Работодателите са ядосани на съюза на Мирослав Найденов

Бившият земеделски министър и основател на партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) Мирослав Найденов сега е начело на бизнес съюз, обвинен от останалите работодателски организации в съглашателство със синдикатите.

© Анелия Николова

Бившият земеделски министър и основател на партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) Мирослав Найденов сега е начело на бизнес съюз, обвинен от останалите работодателски организации в съглашателство със синдикатите.Четири национално представителни работодателски организации са против същия статут на петата - Съюза за стопанска инициатива (ССИ), оглавяван от бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Причината е слабото според тях присъствие на съюза по браншове и съглашателството му със синдикатите по темата за минималните осигурителни доходи. Те предупреждават, че няма да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако организацията на Найденов остане в него.


Това се разбра от пресконференция на шефовете на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.


Ръководител на Съюза за стопанска инициатива от февруари е Мирослав Найденов, който беше един от приближените на Бойко Борисов хора в първия му мандат, но се принуди да напусне след разразилия се скандал с изтеклия запис на разговор между Найденов, Борисов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, в който те обсъждаха как да бъде "смачкано" водено срещу министъра дело за корупция и принуда. След това за кратко се изявяваше в политиката като учредител на партия "Баста".
В миналото изпълнителен директор на ССИ беше Алексей Петров, но след началото на процеса "Октопод" през 2012 г. съюзът изпадна от тристранката. През февруари тази година Найденов изненадващо оглави организацията именно с амбицията да върне нейната национална представителност и така тя отново да участва в заседанията на тристранния съвет. Това стана в правителствено решение през август.


Сега ССИ е единствената работодателска организация, нарушила бойкота на преговорите със синдикатите за минимални осигурителни прагове догодина.


На пресконференция днес ръководителите на останалите четири съюза се обявиха за пореден път против съществуването на праговете. Те настояват осигуряването да става на реалната заплата, а браншовите бизнес и синдикални организации да договарят препоръчителни индекси за нарастване на осигуровките и заплатите, без да обвързват нечленуващи предприятия, както гласи нератифицирана от България конвенция на Международната организация на труда.


В същото време, по техни данни, ССИ, който е представен само в пет икономически дейности, преговаря със синдикатите.


"Този съюз е допуснат с нечия поръчка. За нас няма никакво съмнение в това. Става въпрос за много фалшификации... Ние ще внесем нашия доклад в Министерския съвет и ще очакваме решение в обратна посока. Надяваме се длъжностните лица, които са си позволили да заблудят Министерския съвет, да си понесат последствията. Ако това не се случи, не бихме влизали в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако там присъства ССИ. Тогава правителството ще трябва да си води разговорите само с тях. ССИ не случайно бързо се ожениха със синдикатите", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Удълженият срок, в който работодателските съюзи и синдикатите по браншове трябва да договорят новия размер на осигурителните прагове, е 16 септември. Ако бойкотът продължи ефективно, е възможно да бъде обявена нулева година - с непроменени параметри. Другият вариант е министърът на труда да определи праговете административно със среден процент, постигнат в браншовете, в които е имало преговори. Праговете са важни за съставянето на бюджета за догодина.


Според работодателите обаче дори и да не бъдат повишени, приходите в НОИ ще нараснат от само себе си. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев напомни, че след приети наскоро промени в закона работодателите са заплашени от затвор, ако не осигуряват работниците на реалния доход.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK