Около 17.5% от заетите са в сивия сектор, сочи изследване

Руслан Стефанов

© Красимир Юскеселиев

Руслан СтефановВ сивия сектор през тази година работят около 17.5 на сто от заетите, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията, съобщи БТА. Това е делът на хората, които работят без трудов договор или получават част от заплата си "под масата".


Делът на наетите изобщо без договор обикновено е много малък - 1-2 процента, коментира директорът на икономическата програма на центъра Руслан Стефанов, цитиран от БТА. По думите му България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС. Според проучването делът на заетите в скрития сектор в Югоизточна Европа и Турция през 2016 г. варира между една пета от всички заети в Хърватия и четири пети в Косово, над 20 процента е недекларираната заетост в Македония.


Един от основните проблеми както в България, така и в Югоизточна Европа е липсата на доверие в институциите.
Друга причина за укриване на доходи, дори в страни с ниски данъчни ставки като Македония и България, е усещането на хората за несправедливостта на системата - данъчната тежест се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи, коментират изследователите.
Най-характерно за България е, че хората не работят изцяло в сивата икономика, а декларират само една част от доходите си, а останалото получават "на ръка", каза пред БТА проф. Колин Уилямс от Университета в Шефилд. По думите му това не е изцяло неформална заетост и поради това е много трудно да бъде открита. Според Уилямс трябва да се търси решение на причините, довели до недекларираната заетост, а не да се борим с последиците. Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс. Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.


Данните бяха представени на конференцията "Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: Нови тенденции и политики за противодействие" е организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Университета в Шефилд.

Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  "Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс."

  Като пътния данък, примерно.
  Или пък здравните осигуровки.

 2. 2 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ми така е в страната на Андрешко.
  + не си плащат данъците
  + не си плащат осигуровките
  + не си плащат местните данъци и такса смет
  + не си плащат данъка на колите
  + си регистрират и двестахилядни коли като товарни
  +
  +
  +

  Умен и красив жълтопаветник.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8295 Неутрално

  Каква пък информационна кампания за образоване на гражданите - всеки , който работи àстно се осигурява на осигурителния праг и няма смисъл да обявява по-висок облагаем доход, защото :
  - за пенсиите я камилата, я камиларя - при тези перманентни промени;
  - парите, които ще даде - отиват за държавните служители и малцинствата - естествено, è точно те са и заинтересувани в ''изсветляване'' на доходите, а нормалният работещ - не !

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  ""Руслан Стефанов, цитиран от БТА. По думите му България е в сравнително по-добра позиция от страните в Западните Балкани, които все още не са членове на ЕС.""

  Колко успокоително.

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  хаха ... „Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс. Това изисква информационна кампания за образоване на гражданите, както и промени в държавните институции, посочи той и допълни, че хората трябва да имат усещането, че получават нещо реално срещу своите данъци.“

  Е те това няма да се случи в България - не, че хората не искат да знаят какво за какво е похарчено, а защото никой няма да им даде тази (още по-малко истинската) информация!!!
  Така че, колкото и анализи да се направят резултатите ще а едни и същи - куче влаче - диря няма! И робовладелството ще се вихри с пълна сила!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 577 Неутрално

  И затова Андрешко, дето е спестил 1000 лева годишно от данъци и осигуровки плаща големи акциз и ДДС върху всичко - че без тях хазната съвсем на кухо ще кънти.
  На края на деня сметката не излиза в негова полза, но той няма капацитет да го осъзнае и хоризонт на мисленето по-далеч от следващата заплата.

  Умен и красив жълтопаветник.
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Проблемът е в това, че тежестта се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи.-е нали това е целта на занятието 27 години? Ние да затягаме коланите, за да дебелее Пеевски и другите олигарси!Концентрацията на капитал и угояването на малцина с държавни порции-това е десна идея! Ето, дЕсната БеСеПе въведе плоския данък при ставка по-ниска дори от предложената от костов!Костов предлагаше 15, те въведоха 10%!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 547 Весело

  Познавам такива заети . Аргументът им е "Защо да плащам здравни и пенсионни след като за здраве пак си плащам , а до пенсия може да не доживея"

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  17,5% от над 2 млн. заети = 350 000 души х средно 300 лв. данъчно-осигурителни = 105 млн. на месец (щета за бюджета). За година, две и повече сметката е ...

  Скоростен индекс "Y"
 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#2] от "WALL-E":

  В страната на Андрешко , андрешковците прибират данъците.

 11. 11 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 698 Весело

  подобни доклади са ясни, аз искам подробен такъв относно "качеството на живот". защото, когато държавната машина преразпределя 40% - насреща все нещо трябва да има?
  или не сте съгласни, колеги?

 12. 12 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Много малко ми се вижда този процент Явно се движа в много лоша среда :Д

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8295 Весело

  До коментар [#8] от "xyha":


  [quote#8:"xyha"]Познавам такива заети . Аргументът им е "Защо да плащам здравни и пенсионни след като за здраве пак си плащам , а до пенсия може да не доживея" [/quote]
  И вие им казвате, че не са прави и трябва да плащат повече , за да върви държавата напред, нали ???

  karabastun1@abv.bg
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9119 Неутрално

  Не дай си боже да се разболеят, а утре и пенсия ще искат.

 15. 15 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Някой знае ли, когато се получават купони за храна от работодателя, този който ги получава плаща ли данък общ доход за тях? Ако не, то това са пари "под масата".

 16. 16 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Аз им казва по-добре да работят и не плащат данъците си в България , от колкото да палщат пенсиите на германци и англичани.

 17. 17 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 409 Весело

  И защо да се осигурявам на цялата заплата,за да може Магнолията да ги открадне и да ги даде на свой човек,който в село с 200 жители ще построи спортна зала с 2000 места

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Ще ви дам пример. Застрахователна компания предлага застраховка със спестовен елемент. Годишната вноска е 600 евро, застрахователният период е десет години. При смърт през периода се изплаща пълната сума, плюс натрупаните лихви. При изтичане на периода се изплаща сумата, плюс натрупаните лехви, но не по-малко от 15 000лв. (сумата е всъщност в евро-7670 евро). При заболяване и лечение в болница, евентуално трудоустрояване за повече от шест месеца, се изплаща пълната сума (въпросните 15 хил.). Е, как да ги внесеш тия сто лева месечно на държавата? Ми той работника ще иска застраховка, вместо осигуровка на пълната заплата.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "WALL-E":

  Виж колко андрешковци са ти сложили минуси.Имам един познат,който извършва таксиметрови превози до села,без да е регистриран като такъв и съответно не плаща никакви данъци.Но постоянно плюе държавата,че нищо не правела за подобряване на живота на хората.Такъв е материалът.

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Само изследвания. А изводи?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  Няма лесно решение на проблема с ниските заплати в България. Но това не значи, че не трябва да се опитват: и държава, и институти, и бизнес

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Май всеки, ако му предложат да избира, ще предпочете по-висока заплата и по-ниски осигуровки, вместо обратното. Такива сме – мислим за днес, не за необозримото бъдеще.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ми нормално, даже ми се струват много малко само 17.5%.
  Осигуряват ме на максимума, но ако случайно ми потрябва лекар или трябва да платя на частен лекар или да вися като паяк два-три часа между пенсионери и индобългари за някаква хартийка, срещу която ще ми направят изследвания някой друг път.
  Пенсията все още е (при това - неясно колко) доста далеч във времето и абсолютно никой не може да предвиди кога и с каква пенсия ще се пенсионирам, ако взема та доживея този сакрален момент. Искат ми някакви дребни 5-6 000 лева за да ми "признаят" годините следване за "стаж", а нямам и един ден на борса - работя без прекъсване от 1 декември 1988 г. до днес......
  Благодаря за такива грижи, няма нужда.
  Така че, ако зависеше само от мен, и аз щях да се осигурявам на минимума за длъжността......

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  [quote#22:"Fiji"]Май всеки, ако му предложат да избира, ще предпочете по-висока заплата и по-ниски осигуровки, вместо обратното[/quote]

  И с пълно право. По-високата заплата осигурява по-високо качество на живот, респективно по-добро здраве.
  Солидарност с онеправданите от живота е нужна, разбира се, но пълното уеднаквяване на на услугата между внасящите по няколко стотин лева месечно и невнасящите абсолютно нищо не е справедливо.
  Ако има диференциация на здравните услуги на два или три пакета в зависимост от вноските, ще има и стимул да се внасят в реален размер.
  Колкото до пенсията - всички знаят, че един работещ издържа 1.2 пенсионера (и ще става още по-зле), така че лакърдиите за партиди с натрупвания са само за заблуда. Ако след 20-30 години има кой да внася някакви осигуровки, ще има и някакви пенсии. Ако не- няма......

  Знанието е сила, информацията - власт
 25. 25 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Колев":
  Изумително сравнение м/у застраховки и НОИ,
  ако работиш 30г ще събереш 18000 без лихви, ако кажем че с лихви са 36000 и след пенсионирането си живееш 10г това са по 300 на месец изглежа по-добре от пенсия нали?
  Но в тази математика има няколко грешки:
  1. Лихвите в момента са 0%
  2. Застрахователните фирми не са защитени от централната банка, ако фалират ще вземеш 0
  3. Тези пари са облагаеми
  4. Ако всеки парави така Здравната каса ще фалира и ще трябва да си плащаш от джоба.
  5. Никой не знае каква ще е инфлациата и дали 300 на месец ще са ти достатъчни, примерно преди 15г средната заплата бе под 100Евро в България

  Тези плащания не случайно са наречени социални, те са общо благо и са морално и социално задължение и отговорност на всеки един гражданин, ако се наричаш гражданин трябва да си горд че ги плащаш, ако не, то ти: Пожелавам ти да живееш в страна без данъци? изборът е впечатляващ.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#24] от "pag":

  То затова толкова много бизнесмени изглеждат като прасета за кланица.Не високата заплата гарантира добро здраве,а с какво се храниш,колко се движиш,пиеш ли алкохол,пушиш ли,изложен ли си на стрес и така нататък.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "WALL-E":

  Ти изобщо чел ли си някога този разказ?

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Проучванията на т.нар. Център и изводите му са умопомрачителна манипулация

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Война между гражданите и държавата !
  Това е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Разстроено

  [quote#29:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Война между гражданите и държавата !
  Това е ![/quote]Българина не разбира смисъла на общетвения договор, а политиците и администрацията му доказват колко е прав в подозренията си.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Посочи ми къде този "обществен договор" се е спазвал някога.

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Поредният безхаберник, който си плюнчи пръста и започва да ръси цифри, щото трябва да си защитава високата заплата. Държавата трябва да остави малките на мира и да сложи големите под лупа. Вместо това една камара удобни проститутки ни обясняват как бизнесът усещал, че средата се подобрявала, или как щял бил да инвестира в незнайното бъдеще. Как сделките с недвижими имоти се движели нагоре и как туризмът ни литвал в небесата. Днес отново ни сътвориха поредното съчинение на тема сива икономика. Защо вместо да ни вкарвате в паралелна реалност не ни представите цифри за минали действителни събития и не направите анализ върху тях за тенденциите и посоките на развитие.

 33. 33 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#6] от "WALL-E":

  ++++++Много реалистичен анализ и констатации и в двата Ви поста.Андрешко е архитипът на тариката , който най-мрази държавата, сиреч себе си и другия до себе си. Крият се доходи, осигуровките са на минимално изискуемия праг, в хиляди ресторанти, кафенета, квартални магазини и ателиета не се маркират и 30% от оборотите, мами се с фиктивни трансакции и контрабанда за стотици милиони ДДС и акцизи, местните данъци и такси в 90% от общините са символични и пак не се плащат.Извършват се хиляди сделки на недвижими и движими имоти на декларирана цена с 30-50% под фактически платената, за да се спестят такси и т.н. Никой не се замисля , че за пенсии само 45% са от вноски в НОИ, останалото е от РБ - всяка година 5 милиарда лева, дето могат да се дадат за пътна, ЖП и екологична инфраструктура, образование и здравеопазване. Проста сметка - последните 25 г. там са отишли 100 милиарда лева- повече отколкото България е/ще получи от ЕС в близките 30 г.А Андрешко продължава да псува държавата и все подозира, че другите около него крадат и лъжат повече от него , което най го ожесточава.Кара кола за 100 хил.лева, а в тъмното ще я спре за да отскубне , я фиданка, я цветя с корените от кашпите надсред града , за да ги занесе на дебелогъзата си жена да ги засади на вилата.Какво повече към портрета на тариката-простак? Сигурно още много щрихи има.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Весело

  [quote#31:"Николай Теллалов"]Посочи ми къде този "обществен договор" се е спазвал някога.[/quote]При социализма беше доста по-справедливо - идеално няма никъде ... а за Планетата като цяло отговаря Далай Лама, а не аз лично

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  [quote#22:"Fiji"]Май всеки, ако му предложат да избира, ще предпочете по-висока заплата и по-ниски осигуровки, вместо обратното. Такива сме – мислим за днес, не за необозримото бъдеще.[/quote]

  Не е баш всеки но от НОИ много здраво се стараят да го направят така.
  Пример:
  Съдя 9.5 години некоректен работодател монополист, печеля делото но Вожда на НОИ донесе от 10 кладенеца мътна вода за да не си събере осигурителните вноски като негова подчинена Директор при това разпореди проверка на несъществуваща фирма с фалшив ЕИК а при моята мигновенна реакция с нова жалба през електронната им система Вожда разпореди де що има шеф в НОИ да се подпишат на отговора вместо да си прочете осъдителните съдебни решения с който НОИ е осъждан по същите казуси. За капак изтриха и поправиха отговорите в електронната система като забравиха, че са ми изпратили и отговор на хартиен носител. Сега след ваканцията ще изпратя жалба в Прокуратурата и ще публикувам всички документи за да знаят хората защо не се внасят осигуровки.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 36. 36 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мой бивш съученик работеше към голяма кабелна телевизия на минимална заплата, заради данъците към бълг. държава, останалото на ръка му се плаща. Беше ми смешно, с каква пенсия ще си отиде. И с това подкрепя работодателя, не себе си. В Германия примерно може да ги изкажеш при финансовата служба, както правят немците, за да няма повторение от страна на работодателя. Но е вярно, немската прокуратура е много бавна при нелегална работа, понякога нарочно въпреки доказателства остават без последствия. Моят бивш шеф занимаваше един бежанец нелегално, 9 месеца след това няма последствия, трябваше да се ява на разпит при федералната митническа служба, поне ми платиха разходите за пътните и часовата ставка за изгубеният работен ден.

  Es muß Geld fließen!
 37. 37 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 163 Неутрално

  За България е 17,5%, а за другите държави 1/5,4/5,над 20.
  За Румъния,която често обичате да сравнявате колко е?Колко е бил процента на сивата икономиката в България миналата година,преди три,пет и десет години?Длъжни ли сме да ги знаем за да можем да си направим собствени изводи?
  Да се внушава......

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "dark'star":

  Не е имало социализъм, а държавен капитализъм.

  Общественият договор е мит. И при държавния капитализъм се спазваше най-малко. Ако бе спазван, нямаше да има нужда от ДС и десетки хиляди доносници.

  ОД е една от грижливо поддържаните заблуди. Даже когато има видимост за спазване, то е само когато и докато на държавата това е изгодно.

  властта ражда паразити
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Какво именно да опитват?
  Да задължат бизнеса да се изръси? А на работниците да внушат да не искат прекалено?
  С тази идея е формулирана Доктрината на фашзма от Мусолини: свръхупълномощена държава, в името на "националната идея" да принуждава богатите и бедните към "класов мир" - богатите да са задължени да не дерат по три кожи, а бедните - да работят усърдно.
  Демагогия, разбира се. Принцип, който не спазиха, но непрекъснато внушаваха, че ще се спазва.

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fiji":

  Защото никой няма предвидимо бъдеще. Най-вече тия, коиторнямат какво друго да продават, освен труда си (времето от живота си).

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "proizvoditel":

  Ти вече си отговори.

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  [quote#24:"pag"]Солидарност с онеправданите от живота е нужна, разбира се, но пълното уеднаквяване на на услугата между внасящите по няколко стотин лева месечно и невнасящите абсолютно нищо не е справедливо. [/quote]

  Прав си, за невнасящите абсолютно нищо. Но защо така, между другото, приравняваш тези, които никога не са внасяли, с тези които не могат вече да внасят, пенсионерите?Тук не отварям и дума за децата! Та те са внасяли, без някой да ги пита, искат ли, не искат ли. И сега и ние внасяме, без да ни питат, нали? Но никой не се и запитва, какво им е на тези които наистина са безпомощни, нямат алтернатива, как преживяват, благодарение на "усилията" на Управляващите, "радващи" ги с повишения от наколко мизерни лева? И те са си заработили пенсиите, нали? Само питам.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "glaxo":

  От учтивост няма да посоча архетип на какво си ти.

  Минимум: на неграмотник.
  И то нахален.
  Не си чел разказа и повтаряш глупостите, пуснати в обращение от реституторите, съучастници в ограбването на народа.

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#35] от "Танас":

  Жалваш се на разбойници от разбойници?
  Хмък.
  Успех...

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "tosho_toto":

  Май искаш класифицирана инфрмация...

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  В момента е очевидно, че България не е устойчива икономика (т.е. устойчива е на дъното). Движението обаче трябва да е еволюционно и да включва сериозни инвестиции на бизнеса в производителност. Едва тогава. Може да се говори за заплати. Тук се слага каруцата пред магарето и се събират пари от този, който дава и който не е в лични отношения със силните на деня

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Весело

  [quote#38:"Николай Теллалов"]Не е имало социализъм[/quote]Да бе ... то и земно притегляне не е имало ... преди Нютон. Вервай си в таласъми.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#46] от "penetrating":

  О, бизнесът инвестира.
  В едно село в северната част на Софийско поле имаше цех за производство на тоалетна хартия. Работеха 40 души. Сега, доколкото знам от бивш работник там, останали са четирима, двама от които - нощни пазачи.
  Производителността е с 50% повече. Съсобственикът грък е уредил втора ръка автоматична поточна линия от Австрия май.

  Какво правят съкратените, не питай. За вноските им и данъците също.

  властта ражда паразити
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  Ами няма лошо. Тук е мястото на държавата да разкрива възможности за нови инвестиции. Тогава ще има нужда и от хора. Но както се вижда се търсят не само високо образовани, но и без образование. Те ще вдигнат заплатите, но работникът трябва да помисли за образованието си. За обучението при високите технологии ще помисли предприемачът.
  Истината е, че няма пазар - нито на хора, нито на идеи, нито на бизнеси и тук държавата е абдикирала от десетилетия, защото няма правила

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николай Теллалов":

  Не ме учи на това, което на теб изобщо не ти е ясно. Така, че си спести квалификациите, момче.

 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":

  Прокламираният принцип на социализма е "от всекиго според способностите, всекиму според труда" (тъпа марксистка фрмулировка, анархчистите имаме своя).

  Не се изпълняваше. Огромното мнозинство бачкатори вземаха по-малко от ченгетата и военните, основната маса от които пък вземаха по-малко от партокрацията (която, пак според догмите на марксизма, не би трябвало изобщо да съществува като класа. Но съществуваше и реално се разпореждаше със собствеността и реализираше функциите на държавата като практически монополен работодател).

  Ти наричай периода 1947-1990 КАКТО ИСКАШ, ако ще и екзистенциален постпредмодернизъм, но на дело идеално пасваше на критериите на държавния капитализъм.

  Така че не се весели.
  Тъкмо болшевиките опорочихте понятията социализъм, комунизъм, революция.
  И пак болшевишката върхушка проведе мероприятието по преминаване от държавен обратно към частен капитализъм.
  И съсипа всичко, което го имаше тук.

  За социализма, истинския, е характерна пряка демокрация - власт на съветите, не на цк на партията, не на правителството.
  За социализма е характерно работническо самоуправление на предприятията, които не се конкурират, а си сътрудничат. Без назначени директори, без министерства.
  При социализма стопанските планове се градят атдолу, по заявки на потребителски кооперации, а не по прищевка на чиновниците горе в органите на централната власт, каквато при нормален социализъм изобщо не би трябвало да съществува дори като фрмалност.
  Ти да знаеш някога директори да са избирани от колектива?
  А петилетните планове да са съставяни по преки поръчки на гражданите?
  Ами случайно местните съвети да са имали пълномощия да отхвърлят нарежданията на правителството? Да редактират приети от НС закони така, както ги иска дадено село, град, община?

  Ерго, НЕ Е ИМАЛО социализъм. Имаше монопартиен държавен капитализъм.
  Като такъв го е определял и самият В.И. Ленин, ПСС, т.45 с.289

  властта ражда паразити
 52. 52 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 882 Гневно

  До коментар [#5] от "Georgi Yordanov":

  Няма нужда от информационни кампании, пък и кой ли им вярва. Достатъчно е да имаш възрастни родители, деца или да ти се наложи някакво лечение.
  И се чувстваш надлежно информиран. И предпочиташ да не си даваш парите за данъци.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#50] от "glaxo":

  Хмък. Да уча надути персонажи? Безнадеждна работа.

  Все пак си посвий перките и не плюй по българската литература.

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Любопитно

  До коментар [#51] от "Николай Теллалов":
  Доста си навътре в идеологиите на комунизма и социализма и за много неща си прав - не му е мястото точно в "Дневник" да си изясняваме позициите Аз съм учил комунизма от стари комунисти от преди 1944 с почти като твоите възгледи и също не съм фен на сталинския тип комунизъм - имах неприятности по въпроса преди 1989 Не защитавам фатмашкия соц, само се противя на отричането на постиженията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "dark'star":

  Аз постигнатото не го отричам. Но то бе по-слабо от показателите на частния капитализъм в Западна Европа. По обективни причини.
  И нивото на НРБ, вкл структурата на обществото беше удобна позиция за революционен скок напред.
  Именно предусещайки такива нагласи, още недоосъзнати, партокрацията предприе превантивна контрареволюция.

  Известна част от комунистите преди 1944 наистина клоняха повече към анархическите идеи, ама нито бяха достатъчно като бройка,нито качествени като решмост.
  Некалцина от наште ветерани си спомнят този тип комунисти като сълагерници. Казват, че повече от половината се пречупиха... и получиха амнистия, даже им позволиха да се издигнат, не чак до върховете.
  Останалите... Ясно какво стана с тях. Измряха ги. Които не загинаха, те буквално се побъркаха, полудяха.
  Разбираш защо - имали са илюзии и е било страшно да им ги срутят.

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#54:"dark'star"]не съм фен на сталинския тип комунизъм [/quote]

  Братчед, другарят Сталин е антикомунист и то, доказан. Никой не пратил толкова комунисти в лагерите и на оня свят, колкото него. Срещу всички антикомунисти да тича, пак не могат да го стигнат.

  /не се чете/
 57. 57 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#56:"Тони Шнайдера"]Братчед, другарят Сталин е антикомунист и то, доказан. [/quote]
  Не ми се вярва. Но в град Димитровград, област Хасково, при завода Неохим, първоначално завод "Сталин", имаше негова статуя по централната алея към входа, беше съборена 1954 г.

  Es muß Geld fließen!
 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "данъчната тежест се стоварва по-силно върху хората с по-ниски доходи, коментират изследователите."
  "Изследователите" трябва да знаят, че данъчната тежест за всички е еднаква.

  "Това е делът на хората, които работят без трудов договор или получават част от заплата си "под масата"."
  Твърде много се съмнявам, че това са и всички, които са осигурявани върху по-малко, отколкото получават.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Разстроено

  [quote#55:"Николай Теллалов"]Аз постигнатото не го отричам. Но то бе по-слабо от показателите на частния капитализъм в Западна Европа. По обективни причини.[/quote]Няма начин да се сравняваме със Западна Европа ... по обективни причини = нека сравняваме соца с частното в България от 1939. За вътрешно - партийния преврат на номенклатурата и нагаждачите си прав. Осен анархистите е имало и други леви ... после обвинени в дребно-буржоазни (според мен "селско утопични" виждания. Всички леви идеалисти са били яко прецакани от БКП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Българинът беше научен, че не той с неговите данъци и труд изгражда държавата, а това изграждане се извършва от Партията.

 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":
  Този, който чака държава, институции, бизнес или дори синдикати да му вдигат заплатата да му кажем, че това никога не е ставало и няма да стане.
  Колко получаваш на месец или ден за работата, която си се цанил е твоя лична отговорност.
  Работиш отговорно и професионално, настояваш си за подобаващо заплащане и винаги ще бъдеш зает.
  В момента у нас са много търсещите работа, ама да се паркират някъде за кви да е пари и малко са тези готови да работят на ниво и мотивирано.

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  [quote#61:"k_"] у нас са много търсещите работа, ама да се паркират някъде за кви да е пари[/quote]Който е безработен е съгласен на всичко за "кви да е пари", а за "кви да е пари" дава "кво да е"
  не мечтал за тази работа, това е намерил
  за да оцелее - по този път толкоз ... и до там
  по соца учехме с години за да се докажем и да се доберем до дадена позиция - за това постигнахме успехи. Частното за това не работи = не дава перспектива за развитие на личността

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Да, спестяваме от данък общ доход и осигуровки за да ги дадем за ДДС на храни, бензин, монополи и лихви по бързи кредити. Ако държавата вдигне събираемостта на данък общ доход и осигуровките, веднага ще падне потреблението и от там ще паднат приходите от ДДС и акцизи. И това дори и първокурсник в УНСС го знае.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2567 Разстроено

  [quote#61:"k_"]Колко получаваш на месец или ден за работата, която си се цанил е твоя лична отговорност. [/quote]Избор или договор при липса на алтернатива се нарича изнудване. Това е мотивация за само за мъст. Капитализъм = изнудване и корупция

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#1:"palav_nik"]"Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават, каза проф. Уилямс."

  Като пътния данък, примерно.
  Или пък здравните осигуровки.[/quote]

  Аз пък като се осигурявам на горната граница на осигурителния праг, много добро отношение съм видял от публичните услуги, в частност здравопазването.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 66. 66 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Има ли данни, колко е среноосигурителния доход на работещите в българските пирамидални структури, наречени корпорации?

 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#59] от "dark'star":

  Ок, разбрахме се горе долу, при все че има още мегдан за спорове.
  Лек ден.

  властта ражда паразити
 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тони Шнайдера":

  Факт

  властта ражда паразити
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  До коментар [#61] от "k_":

  Вярно, но ние имаме предвид различните страни. Работниците са милиони и всеки решава за себе си. Някой обаче създава средата. Аз например не искам да съм работник, особено при тези условия. Имам решение за себе си; ставам предприемач; в България това не е особено привлекателно, но късмет да се родя тук; не ми харесва средата и започвам да работя за чужди пазари. Други стават работници в България; не им харесва и заминават за чужбина; или остават и пак не им харесва. Трети предпочитат помощите на държавата и да не им харесва. Избор имат милионите. Държавата определя политиките и средата, със или без бизнеса, синдикатите и институтите. Засега гласуването на бизнеса и работниците за тези политики е отрицателно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#57] от "slan777":

  Имаше и в София паметник.
  Избомбиха го анархистите в началото на март 1953, и оня взе че пукна като по поръчка.

  Сталинската държава развяваше комунизма така, както сега капиталистите развяват лозунгите на демокрацията. Под тия лозунги - точно обратното.
  По делата се съдят, не по сладките им самореклами колко са готини.

  властта ражда паразити
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "k_":

  Тежки илюзии. Изобщо не зависи колко ще се стараеш. Каквото реш държавата, каквото е изгодно на корпорациите, това става.
  А ти си работи усърдно. Силните това не ги интересува.

  властта ражда паразити
 72. 72 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#71] от "Николай Теллалов":
  Убеден съм, че изборът е личен:
  - или работиш усърдно и мотивирано и си държиш на цената или
  - манкираш и се съгласяваш на каквато и да е цена на труда.
  Тезата ми е, че усърдните и скъпите в момента са рядкост у нас. И това важи за почти всеки бранш. Мнозинството от работодателите вече са готови да им дават високи заплати, но ги няма.
  Това, разбира се, са мои лични наблюдения.

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "k_":

  Заблуждаваш се, че си равнопоставена на работодателя страна.
  Не си.
  Затова винаги ще те накарат да отстъпиш.
  Те могат да чакат, а ти?

  властта ражда паразити
 74. 74 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#69] от "penetrating":
  В съвременния свят политиките на ВСЯКА държава се определят под натиска на лобистки групи от обществото.
  Вярата в противното - държавата (чиновниците от всички нива) деня и нощя мислят за доброто на обществото като цяло (ако изобщо съществува подобно животно) е наивна.

 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#73] от "Николай Теллалов":
  Разбера се, че не съм равнопоставен с конкретен работодател. Бил съм и от двете страни.
  Но имам възможност да си избирам работодателите. Както и работодателите могат да си избират служителите.
  Което е нормално.

 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#74] от "k_":

  Лобистки, да, ама трудно минават за лобисти на части от обществото. Лобисти на корпорации са.
  Корпорациите отдавна са межднародни и самоизолирани от местните общества, макар и да имат известни допирни точки.
  Корпорациите са част от властта, ако не и самата реална власт.
  Властта винаги е противоподтавена на обществото.

  властта ражда паразити
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  До коментар [#74] от "k_":

  Не твърдя обратното Лобистките групи не са извън бизнеса, синдикатите или институциите. В САЩ дори те са обособен бизнес. Държавата е арбитъра между тях. Колкото по-слаба е държавата, толкова по-силно се налагат лобистките интереси. България е определено слаба държава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  [quote#26:"mushashi"]Не високата заплата гарантира добро здраве,а с какво се храниш,колко се движиш,пиеш ли алкохол,пушиш ли,изложен ли си на стрес и така нататък.[/quote]

  Забелязал съм, че като правило хората с високи доходи консумират качествена храна, имат време за спорт, пият умерено и само качествен алкохол, не пушат, борят стреса с релакс на разни интересни местенца.
  Тия с ниски доходи - напротив.


  [quote#26:"mushashi"]То затова толкова много бизнесмени изглеждат като прасета за кланица[/quote]

  Има и такива, в определени среди преобладават.
  Аз говоря за професионалисти с високи заплати, не за "бизнесмени" с вериги баничарници и 15-годишни Ес-класи, които управляват лично.
  А истински заможните хора, които познавам, нямат нищо общо с въпросните.

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "k_":

  Хем се съгласяваш, хем възразяваш.
  Възможностите ти за избор са силно ограничени (и все по-ограничени ще стават - роботизация), докато тези на работодателя растат: например може да си внесе кадър от чужбина и да го изнуди за по-малко заплащане, особено ако е от проблемен район.
  Може да те замени с машина. Ще му коства преструктуриране, но пък така се модернизира.

  Колкото по-голям е работодателят, толкова си по-слаб ти. А дребните работодатели все повече губят самостоятелност, превръщат се в подизпълнители на големите, там механизмът на принуждаване е аналогичен.
  Накрая, хората с пари, ако не намират нужен персонал, рзвиват друг вид бизнес и изоставят този, който не върви.
  Остава маса неща, които трябва да бъдат свършени, но няма изгода да се вършат, освен от пряко засегнатите, но те са принудени да вършат онова, от което може да изкарат пари, за друго не им остава ни време, ни сили.
  Типичен пример: зачестилите наводнения заради неподдържана инфраструктура и речни корита.

  Замисли се и над факта защо от мездра и пазарджик хора всеки ден пътуват на работа до софия. Уж работодателите в провинцията имат голям мегдан да развият там бизнес, ама не го правят.

  властта ражда паразити
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#77] от "penetrating":

  Тц. Държавата сама по себе си е лобистка система.

  властта ражда паразити
 81. 81 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#76] от "Николай Теллалов":
  Всъщност съвременните западни корпорации, особено големите публични компании са допринасят за сегашното им общество на благоденствието.
  Фактически собственици са големите пенсионни фондове и по този начин корпорациите работят за пенсионерите.
  Ти лично (или помолиш посредник да ти помогне срещу малка такса) също можеш да придобиеш корпоративна собственост и се наслаждаваш на благата от ефективната работа на корпорациите.
  За това ти е необходим КАПИТАЛ, демек свободни пари.
  Ако нямаш КАПИТАЛ (или е пренебрежимо малко) значи си от класата на пролетариите и отношението ти към корпорациите и капитализма е разбираемо.
  Разбира се, имаш право на мнение но експеримента когато пролетариите управляваха обществото в името на тяхното общо благо се провали при моето поколение.
  Някъде в бъдещето когато се позабравят последиците от краха хората може би пак ще опитат.

 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#81] от "k_":

  Пак илюзии, от първото изречение до последното.
  Скандалите с пенсионните фндове са ежедневие.
  Благосъстоянието и на Запад не расте, а намалява.
  Точно пролетарии никога не са управлявали никоя държава. Управляват чиновници, управляват партии.
  Освен ако не откриеш пример къде в света има пряка демокрация без компромиси.

  властта ражда паразити
 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николай Теллалов":
  Тука вече е станало пълна каша:
  Роботизацията я дъвкахме. Това, че ще измести тотално работната сила е фикция. Исторически от стотици години винаги е имало подобни страхове, но винаги е ставало точно обратното - всяко нововъведение увеличава богатството на обществото и осигурява повече работа като цяло. Железници, автомобили, компютри, инетрнет - за каквото се сетиш.

  Работодателя има избор по време и място къде да си развива бизнеса и какви работници да си назначава. Въпрос на сметки - за него е важно да реализира печалба. Друго няма, ако не броим криминални или полукриминални случаи.
  В свободните общества служителя също има избор на време и място къде да си продаде работната сила за цената, която го удовлетворява. Кеф му в Мездра, София, Лондон или Хараре - изборът е негов.
  Наводнения винаги е имало и ще има. Само някои от коритата се поддържат и това пак не гаранция че ще помогне ако наводнението е по-сериозно. Природа е това.
  Хората са измислили застраховките за такива случаи и вършат работа.

 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#82] от "Николай Теллалов":
  Това, че пролетариите никога не са управлявали може би ще мине пред някои от по-младите, родени след 1989-та, но ние помним чий беше лозунга "Пролетарии от всички страни - съединявайте се!" и кой им беше управляващия авангард и ни яхаше в продължение на десетилетия.
  Верно, че тия неща не се учат в учебниците по история у нас за съжаление, но ние помним управлението на пролетарията и следващите поне 30-40г докато сме живи няма начин да им се отвори парашута пак.

 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "k_":

  Добре. Животът сам ще мине през илюзиите ти като валяк.
  Тогава ще настъпи моментът за нелюбимата ми фраза: "аз казах ли ти?"
  Сигурен съм, че и тогава ще измислиш оправдания.
  Илюзиите са нещо свято.

  властта ражда паразити
 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  До коментар [#80] от "Николай Теллалов":

  Зависи от определението. За да бъде по-ясно това което бих коментирал:
  - пред кого лобира държавата?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  [quote#19:"mushashi"]Имам един познат,който извършва таксиметрови превози до села,без да е регистриран като такъв и съответно не плаща никакви данъци.Но постоянно плюе държавата,че нищо не правела за подобряване на живота на хората[/quote]

  Ами дори и да е редовен и си плаща всичко,мислиш ли,че държавата ще асфалтира пътищатата???

  "Хората не разбират връзката между данъците, които плащат и обществените услуги, които получават"

  Само дето тука и да си плащаш,нищо не получаваш.М?

 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#87] от "Димитър Димитров":
  Държавата със своето действие или бездействие поддържа престъпен монопол в цените на горивата и от там губи около половин милиард годишно от такса гориво които би трябвало да отиват за поддържане на пътната мрежа.
  Отделно държавата от наше име плаща също милиардни суми по енергийни проекти от които никога няма да могат да се изплатят.
  Годишно държавата по груба оценка позволява да изтичат от общия казан около 1.5-2 милиарда лева, отделно на 3-4 г чрез знакови едри приватизационни сделки или банкови обири тип КТБ държавата подарява ударно по 3-4млрд.
  Потокъта на тези колосални суми е основно една - на Изток от Черно Море.
  Тая далавера се осигурява от около 1000чиновника в държавата България, инсталирани на средно и високи позиции - министерства, прокуратура, служби за сигурност, съд, полиция. Какво и да става политически - те са непробиваеми и си пазят гърба като гюленистка секта.

 89. 89 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#86] от "penetrating":

  Какво значи пред кого?
  Лобирането е прокарване на интереси. Държавата действа според интересите на корпорациите.
  Безсмислен въпрос ми задаваш.

  властта ражда паразити
 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#89] от "Николай Теллалов":
  Айде пак да напомним.
  Корпорациите не са лошо нещо при капитализма.
  Осигуряват достоен живот на пенсионерите и по-справедливо разпределение на благата в обществото като собственици могат да им бъдат и получават дял от печалбата дребни индивидуални акционери според големината на сумата която всеки лично е инвестирал.
  Това последното най-много дразни разните му социалисти, комунисти или голи пролетарии, които си падат да ограбват обществото без лично да са допринесли съразмерно нито с капитал, нито с личен труд обществена полза.


 91. 91 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#19:"mushashi"]Виж колко андрешковци са ти сложили минуси.Имам един познат,който извършва таксиметрови превози до села,без да е регистриран като такъв и съответно не плаща никакви данъци.Но постоянно плюе държавата,че нищо не правела за подобряване на живота на хората.Такъв е материалът.[/quote]

  А хората в тия села, които чинно си плащат данъците на имуществото и здравните и винетките, защо нямат нито пътища, нито медицинско обслужване в селата си? Къде отиват техните пари?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#90] от "k_":

  Айде и аз пак да ти напомня, че нелошто в лошто пак е лошо, защото ощетява мнозинството хра.
  Това, че си в периферията на облагодетелстваното малцинство, не прави лошото добро.

  Наслаждавай се докато можеш.

  властта ражда паразити
 93. 93 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#84] от "k_":

  Моля?!
  Значи, ходи пролетарият в стоманолеярната, изкарва една смяна, а после се преоблича, влиза в министерския кабинет и почва да управлява?
  С какво злоупотребяваш?

  властта ражда паразити
 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  До коментар [#89] от "Николай Теллалов":

  Лобирането предполага обект и субект. Държавата пред кого лобира и за кого, това питах.
  За мен тя не може да е лобист, защото тя държи лостовете на промяната. Тя няма нужда да лобира, тя го прави.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#94] от "penetrating":

  Държавата, освен ако не е тоталитарна, е разделена на институции. Партиите, които са на власт, са променливата част на държавата. Партиите са политическите обръчи на едрите бизнесгрупировки. Те лобират в парламента за закони, пред други части от чиновническия апарат, когато тези части не са комплектовани с кадри на групировката.
  Това е вътрешно лобиране, но само ако формулираме лобиранего като нещо, което предполага кой пред кого.
  Ако ли формулираме лобирането като прокарване та интереси (в резулат на което бюрократите получават възнаграждение), въпросът ти е безсмислен.
  Лобирането е просто узаконена корупция.
  Корупцията предполага ли въпрос "пред кого"?

  Ако речеш, че лобирането не е корупция, просто прекратяваме спора поради отказ да боравим с еднотипни понятия, а значи липсва всякаква възможност за взаимно разбиране. Тоест няма да е спор, а кавга, на каквито не съм любител.

  Лобирането е корупция, защото държавата (всяка) декларира, че изпълнява волята на народа и функционира за негово благо. Но на практика е друго, и това става чрез облаги за чиновниците, които са относително независими от политическото (сменяемото) моментно ръководство.
  Иначе, за зависимите от политиците, там просто се подчиняват на нареждане и го правят за шатна заплата. Нареждането иде от функционери на партия, а партиите са създадени с лобистки цели.

  властта ражда паразити
 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#93] от "Николай Теллалов":
  Нищо не злоупотребявам. Когато пролетарията управляваше в Парламента беше бъкано от тъкачки, дюлгери, миньори, и пр. гмеж хал хабер нямаща си и грам представа за какво са там.
  След 9-ти 44-та във всички служби се набутват полуграмотни или изцяло неграмотни пролетарии.
  Ти със сигурност знаеш, но се правиш на умряла лисица какво точно означава РАБФАК. За младите да напомним - институция създадена с цел да раздава дипломи за висше образование на неграмотен пролетарият, за да има формалното право да заема държавни управленски длъжности. И още не можем да се отървем от наследниците им трето поколение потомствени некадърници насадени из държавните служби.
  Няма какво да ми се молиш.
  Точно така си беше - голтаци и некадърници, неспособни да спестят и грош или профукали бащино имане за гевезилък управляваха държавата.

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#95] от "Николай Теллалов":
  Щом ще се дефинират понятията преди спор, което е правилно трябва да дадеш определение що е това "НАРОД"?
  Защото НАРОДА не се състои само то голи, гладни и боси некадърници на които останалата част от обществото да са им длъжни да ги носят на гърба си.

 98. 98 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5720 Неутрално

  Вижте, не съм политолог, но ми се струва, че правите едно много опасно сливане на партии и държава. Аз нямам това разбиране. Деля държавата на 3 (изпълнителна, законодателна и съдебна) и само в едната част партиите могат да има влияние - законодателната. Там се вижда лобиране и ро е толкова по-силно и безогледно, колкото по-слаба е държавата. Само че лобистите (партии или не) са предлагащите. Държавата (трите власти заедно) може да приложи или не лобистките заявки/поправки, облечени в закони.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#96] от "k_":

  Наистина бълнуваш. Или приемаш демагогията на партокрацията за чиста монета.
  Което обяснява защо живееш в света на илюзиите.
  Особено си смешен с това за рабфака. Учил съм с рабфакаджии в ХТИ. Зубкаха здраво и хич не им бяха фалшви дипломите. Пък и вече идваха с добра представа за производството, в което ще изпълняват ролята на инженери технолози.
  Чиновничеството много бързо се обособи като самостоятелна класа - и след Освобождението е било приблизително така - изгониха "законната власт" и създадоха институции с пълнеж от аматьори, които бърже се отракаха. Тогава ръководеше нещата царят, после - ЦК на партията.
  Да ги наричаш пролетарии е признак на меко казано наивност.

  Тъй че, чупка с тая ДС-пропаганда за "пролетарско управление".

  Е, поне ми стана ясен откъде ти е дошло това високомерие. Партокрацията още с поемането на властта показа своето презрение към трудовия народ. За отрочетата на номенклатурата пък стана основна черта на мирогледа.

  властта ражда паразити
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#97] от "k_":

  С теб нямам какво да споря.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK