Ако празникът е в неделя, понеделникът ще е почивен ден, сливането и отработването отпадат

Зорница Русинова

© Юлия Лазарова

Зорница РусиноваПравителството вече няма да пренарежда работните дни, така че около празник да се събират повече дни почивка, които да се отработват в следващи съботи. За сметка на това, ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът също ще е почивен. Тази идея обяви пред медиите министърът на труда Зорница Русинова, цитирана от БНР.


"Примерно, шести май следващата година се пада в събота, почивен ден ще е понеделникът, така че няма да има официални празници, които да бъдат загубвани от хората като официални празници и да бъдат компенсирани със сливане пък на други, които се падат в четвъртък или във вторник", даде пример Русинова. Ако официалният празник се пада във вторник например, почивен ще е само вторникът, а ако някой иска по-дълга почивка, ще се наложи да си вземе отпуска, допълни тя.


Русинова ще предложи промяната в Кодекса на труда след настояване на бизнес организациите. Според тяхно становище от дългите празници само за тази година загубите на икономиката са около 300-400 млн. лв. Например, през май е имало 18 работни и 13 почивни дни. През септември национално представителните работодателски организации изпратиха писмо до парламента с искане за отмяна на сливането на почивни дни и отработването им впоследствие. В писмото си те изтъкват, че досегашният начин на празнуване се отразява добре на туризма, транспортните фирми и търговията, докато производственият сектор е ощетен.
Проблем според работодателите е и това, че докато България празнува, "в чужбина се работи на пълни обороти". По техни данни страната е сред страните от ЕС с най-много национални празници, обявени за почивни дни, а отработването им в събота е неефективно.


Според синдикатите обаче България не е страната с най-много празници и дълги отпуски, а спорът е несъществен.

Според Кодекса на труда официални празници са 1 януари - Нова година, 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго, 1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност, 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, 6 септември - Ден на Съединението, 22 септември - Ден на Независимостта на България,
1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения, 24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово, Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

Друга разпоредба позволява на Министерския съвет да обявява и други дни еднократно за национални официални празници, както и дни за честване на определени професии, дни за оказване на признателност, и да размества почивните дни през годината. В тези случаи продължителността на работната седмица не може да бъде по-голяма от 48 часа, а продължителността на седмичната почивка - по-малка от 24 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK