Бобовдолски миньори стачкуват под земята

Бобовдолски миньори стачкуват под земята

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Около 600 миньори от рудник "Бабино" на мини "Бобов дол" ще бъдат съкратени, по данни на синдикати от мината. Документите за предстоящите съкращения са внесени вчера в "Бюрото по труда" в Дупница. Това каза лидерът на синдиката "Подкрепа" в мините Чавдар Иванов, цитиран от БТА.


Сутринта в забоите са влезли 120 човека, които са заявили, че няма да излязат след завършването на смяната. Според синдикатите, основните искания на протестиращите са свързани с намалените с около 22-23 процента трудови възнаграждения от август насам.


В "Бабино" работят около 700 миньори и хора по поддържането на съоръженията. Според минни експерти заради дълбочината на залежите добивът на въглища в рудника излизал скъпо.
Хора от ръководството твърдят, че миньорите ще бъдат пренасочени към други рудници на мини "Бобов дол", и "Открит въгледобив" в Перник, всички стопанисвани от Христо Ковачки, информира БТА.


От инспекцията по труда в Кюстендил са информирали, че извършват проверки по спазването на правилата при спирането на технологичния добив на въглища.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK