НАП ще обменя с колегите си в ЕС данни за мултинационалните компании

НАП ще обменя с колегите си в ЕС данни за мултинационалните компании

© Юлия ЛазароваПравителството одобри изменения и допълнения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се въвеждат правилата на две директиви, свързани със задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, съобщи правителствената пресслужба.


Промените имат съществено значение за засилване на борбата с данъчните измами, укриването на данъци и агресивното данъчно планиране, се посочва в мотивите на измененията.


В съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2015/2376, в ДОПК се създават правила, съгласно които по реда на автоматичния обмен изпълнителният директор на Националната агенция за приходите ще обменя с компетентните органи на държавите-членки на ЕС и с Европейската комисия информация за предварителни трансгранични данъчни становища и предварителни споразумения за ценообразуване.
Съгласно Директива (ЕС) 2016/881 в ДОПК се създават правила за автоматичен обмен на отчети по държави с информация за разпределението на приходите, печалбите, активите и данъците на предприятия, които са част от многонационална група с приходи над 1.466 млрд. лв. за съответната данъчна година.


Отчети пред българската приходна администрация ще подава крайното предприятие майка на групата, когато то е местно лице за данъчни цели на България. В този случай отчет по държави се подава, когато общите консолидирани приходи на групата са в размер над 100 млн. лв. за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година, както е отразено в нейните консолидирани финансови отчети.


Когато крайното предприятие майка не е местно лице за данъчни цели на България, отчет по държави се подава от заместващо предприятие майка или съставно предприятие на групата, което отговаря на определени условия. В този случай отчет по държави се подава, когато общите консолидирани приходи на групата са в размер над 1.466 млрд. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10597 Неутрално

    А като взе данните от сметките в Люксембург, Лихтенщайн, Швейцария, НАП направи ли нещо? Защото Германия направи доста...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK