"Пепси" намалява захарта и солта в продуктите си

"Пепси" намалява захарта и солта в продуктите си

© Mike Blake, Reuters



Американският гигант "Пепсико" (PepsiCo) ще похарчи милиарди долари, за да разработи нови напитки и закуски както и да намали захарта, солта и мазнините в съществуващите вече, съобщава "Файненшъл таймс". Това ще се случи заради търсенето на по-здравословни храни и натиска от страна на регулаторите за мерки, които да намалят затлъстяването сред населението, което се е превърнало в епидемия.


Това е един от първите производители от тази индустрия, който предлага продукти с намалени нива на нездравословните съставки. От "Пепси" твърдят, че пакет от техните пакетирани хрупкави храни (пакетирани храни от типа на пелети, чипс, солети и др.) съдържат по-малко сол от филия бял хляб.


В същото време ако се съди по 10-годишния план на компанията, има още дълъг път да се извърви.




Промяната в хранителните навици на хората, сред които и резкия спад в консумацията на газирани напитки, накара компанията да направи радикална промяна в индустрията. Тя обаче предстои да се види в данните за затлъстяването, които към момента отчитат, че с такъв проблем са 36.5 на сто от жителите на САЩ.


Оценката на Индра Нууи, директор на компанията е, че въвеждането на по-здравословни продукти е важно за растежа й.


"Обществото трябва да промени навиците си. Не можем да направим много срещу заседналия начин на живот, но можем да осигурим на потребителите вкусни продукти с малко мазнини, сол и захар. В миналото залогът беше вкусът на продукта. Сега се налага това да се промени", посочва тя.


Планът на производителя е част от по-голяма програма, базирана на препоръките на Световната здравна организация. През миналата седмица тя обяви, че правителствата по света би трябвало да облагат със специални такси подсладените напитки в името на борбата със затлъстяването и диабета. В категорията попадат газирани, плодови, разтворими, енергийни, спортни, сладки алкохолни, ароматизирани напитки и дори 100% плодовите сокове.


Повишаване на крайната цена на продуктите с 20% би намалило потреблението им със същия дял, се казва в разпространения във вторник - Световният ден за борба със затлъстяването, доклад "Фискални политики за правилно хранене и предотвратяване на незаразни болести".


"Пепси" планира да намали броя на калориите, идващи от добавената захар, в опаковка от 340 гр. до под 100 в поне две трети от всичките си напитки, предлагани по цял свят. Близо 40 на сто от техните напитки на 10-те им най-големи пазара, отговарящи за 80 на сто от приходите им, вече отговарят на тази цел.


Над три четвърти от храните, които предлага гигантът, ще съдържат 1.1 г или по-малко наситени мазнини за 100 калории, докато същата пропорция от така наречените снакове, предлагани по цял свят, ще съдържат 1.3 мг или по-малко сол на всяка калория. В момента около половината от глобално предлаганите продукти отговарят на това изискване.


Конкурентите от "Кока кола" или "Монделийз интернешънъл" (производител на шоколадите "Милка", на бисквитите "Белвита" и др.), които разнообразяват портфолиото си извън нездравословните храни и напитки, имат планове да намалят съдържанието на захар, сол и мазнини, но поставените от тях цели е трудно да бъдат сравнени.


"Кока-кола" се стреми да предлага напитки с никакви или малко калории на всичките си над 200 пазара до 2020 г. като към момента това било факт в 191 страни. "Монделийз" се стреми да превърне половината от продуктите си в "приемливи" за здравето като до 2020 г. намали наситените мазнини и солта с 10 на сто в продуктите си. Все още не е публично обявена целта по отношение на съдържанието на захар.


От "Пепси" не съобщават колко точно ще инвестират в така обявената програма. Главният научен директор на компанията Мехуд Кан посочва, че фирмата е удвоила сумите, които влага в изследвания и развитие през последните пет години. За миналата година разходите на компанията за това са били 754 млн. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    Първо, не е доказано, че солта е вредна за здрави хора. Проблема не е в солта и захарта, а в малкото движение. Моите баба и дядо се хранеха както старите българи се хранеха- с много хляб. Ядяха най-разнообразни храни, но без хляб не сядаха- И ястията им бяха доволно посолени. И живяха над 90 години. Ама много работеха. И дори в Неделя, когато не се работи, ходеха я за гъби, я за билки, въобще много се движеха. Застоялия живот и стреса водят до сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, а не солта и захарта!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3542 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":
    ++++

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  3. 3 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 689 Неутрално

    Ох успокоих се - поне натриевият глутамат няма да пипат...

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  4. 4 Профил на Vendome
    Vendome
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    И моите така се храниха, ама само едната ми баба е още жива (на 92). Никой от останалите не докара до 80, а единият ми дядо умря на 68г.

  5. 5 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 748 Неутрално

    Че то лесно да премахнат захарта - ще сложат глюкозно-фруктозен сироп. Даже е по-евтин.
    Ако рекат да намалят калориите, сиропът няма да свърши работа, тогава ще трябва да заместят захарта с аспартам, сорбитол, малтитол, или някоя нова иновация. Тези милиони точно там ще идат вероятно - в някое постижение на химията.

  6. 6 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2373 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Хранителния режим от преди 50 години няма нищо общо със това което консумират масово хората днес. Тогава не са се тъпкали с чипсове, газирани напитки, колбаси, кексове и тестени сладкиши. Месо се е консумирало два пъти годишно и основно са ядели хляб и/или зърнени каши, малко сирене и каквито плодове и зеленчуци има. И заедно с много, много движение наистина не са имали проблем със затлъстяване.

  7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 701 Неутрално

    не може да бъде... една хубава новина тази сутрин.

  8. 8 Профил на isidro
    isidro
    Рейтинг: 221 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    Без да се заяждам, но понижването на консумацията на натрий е изцяло доминиращата парадигма в медицината в момента. Огромната част от авторитетните проучвания го твърдят, както и СЗО, както и национални регулатори като SACN и FDA. Единични проучвания, твърдящи обратното винаги е имало, както и личен опит на баби и дядовци. Факт обаче е, че е доказано, че намаляването на приема на натрий е един от най-евтините и ефективни начини за намаляване на кръвното налягане, а оттам и намаляване на заболяванията на сърдечно-съдовата система.

  9. 9 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2373 Неутрално

    До коментар [#5] от "Камен":

    Ами си решава - има много по-евтин и полезен заместител на подсладените напитки а именно чиста вода. Или фрешове. Или натурални подсладители като стевия и сие.

  10. 10 Профил на Chivalry
    Chivalry
    Рейтинг: 274 Весело

    Край, станаха био!

    Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
  11. 11 Профил на atmanpg
    atmanpg
    Рейтинг: 2370 Неутрално

    Намалява захарта!?
    Хайде сега познайте с какво ще я замени.
    От няколко години насам ми дойде акъла в главата и спрях да употребявам газирани напитки.

  12. 12 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    До коментар [#9] от "m17":

    Фрешовете не са нито по-евтини, нито по-полезни. В тях се съдържа огробно количество захар, почти колкото в газираните напитки, а ти отделяш влакнините и я усвояваш светкавично. То всъщност това е големият проблем при захарта, дали се отделя веднага или постепенно, след по-дълга преработка. И гликолиптичният индекс на бялото брашно, примерно, е 96, при условно 100 за захарта. На меда или кафявата захар е доста по-нисък. Това обозначава скоростта, с която храната се преработва до глюкоза. Та всъщност проблемът не идва само от сладките неща, цялата ни храна, която е прекалено рафинирана и лесно усвоима, представлява проблем.

  13. 13 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    А тия безалкохолни напоследък станаха отвратително сладки, както и сладкишите, които се продават по магазините, независимо от производителя. Подозирам, че продажбите им падат не толкова заради стремежа към здравословен живот, а щото вече просто човек няма желание да ги яде. Преди имаха някакъв по-сложен вкус, сега всичко е просто сладко, ама отвратително сладко.

  14. 14 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 695 Неутрално

    До коментар [#3] от "Dimitar Stoyanov":

    Да, понеже глутамат не се съдържа естествено в почти всички храни. Как не ви омръзна с конспиртивните простотии

    BohrMottelson
  15. 15 Профил на Thracian
    Thracian
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Повярвах ви. От години не пия пикните на Пепси, Кока Кола и всякаква друга подобна подсладена напитка. После, специално тези 2 производителя - те от години не ползват естесвена захар защото им илзиза прекалено скъпо. Ползват разни подлсадители като Аспартам и подбни отрови. Най-големият бич в щатите са некачествените храните на тези производители + Мacшитс и подобни отрови. Уж човек спортува, храни правилно а най накрая седи затлъстял. Да не си помисли някой че, америк. корпорации ще се окаже от толкова доходоносесн бизнес - лайна срещу пари. Скоро и в Европа ако брюкселските тикви подписат TTIP.

    Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
  16. 16 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    не мога да ги пия газираните - всичките - от сладост. направо ми изтръпва устата.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  17. 17 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 808 Неутрално

    [quote#13:"usero"]А тия безалкохолни напоследък станаха отвратително сладки[/quote]

    да, направо са непоносими.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  18. 18 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4266 Неутрално
  19. 19 Профил на Tademan
    Tademan
    Рейтинг: 834 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    +, но солта беше естествена, а не химически синтезиран натриев хлорид, а захарта не е била двойно рафинирана, и още, и още...

  20. 20 Профил на gazolinerabp
    gazolinerabp
    Рейтинг: 328 Неутрално

    Тези като Левски винаги втори

  21. 21 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    Хе, хе, все едно, че само солта и захарта са им проблемът! В продуктите им едва ли има някаква ЕСТЕСТЕСТВЕНА съставка - всичко е заместител на истинските природни вещества и съответно вкусът им е изкуствен и непоносим! Трябвало обществото да промени навиците си - най-важната промяна, която трябва да направи обществото, е ДА БОЙКОТИРА ПЕПСИ, КОКАКОЛА и цялата останала мултинационална псевдо-хранителна мафия.

  22. 22 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    [quote#6:"m17"]Месо се е консумирало два пъти годишно [/quote]
    Моите всяка седмица колеха по две пилета, а на два месеца-агне. И понеже нямаше хладилници си оставяха 1/4 от агнето и дреболиите, а другото даваха на комшиите. После те като заколеха, носеха 1/4 агне у нас, така, че се ядеше само прясно месо. Като заколеха прасе по Коледа обаче, ако е Пости се ядеше боб. Готвеха с мас, но спазваха стриктно всички Пости. В Петък се ядеше риба. но бяха здрави като камък. Умряха си от старост без да са ходили на доктор.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  23. 23 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2785 Неутрално

    [quote#19:"Tademan"]а захарта не е била двойно рафинирана, и още, и още...[/quote]
    Захар ядяха много рядко, не защото нямаше, а защото правеха различни маджуни /сгъстен плодов сок за незнаещите/ който за разлика от захарта има и вкус и аромат. Ядяха и много мляко, сирене и масло. Но основното си остава спокойствието и движението.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  24. 24 Профил на 952
    952
    Рейтинг: 645 Неутрално

    До коментар [#13] от "usero":

    Аз донякъде съм късметлия, че не си падам много по сладкото. Но ще си кажа впечатленията от Щатите. Ами тук направо не мога да кусам местен сладкиш. Направо ми горчи от сладост. Предполагам са заместили изцяло захарта с някакви подсладители, но- каквото и да са правили- направо горчи бе, хора...

    Колежки са носили на работа домашно приготвени сладкиши. С истинска захар. Те не горчат, ама имат толкова захар, че имам усещането, че ям само... захар.

    Просто местните обичат да им е много сладко.

    Преди години бях в България, та реших да пробвам разликата. Седнах сам, като някакъв чук, между майките с децата, и пробвах торта гараш. И тя ми се видя доста сладка, но все пак е приказка в сравнение с всички захарни бомби, които съм опитвал в Щатите... А извън темата- в тортата в България пък намерих черупка от орех... Както и да е.

    Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
  25. 25 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 695 Неутрално

    [quote#19:"Tademan"]солта беше естествена, а не химически синтезиран натриев хлорид[/quote]

    #facepalm

    BohrMottelson
  26. 26 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 439 Неутрално

    До коментар [#21] от "princess_x":

    Знаете ли какво е естествен продукт и истинско природно вещество? Ботулиновият токсин, например. Ммммм, вкусно!

    Хайде да не приказваме глупости, защото не всички естествени вещества са полезни, както и не всички синтетични са вредни.

    And all that jazz!
  27. 27 Профил на Психонавт
    Психонавт
    Рейтинг: 529 Неутрално

    До коментар [#13] от "usero":

    Преди 2-3 години с познат сладкар на раздумка стана въпрос и за захарта и го попитах дали купува на едро и да си купя от него на пчелите.Той се позасмя под мустак и ми каза,че той не е купувал захар от няколко години, а и повечето негови колеги.Ползват всякакви заместители на захарта.Обясни го от икономическа гледна точка.В пъти по-евтини, не заемат място.
    от тогава не съм хапвал купечка торта




    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  28. 28 Профил на dante_18
    dante_18
    Рейтинг: 747 Неутрално

    Хахха, пълен майтап.
    Няма разлика дали пиеш отрова с малко или с много захар. Там захарта е най-малкият проблем

    If you are going through hell... Keep going!
  29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 3324 Неутрално

    Човешкия организъм без захар може,без сол......НЕ !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  30. 30 Профил на volrath
    volrath
    Рейтинг: 488 Весело

    Забавно е как пишещите грам не разбират какво пишат.

  31. 31 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 695 Неутрално

    До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Как може да напишеш такава фундаментална глупост? Основният източник на енергия в тялото е глюкозата( проста захар, монозахарид)

    BohrMottelson
  32. 32 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10410 Неутрално

    Проблемът със затлъстяването е намалената нужда от енергия при запазено количество поети калории и липсата на движение

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  33. 33 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 639 Неутрално

    До коментар [#1] от "lz2":

    много вярно, твърде малко хора го разбират

    трябва часове движение всеки ден. 60 минути във фитнеса не заместват липсата на движение през деня.

  34. 34 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1772 Неутрално

    [quote#31:"Scharnhorst Effect"]Основният източник на енергия в тялото е глюкозата( проста захар, монозахарид)
    [/quote]
    Единственият. Затова всичките храни се преработват до глюкоза и няма никаква нужда да я поемаш директно. Даже това е най-лошият начин.

  35. 35 Профил на BohrMottelson
    BohrMottelson
    Рейтинг: 695 Неутрално

    До коментар [#34] от "usero":

    Не е единственият.
    Кетоза

    BohrMottelson
  36. 36 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2373 Неутрално

    До коментар [#19] от "Tademan":

    Е тая простотия вече надхвърля всякакви граници. НЯМА на този свят кой да синтезира натриев хлорид и да го продава за храна. Просто щото няма смисъл. Солата е или кристална - копае се в рудници от незапомнени времена или морска - естествено се изпарява морска вода и солта се събира. Ако се чудите как става - преди Поморие има солници които си работят. Представете си сега бедните африкански държави с море и много слънце на каква цена изкарват сол.

  37. 37 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    [quote#24:"952"]Просто местните обичат да им е много сладко.
    [/quote]

    Местните не са родени да обичат сладко, а са дресирани да го предпочитат от компании като Пепси. Те, местните американци, но вече и много хора навсякъде по света, на практика са наркомани със зависимост от сладкото (и соленото и мазното). Колкото по-често и повече човек яде сладко, толкова повече и по-сладко ще му се яде. И този трик се използва от ''хранителната'' индустрия, за да кара хората да ядат и купуват повече от гадните и' продукти.

  38. 38 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    [quote#26:"gesand"]Хайде да не приказваме глупости, защото не всички естествени вещества са полезни, както и не всички синтетични са вредни.[/quote]

    А къде говоря, че всички естествени вещества са полезни? Тук все пак пишем за храни, а не за заразени от ботулинов токсин отрови.

    Бих искала да чуя един пример за ''не вредна'' ситетична ''храна''?

  39. 39 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1341 Весело

    [quote#21:"princess_x"]най-важната промяна, която трябва да направи обществото, е ДА БОЙКОТИРА ПЕПСИ, КОКАКОЛА и цялата останала мултинационална псевдо-хранителна мафия. [/quote]

    Сега остава най-лесното - обществото да го направи. Шегувам се. Обществото е аморфна маса на която бизнесът придава що годе някакво лице. Обществото се храни, пие кафе, лети на самолет и пълни магазините. Ако го нямаше всичко това, обществото щеше да дреме пред пещерите вечер край огъня и да зяпа нощните пеперуди, които кръжат под звездите.

    /не се чете/
  40. 40 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1735 Неутрално

    [quote#39:"Тони Шнайдера"]Ако го нямаше всичко това, обществото щеше да дреме пред пещерите вечер край огъня и да зяпа нощните пеперуди, които кръжат под звездите. [/quote]

    Братчед, какво ли не бих дала, за да мога да видя звездите и нощните пеперуди такива, каквито са ги видели пещерните хора.

  41. 41 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1341 Весело

    [quote#40:"princess_x"]Братчед, какво ли не бих дала, за да мога да видя звездите и нощните пеперуди такива, каквито са ги видели пещерните хора.[/quote]

    Аз също. Стига да не са наоколо, че са доста по-яки от мен. А за теб не ми се мисли - ако те докопат.

    /не се чете/
  42. 42 Профил на Tademan
    Tademan
    Рейтинг: 834 Весело

    До коментар [#36] от "m17":

    Абе, има една сол на кръгли малки топченца. Сигурно ги обработват специално, за да придобият тази форма, за да не е на грозни ръбати кристалчета... Слаб съм по химия, но имам вътрешното усещане, че процесът включва химическа обработка. Извинете за термина "синтез", но относно "простотията" сте прав - тя е безгранична!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK