Изтича срокът на преговорите за минималните осигуровки през 2017 г.

Министърът на труда Зорница Русинова ще трябва да влезе в ролята на арбитър между работодателските съюзи и синдикатите.

© Юлия Лазарова

Министърът на труда Зорница Русинова ще трябва да влезе в ролята на арбитър между работодателските съюзи и синдикатите.Днес изтича удълженият срок, в който работодателите и синдикатите трябваше да се разберат за минималните осигурителни прагове за догодина. От това зависи съставянето на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., а оттук и на държавния бюджет.


Съгласие обаче едва ли ще бъде постигнато. Работодателските съюзи отказват да преговарят, защото според тях минималните осигурителни прагове вече са изживели времето си и трябва да бъдат отменени, а осигуряването да става на реалната заплата. Според синдикатите, ако правителството се поддаде на "агресията на работодателите", страната може да се върне в началото на века, когато цели предприятия се осигуряваха на минимална заплата.


Преди ден министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова потвърди пред "Сега" за подписани споразумения в пет от общо 85 сектора без да ги назовава. По-късно стана известно, че браншовите организации, водили преговорите, оттеглят подписите си.(бел. ред. - Българската туристическа камара, Съюзът на търговците в България, Асоциацията на българските ползватели на дървесина, Българска технологична платформа в горския сектор).


Министърът заяви, че ще реши дали да налага административен ръст в секторите без договорки, след като изтече днешният краен срок. Според финансовия министър Владислав Горанов, ако няма споразумения, в най лошия случай годината ще бъде обявена за "нулева" и ще останат да действат сегашните нива. Според него минималните осигурителни прагове все още имат своята роля, защото нивото на сивата икономика е твърде високо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK