Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Реколтата от пшеница е най-добрата от 1980 г. насам

Десислава Танева

© Георги Кожухаров

Десислава ТаневаБългария отчита най-високото производство на пшеница от 1980 г. насам в размер на 5.6 млн. тона, съобщи днес пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева след заседание на Националния консултативен съвет по зърно, предаде БТА.


Средният добив от пшеница за страната е 494 кг. Най-висок среден добив е отчетен в област Силистра - 568 кг от един декар, следват областите Добрич - 563 кг/дка/, Разград - 556 кг/дка и Русе - 551 кг/дка, съобщи министърът.


По думите й качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното.
Близо 69 процента от общия добив е за износ. Досега са изнесени 1 млн. т, а над 3 млн. тона остават в страната до следващата реколта.


При тези обстоятелства единственият влошен показател е средната цена, която през юли е с 15% по-ниска спрямо 12 месеца по-рано.


По данни на министерството ожънатите площи с ечемик са 1.6 млн.дка, а общото производство е 717 975 тона или среден добив от 442 кг/дка. При тази култура има намаление на площите с 8 на сто спрямо миналогодишната кампания, но добивът и реколтата са съответно с 3 и 11 на сто по-високи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK