Под 6% от мерките за подобряване на бизнес климата са изпълнени за година

Под 6% от мерките за подобряване на бизнес климата са изпълнени за година

© Георги КожухаровВедомствата са изпълнили по-малко от 6 процента от мерките за насърчаване на инвестициите, набелязани от правителството преди година и допълвани с времето.


На днешното си заседание Министерският съвет е приел отчет за напредъка в изпълнението на Плана за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите. От отчета се разбира, че от общо 118 мерки, включени в плана, към 15 август са изпълнени едва 7 (5.9%). Две трети от мерките са в процес на изпълнение, а по 31 от тях (26.3%) работата още не е започнала.


Изпълнените мерки са свързани с приети промени в Закона за нормативните актове и в Закона за професионалното образование и обучение. Опростена е документацията в системите за самоконтрол на фирми в хранителния бранш, разширени са каналите за достъп до услугите на Агенцията по вписванията, създадени са единни правила за оценка на риска за здравето на работещите на работните им места, съобщи правителствената пресслужба.
Министрите са установили кои мерки са застрашени от провал или забавяне и са наредили на администрациите да положат всички усилия за изпълнението им и наваксване на изоставането.


Изпълнението на мерките ще допринесе за преодоляване на основните пречки пред инвестициите на бизнеса и провеждането на нужните реформи, необходими за подобряване на бизнес средата в страната, информира пресслужбата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK