НЕК ще получи пари от бюджета, за да плати оборудването за АЕЦ "Белене"

Момент от посещението на премиера Бойко Борисов на площадката на АЕЦ "Белене" през март 2010 г., която той нарече "гьол".

© Анелия Николова

Момент от посещението на премиера Бойко Борисов на площадката на АЕЦ "Белене" през март 2010 г., която той нарече "гьол".Правителството ще отпусне от бюджета сумата, нужна на НЕК, за да се разплати с "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене" от чието строителство първият кабинет "Борисов" през 2012 г. се отказа.


Това предвижда законопроект на кабинета, който трябва да се одобри и от Народното събрание. Междувременно се разбра, че на извънредно съвместно заседание днес енергийната и бюджетната комисия ще разгледат законопроекта.


В допълнение, за да се изплати сумата, Европейската комисия трябва да одобри тази държавна помощ.
Колко е държавната помощ


В проектозакона на кабинета се посочва, че това ще стане с увеличаване на бюджета на Министерството на енергетиката, което е принципал на НЕК. Държавното дружество се явява поръчител на оборудването и съответно длъжник.


В средата на юни стана известно решението на Арбитражния съд в Женева по иск на "Атомстройекспорт", според което България в лицето на НЕК е осъдена да плати 620 млн. евро при иск за 1.2 млрд. евро от руска страна. След това България започна да търси възможности за продажба на оборудването, за да успее да го плати, но досега купувач не е известно да е намерен. След това правителството започна да лансира тезата за евентуалното дострояване на централата. Междувременно за всеки ден неплащане на присъдената сума НЕК трупа дълг от 167 хил. евро от лихви.


В решението на правителството, резюмирано в съобщение до медиите, не се посочва сумата ("В общи линии, около милиард и триста ще заминат и в посока пък на руските компании", казва на заседанието премиерът - бел. ред.), която възмездно ще бъде предоставена за това плащане. Уточнява се само, че НЕК няма да дължи лихви за трансфера от бюджета и няма да предоставя обезпечения.


Само преди дни министърът на икономиката Теменужка Петкова обяви, че до края на годината ще бъдат платени 400 милиона евро, или основната част от определеното с решение на арбитражния съд в Париж задължение за изработеното оборудване за АЕЦ "Белене".


Те поръчват, ние плащаме


По време на заседанието на правителството министърът на енергетиката Теменужка Петкова представя кратка хронология на проекта, в която обяснява, че въпросното оборудване, което сега трябва да се плати, е поръчано през 2008 г. от двама бивши вече изпълнителни директори на НЕК, които са подписали поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" въпреки липсата на договор между двете страни и освен това не са уведомили принципала - министерството, за това. Стойността на поръчаното оборудване тогава е 673 млн. евро, посочва Петкова, което се вижда от разпространената стенограма от Министерски съвет.


От информацията, предоставена от нея, се разбира, че единият поръчан реактор е изцяло готов, а другият - 90 процента. Към 20 септември България дължи общо 628 957 596 евро - главница и лихви. "До края на годината, ако това плащане не се извърши сега, а се извърши до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне 646 милиона 230 хиляди 132 милиона евро или това ще бъде малко над 1 милиард 200 милиона", обяснява Петкова.


Сега се плаща, а после се търси споразумение


Тя казва и че решението на съда не е обжалвано, тъй като липсвали основания за това по отношение на главницата. Обжалван е размерът на лихвата, по което съдът още не се е произнесъл. Освен трупането на лихви всеки ден има опасност и "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност. Това пък ще направи предсрочно изискуеми двата облигационни заема, изтеглени от БЕХ, в чиито състав е НЕК, предупреждава министърът.


При разговорите с "Атомстройекспорт" се изяснило, че България трябва да направи някакво, макар и частично плащане, за да може после да се водят преговори за "определени споразумения", обяснява Петкова.


Финансовият министър Владислав Горанов вметва, че разчита на НЕК и Министерството на енергетиката през следващите месеци да направят нужното, за да се върне поне частично отпусната сума в бюджета.


"Надявам се, с този акт, бързо парламентът да приеме този закон, за да гарантираме, че повече няма да се направи нещо впоследствие с тези пари, отивайки в "НЕК", обобщава премиерът.


Двамата с министъра на енергетиката неколкократно обясняват, че това правителство наследява поети ангажименти от техни предшественици и трябва да ги плаща.


Взимаме оборудването и ще после ще видим


"Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от "Южен поток", които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам", обяснява Борисов.


"Въобще, много им е хубаво на тези правителства да взимат решение, популистки да обявяват колко мислят за даден сектор, но после да дойде някой да ги плати. И все пак напомням, че имаме още триста милиона евро да плащаме за влаковете 2006 "Сименс", нали, Московски. Купили си влакове 2006 г., само забравили да ги платят, отложили някой друг да ги плати, те просто да се снимат с влаковете, че са докарали нови влакове. Така че и догодина ще събираме пари за вересиите", заключава премиерът.


От думите му се разбира, че до днешното решение се е стигнало след обсъждане на казуса с министъра на финансите, на енергетиката и вицепремиера Томислав Дончев.


"Разсъждавахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса – но, за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях – дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори", разказва министър-председателят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Гневно

  НЕК да бръкне в джобовете на дългия Енженер, който заформяше идиотски договори за АЕЦ ''Белене '' и на красавеца Дянков, който пък юнашки щеше да пляска руснаците и спря проекта юридически неграмотно!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Като всеки друг път, мат'ряла го отнесе , в частност този дето плаща данъци !

 3. 3 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Борисов излезе доста скъп на българския народ.

  God bless Russia!
 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 445 Весело

  Дневник, липсва другия лаф на Баце за приятелите ни в енергетиката - милиард и двеста милиона към Русия за Белене и милиард и триста милиона към САЩ за Мариците.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Правителството ще отпусне от бюджета сумата, нужна на НЕК, за да се разплати с "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене" от чието строителство първият кабинет "Борисов" през 2012 г. се отказа.Ура,другари.Бюджета сме ние.Ние ядем солта,нас ни бият с тоягите,ние плащаме.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Каквото и да си говорим, парите ще ги платим всички ние, макар че единици забогатяха покрай Белене.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Гневно

  Ако бяхме държава с нормална прокуратура, то Крадлив Симо, Гоце, Р. Овч., СерГей и БогуНЕмил Манчев трябваше отдавна да са в затвора!

  Сега ни чака КТБ-2 / БеляНЕ-2 с хъбчето на ББ!

  Но щом Бисеров е невинен!

  Всяка надежда тука оставете!

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]НЕК да бръкне в джобовете на дългия Енженер, който заформяше идиотски договори за АЕЦ ''Белене '' и на красавеца Дянков, който пък юнашки щеше да пляска руснаците и спря проекта юридически неграмотно!!! [/quote] Има договорка! ПоУтик в затвор да не влиза!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Да плащат и да се приключва.
  Тъкмо в момента нещо мъдруват за чинията на Бузлуджа, асансьор щели да правят, това-онова, да сложат и двата реактора там, да ги направят на розоварна ли, казан за ракия ли, и да им се радваме за вечни времена.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Какъв е срока на доставката ??? Не доставят ли в срок, трябва да си заведем ние дело.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Борисов, Борисов, колко пъти трябва да ви се обяснява, че такива чудовища като НЕК и БЕХ трябва да бъдат закрити. Никой не успя да ми обясни защо се налага да ги има тези структури освен, че мазни директори си назначават силиконовите любовници за секратарки на огромни заплати.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3298 Любопитно

  Това е най-чистият начин веднъж и завинаги да прекратим тази кражба!Да отсечем пипалата на руската зависимост "Белене"

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на Хитър Петър
  Хитър Петър
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "...е поръчано през 2008 г. от двама бивши вече изпълнителни директори на НЕК, които са подписали поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" въпреки липсата на договор между двете страни и освен това не са уведомили принципала - министерството, за това..."

  мммм да, така става като няма кой да наказва в "държавата"

 14. 14 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"vassilun"]Крадлив Симо, Гоце, Р. Овч., СерГей и БогуНЕмил Манчев[/quote]

  Списъка не звучи изчерпателен. По Белене и Цанков Камък - добре, но заробващия договор с Мариците... От кое правителство тръгва? Всичките са за при бай Ставри, на санаториум

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Гневно

  [quote#6:"Роси"]макар че единици забогатяха покрай Белене.[/quote]

  "Единиците" съм ги изброил по-долу! Не съвсем изчерпателно, но и тези стигат!

  Най-гадното е, че Русия плаща на петата си колона в България с нашите пари!

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Много удобно сте пропуснали да споменете думите на Боко точно между реакторите и влаковете за подарените 1,3 милиарда на американските централи за.. "готовност" Пропагандата върви..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Гневно

  [quote#14:"Грант-коментатор"]Списъка не звучи изчерпателен. По Белене и Цанков Камък - добре, но заробващия договор с Мариците...[/quote]

  Стига с тези "Марици"! Нямам против да се разследва и този договор, но защо не се разследва как се поръчва оборудване БЕЗ никакъв договор!?

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 997 Неутрално

  НЕК да вдигне цената на тока 18 пъти,каквито бяха прогнозите.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Значи ли това,че пожизнената президентска пенсия на Гоце,ще отиде направо към бюджета,за да се погасява някаква малка част от този дълг?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "ostin22":

  "Американски" централи с управител рускиня- и тук е една ДС -КГБ завера ама прокурата няма време за разследване на такиве неща!

 21. 21 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Как точно си представят, че ще отпуснат парите от бюджета? Това е незаконна държавна помощ!

 22. 22 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Те поръчват, ние плащаме"-
  Бойко,
  ако не кажеш имената, които ти лично криеш зад местоимението "Те" ти си съучастник в това престъпление.
  Защото плащането ще е от всички нас - данъкоплатците!
  А ти си един от престъпниците, които трябва да бъдат съдени !
  И си престъпник, дотогава дакато укриваш имената на съдружниците си в това престъпление!

  The best way out is always through Robert Frost
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Гневно

  "По време на заседанието на правителството министърът на енергетиката Теменужка Петкова представя кратка хронология на проекта, в която обяснява, че въпросното оборудване, което сега трябва да се плати, е поръчано през 2008 г. от двама бивши вече изпълнителни директори на НЕК, които са подписали поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" въпреки липсата на договор между двете страни и освен това не са уведомили принципала - министерството, за това."

  Цацаров, това ще се разследва ли?

 24. 24 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 573 Любопитно

  НЕК ще получи пари от бюджета, за да пусне риба в гьола в Белене.

 25. 25 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Нещо виновни няма ли? Риторичен въпрос.
  България - държава на схемите и евтините политици.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Те поръчват, ние плащаме
  -----------------------------------------

  И така,докато

  ВСЯКО ГОЦЕ СЕ ЗАИМА С ХОТЕЛ

  Г Н У С

 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#20] от "bobbyperu":

  Важното е, че паричките отпътуваха за Ню Йорк.. С изключение на тези за фондацията на Костова и "лабораторията" на Костов, разбира се..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Съветското оборудване сред управляващите ще построи - АЕЦ - Белене.

 29. 29 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#14:"Грант-коментатор"]Списъка не звучи изчерпателен. По Белене и Цанков Камък - добре, но заробващия договор с Мариците... От кое правителство тръгва? [/quote]
  Договора го подписва Р.Овч.. Докато не получиха гаранция от държавата, че ще им изкупуват тока АИеС не започнаха да строят. Полюбопитствай малко в нета и ще намериш инфо.

 30. 30 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#9] от "dogwoman":


  "Да плащат и да се приключва. "
  -----
  Това с приключването сигурно ли е, че точно преди един месец нашият велик премиер разтръби следното - "Решението за "Белене" е да се строи от частници с държавна помощ."

  И два дни по-късно един аген Гоце пропя и той:
  "Да се хванем и да си реализираме АЕЦ "Белене"

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  [quote#23:"vassilun"]въпросното оборудване, което сега трябва да се плати, е поръчано през 2008 г. от двама бивши вече изпълнителни директори на НЕК, които са подписали поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" въпреки липсата на договор между двете страни и освен това не са уведомили принципала - министерството, за това." [/quote]
  Аллоооуууууу,
  какооооо....
  Ами утре,ако някоя пияна чистачка
  се обади в Атомстрой и поръча
  друго оборудване,тогава кво праим ?!
  Пак ли МИЛИАРДА ще го изпишете
  от бюджета...
  ГНУСНИ СТЕ ОТВСЯКЪДЕ

 32. 32 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Уникалните глупаци от подбалкана първо платиха 3 милирда за Белене после си го затвориха а сега ще платят още глоба от милиард а накрая ще продадат най-верочтно на безценица оборудването на Турция да си построи безплатно ядрената централа. Въобще само от Белене и окраждането на КТБ България губи към 4 милирда евро. По около 4000лв на работещ у нас. И това на фона на тоталната мизерия в сравнение с всички страни на ЕС е безумие и престъпление с исторически пропорции. И това е само върха на айсберга който ще ни потопи.

 33. 33 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#19:"sashobal"]

  Значи ли това,че пожизнената президентска пенсия на Гоце,ще отиде направо към бюджета,за да се погасява някаква малка част от този дълг?[/quote]

  Не само!
  И нЕкое друго хотелче, и марковите пушчици, и апартаментчетата.
  С тези големи членове, които ни завря ...

 34. 34 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 772 Неутрално

  [quote#12:"messera"]Това е най-чистият начин веднъж и завинаги да прекратим тази кражба!Да отсечем пипалата на руската зависимост "Белене"[/quote]
  ... така е, но само в комплект с раирани пижами и конфискувано лично имущество на подписалите и подбудителите им. Бай Ставри чЕка...

  Колкото повече, толкова повече!
 35. 35 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deinio":

  Виновни ще има колкото за КТБ, евентуално и по-малко.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 36. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Засега знаем едно име на извършител, в ролята на помагач, на това престъпление:
  То е:
  Бойко Борисов.

  The best way out is always through Robert Frost
 37. 37 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Защо си толкова сигурен, ти ли нареди превода?!

 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  [quote#10:"442"]Не доставят ли в срок, трябва да си заведем ние дело. [/quote]
  По-точното е,че
  НЕ ДОСТАВЯТ ЛИ В СРОК
  НЕ ИМ СЕ ДЪЛЖИ ПЛАЩАНЕ
  Едното е ОБВЪРЗАНО С ДРУГОТО
  Друго дело не трябва да се води
  Решено е в приключилото дело

 39. 39 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5396 Неутрално

  Последния етап от многогодишната кражба от данъкоплатеца.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  [quote#36:"Realistka"]Засега знаем едно име на извършител, в ролята на помагач, на това престъпление: [/quote]
  Престъплението е в ИЗПИСВАНЕТО НА ЕДНИ
  СТОТИЦИ МИЛИОНИ ОТ БЮДЖЕТА
  Подписването,може то да се разглежда
  като действие на помагач....

 41. 41 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "Бюджетът" т.е. Ние плащаме за нещо, което никой не знае дали е произведено - НЕК фалира и руснаците си го купуват с нашите пари - Бойко Т отново е ядосан.

 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#37] от "bobbyperu":

  Де да бях.. Само доста наивен човек не би го поставял под съмнение.. Както се пееше в песента ..Вдигни очи, виж този свят.. и прогледни.. Последното е от мен..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Значи очевадно е че политикните са поставени лица , а истинските диригенти са зад кадър и им дърпат конците. А истината е ,че България я дърпат надолу и я ограбват както външни така и вътрешни и затова е най-бедната държава в Европа. И продължава да обеднява, макар че сега не се забелязва от матряла защото се взимат милиарди заеми.

 44. 44 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#39:"pet_fire"]Последния етап от многогодишната кражба от данъкоплатеца.[/quote]

  Няма да е последният, а поредният!

 45. 45 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#38] от "Hawaii":

  Аааа, ве само ще върнат парите, ами и обезщетение ще платят дето са излъгали съда.

 46. 46 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Никакво бъркане в бюджета!
  Никакво теглене на нови заеми!
  Бойко,ь
  аз не съм те карала насила да приемеш поста на премиер!
  Кагато ти предлагаха, кой ти пречеше да отговориш:
  - Аз не съм годен за такава работа!
  Кой те застави насила?!

  The best way out is always through Robert Frost
 47. 47 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Това, което събрахме като повече пари в бюджета за две години, е 3,7 млрд. лева. Знаете, че преди 5-6 месеца платихме за американските централи 1,3 млрд. лева – абсолютно корупционна сделка на времето, вместо да отидат за социална дейност, заминаха за двете централи.

  http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-aetz-belene-izbori2013-23950368?nt=4

  Stupid people make me sick
 48. 48 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори"
  Най-после нещо умно да чуя.А както се вижда,май не време липсва,а инвеститори...което е доста показателно..

 49. 49 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 677 Любопитно

  И тук изниква резонният въпрос-Ще вдигнат ли цената на тока , за да покрият дупката в НЕК?Друг е въпроса , че тази компания трябва да се закрие...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  България трябва да направи някакво, макар и частично плащане, за да може после да се водят преговори за "определени споразумения"
  защо никой не обръща внимание на това . 9 споразумения секретни подписани до сега . следват нови . защо решението на арбитража не се публикува ? след като ще се плаща от бюджета защо продължава да е тайна . как и защо ЕС допуска плащане от бюджета .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на chugunitz
  chugunitz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вината е на тези, които провалиха проекта. Толкоз.

 52. 52 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Представете си само тези пари инвестирани директно в образование култура и наука!

 53. 53 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Бойко си повярва, че е безсмъртен!
  Той може да е безсмъртен, но остатъка от живота си може да прекара в затвора, ако продължава да прикрива тези хищни крадци!
  Той е част от тях! докато крие от нас, данъкоплатците, техните имена!

  The best way out is always through Robert Frost
 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#16:"ostin22"]подарените 1,3 милиарда на американските централи за.. "готовност"[/quote]

  Те тея неща са по схемата с 16- тях % държавногарантирана печалба и са навързани.

  Нали се хвалеха че имало близо 4 милярда евро инвестиции във фото и екотоци. Тука матряла треба да събира по 500 млн на година за печалбата. Обаче тея като бачкат, винаги треба да седи и резерв за в случай че излезат облаци или спре ветъра. Та американските Марици могат и само да си седят резерва без да произвеждат нищо и пак им се полагат 16% от 1,5 милярда - 250 млн на година.

 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  Дерибеев,
  не ми дрънкай глупости за секретност. Защото от нас, данъкоплатците, няма да се искат виртуални пари, а реални!

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Да плати Гоце, Р.Овч,.. и енергийната номенклатура, която ги спонсорира.... А, чакай..

 57. 57 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "ostin22":

  Е места за къде да отидат парите бол....и се съмнявам,че ще Ню Йорк то си има Бахами,Бермуди,Лихтенщайн...офшори колкото искаш, въпроса е че за матряла може да са "холандци", "американци", "папуаси" ама схемата е една и руснаци и наши са замесени!

 58. 58 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Честито на всички, за пореден път "социалистите" намериха начин да измъкнат някой лев от народа и да го подарят на господарите си в Кремъл.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 59. 59 Профил на fnd38686576
  fnd38686576
  Рейтинг: 674 Неутрално

  пак ще плащаме на крадливите комунисти

 60. 60 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  що от бюджета бе, я златния гълЪп да вади пачките, нали Гоце му направи конституционната реформа, ай ся да почерпи

 61. 61 Профил на yupeee
  yupeee
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  И аз това питам. Това е откровено нарушение на Европейското право в частта за забранените държавни помощи.

 62. 62 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "че въпросното оборудване, което сега трябва да се плати, е поръчано през 2008 г. от двама бивши вече изпълнителни директори на НЕК, които са подписали поредното допълнение към споразумението с "Атомстройекспорт" въпреки липсата на договор между двете страни и освен това не са уведомили принципала - министерството, за това."

  Така, двама идиоти са сложили подписите си под поръчката, а сега ние трябва да плащаме всичко с лихвите. И сигурно тези двамата са на свобода и никой не ги закача. Вече да му писне на човек да слуша за далавери за стотици милиони и прокуратурата да мълчи като партизанин на разстрел.

 63. 63 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#47] от "Хакуна Матата !":

  Тия двете централи ще произведат нещо, хора работят там и ще получат заплати, а братските 1.3 млрд лева ще ги пишем на сметката на гьола. Е, айде,... някой верни другари ще получат поредния милион комисиона, който иначе можеше да отиде за социални дейности...

 64. 64 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1754 Гневно

  Онова Горановчето след като плати не да ми вдига данъци и акцизи а да заведе Регрсни искове срещу всички виновни длъжностни лица като запорира цялото им имущество а на деца и внуците им да си докажат доходите ако не могат конфискация и продажба на реална цена и парите в бюджета инак ще види гьостерица посред бял ден.
  Дългият инкасатор да му запорират цялата заплата в Лукойл има голяма пенсия и нея запор на половина.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 65. 65 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  [quote#64:"Танас"]Онова Горановчето след като плати не да ми вдига данъци и акцизи[/quote]
  " И сутринта на съвещанието с приходните агенции, МВР, БОП, прокуратурата, съм им дал задача до края на годината допълнителни триста милиона да съберат, за да можем да покрием това, което поехме като ангажимент и към хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата. Това е положението."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 66. 66 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1754 Гневно

  "Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от "Южен поток", които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам", обяснява Борисов.
  ===============
  Баце още от сега ни подготвя за догодина как ще плащаме некой милиард и за Южен поток.
  Цялата власт е в тебе бре защо нищо не правиш а само се оплакваш и всички ние да плащаме ?
  АЕЦ ''БелеНе" - КТБ - ЮП = близо 8 000 000 000 !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 67. 67 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#7:"vassilun"]Ако бяхме държава с нормална прокуратура, то Крадлив Симо, Гоце, Р. Овч., СерГей и БогуНЕмил Манчев трябваше отдавна да са в затвора![/quote]
  Апелативният съд в Пловдив отмени задържането на кмета на Перущица Ради Минчев. Втора съдебна инстанция потвърждава, че "няма обосновано предположение" Ради да е поискал подкуп. Преведено на човешки език - прокуратурата няма НИЩО. НИ-ЩО.
  Останалите две смешни обвинения (за присвояване на 13 хиляди лева и някакъв документ), освен, че не обосновават задържане, ще паднат по реда си. Защото няма такива деяния.
  Остава въпросът кой ще поеме отговорността за тази нагла предизборна акция, за доброто име на един цял Перущенски род с неопетнена от столетия репутация, за малкото дете, което не знае, защо баща му не се прибира вкъщи? #KOЙ?

 68. 67 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#64] от "Танас":
  [quote#64:"Танас"]Дългият инкасатор да му запорират цялата заплата в Лукойл има голяма пенсия и нея запор на половина.[/quote]
  АЗ го видях този. Показаха ми го. Живее в "манастирски ливади" и се движи с бодигардове. Като плъх се вмъкна от вратата на входа в колата. Страх го е за скъпоценния му живот!

  The best way out is always through Robert Frost
 69. 69 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Даваме парите за оборудването, пък после ще видим...бедни ми данъкоплатецо...с тези управленци..ще ти свалят десет кожи...

 70. 70 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 413 Гневно

  Честито шарани! Инкасираха ни по 650 лв. от джоба на всеки работещ: 1 300 000 000 лв. / 2 000 000 работещи = 650 лв. На българина ако му бръкнеш в джоба да му вземеш 10 лв. и те види ще стане скандал и бой. А ако ги източиш със схеми и врътки простия мат'реал хич и не се усеща. Около 1.5 млрд. вече се похарчиха за Белене (извън тази сметка за реакторите) или 750 лв. на калпак, плюс сега 650 лв., плюс чрез КТБ - по 2000 лв. и т.н. Иначе се радват на 30 лв. по избори...

 71. 71 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 442 Гневно

  Очевидно БЕЛЯ-НЕ ще е първата насипна атомна централа в света и тъй като вероятно никога няма да заработи, то 1 kWh ще ни струва 1 200 000 000 лв. - е за тия пари можеше да кабел до Слънцето да опънем.

 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  [quote#62:"proza"]Така, двама идиоти са сложили подписите си под поръчката, а сега ние трябва да плащаме всичко с лихвите[/quote]
  https://www.me.government.bg/files/useruploads/files/parlamentaren_control/554-06-768.pdf
  обърни внимание да допълнение 5 . не са били упълномощени да подписват . и следва
  " Чл. 301. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Когато едно лице действа от името на търговец без представителна власт, се смята, че търговецът потвърждава действията, ако не се противопостави веднага след узнаването.

  [iii] Чл. 42. Лицето, от името на което е сключен договор без представителна власт, може да го потвърди. За потвърждаването се изисква същата форма, която е предвидена за упълномощаването за сключване на договора.

  [iv] Чл. 301. (Нов - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Когато едно лице действа от името на търговец без представителна власт, се смята, че търговецът потвърждава действията, ако не се противопостави веднага след узнаването."
  подписвай допълнение 6 легитимират поръчката .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]НЕК да бръкне в джобовете на дългия Енженер, който заформяше идиотски договори за АЕЦ ''Белене '' и на красавеца Дянков, който пък юнашки щеше да пляска руснаците и спря проекта юридически неграмотно!!! [/quote]

  Това отнема възможността Премиерът Слънце да излезе пред медиите и да изкара предишните виновни щото договрът беше прекратен от първото управление на ГеРп.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 74. 74 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Да почакат, сега като забранят транзакции с мужиците могат да ги въртят до 3000 година. Мужиците и без това гладуват та няма да има разлика ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 75. 75 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Кои са тези двама изпълнителни директори. Това държавна тайна ли е? И как така имат право да подписват нещо, което ще го плаща българския народ?

 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  [quote#3:"garincha"]Борисов излезе доста скъп на българския народ.[/quote]
  Защото урежда борчовете, които червените задници ни навлякоха ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Дайте още пари на корумпирания Рашистан!

  klimentm
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#68] от "Realistka":
  Има защо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Весело

  От корумпираното българско правителство с любов!

  klimentm
 80. 80 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Някой чуди ли се още защо сме най-бедната страна в ЕС? Докато такива престъпници като Бокоолу ни управляват, така ще е.

 81. 81 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"dogwoman"]Да плащат и да се приключва. [/quote]
  Точно с тези думи съм го казвал поне 10 пъти тук. Ама вашите хора цяло лято се почесваха, а вие тук ги защитавахте като матросовци.
  А междувременно лихвите си се трупат...

  Who Is John Galt?
 82. 82 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Xа ха ха Pусия с помощта на назначените български политически партии и българска олигархия продължава източването на българската хазна в посока Pусия.и като си помислиш колко заблудени хора русофили има в бг,пълни мазохисти!Oвча нация,коиято напълно си заслужaва периодичното стригане!Борисов е поредната руска лимонка,герб също-бедни ми българино!

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 83. 83 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#32] от "sqrt":


  [quote#32:"sqrt"]Уникалните глупаци от подбалкана първо платиха 3 милирда за Белене после си го затвориха а сега ще платят още глоба от милиард а накрая ще продадат най-верочтно на безценица оборудването на Турция да си построи безплатно ядрената централа. [/quote]

  С първата част съм съгласен, за глупашкото изхвърляне с Белене, макар и че и това не беше глупост а далавера за нашите и пореден опит на Русия трайно да ни хване за гушите и разбира чрез агитация и пропаганда да се пусне приказката за евтиния ток.
  Но с втората част, за "безплатната" централа на Турция си е също само приказки. Руската централа в Турция, която е нещо като беленската, трябваше да започне да се строи в края на 2013, ама и първа копка няма - питай братушките какво им пречи. Финансирането също е тяхно и поради това, по договора, който беше съвсем публичен, цената на изхода трябваше да 12,36 щатски цента за киловат и закупуването на 75% от енергията с гарантирано закупуване от държавата, та те, братушките за 15 години да си върнат инвестицията - нислите ли, че ако ние бяхме тръгнали да строим беленската централа, щеше да е различно? Тогава щяхме да видим какъв микс щеше да ни се получи и Мариците и ВЕИ, щяха да ни се видят слаба бира.
  Ако можем след това да продадем нещо, да си върнем чадт от загубите - берекет версин, но ако тръгнем по пътя на Гоцевия шлем, съвсем ще го закъсаме.

 84. 84 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Пазете си джобовете! Внимание К Р А Д Ц И !

 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  И сега ако пак няма осъдени, особено онези двамата - подписали този за(г)робващ дог... споразумение...

 86. 86 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Четири милиарда лева отделени от бюджета за покриване на кражбата и разпиляването от КТБ и безумен, ненужен проект, какъвто е "Белене".С тези пари можеше да се направят много полезни неща.А се равняват на двугодишните нето плащания от ЕС.И какво е очакваното справедливо наказание за виновниците: единия крадец седи в Белгад и дава интервюта, а енергийната мафия си живей живота и никой даже не и' търси отговорност. Липса на държавност. За морал да не говорим. После се чудим, защо в огромната си част живеещите в България са нихилисти и социално резигнирани.

 87. 86 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  Икономистът Лъчезар Богданов е изчислил какво ни струва на нас, огромното множество дребни данъкоплатци, решението на правителството на Борисов да плати на руснаците с бюджетни пари.
  Тъжна тема за размисъл, защото винаги в моменти на плащане премиерът предпочита да мълчи. Когато отпуска фискални средства за нещо полезно, обаче, винаги той "плаща" - в 1-во лице, ед. ч. Та какво бихме си спестили със сумите, дължими на "Атомстройекспорт":
  http://offnews.bg/news/Ikonomika_59/Lachezar-Bogdanov-Kogato-darzhavata-greshi-plashtame-vsichki-nie_636386.html

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 88. 88 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#87] от "Bramasole":

  ++++++ Л.Богданов дава хубави примери, кръга на които би могъл да се разшири десетократно.Понякога се чудя за какви незначителни каузи обществото реагира остро и как за такива безумия, като "Белене" , някак се примирява, храни илюзии и не реагира адекватно.

 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  А бюджета ще бъде запълнен с изпросената помощ от ЕС.
  Така ще излезе, че ЕС ще платят дълга към Русия, който гоцевчетата измайсториха докато бяха на власт, а защитата на България ще си остане на същото дередже!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#76:"Храбър"]Защото урежда борчовете, които червените задници ни навлякоха ли? [/quote]

  Не заради това. Щеше да ни се разминат теиз пари ако ГеРп незнайно защо решиха да прекратят договора предсрочно, седмица-две преди изтичането му по последният подписан анекс. Та за това - поне такава е мълвата.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 91. 91 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Подписалите, поръчалите и тези направили всичко възможно да загубим арбитража да плащат. Тоест БСП, ДПС и Герб. Аз отказвам отново да субсидирам руските мафиоти, в допълнение на всекидневното субсидиране, което правим през Лукойл, Газпром и т.н. После със същите тези пари те си пазаруват партии, прокурори и марионетки на всички нива!

 92. 92 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Мартин Димитров:
  Какво стана с разследването за АЕЦ Белене?!
  Сега се дължат неустойки по Белене заради поети безумни ангажименти. Как може да поръчаш реактори без договор?! Как може да поръчаш оборудване без осигурено финансиране?! Всички тези нарушения са описани в докладите на АДФИ и са дадени на прокуратурата.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Весело

  [quote#90:"Thracian"]Щеше да ни се разминат теиз пари ако ГеРп незнайно защо решиха да прекратят договора предсрочно, седмица-две преди изтичането му по последният подписан анекс. [/quote]
  Не ми е работата да защитавам ГЕРБ, но ако Гоце-Станишев и тяхната червена банда не бяха подписали този заробващ договор изобщо нямаше да имаме този проблем.
  А иначе те са се навили на тази далавера НАПЪЛНО ЗНАЙНО ЗАЩО!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  [quote#74:"ivanchoLA"]Да почакат, сега като забранят транзакции с мужиците могат да ги въртят до 3000 година. [/quote]
  Тукашните ТОЛСТОИСТИ
  затова точно са се разбързали
  Зер,да не хлопне мандалото
  и ДА НЕ МОГАТ ДА ПЛАТЯТ НАВРЕМЕ
  ДАНЪК "Р У С И Я"

 95. 95 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Мартин Димитров-Какво стана с разследването за АЕЦ Белене?!
  Сега се дължат неустойки по Белене заради поети безумни ангажименти. Как може да поръчаш реактори без договор?! Как може да поръчаш оборудване без осигурено финансиране?! Всички тези нарушения са описани в докладите на АДФИ и са дадени на прокуратурата. -----Явно за някои е по лесно да платят, вместо да поискат отговорност от виновните лица.. Защо ли?

 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  [quote#80:"herbaltea"]Някой чуди ли се още защо сме най-бедната страна в ЕС? [/quote]
  Защото ПЛАЩАМЕ ежегоден

  ДАНЪК "РУСИЯ"

  в размер на МИЛИАРДИ ДОЛАРИ и ЕВРО

 97. 97 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#88] от "glaxo":
  Л. Богданов е показал на хората точно какво губят. Защото чичо от село най-вероятно не е разбрал като следствие от врътките на Милен Велчев с държ. дълг колко е загубила държавата, но си е направил сметка след изказването на Цветанов за годините трудов стаж на родителите на съпругата му /като обяснение за дарените суми за шестте апартамента/.
  Крайно време е да започнем да мислим, преди да гласуваме на избори. Да преосмислим, че уж безболезнените реформи на практика са много скъпи.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 98. 98 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 236 Весело

  ха ,ха , двама директори подписали договор , без знанието на ;големия шлем; и компания , палячовщини

 99. 99 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#97] от "Bramasole":

  +++++++Напълно съгласен.Само последния абзац не зная как да се случи и къде са тези 100 държавни мъже, които биха променили с твърди, отговорни действия балканските табиети и деструктивното обществено мислене, в което морала и гражданския дълг са само мъгляви понятия. Поздрави!

 100. 100 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Гневно

  Крайно време е това икономическо безумие да бъде окончателно спряно.България да плаща по-бързо дължимите суми на "Атомстройекспорт" и да се свършва!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK