Бизнесклиматът се влошава през октомври

Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа на промишлена продукция през следващите три месеца.

© Надежда Чипева, Капитал

Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа на промишлена продукция през следващите три месеца.През октомври 2016 г. общият показател на бизнес климата спада с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт.


Най-силно е влошаването на бизнес климата в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва приблизително равнището си от септември. Единствено в сектора на услугите стопанската

конюнктура се подобрява. Във всички сектори мениджърите не планират повишение на цените.

Промишленост

Спадът на показателя в промишлеността е с 4.4 пункта. Причината е в по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем, затрудняващ дейността, посочен от 46.1% от предприятията.


Строителство


Строителната активност през октомври се повишава спрямо септември, но прогнозите са за спад през приближаващите зимни месеци. Така показателят за бизнес климата остава непроменен спрямо предходния месец.
Основна пречка и в строителството остава несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че отрицателното им влияние отслабва.

Търговия на дребно
Влошаването на стопанската конюнктура в търговията на дребно е с 2.1 пункта. Причината е, че търговците вече не се надяват, че състоянието на фирмите им ще се подобри, а само да не се влошава. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени, отколкото миналия месец.


Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността на търговците.

Услуги
Очакванията на мениджърите в сектора на услугите за повишено търсене през следващите три месеца както и по-доброто състояние на компаниите през октомври повишават бизнес климата в сектора с 4.4 пункта за месец.


Оценките за настоящото търсене на услуги обаче е влошено. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша са главните пречки.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Ами той и другият климат се влошава... Стана хладно...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  здравните услуги само ще поскъпват ,така ,че няма как да се влошава бизнесклимата в тази сфера , намалява държавното финансиране ,при което това от джоба на пациента ще се увеличава ,за да стигне средноевропейското , а не да се цитират как българина плащал от джоба си ,ама пропускат ,че пенсионерите са с 0 лв здравни осигуровки ,както и още над 2 милиона осигурявани незнайно защо от държавния бюджет,а не от техните си данъци , нещо непознато по света .

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бизнесклиматът се влошава през октомври
  ...............
  Нормално. Прелетните птиси отлетяха - турсти и български емигранти.
  Кой да движи нещата, Ачо ли!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5215 Неутрално

  В края на всеки месец това заглавие ни информира за нещо, което всеки усеща.

 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Неутрално

  То пък един бизнесклимат?
  За гербоизбраните обаче, (строителството) няма да се влоши, разбира се.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  гарантирано от Герб. Всеки да си опича акъла на изборите и за референдума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Че той кога се е подобрявал. Все същия си седи. Две места нагоре, после две надолу.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK