджета, чрез увеличаване на данъците им и на осигорителните им прагове и ставки, за да имат вашите роднини, че и вие някой ден, някакви пенсии.
  Та тази спирала води към никъде и по скоро към стагнация след това рецесия, съпътствана с все повече освободени хора /на издръжка на все по отънелия от към приходи бюджет, щото предприемачите са се изнесли или фалирали/, вкл. и от до вчера големите работодатели.

  А и стига толкова лекции . Ако сте разбрал , причинно следствените връзки и икономически закономерност, разбрал, ако ли не ...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#26:"pamela"]Смях! И къде са тези оправни работодатели за да открият работни места в провинцията, където има висока безработица? [/quote]

  Имаме най-ниската безработица от 8 години насам и продължава да спада.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#28:"atmanpg"]Имаме най-ниската безработица от 8 години насам и продължава да спада.[/quote]
  Поради високата емиграция, а не поради наличие на повече работни места. Индикатор е броят на заетите, който от година на година намалява.

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#27:"нуцо"]И аз плащам административно налаганите осигуровки, но тежестта не съответства на печалбата , която може да се направи на пазара на който аз работя. Тези , които изнасят на външен пазар с по-голяма покупателна [/quote]

  Или ще вдигате цената услугите, които предлагате, или ще фалирате и тогава същите тези услуги ще си ги внасяме от някъде другаде.
  [quote#27:"нуцо"]Но пък и затова е този вой , защото управляващите не правят разлика нито между бизнеси, нито между обеми , нито между пазара на който се работи. [/quote]
  И не трябва да правят. Ако пазара изпитва глад за услугата, която предлагате - той ще е готов да палати повече за нея.
  Пазара е саморегулираща се система. Ще купи услугата или от вас или от конкурентите ви.
  [quote#27:"нуцо"]Второ, не ми харесва и нямам проблеми с "правият път" , аз съм спечели достатъчно за да живея сносно и да не завися от , който и да е било.[/quote]
  Излиза, че вие сте забогатели, а работниците ви са живели на минимална заплата. Много удобно.

  [quote#27:"нуцо"]Друг е въпросът , че държавата убива такива луди като нас, малки предприемачи, които според същата тази държава , са гръбнакът на икономиката , както и по отношение на процента заетост и БВП. [/quote]
  Не! Не сте гръбнакът на икономиката. Гръбнакът на икономиката са по-стабилните предприятия, които не държат работниците си на минимална заплата и постоянно са на прага на фалита.
  [quote#27:"нуцо"]Та като спрат да са икономически активни самонаетите и наемащите до 10 -на работници, рязко ще се увеличи тежестта и върху бюджета , по линия на плащаните социални, рязко ще спрат [/quote]
  Нищо подобно. Вече се усеща сериозен глад за кадри.
  Ако във вашият сектор не сте в състояние да ги давате - хората ще се пренасочат към някой друг - по-печеливш бизнес.

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#29:"pamela"]Поради високата емиграция, а не поради наличие на повече работни места. Индикатор е броят на заетите, който от година на година намалява. [/quote]

  Причината е без значение.
  Има глад за кадри. Щом вие не можете да плащате - хората ще отидат при някой, който може

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#26:"pamela"]Който иска висока заплата да кандидатства за работа в такава фирма, защото фирма, която изпраща чистачи по домовете няма как да осигури подобни заплати и бонуси. [/quote]

  В София има чистачки, които изкарват по 50 лв. на ден.
  Които има пари за чистачка - не се пазари.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  До коментар [#5] от "subaru":
  А защо трябва да се осигуряват над тавана от 2600 лева , след като има таван на пенсиите. За да плащат пенсии на такива, които цял живот не са работили ли?

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#31:"atmanpg"]Има глад за кадри. Щом вие не можете да плащате - хората ще отидат при някой, който може [/quote]
  Има глад за квалифицирани кадри. Вместо тези без образование и тези с измислени специалности да плачат защо им дават по 400 лева, по-добре да се квалифицират в нещо по-смислено. Добри майстори винаги ще се търсят и печелят доста. Да, ама се иска работа.
  Ако на някого не му харесва заплатата, която му се предлага може да потърси друг работодател или да стане самонает. Никой насила не го задържа при лошия работодател.
  А за чистачките е вярно, дори и повече могат да изкарат стига наелите ги да са доволни. Ама пак се иска работа.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#34:"pamela"]Ако на някого не му харесва заплатата, която му се предлага може да потърси друг работодател или да стане самонает. Никой насила не го задържа при лошия работодател. [/quote]

  По принцип е така, но когато държавата сложи бариера, под която работодателят не може да слезе, то това вдига цената на услугата.
  Иначе казано, работникът взема една макар и ниска все пак приемлива заплата за сметка на повишаването на цената на крайният продукт.
  Тоест ползващите продукта доплащат за осигуровките на работника.

 36. 36 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#33:"Роси"]За да плащат пенсии на такива, които цял живот не са работили ли? [/quote]
  Ами да! Така се получава. Тези, които са внасяли повече винаги ще са ощетени. И в здравеопазването, понеже трябва да си плащат на частно или да си направят допълнителна осигуровка нищо че плащат доста пари всеки месец и при определяне на пенсиите. И понеже са малцинство държавата може да ги цака както си иска за да угоди на многото пенсионери без достатъчен принос дори за минимална пенсия.

 37. 37 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#30:"atmanpg"]Пазара е саморегулираща се система. Ще купи услугата или от вас или от конкурентите ви.[/quote]

  До коментар [#30] от "atmanpg":

  А и кво стана то, дойдохме си на (моята)думата.
  И като пазара е саморегулираща се система, що административно, а не ПАЗАРНО, ми се определят нива на заплати , прагове а осигуровки... !!?!

  Та, не ми водете спор заради самият спор. Не ми е интересно

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  За мен нещата са логични.
  Или можете да извлечете достатъчно голяма принадена стойност, за да платите на работниците си или фалирайте.
  Държавата се е погрижила да осигурите необходимият минимум на работниците си, а това не ви допада.

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#38:"atmanpg"]Или можете да извлечете достатъчно голяма принадена стойност, за да платите на работниците си или фалирайте. [/quote]
  И като фалират ще освободят работниците и ще ги пратят на борсата. Вместо това работодателите или свиват или не разширяват дейността си. Ще изкарват като за себе си, да му мислят останалите дето мрънкат за заплати, а сами не могат да изкарат нищо.

 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#39:"pamela"]И като фалират ще освободят работниците и ще ги пратят на борсата. Вместо това работодателите или свиват или не разширяват дейността си. Ще изкарват като за себе си, да му мислят останалите дето мрънкат за заплати, а сами не могат да изкарат нищо. [/quote]

  А кой трябва да плаща осигуровките?
  Държавата ли (тоест аз)?
  Кой ще е виновен, когато утре се окаже, че няма да получава пенсия, защото работодателят е решил, че няма пари за осигуровки?
  Или да мрат там черноработниците, нали ние си подсигурихме старините!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Аман от наглостта на Бг работодателите.Искат статуквото да се запази,т.е. българите да работят срещу символично заплащане и при лоши условия на труда.................

 42. 42 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 350 Неутрално

  [quote#40:"atmanpg"]Кой ще е виновен, когато утре се окаже, че няма да получава пенсия, защото работодателят е решил, че няма пари за осигуровки? [/quote]
  В повечето случаи работодателят определя една сума за заплата и от работника зависи дали ще го осигуряват на минимума, а останалото на ръка или ще се осигурява на по-висок доход. На работодателя му е все тая, той отделя една и съща сума.
  Така, че не винаги злият работодател плаща минимални заплати, а просто не всички доходи се декларират в повечето случаи с участието и по желание на работника.

 43. 43 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  [quote#42:"ckn29372393"]Така, че не винаги злият работодател плаща минимални заплати, а просто не всички доходи се декларират в повечето случаи с участието и по желание на работника. [/quote]

  А после как мислиш, че се чувства работника, когато дойде време за пенсия? Дали е доволен, че се е хванал на въдицата да взема пари "на ръка"?
  А работодателят не го ли е прецакал подсказвайки му за "далаверата" и активно участвайки в нея?
  И според теб е виновен работника, защото се е съгласил, а не работодателят, който го е предложил?
  Точно затова го има този закон - за да предпазва работниците от работодарели-кръвопийци.
  На всичкото отгоре се изживяват като благодетели гадините.

 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  [quote#43:"atmanpg"]А работодателят не го ли е прецакал подсказвайки му за "далаверата" и активно участвайки в нея? [/quote]
  Хайде де! Невинният работник никога нямаше сам да се сети за нея! Работодателят му намеква, че има избор и работникът съзнателно го прави.

  [quote#43:"atmanpg"]И според теб е виновен работника, защото се е съгласил, а не работодателят, който го е предложил? [/quote]
  В далаверата участват и двамата като на работодателя му е все тая защото отделя една и съща сума, но работникът получава не малки краткосрочни изгоди.
  ДОД и здравните осигуровки са си чиста загуба, след като колкото и да плащаш, накрая получаваш все едно и също. Единствено пенсията може да е по-висока, но никой не мисли толкова дългосрочно.
  Иначе как си обясняваш, че "бедният" и "експолатиран" работник с 420 лева заплата има пари да кара кола и да ходи на почивка в Гърция? Обяснението е, че не се декларират доходите като обичайно заплатите са над 1000 лева, а се декларира минимумът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK