Работодателите са ядосани на съюза на Мирослав Найденов

Бившият земеделски министър и основател на партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) Мирослав Найденов сега е начело на бизнес съюз, обвинен от останалите работодателски организации в съглашателство със синдикатите.

© Анелия Николова

Бившият земеделски министър и основател на партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) Мирослав Найденов сега е начело на бизнес съюз, обвинен от останалите работодателски организации в съглашателство със синдикатите.Четири национално представителни работодателски организации са против същия статут на петата - Съюза за стопанска инициатива (ССИ), оглавяван от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Причината е слабото според тях присъствие на съюза по браншове и съглашателството му със синдикатите по темата за минималните осигурителни доходи. Те предупреждават, че няма да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако организацията на Найденов остане в него.


Това се разбра от пресконференция на шефовете на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.


Ръководител на Съюза за стопанска инициатива от февруари е Мирослав Найденов, който беше един от приближените на Бойко Борисов хора в първия му мандат, но се принуди да напусне след разразилия се скандал с изтеклия запис на разговор между Найденов, Борисов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, в който те обсъждаха как да бъде "смачкано" водено срещу министъра дело за корупция и принуда. След това за кратко се изявяваше в политиката като учредител на партия "Баста".
В миналото изпълнителен директор на ССИ беше Алексей Петров, но след началото на процеса "Октопод" през 2012 г. съюзът изпадна от тристранката. През февруари тази година Найденов изненадващо оглави организацията именно с амбицията да върне нейната национална представителност и така тя отново да участва в заседанията на тристранния съвет. Това стана в правителствено решение през август.


Сега ССИ е единствената работодателска организация, нарушила бойкота на преговорите със синдикатите за минимални осигурителни прагове догодина.


На пресконференция днес ръководителите на останалите четири съюза се обявиха за пореден път против съществуването на праговете. Те настояват осигуряването да става на реалната заплата, а браншовите бизнес и синдикални организации да договарят препоръчителни индекси за нарастване на осигуровките и заплатите, без да обвързват нечленуващи предприятия, както гласи нератифицирана от България конвенция на Международната организация на труда.


В същото време, по техни данни, ССИ, който е представен само в пет икономически дейности, преговаря със синдикатите.


"Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации... Ние ще внесем нашия доклад в Министерския съвет и ще очакваме решение в обратна посока. Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерския съвет, да си понесат последствията. Ако това не се случи, не бихме влизали в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако там присъства ССИ. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях. ССИ не случайно бързо се ожениха със синдикатите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Удълженият срок, в който работодателските съюзи и синдикатите по браншове трябва да договорят новия размер на осигурителните прагове, е 16 септември. Ако бойкотът продължи ефективно, е възможно да бъде обявена нулева година - с непроменени параметри. Другият вариант е министърът на труда да определи праговете административно със среден процент, постигнат в браншовете, в които е имало преговори. Праговете са важни за съставянето на бюджета за догодина.


Според работодателите обаче дори и да не бъдат повишени, приходите в НОИ ще нараснат от само себе си. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев напомни, че след приети наскоро промени в закона работодателите са заплашени от затвор, ако не осигуряват работниците на реалния доход.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Брей,тоз миро пак се уредИ!
  Колко члена има това ССИ?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Да бе кви нови модели джипове има, те осигуровки и не знам си там кво още ще му плащат на матряла !!!

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Миро Гуцата - работодател......Той е създал достатъчно работа за прокурори и следователи, ама те си бъркат в носа...

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Работодател на самия себе си

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Тъпигьоз!Още по времето на Алексей Петров в ССИ върлуваха налудничави непазарни идеи за подпомагане на дребния и среден бизнес.Стремежът им беше да омотат държавата я чрез ББР,я чрез други механизми.Сега сигурно витаят същите духове там.

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#3:"elevation04"]Миро Гуцата - работодател.[/quote]
  Миро е профсъюзен деятел. Вълната го направи министър. Сега е по-фешън да е работодател

 7. 7 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А по въпроса за "смачакното" дело нещо?

 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Любопитно

  [quote#6:"V.Iliev"]Миро е профсъюзен деятел. Вълната го направи министър. [/quote]

  вЪлната или вълнАта ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Сган

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В нормалните страни такЪви политици щяха да бъдат в затвора....

 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "navy":

  Боко си избираше всякакви екзотики за министри в първия си кабинет.

 12. 12 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "V.Iliev":

  То пък защото във втория няма "екзотики"...

 13. 13 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  А истински , а не казионни синдикати няма ли да се създават?
  После що заплатите ниски, а пари за бентлита има.

 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#12] от "buran":

  Е, има напредък. Нали трябва да насърчаваме бавноразвиващите се, за да не се отчаят

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Мирослав Найденов е там с тайна мисия.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Пет работодателски организации в най слабата икономика на ЕС,а може би тези работодателски организации са обяснение защо сме най слабата икономика в ЕС.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Той Мирото пак се уредил, няма празно.

 18. 18 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Т'ва човече що се накраде, когато беше министър . . .
  А внесеното чрез подправени фито-санитарни документи 30 годишно месо от Ирландия . . .

 19. 19 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 462 Разстроено

  До коментар [#16] от "chicago514":

  Ако си слушал внимателно те го казаха. Просто повториха това което се говори от години. Само ниски данъци и инфраструктура не стигат. Трябва спазване на законите, ред и образование насочено към нуждите на икономиката.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#13] от "anarhochristian":
  "А истински , а не казионни синдикати няма ли да се създават?"

  Дайте пример за "истински" синдикати. От това, което съм чел и на което съм бил свидетел синдикатите са или "казионни" - бившите соц синдикати, или изнудвачи с анархистки уклон като френските профсъюзи (съдейки по ника ви те могат да ви харесват) с техните непрестанни стачки и заплахи или откровено мафиотски структури, като американските профсъюзи.

 21. 21 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#20:"grajdanin1"]Дайте пример за "истински" синдикати.[/quote]

  Истинските синдикати са именно анахросиндикатите.
  На тях дължим и 8 часовият работен ден, и 5 дневната работна седмица. Постигнали са го с кръвтта си. И досега честваме 1 май като ден на труда, а всъщност ден на борбата за достойни трудови права и условия, ден да демонстрация на анархистите от 19 век, удавена в кръв и репресии.
  В САЩ синдикатите са принудени да се свържат с мафията за да противодействат на репресиите на полицията. На много места по света мафията се създава именно като форма на защита срещу някаква власт. Ако обърнете внимание на нашето национално-освободително движение, дори и там ще забележим много от атрибутите на мафията. В последствие повечето подобни организации се израждат в криминални и/или теросристични организации, пример е Италия. А у нас най-близо е ВМРО на Ванче Михайлов.
  Говоря за свободно обединение на работници и служители, като контра сействие на организациите на работодателите. Именно на последните дължим съгласувания монопол върху ниските цени на заплащане на труда. А всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.
  И да не забравяме, че термина синдикат възниква именно като наименовани на огранизации на работодатели, чак после се заимства и като термина за обединение на работници.
  Тоест от нас си зависи дали ще са казионни или на самите работници.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#21] от "anarhochristian":

  За мен по-важно е не какво теоретично биха могли да бъдат синдикатите, а какви са били и са до ден днешен практически.
  Въобще не им пука за работници/служутели, членове и прочее, а само да иамт своите позиции.
  Ако прочетеш КТ, ще се хванеш за главата, какво трябва да се осигури на профсъюзните ръководители от работодателя и у нас, това води до там, че само в държавните предприятия те съществуват и дерибействат.
  Да не говорим за предоставените им от държавата сгради и имоти, където ние, данъкоплатците им плащаме сметките.
  А "защитавайки" безумната армия от чиновници, която се издържа пак от нас, като какво можем да оценим тяхното влияние, освен като ретроградно и пречещо на нормалното развитие на страната.
  Да си зададем един прост въпрос, защо миньорите на Ковачки нямат защитници сред днешните профсъюзи, а само тези от Мариците?

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  А, то нашата ситуация хич не е за пример.
  При нас всичко е с краката нагоре.
  И то пак си зависи от хората.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#23] от "anarhochristian":

  Така е и просто опираме до поредния повод да си зададем въпроса, а и да си отговорим, ние аджеба какво искаме и за какво се борим - ако се борим де, защото ако си останем само едни сеирджии, просто трябва да си траем.

 25. 25 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Именно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK