До 31 октомври ще се набират проекти за финансиране от иновационния фонд

До 31 октомври ще се набират проекти за финансиране от иновационния фонд

© Надежда Чипева, КапиталИзпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия обяви осмата конкурсна сесия за високотехнологични проекти за финансиране от Националния иновационен фонд (НИФ). Приемът на проектните предложения ще се извършва от 30 септември до 31 октомври 2016 г., съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, цитирана от пресцентъра на агенцията.


Допустимите области за кандидатстване са мехатроника и чисти технологии; информационни и комуникационни технологии и информатика; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните технологии.


Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини.
С предложения могат да кандидатстват всички регистрирани дружества, съгласно Търговския закон. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта.


Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца досега, тъй като три години е прекалено дълго време да се реализира иновацията и в последствие да се търси начин за внедряване, каза Захариева. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.


Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални и се отпускат като държавна помощ.
Ще се финансират до 80% от направените допустими разходи като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.


Помощта ще покрива до 50% от допустимите разходи за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие. Средните предприятия могат да получат с до 10% повече, малките - още 20%, а при ефективно сътрудничество с научноизследователска или образователна организация - 15 на сто.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK