Бизнесът предлага план за обучение на ученици като приложни програмисти

Снимката е архивна. Първите курсисти могат да се реализират като младши приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. броят им ще достигне 6000 на година.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е архивна. Първите курсисти могат да се реализират като младши приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. броят им ще достигне 6000 на година.Учениците от 9 до 12 клас да се обучават по професията "приложен програмист" предлага Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Под искането до Националната агенция за професионално образование и обучение се е подписал и транспортният министър Ивайло Московски, съобщи пресцентърът на ведомството.

Агенцията трябва да впише новата професия и да разработи държавен образователен стандарт за нея.

Предложението е част от проекта на БАСКОМ за качествена учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия. Инициативата предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите, да се осигурява от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание – от асоциацията. Първите курсисти могат да се реализират като младши приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. броят им ще достигне 6000 на година.
Дисциплината ще бъде преподавана в големите градове. Учениците ще могат да продължат с висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK